Skocz do zawartości
IGNORED

Skompletowanie sprzętu

lopi777

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy koledzy i koleżanki lubiący dobre brzmienie. Po moim poście, kiedy to mało nie dostałem orgazmu, po zamianie głośników komputerowych na Wzmacniacz Denon PMA-520A (optical class A), jakimś odtwarzaczem CD Technicsa, który sprzedawca dorzucił za 100zł, oraz podłączeniu tego do kolumn podłogowych Arcus (nadal mam o nich dobre zdanie) - znalazłem się w siódmym niebie! Z resztą dobitnie wyjawiłem moją euforię na forum :)

Sprzedawcę mam dość uczciwego, ale nie wszystko ma. Od razu zapowiedział mi, że jak już moje uszy zaczęły szukać dobrego dźwięku, to trochę potrwa zanim odpowiedni sprzęt dla siebie sprzęt dopasuję.

Teraz tak, wzmacniacz Denona 520A sobie póki co zostawiłem, nie wiem jakiś mam dziwny sentyment do niego, może dlatego że to pierwszy "poważny".

Kupiłem CD Marantz CD 6000.

Nie zwracałem zbytnio uwagi na tuner więc kupiłem za grosze jakiegoś Technicsa.

Właśnie idą do mnie monitory Monitor Audio MR2.

Więc proszę o radę jak Waszym zdaniem dobrałem zestawienie. Znacie się na tym ciepłym, metalicznym brzmieniu, zamulaniu, dynamice, ja to dopiero powoli odkrywam. Proszę o opinie i porady.

Aha i jest facet na allegro, który za 550 z tuninguje sprzęt (myślałem o CD Marantza), ale czy w mojej konfiguracji to ma sens?

pozdrawiam wszystkich

[ed] jeśli coś będzie trzeba wymienić, np wzmak, to trudno piszcie śmiało, do 1000zł jeszcze pociągnę :) CD wolałbym zostawić taki jaki jest (ew. tuning)

https://www.audiostereo.pl/topic/130652-skompletowanie-sprz%C4%99tu/

MA to inne granie, niż Arcusy, ale o tym się dopiero wtedy przekonasz, jak przyjdą

i sam zdecydujesz, co Ci odpowiada.

Szczególnie na dłuższą metę, bo pierwsze wrażenia często bywają złudne ....

A tuning to wtedy, jak zdecydujesz, co Ci nie pasuje i o co Tobie chodzi w barwie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Więc proszę o radę jak Waszym zdaniem dobrałem zestawienie. Znacie się na tym ciepłym, metalicznym brzmieniu, zamulaniu, dynamice, ja to dopiero powoli odkrywam.

Pierwsze większe pieniądze 3-5k ludzie topią z reguły w byle czym. Szkoda kasy. Nie słuchaj sprzedawcy. Póki co ciesz się tym co masz. Zbieraj pieniądze i słuchaj muzyki na możliwie różnych zestawach (prezentacje, sklepy, znajomi). To wszystko z czasem Ci się wyklaruje. Oby Cię tylko wcześniej "królik" nie pożarł. ;)

MA to inne granie, niż Arcusy, ale o tym się dopiero wtedy przekonasz, jak przyjdą

A tuning to wtedy, jak zdecydujesz, co Ci nie pasuje i o co Tobie chodzi w barwie.

Bardziej chodzi mi o to czy dobrze dobrałem monitory do wzmaka (lub na odwrót). Wiem, że działam trochę na opak, najpierw kupuję, a później pytam czy dobrze :) Ale złapałem bakcyla, Arcusy, jakkolwiek dobra średnica, przestały mnie zadowalać. Ale dzięki za odpowiedź. osłucham się z Monitor Audio i powiem o swoich odczuciach.

Pierwsze większe pieniądze 3-5k ludzie topią z reguły w byle czym. Szkoda kasy. Nie słuchaj sprzedawcy. Póki co zostaw to co masz. Zbieraj pieniądze i słuchaj muzyki na możliwie różnych zestawach (prezentacje, sklepy, znajomi). Wszystko Ci się wyklaruje, ale na to potrzeba czasu.

Czyli na razie osłuchiwać się na tańszym sprzęcie? Pewnie masz rację, złapało mnie szaleństwo jak ludzie zachwycają się kolejnymi modelami. Na razie pozostanę przy tym co mam. No tylko te Arcusy wymieniam. Będę się dzielił moim raczkowaniem :)

Będę uważał na królika ;)

Czyli na razie osłuchiwać się na tańszym sprzęcie? Pewnie masz rację, złapało mnie szaleństwo jak ludzie zachwycają się kolejnymi modelami. Na razie pozostanę przy tym co mam. No tylko te Arcusy wymieniam. Będę się dzielił moim raczkowaniem :)

Ciesz się muzyką i zaliczaj odsłuchy jak nadarzy się okazja. Czasami na forum pojawiają się zaproszenia. Korzystaj z nich, ale podchodź do tego na luzie. Co do zakupów, wszystko zależy od Twoich możliwości. Po czasie możesz stwierdzić, że dobre kolumny to wydatek rzędu 8k. No i? To ma sens o ile Cię na to stać. Nie ma sensu się napinać i podporządkować całego życia tej pasji. Z niższych półek możesz np. zaliczyć odsłuch Phoebe III lub jeszcze niżej Usher S-520. Będziesz miał porównanie do tego co już miałeś okazję odsłuchać.

Drodzy koledzy i koleżanki lubiący dobre brzmienie. Po moim poście, kiedy to mało nie dostałem orgazmu, po zamianie głośników komputerowych na Wzmacniacz Denon PMA-520A (optical class A), jakimś odtwarzaczem CD Technicsa, który sprzedawca dorzucił za 100zł, oraz podłączeniu tego do kolumn podłogowych Arcus (nadal mam o nich dobre zdanie) - znalazłem się w siódmym niebie! Z resztą dobitnie wyjawiłem moją euforię na forum :)

Sprzedawcę mam dość uczciwego, ale nie wszystko ma. Od razu zapowiedział mi, że jak już moje uszy zaczęły szukać dobrego dźwięku, to trochę potrwa zanim odpowiedni sprzęt dla siebie sprzęt dopasuję.

Teraz tak, wzmacniacz Denona 520A sobie póki co zostawiłem, nie wiem jakiś mam dziwny sentyment do niego, może dlatego że to pierwszy "poważny".

Kupiłem CD Marantz CD 6000.

Nie zwracałem zbytnio uwagi na tuner więc kupiłem za grosze jakiegoś Technicsa.

Właśnie idą do mnie monitory Monitor Audio MR2.

Więc proszę o radę jak Waszym zdaniem dobrałem zestawienie. Znacie się na tym ciepłym, metalicznym brzmieniu, zamulaniu, dynamice, ja to dopiero powoli odkrywam. Proszę o opinie i porady.

Aha i jest facet na allegro, który za 550 z tuninguje sprzęt (myślałem o CD Marantza), ale czy w mojej konfiguracji to ma sens?

pozdrawiam wszystkich

[ed] jeśli coś będzie trzeba wymienić, np wzmak, to trudno piszcie śmiało, do 1000zł jeszcze pociągnę :) CD wolałbym zostawić taki jaki jest (ew. tuning)

Koledzy piszą prawdę,że musisz się osłuchać a wtedy będziesz wiedział w który kierunku chcesz pójść.To może być bardzo droga zabawa jeżeli będziesz robił zbyt duże kroki.

De gustibus non est disputandum

Ja tak na pocieszenie dodam że dwa lata temu kupiłem nowego Marantza pm6005 £250 a dzisiaj mam Primare i32 £2000 ale oczywiście że nie nowy ponieważ w tej cenie miałbym innego klocka w granicach £3-4K i tak można gonić uszatego,gonić.

Docelowo zbieram na moduł Primare mm30 i koniec bo żona mnie pogoni ☺

Druga sprawaceny w UK to inna para kaloszy,tym bardziej używanego.

Łokmen Saba

Audio to świetne hobby ale jak mówi przysłowie "wszystko jest dla ludzi tylko z umiarem". Dobrze Ci chłopaki radzą abyś posłuchał jak najwięcej sprzętów wtedy wyrobisz sobie gust i będziesz wiedział czego oczekujesz od sprzętu. Jak jesteś ze Śląska to zapraszam do mnie na kawę, posłuchasz mojego badziewka i ocenisz czy Ci pasuje takie brzmienie :-)

Znacie się na tym ciepłym, metalicznym brzmieniu, zamulaniu, dynamice, ja to dopiero powoli odkrywam. Proszę o opinie i porady.

Niskie modele będą "zlewać" do siebie całość muzyki. Wysokie i najwyższe integry już nie.( obracamy się w budźecie Hi FI rozumiem) Problem może być natomiast nie polubienie się wzmacniacza z kolumnami, albo jak kto woli kolumn ze wzmacniaczem. Wtedy możesz usłyszeć zamulenie, ciemność czy zbyt mocne wyostrzenie itd ... zależy od konfiguracji. Akustyka jest też bardzo ważna. Jest pewien poziom w danej klasie gdzie jest on utrzymywany przez producentów. Owszem one grają inaczej w róźnych konfiguracjach, Może się okazać że do rocka wybrałbyś inny zestaw, a np do popu inny itd ...

Ja tak na pocieszenie dodam że dwa lata temu kupiłem nowego Marantza pm6005 £250 a dzisiaj mam Primare i32 £2000 ale oczywiście że nie nowy ponieważ w tej cenie miałbym innego klocka w granicach £3-4K i tak można gonić uszatego,gonić.

To rzeczywiście duże pocieszenie :D

Cześć Wam

Dopiero przedwczoraj podłączyłem zestaw, bo dziwna niespodziewana przeprowadzka mnie spotkała.

Rzeczywiście Monitor Audio MR2 to inne granie niż Arcus TS 600. Sam nie wierze w to co piszę po przeczytaniu wielu opinii na temat MA MR2, ale sam się cały czas zastanawiam czy MA to lepsze granie... Niby o Arcusach wiele się nie mówi, nie klasuje się ich na forach jako sprzęt HiFi, w ogóle jest mało informacji. Ale średnica w Arcusach była piękna w każdym rodzaju muzyki, a już jazz czy ogólnie pop, wokal, powalał mnie. Fakt że mają dodatkowo głośnik średniotonowy. Trochę gorzej było z basem ale bez tragedii, no i za duża góra. Naczytałem się opinii o MA, odwiedziłem stronę MA, tam znów się naczytałem ile to ulepszeń wprowadzono w modelu MR2 stosunku do BR2. Spodziewałem się rakiety, sceny w której środku będę ja. Arcusy miały trochę nadmiar góry, więc treble musiałem trochę obcinać. Bas trochę więcej podnosić. W MA muszę na wzmaku podnosić i jedno i drugie. W ciągu pierwszej godziny odsłuchu wręcz o mało popełnił bym grzech wciśniecia loudnessa ;) Wstrzymałem się ze sprzedażą Arcusów wręcz, przynajmniej na razie.

Podzielcie się proszę doświadczeniem, bo może w całej konfiguracji jest coś nie tak?

Przypominam moją konfigurację

Denon PMA-520A (optical class A)

Marantz CD 6000 (bez OSE KI itp)

na kablach się za bardzo nie znam, ale kupiłem bardzo grube kable głośnikowe na metry, na razie są długie, bo jeszcze nie wiem jak będzie z ustawieniem (te same kable które były przy Arcusach)

Przesyłam Wam zdjęcie obecnego ustawienia, bo na inne póki co nie mam koncepcji.

Będę wdzięczny za każdą poradę

Arek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.