Skocz do zawartości
IGNORED

kolejna prośba o pomoc- gramofon philips

Gość Adam_S

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Faktycznie, wszystkie gramofony które wygrzebaleś to jakieś najtańsze tzw. dejockie śmiecie. Mam owszem ostatnio u siebie Reloopa który sprawuje się dobrze z przyzwoitą wkładką, ale to kosztuje raczej koło 2000. Jeśli szukasz czegoś nowego, radzę zainwestować w Goldringa GR1 z wkładką Elektra. Koszt 1600, a dostajesz solidny gramofonik z ramieniem Rega, któremu w przyszłości można wymienić wkładkę na lepszą, i w ten sposób jeszzce coś poprawić.

Witam.

Jeżeli ma być nowy i tani, to może coś takiego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na Audioshow cenili go chyba nie całe 500 zł.

Tylko czy on jest wart tych pieniędzy?

Ukryta Zawartość

Adam -> podzielam zdanie kolegów że w te maszynki, które pokazałeś szkoda ładować taką kasę. Na allegro jest kilka ciekawych moim zdaniem modeli, miałem Ci nawet linki do nich dać, ale nie mam kiedy tego zrobić może w weekend. Myślisz o dalszej rozbudowie czy zostaje wariant z komputerem. Od tego trzeba by zacząć.

Gość Adam_S

(Konto usunięte)

O rozbudowie raczej nie myślę, wolałbym właśnie układ taki jak przy tym philipsie - gramofon podłączać bezpośrednio do komputera. No i zależałoby mi żeby:

1) miał wkładkę magnetyczną, bo sam, Piterski, mówiłeś że do tego z wkładką piezo nie ma co kupować dobrych płyt

2) można było bez problemu kupić igłę

Byłbym bardzo wdzięczny jeśli mógłbyś mi podsunąć jakieś ciekawe oferty z Allegro :)

Pozdrawiam

Adam

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Jeśli nie chcesz "piłować" płyt igłą wkładki piezoelektrycznej, to w mojej prywatnej opinii powinieneś szukać na Allegro wkładki MM pt. AT3600L - igły dostępne bez problemów - lub jakiegoś Ortofona - tzw. "krótkiego" do mocowania w normalnym koszyku/główce - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36360627.

Z gramofonów poleciłbym na początek GS-420 lub 424 produkcji Foniki: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36698115 - w tym przypadku cena jest trochę "zwariowana" :-) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36828109

Niestety musisz do tego zestawu posiadać wzmacniacz wyposażony w wejście przystosowane do wkładki MM. Nie podłączysz jej bezpośrednio do wejścia karty muzycznej w komputerze.

Jeśli naprawdę chcesz zacząć zabawę w słuchanie płyt winylowych, to powyższa opcja na początek jest chyba dobrym rozwiązaniem.

Ciekawą propozycją może być również dla Ciebie to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36456350 - gramofon ze wzmacniaczem w jednej obudowie. Możesz nie korzystać z wewnętrznego wzmacniacza a wyjście napięciowe podłączyć do wejścia linowego karty dźwiękowej.

GM

Adam_S

Zobacz te linki:

Dwa pierwsze to polskie produkcje z lat 80. Nie jakaś rewelacja (lekki talerz, trzymanie obrotów to tez nie ich najmocniejsza strona), ale do komputera nie wiem czy warto cos droższego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu jest ciekawy model, nie wiem tylko jaki ma system mocowania wkładki

Ukryta Zawartość

ten też ale tu widać że wkładka jest przykręcana więc nie ma problemu

Ukryta Zawartość

ten również robi bardzo pozytywne wrażenie

Ukryta Zawartość

abstrahując od opisu zawsze miałem chrapkę na ten sprzęt, miałem z nim styczność

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ważne by był w idealnym stanie technicznym, moim zdaniem porównywalny z pozostałymi konstrukcjami zachodnimi i na pewno lepszy od tych dwóch polskich z lat 80.

a może coś takiego

Ukryta Zawartość

lub to

Ukryta Zawartość

ten może nie rewolucja ale u mojego kolegi taki grał

Ukryta Zawartość

jeszcze takie:

Ukryta Zawartość

uważaj na takie aukcje jak ta z zardzewiałym ramieniem

Ukryta Zawartość

o czymś takim też musisz pomyśleć

Ukryta Zawartość

Może ktoś ma na zbyciu np. NAD-a lub Ri-Audio

No i do tego wkładkę ale to już nową. Myślę że Ortofon 510, lub Goldring to takie minimum.

No może przesadzam bo robię odniesienia do tego co używam obecnie. O wkładkach było bardzo dużo na forum musisz coś poszukać.

Ostateczna decyzja należy do Ciebie, jak coś wytypujesz mogę Ci najwyżej wyrazić swoją opinię i służę pomocą.

Koledzy popatrzcie i wypowiedzcie się na temat tych urządzeń.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Adam_S

(Konto usunięte)

Z tych gramofonów które podałeś spodobał mi się Dual (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36864061). Pisze przy nim, że jest tam igła DUAL DN 236, a ja widziałem na aukcji na Allegro DUAL DN 239 - można to tam włożyć?

W sumie przynajmniej na początku nie wiem po co zmieniać wkładkę (czy ta jest zła?).

Do tego dokupił bym chyba ten przedwzmacniacz który podałeś: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36749147.

Jak myślisz, jest to dobry wybór?

Aha, z tego co zroumiałem to muszę podłączyć gramofon do przedwzmacniacza, a przedwzmacniacz mogę już podpiąć do komputera, tak?

Allegro zwraca komunikat, ze obie akcji nie zostaly znalezione:-(

A gramofon musisz podlaczyc najpierw do przedwzmacniacza a wyjscie przedwzmacniacza na wejscie karty dzwiekowej. Przedwzmacniacz zalatwia ci dwie sprawy: koryguje charakterystyke czestotliwosci celowo znieksztalcona podczas zapisu plyt (inaczej wcale nie bedziesz mial basu i przesadzone wysokie) i wzmacnia slabiutki sygnal z gramofonu do poziomu tzw. liniowego, ktory ma wejscie karty dzwiekowej (inaczej nic bys nie uslyszal).

Co do tego Pre to mam go, kupilem go za 50 zl, nowego wiec ta cena jest strasznie przesadzona, nigdy bym go za ta cene nie nabyl, juz lepiej podpiac szlifierke do jakiegos starego wzmaka z wejsciem phono, bo jakosc bedzie na pewno lepsza niz z tego przedwzmacniacza. Mowie warto to kupic ale nie za 120 zlotych. A Duala polecam zacna to firma.

W Twojej sytuacji zdecydowanie lepszym wyjściem jest kupno uzywanego wzmacniacza z wejściem phono. Będziesz po prostu o krok do przodu, bo na słuchaniu płyt przez głośniki komputerowe nie skończy się na pewno. Wcale niezłym rozwiązaniem może byc też proponowany Ci tu juz Fonomaster. Gramofon ze wzmacniaczem. Na forum było o nim parę razy i ja sie tez oń wypytywałem. Zdaniem znających ten sprzęt jest to bardzo solidny gramofon. Jako wzmacniacz nic nadzwyczajnego ale zawsze coś. W przyszłości, jak zachowasz, będziesz miał wzmacniacz "rezerwowy", który będziesz mógł użyć w przypadku awarii podstawowego miast słuchać muzyki z boomboxa lub głośników od kompa.

W tym czasie, kiedy Ty pytałeś sie o poradę, mi po paru miesiącach udało sie znaleźć na Allegro gramofon, który by mi odpowiadał i był na moja kieszen, a na który Ty zapewne nie zwróciłes uwagi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (CEC BD-2200). Opisałem go w innym wątku ("mam adapter") ale dla Ciebie istotna wynikająca z moich doświadczeń uwaga. Spróbuj kupić gramofon, który będziesz mógł odebrać osobiście i przed odbiorem wypróbować. A jeszcze lepiej jeśli będziesz mógł zrobić to od razu, przed wejściem do licytacji. Tak właśnie ja zrobiłem i na pewno bym nie zaryzykował nie mając takiej możliwości. Jeśli ze względu na miejsce zamieszkania nie możesz na to liczyć, to kupuj na Allegro tylko od sprzedawców specjalizujących w tego rodzaju sprzęcie, bo raczej będa się bali zepsuć sobie opinię sprzedając Ci niesprawny sprzęt. A już na pewno nie kupuj sprzętu, o którymn sam sprzedającu pisze, że nie wie, czy działa, bo nie miał do czego go podłączyć i nie zna się na tym.

Ukryta Zawartość

Adam_S uwagi Rafała są bardzo cenne i istotne, ten Cec którego pokazuje to tez dobre rozwiązanie. Dual myślę że byłbyś zadowolony, nie znam go, ale oceniam po wykonaniu konstrukcji. Kup najpierw gramofon potem poszukamy przedwzmacniacza. Nawet jak kiedyś zdecydujesz się na wzmacniacz i kolumny będzie jak znalazł.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.