Skocz do zawartości
IGNORED

SONY TA-F530ES - PROBLEM , POMOCY!!!

patkos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dzisiaj wkoncu otrzymałem paczke z uzywanym wzmacniaczem SONY TA-F530ES. Oczywiście zaraz zabrałem się za testowanie. I okazało się, że krecąc gałkami BASS i TREBLE dzwiek się wogóle nie zmienia, a source direct jest wyłączone. Ktoś z Was może wie co może być przyczyna, że te 2 gałki nie działaja (wszystki inne działaja prawidłowo)?

Może ktoś miał juz podobny problem . Ile może kosztowac zreperowanie tego? Bardzo proszę o pomoc. Dziękuję i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/13080-sony-ta-f530es-problem-pomocy/

Brencik, kurczaki to forum jest ogolnodostepne, gosc przerosil za dwa wpisy o co chodzi ?

Nie umiesz/ nie chcesz pomóc nie pomagaj , ale nie przeszkadzaj innym. Nie rozumiem takiego wpisu i postepowania.

Z powazaniem

Paweł

To daj głośniej i ucz się słuchać bez właczonej barwy, mi to zajęło trochę czasu, ale nie żałuję - neutralny dźwięk to wieksza przejrzystość, szczegółowość i naturalność przekazu :-)

Tylko teraz to bas jest taki jak na -5 , naprawde jest bardzo słaby, a ja słucham głównie Rocka i Techno, wiec BASS jest dla mnie bardzo pożądany. Wzmacniacz waży 15kg, na ogromny potencjał, sporą moc tylko teraz to głównie słychać wysokie i średnie tony, a niskie gdzies pomiędzy nimi próbuja przecisnąć. Jak macie jakis pomysł co można z tym zrobic, to piszcie. Thx

Altusy straszliwie sieją górą i środkiem. Masz winowajcę. Zmień kolumny na jakieś współczesne, będziesz miał bas i prawdziwą stereofonię, a nie tylko taką prawo-lewo, pojawi się perspektywa, głębia, i poczucie obecności muzyków w pokoju. Altusy już 10 lat temu były niedzisiejsze, a teraz to niemal zabytek, relikt, choć zapewne można mieć do noch stosunek emocjonalny, też kiedyś takie miałem, ale w 1990r. poszły do żyda.

Zyzio ma racje! Przyzwyczaj sie do tego naturalnego dzwieku a nie bedziesz zalowal ;]

Ja u siebie Loudness na stale wylaczylem dosc nie dawno... teraz jak sobie wlacze te smieszne podbicie to baaardzo mnie razi te przebarwienie.

No niby to jest prawda co mowicie, tylko Wy pewnie macie jakies wypasione kolumny i z wlaczonym source direct pewnie macie juz niezły basik. Ja mam stare altusy 75watt. Gdy miałem TA-F220 to włączałem loudness i BASS na +10 ustawiałem i nawet fajnie to grało, w ES nie mam loudness'a a BASS na 0 jest z wiadomych powodów:). A przyznam że lubie czasami jak szyby drżą w domu.

>stożek, niestety nie mam pieniedzy na nowe kolumny, w poniedziałek będe miał subwoofer CAT 2059 z 2 glosnikami 16.5cm, moze wtedy zacznie się coś dziać, czytaj trząść:DDDDD. . Na codzień to raczej spokojnie słucham muzyki, lecz od czasu do czasu najdzie mnie cos zeby zapuścić jakies BUM BUM ŁUBU DUBU BUM BUM BUM, żeby cały pion w bloku zobaczył kto w klatce rządzi:D, do tego właśnie przydaje sie +10 BASS i Loudnes, no i na jakies imprezki oczywiście:).

Jak wam sie wydaje, w srewisie sporo pieniędzy by wzieli za naprawienie tej usterki?

>>patkos

A nie podłączyłeś czasem źródła pod wejście Direct IN (albo podobnie się nazywające)? Wtedy nie będzie działała regulacja ani balans. Jeśli podłączasz się pod zwykłe wejście, to ktoś coś namieszał we wzmaku.

Nie znam 530ES, ale miałem 590ES. Tam basu nie było :-) Dźwięk był płaski i nijaki.

Mieszkam w Lublinie, troszke daleko od Szczecina:). Dzisiaj zrobiłem sobie kable DIY ze skrę?ki 8-żyłowej, dałem po 2 kable na każdy biegun i dzwięk na całym paśmie trochę sie polepszył. Zaczyna mnie wciągać ta zabawa w audiofila:D. Niestety mam małe fundusze. Teraz wzmaka mam z CD SONY CDP-XE220:((, no i te nieszczęsne Altusy 75. W zmacniaczu podociskałem wszytkie kabelki, wyczyściłem z kurzu i nadal jest tak jak było.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.