Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w ustawieniu amplitunera+głośników+sub

ciepok77

Rekomendowane odpowiedzi

eee przy wlaczonym cecu sygnal jest przesylany przez wylaczonego ampla, pass thru z automatu ustawia sie na auto i dziala bdb, tak mialem w obu onkyo mysle ze raczej kazdy tak ma, baaa nawet sam ampli sie przelacza na zrodlo sygnalu po chwili, czy to sygnal idzie z tv dekodera czy z konsoli

Pytanie, czy umie mi ktoś wyjaśnić dlaczego w stereo jest dźwięk jak potrzeba, a DTS nie. Świadczy to tylko, że głośniki potrafią zagrać, mocy też nie powinno brakować, a przynajmniej nie powinna mieć wpływu na jakość, tak mi się tylko wydaje? Coraz częściej dochodzę, że winą może być źródło?

Tak, wszystkie te Cinema efekt i resztę wyłączyłem. Myślę, że może wszystko się wyjaśni jak puszczę coś na prawdziwym blurey, nie pliki z serwera, myślę jeszcze zainstalować inny odtwarzacz na serwerze, ponoć kodi 17 ma problem z DTS, czytałem na forum qnapa, ale to tylko jeden wątek i jedna osoba się żali, więc nic pewnego. Codziennie coś kombinuje i przedstawiam według podawanych tu zaleceń, ale dalej jest coś nie tak. Wczoraj np dowiedziałem się, że mogę puścić źródło bez włączania amplitunera. Przyznam się, że zaraz po wyjściu hdmi z serwera rozgałęziałem go na switchu na telewizor i do amplitunera. Może to sprawiało, że sygnał tracił na jakości? Nie miałem już czasu sprawdzić była 23 i mała spała, dzisiaj włączę to zobaczę, bo serwer idzie bezpośrednio teraz do amplitunera.

Gdy włączyłem hdmi cec to hdmi standby through włączyło się samo, mogę wybrać auto lub auto(eco). Tak samo podświetliła się opcja audio return Chanel, w której mogę wybrać auto lub of.

pass through daj na auto (eco) a ARC na auto

Pytanie, czy umie mi ktoś wyjaśnić dlaczego w stereo jest dźwięk jak potrzeba, a DTS nie

a co jest nie tak w DTS-ie.

Poza tym myślę, że gdy zakupisz napęd z blu-ray-em to dopiero wtedy sprzęt powinien pokazać pazur.

I gdy włączysz jakiś film akcji to nie dawaj od razu głośno bo gdy leci film z dobrą ścieżką (DTS HD MA lub DolbyTrue HD) i gdy jest cicho( bo tak moze Ci się wydawać) to jest cicho bo widać tak ma być ale jak nagle (nie przewidzisz tego i nie zdąrzysz ściszyć hihi) j.e.b.n.i.e to gdy będzie za głośno moze roz.p.i.e.r.d.o.l.i.c. :) głośniki w kolumnach (basowe). Albo się zjarają cewki albo zostaną "wyplute" membrany :). W sumie to zależy od tego jak będą odcięte kolumny frontowe. Dlatego nie mogą być na granicy ich możliwości ( i nie tylko frontowe- każde)

W DTS dźwięk jest jakby za folią, nie jest tak czysty jak w stereo. Ale faktycznie prawdziwy test zrobię dopiero po zakupie Xbox i puszczaniu coś na blurey, napewno wtedy będę męczył dalej, chyba, że będzie wszystko ok, to tylko dam znać

• 3 tygodnie później...

Witaj Adek, przepraszam, że tak długo się nie odzywałem, nawał pracy po nowym roku. Chyba wiem co jest przyczyną, ale pokolei. Kupiłem wkońcu banany do kabli i podłączyłem wszystko jeszcze raz. Kupiłem też listwę monster mp exp 600ag+, wcześniej wszystko było podpięte na zwykłej komputerowej. Niestety te wszystkie zabiegi nie przyniosły zmian. Wciąż upierając się, że winowajcą jest centralny wziąłem go do pracy, aby sprawdził mi go mój szef (jest melomanem). Stwierdził, że jest ok, gra dobrze, ale nie chciało mu się jechać do domu i podpiął go pod sprzęt na firmie (niestety stereo). Jak tak mówi to pewnie tak jest, po powrocie do domu podłączyłem go i dalej d... Nie dawało mi to spokoju więc zrzuciłem film , na którym najbardziej mi nie pasował dźwięk, czyli władcę pierscieni powrót króla (słynny brak dźwięku mieczy) pojechałem do szwagra, który ma onkyo 545 (czyli model niższy) i głośniki mordaunt aviano. Po włączeniu filmu wszystko okazuje się u niego ok, dźwięk mieczy jest, dialogi piękne, czyste i wyraźne. Dodam, że film też puszczany przez kodi, jak u mnie. Wkurzyłem się bo już wiedziałem, że coś u mnie jest nie tak. Tylko co? Zacząłem czytać o głośnikach centralnych, twierdząc dalej że z nim jest coś nie tak. Trafiłem na ciekawy artykuł, w którym ktoś stwierdził, że centralny jest mu zbyteczny i lepszy dźwięk ma bez niego, że amplituner ścieżkę z centralnego rozkłada na fronty. Zacząłem się dzisiaj bawić i w ustawieniach amplitunera zmieniłem na 4.1, czyli bez centralnego i ku mojemu zdziwieniu brakujące odgłosy mieczy się pojawiły, a i dialogi były dużo lepsze niż przy ustawieniu 5.1 z centralnym. Czyli mam winowajce, dziwi mnie tylko, że sprzęt kupiłem jakieś 5 lat temu i naprawdę mało oglądałem, zacząłem dopiero tak na poważnie po zakupie projektora. Możliwe, że od początku było coś z nim nie tak, tylko nie zauważyłem, bo mając dziecko w pokoju i tak głównie filmy oglądałem na głośnikach z telewizora. Teraz już po frytkami:-( Mam pytanie, nie umiem stwierdzić czy coś z centralnym jest nie tak, czy on poprostu tak gra, więc nie wiem czy nieść go gdzieś do naprawy, czy może szukać jakiegoś używanego w dobrej cenie na allegro? Czytałem też, że centralny jest jednym z ważniejszych głośników w systemie i może mój nie domaga i te dźwięki mieczy mają iść przez niego, ale on sobie nie radzi, albo jest walniety? Wyczytałem też, że centralny ma być z tej samej serii co fronty, żeby dźwięk współgrał, ale boję, że jak ewentualnie znajdę taki sam to okaże się, że ten typ tak ma, więc jaki mógłbym kupić, żeby się spasował z frontach (dali concept 6). Nie wiem co robić z tym fantem, choć pewnie najbardziej wolałbym sprawdzić czy mój centralny jest kiepski czy zepsuty. Jakieś sugestie? Dzięki i jeszcze raz przepraszam za zwłokę:-)

Jutro szwagier podrzuci mi swój central co pozwoli ostatecznie wyeliminować czy czasem nie jest to wina kanału centralnego w amplitunerze, czy może kabel. Będę wiedział na 100% czy wina jest z głośnikiem centralnym, tylko dalej pozostaje pytanie czy jest zepsuty, czy ten typ tak ma. Może ma ktoś centralny z dali concept i się może wypowiedzieć czy u niego wszystko ok?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.