Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze wzmacniacza

LikeaTiger

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zainteresowanych!

Chciałbym poradzić się w sprawie wyboru wzmacniacza. Przeczytałem trochę wątków na różnych forach, jednakże rynek wzmacniaczy używanych bardzo się w przeciągu ostatnich lat zmienił (niektóre modele podrożały ponad dwukrotnie w przeciągu ostatnich 8 lat) i ciężko jest mi znaleźć coś zadowalającego.

Poszukuję przyzwoitego wzmacniacza zintegrowanego w zakresie cenowym 600-1000 zł. Zestaw buduję od zera bo mój obecny system kina domowego Samsunga 5.1 za niecałe 1000zł raczej do niczego się nie nadaje. Docelowo wzmacniacza chcę używać z gramofonem Rega RP1 lub Nad C556 (bliźniacze modele) lub czymś z podobnej półki cenowej (najtańsze gramofony z tych przyzwoitych). Na głośniki do tego zestawu chcę przeznaczyć 1000-2000 zł ale do czasu ich zakupu wiele może się zmienić.

Pomieszczenie w którym będzie znajdował się wzmacniacz to około 30m^2. Ciężko określić gatunki muzyki, które będą odsłuchiwane. Od rocka lat 70-80 (pink floyd, led zeppelin, the doors) przez muzykę klasyczną (wszelką) i swing/jazz aż do ciężkiego elektronicznego brzmienia . Chyba jedyne czego sam sobie nie puszczę to Rap/Hip-Hop.

Po zapoznaniu się z kilkoma wątkami na forum, byłem zainteresowany marką Luxman serii L (podobają mi się opinie o ciepłym brzmieniu, niemalże lampowym). Jednakże ceny przykładowych wzmacniaczy: L-410, L-430 wzrosły z około 450 zł w 2008 do ponad tysiąca złotych obecnie. Być może to ogólny trend a być może dotyczy to tylko Luxmana ale nie chciałbym przepłacać za wzmacniacz jeśli podobnie grający a być może lepszy mógłbym znaleźć w niższej cenie.

Dlatego też proszę forumowych wyjadaczy o kilka porad i propozycji, z góry dzięki!

Jeśli temat umieściłem nie tam gdzie trzeba lub popełniłem inne błędy proszę o korektę/przeniesienie oraz wyrozumiałość :)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/130887-pomoc-w-doborze-wzmacniacza/
  • 3 tygodnie później...

Masz np. NAD'y - tyle, że trzeba do nich pre do patefonu ;-(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

albo Sony z dobrym pre a są nawet ze zdalnym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest też parę dobrych Onkyo, ale decyzja to i tak Twoja sprawa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Znaczy, że o znaaaaacznie gorszy wybór od seryjnych Sony bez ES czy NAD'a albo średnich Onkyo ?

Trochę trudno mi w to uwierzyć, bo paru z nich słuchałem i to są całkiem niezłe wzmacniacze....

Z drugiej strony, jeśli chodzi o "kopyto" to nie przypominam sobie takiego kryterium ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Fakt, że są w dolnośląskim akurat dwa Marantz'e nawet z pilotami 7000 i 8000...

Ale temat z 30 ES to kwestia ceny do jakości, a nie tragedii dźwiękowej - mniemam ;-))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.