Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki... znowu ten dylemat

Piotr Brzyski

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, to znowu ja, a więc znowu będziecie słuchać mojego jęczenia... :p

Poszukiwane monitorki do Denona AVR 3808, w sumie to jeszcze go nie mam, ale już wiem że potrzebuję monitorków, bo głośniki jakie mam teraz, nie postawię na biurku. Gdzieś na koncu jak nie zapomnę to wrzucę wizualizację mojego pokoju, przygotowaną przeze mnie. Generalnie to wymagam od głośników dosyć naturalnego, zrównoważonego brzmienia i pełnego. Słyszałem opinie, że moja elektronika gra dosyć ciepło, także sądzę że akurat do temperatury dźwięku w głośnikach nie będę przywiązywał uwagi, bo Denon je ociepli

I teraz pytanie, czy lepiej przyoszczęszczedzić na głośnikach ( np zamiast MA BX2, kupić BX1, dlatego że są mniejsze i tańsze ) a do tego suba typu KODA SW-1000, czy Magnat Betasub 20 ?

Czy może kupić głośniki z przednim br, i suba sobie darować, czy kupić ...

Znowu moje głupie pytania i rozkminy. Bo przecież wiadomo że w monitorach na próżno szukać dobrego basu. Przynajmniej w moim budżecie, a braki mógłby uzupełnić sub.

Zależy mi też żeby kupić jeszcze centralny do zestawu, a nie chcę przeplacać. Często jest tak, że para głośników kosztuje no 1000 zł, a 899 kosztuje centralny... bez sensu.

Powracając do tematu, to myślałem nad

• Eltaxami Liberty 1+, widziałem akurat na alledrogo chyba za 600 razem z centralnym, kablami z wtykiem bananowym i standami ( to ostatnie mi niepotrzebne ), ale wiadomo, liczy się brzmienie a nie wygląd, z tym że jest to mebel, na który będę patrzył przez kilka dobrych lat, a ma jasną okleinę.
    A tak swoją drogą, to jak one w ogóle grają ? Bo ja tu gadu gadu o wyglądzie, a nie mam pojęcia jak zagrają z Denonem 3808.
  • Mission m32i, tutaj to w ogóle nie mam pojęcia o brzmieniu a na allegro/olx nie ma ich wcale
  • Tannoy M2. Zdania są bardzo podzielone odnoście tych kolumn
  • Kef Q15
  • Wharfedale 220
  • B&W 602, ale one wydają mi się za duże, a dlaczego to zaraz powiem
  • No i własnie MA BX1/2 , chociaż dwójki też wydają się być trochę duże, ale wynagradzają to brzmieniem
  • Generanie jakbym miał kasę to bez wahania wziąłbym Dali Zensor 3, ale to za budżetem

O co chodzi z tym duże, nie duże ? Tak jak wspominałem, one będą na biurku, gdzie potrzebuję miejsca, i wymyśliłem że może będzie lepiej je powiesić, a tak się składa że mam takie wieszaki. A dlaczego myslałem np. nad bx 1 ? Są tańsze i nie mają basu, ale ludzie... od basu jest sub ;d

I jeszcze kilka konkretów żeby zaoszdzędzić czas:

• pokój 11m2
  • cena nie ustalona, ale generalnie im mniej,tym lepiej. Wiem że to smieszne, ale chyba każdy jak coś kupuje to próbuje kupić coś najlepszego do danego budżetu
  • Muzyka jakiej słucham to ... tak własnciwie to ciężko określić, bo słucham prawie wszystkiego. Ale chcę żeby głośniki grały ładnie w piosenkach typu AM-Mad Sounds/TLSP- Is This What You Want, coś szybszego to klasyczne AM-Do I Wanna Know/ The Offspring- Why Don;t You get a job, oraz w takiej gitarowej łupance typu Ghost B.C- Cirice. Oraz wiele innych. Jak widać zróżnicowanie piosenekk jest duże, i szukam czegoś uniwersalnego
  • 70% do muzyki, reszta gry i filmy, ale przecież nie stoję przed wyborem wzmaka, to wolę to napisać, żeby zaozczędzić czas. Gram jeszcze w grę RockSmith 2014 (polecam sprawdzić), także mile widziane żeby dobrze było słychać muzykę, oraz moją gitarę osobno, tak żeby to się nie zlewało za bardzo
  • Na ścianach będzie pianka wygłuszająca, także sądzę że to bez różnicy czy br z przodu, czy z tyłu...

To chyba tyle mojego pier#olenia o wszytskim i o niczym ;)

Tutaj są te wizualizacje

Ahaa, te głośniki na biurku to są wymiarowane na moje Soniaki SS A505, ale wywale je na tył, czyli tam za łóżko. Zresztą jest to na wizualizacji

I znowu się rozpisałem... Nie umiem pisać krótko i zwięźle...

Zapomniałem dodać że blat biurka ma długość 160 cm

Macie może jeszcze jakieś propozycje co do głośników ?

Stawiam bardziej na brzmienie niż na wygląd, ale wygląd w jakimś stopniu też się liczy ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-64097-0-01061000-1483092643_thumb.jpg

post-64097-0-73032700-1483092643_thumb.jpg

post-64097-0-39791500-1483092644_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/130935-g%C5%82o%C5%9Bniki-znowu-ten-dylemat/

Witaj.Jeżeli szukasz małych głośników to polecam Polk Audio. Jest duży wybór i są przystosowane do wieszania na ścianie. Zagrają lepiej od wymienionych przez Ciebie. Jeżeli chcesz skompletować całe KD to subwoofer jest obowiązkowy. Pamiętaj że nie musisz kupować wszystkiego od razu.

Ukryta Zawartość

Co o tym sądzisz ? A co do kupowania wszystkiego od razu,to podejrzewam że tyle pieniędzy na razie nie mam :d

Ukryta Zawartość

Żadne chińskie polk audio na śmieciowych głośnikach czy tanich b&w.. Poniżej niedrogie i godne polecenia kolumny. Można o nich poczytać na forum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Żadne chińskie polk audio na śmieciowych głośnikach czy tanich b&w.. Poniżej niedrogie i godne polecenia kolumny. Można o nich poczytać na forum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, z tym że szukam kolumn podstawkowych, i te są zdecydowanie po za moim budżetem

Sądzę że lepiej byłoby je postawić bezpośrednio na biurku.

A co sądzisz o tych ? Bo widzę że nieduże głośniki, rozmiarem idealne i w dodatku z br z przodu ! Jak jakościowo ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, z tym że szukam kolumn podstawkowych, i te są zdecydowanie po za moim budżetem

A to przepraszam. :) Muszą być nowe? Poszukałbym coś ze stajni Arcus lub ASW.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Nic się nie dzieje.

Nie muszą być nowe. Powiem więcej. Wolę sprzęt używany, ale żeby był lepszy niż niejedne nowe kolumny (np. Altus 140. Niejedne nowe kolumny zdmuchnełyby bez problemu ;) a cenową też nie są jakieś drogie. Generalnie to kupiłbym je, ale nie ma sensu takich głośników do pokoju 11m2 )

Polk Audio TSx220B też mają br z przodu

Tylko że są większe, i raczej ich nie powieszę. Będę musiał jeszcze dokupić kolce pod głośniki ;)

Wiesz może jak mój amplituner obchodziłby się z nimi ? i co w rezultacie by z tego wyszło ?

A do czego to ma Ci służyć , do kina i muzyki czy tylko do kina. Jeśli chcesz jeszcze słuchać na tym muzyki i lubisz podbarwienie basu subem to możesz sobie brać te BX1 bo to dla siebie bierzesz nie dla kogoś innego. A słyszałeś w ogóle jak one grają. Jeśli tylko do kina a zależy Ci na miejscu na biurku to szukaj czegoś płytkiego coś w stylu tych JBL

Ukryta Zawartość

nie mówię , że musisz akurat te ale o takie płytkie kolumny mi chodzi, np. te i gdyby nie ich bardzo słabiutka skuteczność (80dB) to byłoby niezle, masz dość tanie i płytkie,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo te Paradigmy ale te to są dość drogie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Adek45, na twoją odpowiedź po cichu liczyłem ;) tak jak napisałem 70% do muzyki, reszta gry/filmy. Co do tego czy słyszałem, czy nie, to właśnie nie. Mieszkam na takim wypizdowiu zwanym Jarosław, gdzie nie ma żadnego porządnego sklepu audio. Tzn nie ma wcale takiego sklepu, a co dopiero porządnego. W sumie do Rzeszowa nie mam jakoś bardzo daleko ( 50 km), ale nie mam też czasu żeby się wozić na Rz. Z moich znajomych również nikt nie posiada takich.

A co do płytkich kolumn, to nie chodziło tyle co o płytkie, tylko bardziej o to żeby nie były szerokie. I do gustu swoją budową przypadły mi te Polk-Audio TSx 220B, tym bardziej że są takie za 800 na olx. Myślałem też o tańszych i na 100 %te tańsze bym podwiesił. Jakbym brał TSx 220B to będą stały obowiązkowo na kolcach.

W ogóle to miałeś może styczność z TSx 220B ? Wiesz jak zachowają się z Denonem Avr 3808 ? Mimo to że mają BR, i tak raczej kupię suba. I jeszcze jak mają się przy MA BX1 ? Może nawet BX2, ale w tej cenie to raczej BX1

Tutaj są te tańsze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A po kiego chcesz je dawac na kolce, po co Ci monitory na kolcach, to nie lepiej na czymś co tłumi drgania,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moim zdaniem jeśli już kolce to do podłogówek.

Nie miałem styczności z kolumnami Polk.

A dlaczego mają być szerokie, z szerokich i to monitorów to Harbeth robi ale za to kasa jest za nie odpowiednia i nie z każdą elektroniką zagrają (elektronika - tu wzmacniacz) . Fakt świetnie grają ale kasiorke trzeba mieć i odpowiedni wzmak. Teraz to raczej takie po 20-21 cm szer za to sa dość głębokie.

Napisałeś ( coś mi nie reaguje przycisk Cytuj selektywnie)

"Mimo to że mają BR, i tak raczej kupię suba"

a co br ma z tym wspólnego, do kina i tak musi być sub czy kolumny mają bass-reflex czy nie , to fundament dźwięku w kinie domowym. Fakt, kolumny z br mają niższy bas ale jak to ktoś tutaj napisał kiedyś: fizyki nie oszukasz . Z małych głośników nie uzyskasz dość niskiego basu ale tu w grę wchodzą preferencje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poszukaj Eltax Monitor III , bas reflex od spodu , na orginalnych kolcach . Cena okolice 450 -500 pln , a grają cudnie . Do Denona polecam jeszcze Mission serii 700 , 701 , 702 . Na tej bazie zbudujesz fajne stereo i fajne KD .

Poszukam, dzięki za odpowiedź;)

A co do kolców, to wyglądają bardziej audiofilsko :D, ale też wydaje mi się, że przez kolce bas jest taki jakby... hmmm... twardszy ? lepiej go słychać ? Na tych moich, wiele razy wypominanych soniakach mam te kolce i rzekłbym że jak na zamkniętą budę, to na kolcach lepiej słychać bas ;) a bez to taki lekki i wydaje mi się że trochę pudełkowaty taki ;p

a co br ma z tym wspólnego, do kina i tak musi być sub czy kolumny mają bass-reflex czy nie , to fundament dźwięku w kinie domowym.

Mi działa ten przycisk ;p

A co do cytowanego postu to to pisałem że 70 % muzyka. Nie wiem dlaczego, ale mi imponuje to jak jest dźwięk bardzo dobry z nawet przyjemnym basem z monitorków ( chodzi oo muzykę ). Takie małe kozaki. A filmy to od święta, bo tylko wtedy mam czas, i opcjonalnie jakieś ferie/wakacje, ale wtedy to w opór. No i jeszcze sam fakt że nie zawsze uda się pobrać film taki jaki chcę w DTS, a taka bieda jak ja, nie może sobie pozwolić na kupowanie płyt :D, a tak na serio to lubię czerpać przyjemność ze słuchania muzyki i nie chodzi tu o to że tekst piosenki i melodia fajnie razem brzmi, a w dodatku piosenka ma sens... tzn, w sumie to też, ale bardziej o jakość dźwięku ;) A co do filmów, to oglądam bardziej to na co mam ochotę, a nie to co jest do pobrania w dts. Czasami się zdarzy że jest tak i tak, to wtedy jest świetnie. Wiadomo, że dźwięk jest bardzo ważny, ale jakoś przy oglądaniu filmu, czepiam się bardziej filmu i jego fabuły, a nie dźwięku... Ale dźwięk dobry w filmie też zawsze mile widziany. Czyli odwrotnie jak w muzyce :p

Nie wiem dlaczego zawsze pisząc mam na myśli tylko kino. A u Ciebie przecież przeważa muzyka. Nie wiem czy warto podawać jako propozycje dobre kolumny a dlaczego, dlatego, że te dobre pozycje zagrają super ale, ale z dobrze dobranym wzmakiem nie z amplitunerem , np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zależy mi też żeby kupić jeszcze centralny do zestawu, a nie chcę przeplacać. Często jest tak, że para głośników kosztuje no 1000 zł, a 899 kosztuje centralny... bez sensu

nie bez sensu, dużo ludzi uważa, że właśnie centralny jest najwazniejszym z zestawu bo to on jest odpowiedzialny za dialogi w czasie filmu a tego jest sporo więc musi sprostać nie byle jakiemu zadaniu, żeby to "wyglądało" na jak najbardziej naturalnie. Stąd jego cena.

Ukryta Zawartość

do tych z linków wyżej ciężko będzie dokupić centrala za to do tych Oli20 już lepiej,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za linki. Najbardziej do mnie przemawiają te Tannoye R1. Mam też ochotę na te Polk Audio TSx 220b. Albo też MA BX1/2

Centralny oczywiście będzie do zestawu.

A sub jaki byś polecił ? Generalnie to nie mam jakiegoś limitu, ale chcę jak najmniej wydać na to ;) Tak 400 zł. oczywiście jak trzeba będzie dać 800, to dam 800, ale wolałbym dać jak najmniej mniej ;) Co sądzisz o Koda SW-1000, albo Magnat BETASUB 20A ?

Na górze są jeszcze te wizualizacje. Ten sub pod biurkiem, w rogu raczej nie ma sensu, i jak widać jedyne sensowne miejsce jest chyba pod oknem, za biurkiem. Mógłby tam stać ? Biorąc pod uwagę, że jednak przy biurku najczęściej siedzę.

Ukryta Zawartość

popatrz też na tego albo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli chcesz mieć dobrego suba proponuje:

Ukryta Zawartość

Nowy kosztował niecałe 2 tys.

Sam posiadam model psw 2010 i jestem bardzo zadowolony. Gra on u mnie na 25 mkw i jest bardzo dobrze. Dokonując wyboru głośników musisz wziąć kilka rzeczy pod uwagę. Twój amplituner jak był dostępny na rynku kosztował ponad 6 tys. zł. Prezentuje on bardzo dobry poziom w KD, a w stereo też daje sobie nieźle radę. Kupując wzmacniacz stereo za ok 2 tys. zł nie jest tak oczywistą sprawą że dźwięk stereo będzie dużo lepszy. Może on być na zbliżonym poziomie. Kupując nowe głośniki za ok. 500 zł nie wykorzystasz potencjału amplitunera nawet w 50%. Po drugie nie słyszałem żeby ktoś kupował amplituner KD za 6 tys. i podłączył do niego głośniki za ok 500-600 zł. ( nawet jako tyły). Osobiście nie słuchałem Polk Audio TSx220B, ale słuchałem polk audio T-50. Kosztują one tyle samo co TSx220B. Porównywałem je m.in. z MA oraz KEF-ami kosztującymi grubo ponad 2 tys. Osobiście wybrałbym polki. W innym miejscu na tym forum ktoś porównywał polk audio RTI A3 z KEF-ami kosztującymi dwa razy więcej. Polki wygrały zdecydowanie. Chcąc wykorzystać potencjał amplitunera w jak największym stopniu to musisz kupić jak najlepsze głośniki.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Głośniki za 500-600, chociaż i tak daje więcej, ale za parę. Za rok 18 i chce sobie wtedy kupić samochód. Albo klasyka do zrobienia, albo samochód do codziennej jazdy. Mniejsza z tym ;) Generalnie to ok 1000 zł z małymi " widełki ", ale podobnie jak w przypadku suba. Imlepszy stosunek cena-jakość, oczywiście cena realna ba mój portfel. Mam bardzo ochotę na te Polk audio

Generalnie to miałem mieć za 1400 denona avr 4308, od użytkownika tego forum, ale napaliłem się na niego, ale nic z tego nie wyszło. W tych samych pieniądzach kupiłem 3808, również od użytkownika tego forum.

Zresztą w pokoju 11m2 nie da się wykorzystać 100% potencjału sprzętu, nie zależnie od tego jakie ma się głośniki...

Tak to można sie kilka lat zbierać do kupna czegokolwiek i g.ó.w.n.o z tego wyjdzie a tu spod nosa zmykają niezłe propozycje, w sklepie RMS te Oli20 były po 800 zł a na allegro po 500 coś tam(fakt, tam nowe).

Co sądzisz o Koda SW-1000, albo Magnat BETASUB 20A ?

wszystko zależy od Twoich preferencji, ludzie chwalili sobie tego Koda SW1000, wg mnie może być słabo, bez porządnego wykopu.

Ukryta Zawartość

Wzorując się tym, to źle nie jest. A jak pozostałe kolumny, w podsumowaniu, szczególnie te 2 pierwsze wypadają ?

Te roth dosyć mnie przekonują, i nawet mogę te jasna okleinę zaakceptować. Chociaż i tak bardziej czarną mi się widzi, ale taki kompromis to już kwestia gustu ;)

Ale kurde cały czas ciągnie mnie też na te polk audio... serio, nie mam pojęcia dlaczego. A co do rothow i polk, to właśnie te drugie mają br z prZodu. Wydaje mi się że to lepiej ;)

Klipsch rb 51 reference ? Mają niecały miesiąc, gwarancja, 1000 zł. Dobre głośniki ? Cena oplacalna, czy lepiej nowe ?

Ukryta Zawartość

Roth czy tam obecnie Melodika są bardzo fajne, mają to coś w dźwięku co może się podobać. Ale szczerze powiem, że dotyczy to podłogówek, podstawkowe są już słabiutkie - głównie przez brak dobrego basu, który w podłogówkach był wyjątkowy jak na tą klasę cenową. Tannoy można polecić, ale przy R1 potrzebny byłby sub jak chcesz mieć pełne pasmo, przy większych Tannoy nie ma takiej potrzeby. Klipsch czy Polk to inna bajka, w ogóle takie wybieranie w ciemno na zasadzie - te są lepsze / gorsze nie ma racji bytu, bo będziesz dostawał sprzeczne opinie na ich temat. Nie wiadomo jaki dźwięk wolisz, ostry czy łagodny, dynamiczny czy spokojny itd.

Z Jarosławia ( Podkarpackie )

Nie ma takowych monitorów na alledrogo/olx.

Kurde. Dajecie mi dosyć dobre propozycje, a nie umiem tego wytłumaczyć, ale niesamowitą ochotę na te polki

Melodia ma bardzo specyficzny dźwięk. Jest bardzo metaliczny i natarczywe. Po kilku minutach słuchania miałem dość tych głośników. Przed ich zakupem trzeba ich koniecznie posłuchać. Dźwięk kolumn Polk audio jest dużo bardziej przyjemny dla ucha.

Zdecydowanie mam odmienne zdanie co do Melodiki. Skoro je uważasz za metaliczne i natarczywe to ciekawe co byś powiedział o kolumnach z prawdziwym metalem na górze jak np B&W albo Paradigm, brakło by chyba skali :)

Polk Rti mają ciekawy głośnik na górze, gra dość "oryginalnie".

Powiem Wam, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, i jestem w stanie dołożyć do jeszcze lepszego sprzętu...kiedyś. wczoraj dotarł do mnie denon i cały czas gra, i im dłużej go słucham, tym mniej żałuję że wyszedłem trochę poza budżet. Gra przecudnie, serio. Sądzę że jak nie znajdę jakiejś wady, albo czego sam nie zrobię ( oby nie, jak i jedno, tak i drugie ) to może go miał długi czas. Na moich sony ss a505, jest już dosyć zadowalający dŹwięk. Zanim ktoś napisze napisze, ale ty głupi jesteś, masz kolumny z których jak napisałeś jesteś zadowolony, a szukasz kwadratowych jaj. No to właśnie, pragnę przypomnieć że ma to stać na biurku. One są za duże. Myślę na serio o tych Polk Audio. Ciekawi mnie bardzo jak zgrywają się z avr 3808. Jak są jeszcze jakieś propozycje, to możecie napisać, a jak nie to prawdopodobnie wezmę te polki, z góry dzięki wszystkim za pomoc, tym którzy się udzielili w temacie, jak i tym którzy mają zamiar się jeszcze udzielić. Zostanie jeszcze temat suba, popatrzę w najbliższej przyszłości, ale jeszcze nie teraz za tymi z tego tematu, opcjonalnie założę nowy. Pozdrawiam

A co do polków,to jeszcze słyszałem że są na chińskich zwrotnicach. Prawda to ? I jak to się ma do reprodukowanego dźwięku ?

Ktoś miał może styczność z tym ?

Ukryta Zawartość

Do jakiej ceny to jest opłacalne ? Biorąc pod uwagę że wysyła kosztuje 100 pe el enów

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.