Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

45 minut temu, pawel k napisał:

Dokładnie 😉

Kolumny masz podpięte dwoma kablami góra oddzielnie i dół oddzielnie ? Czy jednym i wówczas podpięte pod sekcje niską i mostek na górę ? (zakładam ze tym drugim sposobem....) dobrze obstawiam ? jakich kabi używasz do kolumn napisz mi proszę.

Edytowane przez Kris2024
1 minutę temu, Kris2024 napisał:

W kolumnay masz podpięte dwoma kablami góra oddzielnie i dół oddzielnie ? Czy jednym i wówczas podpięte pod sekcje niską i mostek na górę ? (zakładam ze tym drugim sposobem....) dobrze obstawiam ?

Mam jeszcze trzeci sposób 😉 przewód plusowy w górny terminal i zworka do dołu , przewód minusowy w dolny terminal i zworka do góry 

1 minutę temu, pawel k napisał:

Mam jeszcze trzeci sposób 😉 przewód plusowy w górny terminal i zworka do dołu , przewód minusowy w dolny terminal i zworka do góry 

Napisz mi proszę jak masz Ty podpięte i jakim kablem 🙂

2 minuty temu, Kris2024 napisał:

Dwa na górę brzmią fatalnie prawda ?:))))))))))))))))

4 minuty temu, Kris2024 napisał:

Dwa na górę brzmią fatalnie prawda ?:))))))))))))))))

IMG_20240317_144443.jpg

To zależy od preferencji 😉

Przewody głośnikowe to Purist audio design Posejdon a zworki to Ricable Invictus Reference 

4 minuty temu, pawel k napisał:

IMG_20240317_144443.jpg

To zależy od preferencji 😉

Przewody głośnikowe to Purist audio design Posejdon a zworki to Ricable Invictus Reference 

NA jakich kablach i zworkach i przy jakim podłączeniu grałeś na secondach ? ( Ty wiesz jak to wycisnąć na maksa....)

Edytowane przez Kris2024
7 minut temu, Kris2024 napisał:

NA jakich kablach i zworkach i przy jakim podłączeniu grałeś na secondach ? ( Ty wiesz jak to wycisnąć na maksa....)

Na secondach grałem również na purist audio design tyle że model Musaeus i w bi-wire.

No trochę tych głośnikowych i zasilających przerzuciłem 😂

9 minut temu, pawel k napisał:

Na secondach grałem również na purist audio design tyle że model Musaeus i w bi-wire.

Przez Ciebie teraz się motam :))) miałem podłączone dwoma oddzielnymi kablami górę i dół ( tanie kable Dali góra posrebrzane dół miedziane ) i na wzmacniaczu miałem to podpięte oddzielne  pod wyjście A i B kolumn a teraz zacząłem kombinować ze zworkami ( mam tylko te fabryczne) i słucham na tym posrebrzanym. W jaki sposób miałes to podpięte w secondach od strony wzmacniacza przy tym bi-wire?

Edytowane przez Kris2024
3 minuty temu, Kris2024 napisał:

Przez Ciebie teraz się motam

😂 

4 minuty temu, Kris2024 napisał:

Przez Ciebie teraz się motam :))) miałem podłączone dwoma oddzielnymi kablami górę i dół ( tanie kable Dali góra posrebrzane dół miedziane ) i na wzmacniaczu miałem to podpięte oddzielne  pod wyjście A i B kolumn a teraz zacząłem kombinować ze zworkami ( mam tylko te fabryczne) i słucham na tym posrebrzanym.

Warto pokombinować i zostawić tak jak Ci najbardziej będzie odpowiadać.😉

7 minut temu, Kris2024 napisał:

W jaki sposób miałes to podpięte w secondach od strony wzmacniacza przy tym bi-wire?

Musaeus od strony kolumny był w bi wire 

14 minut temu, pawel k napisał:

😂

Warto pokombinować i zostawić tak jak Ci najbardziej będzie odpowiadać.😉

Musaeus od strony kolumny był w bi wire 

Ale przy wzmacniaczu podpinałes to pod jedne zaciski wyjść głosnikowych w moim przypadku wykorzystałbym tylko wyjście A na lewy i prawy kanał tak ? Bo to moje A+B to taki trochę wymysł bo rozłaczona mostki w kolumnach powodują rozbicie rezystacji w spsób nierównomiernym w tym moim A+B (objaw może byc taki iż góra grała ciszej niż powinna w stosunku do dołu) Reasumujac od strony wzmacniacza ten Twój kabel do lewej i prawej kolumny miał tylko jeden czarny i jeden czerwony 

Edytowane przez Kris2024
3 minuty temu, Kris2024 napisał:

A ja to zrobiłem kuriozalny bi amp 🙂

Próbowałem też w bi Amp czyli dół Purist audio design a góra Nordost flatline MK2 ale ze zworkami Invictus Reference zabrzmiało nieco lepiej.A może ktoś jest chętny na Nordosty mam na sprzedaż na olx 😉

1 minutę temu, pawel k napisał:

Próbowałem też w bi Amp czyli dół Purist audio design a góra Nordost flatline MK2 ale ze zworkami Invictus Reference zabrzmiało nieco lepiej.A może ktoś jest chętny na Nordosty mam na sprzedaż na olx 😉

Ty to mi narobiłeś teraz :)))) Juź wiem, ze kable musze zmienić :))))) nie wspomnę ze muszę posłuchać Sonusa 🙂

Edytowane przez Kris2024
1 minutę temu, Kris2024 napisał:

Ty to mi narobiłeś teraz :)))) Juź wiem, ze kable musze zmienić :))))) nie wspomnę ze muszę posłuchać Sonusa 🙂

Sorry nie chciałem ci namieszać 😉

Zanim kupiłem Quinty też słuchałem Sobusy Fabery ale nie były tak neutralne jak Opery, miały taki stempel producenta w dźwięku. Teraz zastanawiam się nad wymianą Quinty na Fyne Audio 703 które ze względu na wielkość lepiej powinny zagrać w dużym pomieszczeniu. Byłem na odsłuchu i powiem że zacne granie.

13 minut temu, remar napisał:

Zanim kupiłem Quinty też słuchałem Sobusy Fabery ale nie były tak neutralne jak Opery

Z sonusami jest jak z operami wszystko zależy od danego modelu 😉

1 godzinę temu, remar napisał:

Zanim kupiłem Quinty też słuchałem Sobusy Fabery ale nie były tak neutralne jak Opery, miały taki stempel producenta w dźwięku. Teraz zastanawiam się nad wymianą Quinty na Fyne Audio 703 które ze względu na wielkość lepiej powinny zagrać w dużym pomieszczeniu. Byłem na odsłuchu i powiem że zacne granie.

Fyne Audio 703 cena powala a ze mnie to jest taki żyd mam ale mi żal 😉 Dodam ze naprawdę jestem zachwycony jak gra opera seconda SE i boje się już słuchać innych bo wiecie czym to sie kończy 😉 mam juz swoje lata i i tak nie słyszę już wyżej niż 15000Hz Co do Quinty ona gra ślicznie ale dla mnie jakoś tak za jasno troszeczkę i bas mi bardziej leży w secondzie 🙂

11 minut temu, Kris2024 napisał:

Fyne Audio 703 cena powala a ze mnie to jest taki żyd mam ale mi żal 😉 Dodam ze naprawdę jestem zachwycony jak gra opera seconda SE i boje się już słuchać innych bo wiecie czym to sie kończy 😉 mam juz swoje lata i i tak nie słyszę już wyżej niż 15000Hz Co do Quinty ona gra ślicznie ale dla mnie jakoś tak za jasno troszeczkę i bas mi bardziej leży w secondzie 🙂

Do tego Kocham jazz i właśnie dlatego bardziej seconda, która do tego brzmi całościowo bardziej spójnie ( tak ja to słyszę co nie oznacza, że mam rację ) 😉 

Edytowane przez Kris2024

U mnie to gra w pomieszczeniu około 40m (Rozstaw pomiędzy kolumnami 3 m) po bokach licząc od kolumn  do ścian 2,5 m metra z każdej strony,  kolumny od ścian tylnych odsunięte 60 cm, skierowane są na miejsce odsłuchowe, które oddalone jest od każdej z kolumn jakieś 3,3m i za miejscem odsłuchowym mam ścianę oddaloną około 1m. W akustyce pomieszczenia nie mam według mojej oceny nic do poprawy ( tak ja to słyszę) ( Bas przepiękny jak i całość brzmienia ) Kolumny postawione są na granitowych płytach  2 cm grubości pod którymi jest filc ( to tez poprawiło dźwięk ) pomijajac aspekt ze mogłem jedzić nimi jak chciałem zeby uzyskać optymalne ustawienie.

Edytowane przez Kris2024
16 godzin temu, remar napisał:

Czego brakuje Ci w Quintach i jakie duże jest Twoje pomieszczenie ?

Pomieszczenie około 45m2, brakuje trochę tej masy i wypełnienia, wspomagam się subem. To nie wina Quinty tylko po prostu potrzebne są większe gabarytowo skrzynki by osiągnąć to co bym chciał. Opera Quinta to tak do 35m2 według mnie. Fyne Audio F703 to już objętość skrzyni 50% większa no i przetworniki o odpowiedniej średnicy. Ale to temat na za kilka miesięcy.

11 minut temu, remar napisał:

Pomieszczenie około 45m2, brakuje trochę tej masy i wypełnienia, wspomagam się subem. To nie wina Quinty tylko po prostu potrzebne są większe gabarytowo skrzynki by osiągnąć to co bym chciał. Opera Quinta to tak do 35m2 według mnie. Fyne Audio F703 to już objętość skrzyni 50% większa no i przetworniki o odpowiedniej średnicy. Ale to temat na za kilka miesięcy.

Każdy ma indywidualne upodobania ale przyznam, że jestem zaskoczony tym co napisałeś u mnie Seconda gra w podobnym gabarytowo pomieszczeniu i wzmacniacz odkręcony na 30 % i jest wszystkiego full. ( przestrzeń, scena, średnica, odcienie ) wszystko jest pełne. Mam suba ale nigdy go z tymi kolumnami jeszcze nie odpaliłem. Jaki masz wzmacniacz ? Ty masz Quinte SE Czy tę pierwszą konstrukcję bez SE  ?

Edytowane przez Kris2024

To nie kwestia głośności, też nie muszę mocno podkręcać, pomieszczenie jest kiepskie akustycznie i zawsze miałem problem z niskimi rejestrami stąd sub ustawiony bardzo cicho ale fajnie wyrównuje pasmo. Gabaryt kolumn trzeba dobierać do pomieszczenia i nie ucieknę przed tym. Mam wzmacniacz Unison Unico 90.

17 minut temu, remar napisał:

To nie kwestia głośności, też nie muszę mocno podkręcać, pomieszczenie jest kiepskie akustycznie i zawsze miałem problem z niskimi rejestrami stąd sub ustawiony bardzo cicho ale fajnie wyrównuje pasmo. Gabaryt kolumn trzeba dobierać do pomieszczenia i nie ucieknę przed tym. Mam wzmacniacz Unison Unico 90.

Masz świetny wzmacniacz ale jak masz ochotę to zrób eksperyment możesz sie zdziwić. Wypożycz Yamahe A-S 2200 (brak wejść cyfrowych ) lub R-N- 2000A  (są wejścia cyfrowe )( 2 x 190 W przy 4 omach ) lub Luxmana 507. Pewnie teraz się zaśmiałeś ale spróbuj.

Edytowane przez Kris2024

Hegle dla mnie to zbyt detaliczne i ostre granie, dlatego mam wzmacniacz zintegrowany z lampami w przedwzmacniaczu bo lubię ten delikatny lampowy nalot. Ale Luxman czy Yamaha dlaczego nie spróbować choć nadal uważam że duże kolumny są rozwiązaniem 🙂

12 minut temu, remar napisał:

Hegle dla mnie to zbyt detaliczne i ostre granie, dlatego mam wzmacniacz zintegrowany z lampami w przedwzmacniaczu bo lubię ten delikatny lampowy nalot. Ale Luxman czy Yamaha dlaczego nie spróbować choć nadal uważam że duże kolumny są rozwiązaniem 🙂

Po tym co napisałeś wypożycz Yamaha RN2000A 🙂 Spróbuj  ( To urządzenie nic od siebie nie dodaje ) . Masz rację Hegel brzmi zbyt cyfrowo ( góra dla mnie za jasna jak słońce  o godzinie 12 )  🙂 I żeby była jasność Lampa to Lampa taka jest prawda i trudno to przebić. U kolegi Pawła to musi na żywo grać Bajecznie.

Edytowane przez Kris2024
22 godziny temu, pawel k napisał:

Czy możesz bliżej scharakteryzować Musaeus bi-write?  Ciekaw jestem ponieważ posiadam RCA Musaeusa i swego czasu zastanawiałem się nad kablami głośnikowymi od Purista. 

Edytowane przez Zbigg

Odnośnie kabli głośnikowych to Ciekawym doświadczeniem słuchowym są kable Albedo blue ( jak zwykle nie ma reguł bo to wszystko  zależy do jakich  kolumn i wzmacniacza są podpięte ) to jest temat rzeka.......i bardzo czasochłonne zajęcie. 

2 godziny temu, remar napisał:

Wiem, że pewnie to sprawdzałeś ale ja pokombinowałbym z ustawieniem kolumn ( to nie możliwe dla mnie ze masz za mało basu )

Edytowane przez Kris2024
3 minuty temu, Zbigg napisał:

Czy możesz bliżej scharakteryzować Musaeus bi-write?  Ciekaw jestem ponieważ posiadam RCA Musaeusa i swego czasu zastanawiałem się nad kablami głośnikowymi od Purista. 

Musaeus to taki koń pociągowy Purista fajne dociążenie basu mniej kontrolowany jak w posejdonie gra nieco wyższą średnicą.Swietna przestrzeń w szerokości w głąb już nieco mniej.Posejdon trochę droższy ale i słyszalnie lepszy cieplejsza barwa wysokie bardziej plastyczne.Ogólnie puristy to bardzo dobre kable czy to głośnikowe, zasilające czy RCA.U mnie rca to też Musaeus 😉

8 minut temu, Kris2024 napisał:

jak zwykle nie ma reguł bo to wszystko  zależy do jakich  kolumn i wzmacniacza są podpięte ) to jest temat rzeka.......i bardzo czasochłonne zajęcie. 

Dokładnie tak jak kolega pisze gra cały system 😉

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.