Skocz do zawartości
IGNORED

marantz cd 6000 nowy soft

belmondo

Rekomendowane odpowiedzi

Czytając wszystkie wpisy na temat problemów z czytaniem CD-R (ja mam ten sam problem) przez to urządzenie dochodzę do wniosku, że wystarczy zmienić mu oprogramowanie. Stąd moje zaptanie. Czy może to już ktoś robił samodzielnie, ew. skąd można ściągnąć potrzebne oprogramowanie. Czy w ogóle w domowych warunkach jest to możliwe? Wiem, iż temat ten byl już wielokrotnie walkowany. Chodzi mi tylko o tę konkretną srawę- płyta z nowym softem.

https://www.audiostereo.pl/topic/13124-marantz-cd-6000-nowy-soft/

Z czytaniem płyt sprawa przedstawia się dość kontrowersyjnie. Moj Cd6000 czyta wszystkie CDRy, właściwie to korzystam w 90% z CDRów. Jeśli nie czyta to podobno jest to sprawa jakiś regulacji lasera w napędzie. 6000 z założenia miał czytac nawet płyty CD-RW i ... czyta.

Przekręć prąd lasera i po kłopocie, w soft nie ma się co bawić, napęd tam nie jest zły i zawsze jak wkładałem nowe VAMy to czytały nawet RW, jak nie chciał to go regulowałem zaczynał chcieć :)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

>belmondo

jak masz go jeszcze na gwarancji (2 lata jest) to zadzwoń do Serwisu i od ręki to załatwią (kurier i takie tam)

mnie Pan z serwisu tłumaczył że oprogramowanie sprawdza czy płyta jest zgodna ze wszystkimi "kolorowymi książeczkami" (tzn. spełnia wszystkie normy) i jak cokolwiek się nie zgadza to wywala błąć TOC,

a jak nie masz gwarancji to Cię niestety nie poratuję bo w napędzie akurat nie grzebałem...

jakby co to mam pełny serwis do Marantza, i mogę Ci podesłać schemat elektroniki przy laserze.

Jest z drugiej reki i nie jest juz na gwarancji. Schemat niewiele mi da nie jestem elektronikiem, ale prosze moze o jekies djecie ktora srubka zwiekszyc emisje. Czy bardzo to wplynie na zywotnosc lasera?

>belmondo

to zadzwoń do serwisu i zapytaj ile to kosztuje ? może nie warto w tym wypadku dłubać samemu...

pogadaj z nimi może coś Ci podpowiedzą... w końcu to Maratnz dupy dał...

zwiększenie prądu lasera na pewno skróci jego żywotność, ale te napędy nie są drogie ok. 70 zł

patrzę właśnie na schemat i nie widzę na tej płytce niczego do regulacji, musi być w takim razie na samej głowicy z laserem..

musisz prosić opterona żeby Ci wytłumaczył czym i jak kręcić...

Buber z tą żywotnością to toertycznie tak, ale żywotność fotoelementów i tak znacznie przewyższy żywotność mechaniki więc nie siejmy paniki.

Belmondo w tym napędzie masz tylko jedną pr-ke na suwaku karetki lasera, jest ona widoczna od strony zewnętrznej (nie od ośki), obrót w lewo około 30c załatwi problem.

pzdr

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Wyslalem maila do serwisu audio-klanu i szybko dostalem taka odpowiedz:

[PHENOMENON]

Recorded CD-R disc can not be played back very few.

[REASON]

CD-R disc can not be detected by CD player.

[sOLUTION]

Add the capacitor (5322 122 32448, DD91100300) to the position 2509 on the

HF AMP PCB.

[REMARK]

This modification has to applied for product which has above mentioned phenomenon only.

Then this modification will be not applied at production.

wiec serwis audio-klanu nie jest taki zly!

Z tego co zrozumialem trzeba wlutowac kondensator w odpowiednie miejsce i wszystko. Teraz prosze kogos by mi wytlumaczyl gdzie i skad wziasc taki kondensator.

> belmondo

to jest kondensator o wartości 10p (taki jest na schemacie z gwiazdką zaznaczony) SMD lutowany od strony druku, jest wpięty równolegle do rezystora 3504 22k (też SMD od strony druku) rezystor ten łączy pin5 z pin6 układu 7404 (PC74HCU04D) przyjżyj się na płytce powinno być tam podpisane miejsce na niego...

jak wytrzymiesz do jutra to Ci skana zrobię w robocie, tylko sprawdź sobie wogóle czy tego kondensatora już tam przypadkiem nie wlutowali...

a kupić ten kondensator można w dowolnym sklepie elektronicznym, bo to żadne cudo nie jest

SMD czyli takie malutki duperelek 1,5x2mm do druku powierzchniowego (pisałeś że elektonikiem nie jesteś stąd ten komentarz...)

aha

i nie lutuj tego przypadkiem lutownicą transformatorową 70-100W,

tylko jakąś małą lutownicą oporową 20-30W z ostrym grotem

(jak nie masz od kogo pożyczyć to koło 20 zł taka prosta kosztuje)

będziesz lutował wejścia do bramek CMOS a one słabo tolerują impulsy elektromagnetyczne z lutownicy transformatorowej, poza tym jak włączysz transformatorówkę to Ci się ten SMD do niej przyklei... pomijam już kwestię że przy takiej mocy łatwo przegrzać scieżki i się zaczną odklejać... wogóle do lutowania płytek mała lutownica oporowa jest lepsza (a najlesza z regulatorem temperatury albo mocy, ale to już drogie zabawki są...)

Wlutowanie jednego kondensatorka to jednak nie to co gra na fortepianie. Wprawdzie jak go zauważyłem to się lekko przeraziłem, ale wlutowałem i DZIAŁA! Buber dziekuje, bez twojej pomocy nic bym nie zrobił i opteronowi też. Czyta wszystko znalazło się więc lekarstwo. Swoją drogą ciekawe dlaczego od początku go tam nie było, przecież było nawet miejsce na niego!

Więc bez wysyłania do serwisu lub innych cudotwórców można to zrobić samemu koszt 20gr. w moim wypadku plus lutownica oporowa 6zł. amen :-)

> belmondo

nie ma sprawy...

a to widzę że mi kit w serwisie wciskali... na szczęście załatwili mi to na gwarancji bo bym teraz nieźle klął jakbym grosz wyłożył... :-)

teraz możesz się zabierać za tunning CD6000, wprawę w lutowaniu już masz... :-)

• 4 tygodnie później...

witam wszystkich! Mam prośbę,namalujcie:-) mi gdzie dokladnie ma byc wlutowany ten kondorek....

z gory dziekuje!

[obrazekLUKASZ-230210_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

o tu :-)

[obrazekLUKASZ-230851_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.