Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz sieciowy do 2 tyś

Rekomendowane odpowiedzi

Też nie pojmuje idei kupowania upośledzonych komputerków za kilka tysi które po kilku miesiącach są przestarzale i laduja na allegro w poszukiwaniu kolejnego jelenia ;) Miałem z kilkoma takimi do czynienia, sukcesem bylo odpalenie pendrive'a 2GB z plikami mp3. Potem ta nawigacja na mikrowyświetlaczyku, coś wspaniałego ;) Do tego oczywiście niedziałająca appka ;)

To ja nie wiem co miałeś ale wyraźnie ktoś Ciebie zrobił w balona. Ja osobiście polecam daphile na najtańszym pc praktycznie jakim się da

To ja nie wiem co miałeś ale wyraźnie ktoś Ciebie zrobił w balona. Ja osobiście polecam daphile na najtańszym pc praktycznie jakim się da

Źle mnie zrozumiałeś, mam na myśli te Denony DNP, Maranze i podobne Pioneery :)

Dlatego się pytam jakie rozwiązanie najlepsze. Dalibyście przykładową propozycję rasberry + dac pro ?

Z tego co patrzę to SMSL M8 albo Aune X1S. To niech ktoś mnie jescze oświeci proszę. Kupuję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) plus DAC np. SMSL M8. Teraz pytanie jaką wersję Raspberry z analogiem czy spdif ? czy to nie ma znaczenia ?

Drugie pytanie rozumiem, że np. podłączam Raspberry to daca za pomocą optyka a potem przez złączą analogowe do wzamcniacza ?

I jeszcze jak dziła same Rasoberry ? muszę mieć dodadkowy dysk na system ? co się instaluję na tym Rspberry w sensie normalnie windowsa ?

I jak już to wszsytko ogarnę i po instaluję jak działa sterowanie z poziomu telefonu ?

no i jeszcze kwestia używanych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Charakterny

Dlatego się pytam jakie rozwiązanie najlepsze. Dalibyście przykładową propozycję rasberry + dac pro ?

Z tego co patrzę to SMSL M8 albo Aune X1S. To niech ktoś mnie jescze oświeci proszę. Kupuję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) plus DAC np. SMSL M8. Teraz pytanie jaką wersję Raspberry z analogiem czy spdif ? czy to nie ma znaczenia ?

Drugie pytanie rozumiem, że np. podłączam Raspberry to daca za pomocą optyka a potem przez złączą analogowe do wzamcniacza ?

I jeszcze jak dziła same Rasoberry ? muszę mieć dodadkowy dysk na system ? co się instaluję na tym Rspberry w sensie normalnie windowsa ?

I jak już to wszsytko ogarnę i po instaluję jak działa sterowanie z poziomu telefonu ?

no i jeszcze kwestia używanych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i jeszcze w tym wszystkim musi się znaleźć Spotify

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja Ci mogę polecić to co mam sam czyli Argon Stream 2 kosztuje około 500-600 zł. Zostanie Ci reszta kasy na porządny DAC jeśli nie masz, u mnie gra Atoll DAC100 za 2k. Chociaż może wystarczy Ci Argon z wyjscia analogowego, ja mam go rok ale nawet nie podłączałem chociaż pewnie szału nie ma. Miałem u siebie Auralica Mini wypożyczonego i zupełnie nie rozumiem zachwytów nad nim. Ustawiałem go chyba z kilkanascie razy przez kilka dni, stabilniej było na wifi niż na kablu, co jest trochę bez sensu, z Tidala nie potrafił zagrać playlisty dłużej niż kilka utworów... generalnie droga przez mękę a dźwiękowo (z wyjscia cyfrowego) nie usłyszałem różnicy. Być może ta sztuka miała jakiś problem, może moja sieć (UPC) nie pomagała, nie wiem, ale "wyleczyłem" się skutecznie z Auralica. Argon jest stabilny, ma oczywiscie spotify connect wiec operujesz z poziomu telefenu bądź każdej innej instancji Spotify; jest też radio internetowe (jest inny operator i jest sporo więcej stacji 320kbps - tylko te mają sens, na Auralicu było ich mniej), można odpalić Tidala w opcji HIFI - ale to wymaga postawienia serwera Bubble UPNP na komputerze. Sporo czytałem też o Rasberry PI, jednak, z całym szacunkiem, wnosząc po Twoich pytaniach to chyba nie jest sprzęt dla Ciebie, trochę jednak jest tam instalowania/ustawiania itp... Chociaż mi zależało na Tidal, nie wiem jak ze Spotify. Jak odpaliłem Tidal na Argonie to i Rasberry mi przeszło...

Trochę się zgubilem.

To finalnie co musi mieć?

Trochę to ja się już pogubiłem ..... chodziło mi o spotify na Raspberry

rasberry

z całym szacunkiem, wnosząc po Twoich pytaniach to chyba nie jest sprzęt dla Ciebie, trochę jednak jest tam instalowania/ustawiania itp

Tu akurat się mylisz i dam sobie radę ale pytam bo nie miałem z tym urządzeniem do czynienia i nie wiedziałem jak to działa ale już trochę poczytałem i dam radę :)

Ogólnie to trochę zgłupiałem :D Aries Mini trochę żenada, że nie obłsuguję Spotify tylko przez Air play ale to nie ma sensu....

Blusesound node 2 super ale 2,5 k za sprzęt który jest sprzedawany w Kandzie za 1500 zł ( wiem wiem cło plus sklep u nas też musi zarobić ) plus z tego co czytałem bez dac'a jakośc nie urwya d...

Raspberry Pi 3 + HiFi Berry + Dac SMSL M8 albo Aune X1S brzmi to sensownie tylko kwestia jak to jest stabilne i łatwe w obsłudzę po skonfigurowaniu wtedy wychodzi 1,600 zł i sądzę, że jakość porównywalna do reszty albo i lepsza.

Argon Stream 2 649 zł to w zasadzie sam streamer a już jak zaczałem czytać i się interesować tematem na podstawie waszych propozycji za co dziękuję to fajnie jakby też sprzęt obslugiwał rózne pliki może zacznę słuchać DSD albo MQA

Edytowane przez Charakterny

Aha widzę, że pytasz o DAC-i, miałem wcześniej Beresforda Bushmaster MK2 z tych wymienionych, w tej cenie prawdopodobnie jeden z lepszych daców ale Atoll przebił go o głowę, nie wdając się w szczegóły, wyrafinowanie dźwiękowe o klasę wyższe... Dodatkowo Beresford ma dość upierdliwe manualne sterowanie, niby jest tam pewien automatyzm, ale działa tylko jak masz jedno źródło cyfrowe aktywne, jak masz np podłączony TV ale chcesz posłuchać muzyki to i tak musisz podejść i przełączyć źródło, no albo wyłączyć TV aby przestawiło się samo... dlatego mam teraz DAC na pilota :)) - do tego uniwerasalny pilot Harmony - który obsługuje u mnie wszystkie urządzenia...

Sorry, że nie doceniłem Twoich komputerowych umiejętności :), ale fakt czytać trzeba, wszystko jest w necie, instrukcje krok po kroku, szczególnie po angielsku...

Argon Stream 2 też ma opcję streamowania plików - działa bez problemu - foobar na kompie i odwtarzasz Flac czy inne formaty na Argonie - je nie używam plików (w dobie Tidal/Spotify to dla mnie nie ma sensu - chyba, że interesują Cię jakieś gęstsze formaty) - ale sprawdzałem i działało...

Edytowane przez yesther

Tak sobie jeszcze myślę "głośno" skoro każdy streamer w tym przedziale cenowym gra sam w sobie przeciętnie albo słabo a zabawa i uśmiech zaczyna się po podpięciu dac'a do owego streamera to tak naprawdę nie ma znaczenia co jest źródłem tylko sam dac prawda ? Streamer w tym przypadku to tylko kwestia wygody obsługi ?

wiesz to zależy pewnie od sprzętu i "ucha"

ja jestem zdania ze DAC ma większe znaczenie niż transport plików, ale są tez inne opinie...

DAC daje tez wygodę taka ze możesz podpiąć inne sprzęty, u mnie jest to tv, argon, cd, ps3...

zależy czego potrzebujesz, wypożycz auralica czy innego bluesounda i zobacz jak chodzi, te sprzęty maja bardzo dobre DAC-i na pokladzie...

ja się swego czasu zastanawiałem jeszcze nad pro-ject stream box ds net, ma chyba wszystko co potrzebujesz ale go nie testowałem, kosztuje koło 2,5k... pewnie do wyjecia za 2k jak przycisniesz :)

Wujek Google pomaga :)

Bluesound uses the Burr Brown PCM5122 for DAC duty and I must say .. it doesn't suck. In fact it's quite good

całość tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

Podbijam temat ?

Czy znalazło się jakieś ciekawsze rozwiązanie na odtwarzanie Spotify niż wspomniane w tym wątku.

Póki co mam podłączoną starą komórkę do wzmacniacza ale szukam alternatywnych lecz równie łatwych w obsłudze opcji i stosunkowo budżetowych. Czy jest sposób by komórka służyła tylko za źródło cyfrowe i podłączyć ją np przez otg do DAC? Czy polepszy to jakość dźwięku w stosunku do połączenia mini-jackiem komórki bezpośrednio ze wzmacniaczem?

Minusem rozwiązania, które posiadam jest możliwość sterowania przez Spotify connect tylko komórką z tym samym użytkownikiem Spotify który jest zalogowany na starej komórce. Czy inne rozwiązania potrafią to obejść?

Śledziłem forumowe rozmowy o RPI ale zdaje się to nie być rozwiązaniem do ogarnięcia przez resztę domowników.

Jeśli masz iPhone bądź Ipada to ciekawym rozwiązaniem jest auralic mini. małe pudełeczko z fajnymi możliwościami. finalnie można do niego podpiąć również jakiś zewnętrzny dac.

• Pokaż nowe odpowiedzi