Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Pioneer PD-30

Szefunio

Rekomendowane odpowiedzi

Pioneer A-30 jest jak dla mnie dosyć wymagający wobec jakości nagrań ale przy tej szczegółowości można się było tego spodziewać.

Fajną sprawą jest loudness. Nie działa tutaj podobnie jak w słabszych systemach car audio zniekształcając dźwięk. Uwypukla tylko nieco wysokie i niskie tony nie zmieniając barwy. Dźwięk jest nadal bardzo czysty i przyjemny. Słuchając cicho dobrze nagranych płyt wystarczy wcisnąć tylko ten przycisk na pilocie i nie trzeba już podbijać dodatkowo tonów potencjometrami bass czy treble.

• 2 tygodnie później...

Doszedł tuner Onkyo T-4030 z Dab+ i Deck Kenwood KX-7050. Będą nowe interkonekty - na mogami 2534, wtyki neutrik rean niklowane, cyna japońska ze srebrem.

Z kasety leci dzisiaj Theatre of Tragedy. Wzmacniacz i kolumny świetnie sobie radzą z deckiem z 1993 roku.

• 4 tygodnie później...

Deck zmieniony na Pioneer CT-S820S.

W tej konfiguracji już nie brakuje niskich tonów. Muzyka z kaset nieco różni się od CD. Bass jest tak mocny, że trzeba go korygować. Wynika z tego, że kolumny Indiana Line Tesi 260 mają naprawdę duże możliwości w zależności od źródła dźwięku a sytuacja opisana w postach #20 i #29 już nie występuje.

Wynika z tego, że kolumny Indiana Line Tesi 260 mają naprawdę duże możliwości w zależności od źródła dźwięku

Od źródła i wzmacniacza. Z ciekawości podłączyliśmy je pod dużo mocniejszy droższy wzmacniacz, zagrały dużo lepiej.

Po raz kolejny potwierdza się jak duże znaczenie ma często pomijane źródło.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

No i Pioneer A-30 padł... Raptem grał 4 miesiące.

Najpierw przestała grać jedna strona potem druga. Coś się zaczęło dziać z potencjometrem balansu. Czasami po lekkim dociśnięciu zaczyna znowu grać jedna strona. Jest na gwarancji więc pojedzie do naprawy.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

No i Pioneer A-30 padł... Raptem grał 4 miesiące.

Miałem Pioneera pd 10 który niewiele różni się od pd 30 i też padł szybko. Ta nowa seria jest strasznie awaryjna. Szkoda że nie kupiłeś czegoś innego

Jak kupowałem wzmacniacz i szukałem o nim informacji w sieci, to nie znalazłem informacji o ich ponadprzeciętnej awaryjności. Akurat ta seria jest już kilka lat na rynku, więc jeżeli by tak było, to w internecie takie informacje na pewno by się pojawiły. Może to mój egzemplarz trafił się słabszy a może źle szukałem.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Jak kupowałem wzmacniacz i szukałem o nim informacji w sieci, to nie znalazłem informacji o ich ponadprzeciętnej awaryjności. Akurat ta seria jest już kilka lat na rynku, więc jeżeli by tak było, to w internecie takie informacje na pewno by się pojawiły. Może to mój egzemplarz trafił się słabszy a może źle szukałem.

Twój wzmacniacz to już kolejny Pioneer z nowej serii który okazał się awaryjny. Do tej pory jednak padały odtwarzacze CD w tym mój pd 10. Razem będzie to jakieś 5 sztuk.

• 3 tygodnie później...

Na czas naprawy pojawił się w domu Pioneer A-501R.

W czasach, kiedy był produkowany (1992) znajdował się podobno w środku stawki - podobnie jak obecnie produkowany A-30. Można by więc pokusić się o porównanie tych dwóch modeli, ale nie ma to większego sensu. A-30 bije na głowę starszego brata brzmieniem, czystością i sceną. W tym porównaniu A-501R wygląda na model z najniższej półki i to najłagodniejsze określenie. Gdybym zaczynał przygodę od A-501R pewnie tak dużej różnicy bym nie odczuł ale ten model zastąpić A-30 nie jest w stanie. W 1992 roku kosztował podobne pieniądze jak A-30 obecnie. To porównanie pokazuje, że współczesne wzmacniacze firmy Pioneer z niższej/średniej półki biją na głowę swoje odpowiedniki sprzed 25 lat.

U nas a30 jest na ekspo gra co jakiś czas i nie stwierdziłem żadnej usterki. Pd także troche były używane i nic, także te ekspozycyjne modele ktore są już u klientów wciąż działają.

W poprzednio posiadanym A-30 miałem w nim dwukrotnie usterkę nierównego balansu. Przy Direct było normalnie ale przy regulacjach barwy dzwięk uciekał wyraźnie w lewo. Pierwszy raz wylądował w serwisie na gwarancji - wymiana potencjometru Treble.

Potem po kilku miesiącach znowu to samo krótko po gwarancji. Samego potencjometru nie było szansy znaleźć ale udało mi sie na ebay'u kupić cały moduł potencjometrów barwy i balansu AZW7477:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , wyszło niecałe 100PLN

Wymieniłem i znowu wszystko zagrało równiutko. Oprócz tego wzmacniaczyk nie zawodził w niczym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Potem po kilku miesiącach znowu to samo krótko po gwarancji. Samego potencjometru nie było szansy znaleźć ale udało mi sie na ebay'u kupić cały moduł potencjometrów barwy i balansu AZW7477:

I jak tu nie kupować vintage. Pioneer obecnie to cień dawnego Pioneera z lat 90tych. Nowy model CD pd 30 ae to przepakowane onkyo, wystarczy spojrzeć na bebechy.

Żenada. Szkoda na to każdej zlotowki

Jakie przepakowane, jakie przepakowane !!!

To już jest JEDNA firma i obejrzyj sobie np. modele BD obu firm ... to klony.

Ale kupiłem BDP 100 Pionka do plików i jest całkiem dobrze również na CD ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 6 miesięcy później...

Pioneer A-30 został naprawiony i od pół roku świetnie sobie radzi. Z zestawu jestem ogólnie zadowolony, jednak przyszedł czas na zmianę kolumn na podłogowe. Sprzęt trafił do pokoju 25 m2 i małe monitory bez standów w nim znikają. Co możecie polecić do zestawu w cenie do 2000zł? Nowe lub używane, podłogowe ukierunkowane na wysokie tony.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.