Skocz do zawartości
IGNORED

Punkt odsłuchu a monitory

Bardzozly

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Zakupiłem sobie ostatnio dwa monitory KRK RP 8 G3 i problem polega na tym że nie mam pojęcia jak ich dobrze rozstawić.

Na poczatku mialem ich blisko siebie na biurku ale neistety mam za mało miejsca i musialem je rozstawić.

Na poczatku z bliska byl soczyste brzmienie ale pozniej ich lekko oddaliłem od siebie i już nie jest to samo ;/

Moj pokoj ma rozmiary 3x6 wiec jest sporawy ktoś coś pomoże?

https://www.audiostereo.pl/topic/131338-punkt-ods%C5%82uchu-a-monitory/

Witam !

Zakupiłem sobie ostatnio dwa monitory KRK RP 8 G3 i problem polega na tym że nie mam pojęcia jak ich dobrze rozstawić.

Na poczatku mialem ich blisko siebie na biurku ale neistety mam za mało miejsca i musialem je rozstawić.

Na poczatku z bliska byl soczyste brzmienie ale pozniej ich lekko oddaliłem od siebie i już nie jest to samo ;/

Moj pokoj ma rozmiary 3x6 wiec jest sporawy ktoś coś pomoże?

Pomijam to, że piszesz nie po polsku. ;-)

Doradzę Ci tak - ustawiaj metodą "kolejnych przybliżeń" i sprawdzaj brzmienie.

Monitory studyjne bliskiego pola dają najlepszy efekt brzmieniowy, gdy odległość względem słuchacza nie przekracza 2,5 m.

i są dość szeroko rozstawione.

Pokombinuj.

Pytanie zasadnicze: czy da się tak zrobić by monitor grał analitycznie i przyjemnie jednocześnie i czego ty oczekujesz?

Jak ma być zgodnie ze sztuką spróbuj tak: kup standy(takie pod monitory studyjne) - są tanie i spełniają swoją funkcję, dajesz podkładki pod monitor, jeżeli producent standów nie dostarcza ich w postaci gumowych mat - maty filcowe są jak najbardziej ok i są też tanie. Ustawiasz sweet spot (w tójkącie) i jak nie pasuje to modyfikujesz szerokość, kąt, odległość.

Film instruktażowy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pytanie zasadnicze: czy da się tak zrobić by monitor grał analitycznie i przyjemnie jednocześnie

Da się zrobić monitor który gra po prostu dosyć dokładnie to co znajduje się na płycie. W takim przypadku czy gra to "analitycznie" (cokolwiek to znaczy), czy przyjemnie, to już kwestia samej realizacji nagrania.

Monitory studyjne bliskiego pola dają najlepszy efekt brzmieniowy, gdy odległość względem słuchacza nie przekracza 2,5 m.

2,5 metra to już co najmniej średnie pole. Bliskie pole to tak do okolic 1,5 metra.

2,5 metra to już co najmniej średnie pole. Bliskie pole to tak do okolic 1,5 metra.

To tylko teoria. W praktyce jest różnie.

Miałem Yamahy HS80 (monitory bliskiego pola), teraz mam Adamy A77X (średnie pole). Stoją w tym samym miejscu - ok. 2,40 m od mojej głowy, bo to jest u mnie najbardziej optymalna odległość pod względem całokształtu brzmienia.

Jednak w innym pomieszczeniu odległość może być inna. To przecież kwestia akustyki.

To tylko teoria. W praktyce jest różnie.

Wiesz, to średnie pole, bliskie, dalekie, to wszystko umowne określenia. Jestem po prostu przyzwyczajony do tego, że przy 2,5 metra mówi się już średnie.

Miałem Yamahy HS80 (monitory bliskiego pola), teraz mam Adamy A77X (średnie pole). Stoją w tym samym miejscu - ok. 2,40 m od mojej głowy, bo to jest u mnie najbardziej optymalna odległość pod względem całokształtu brzmienia.

Te kolumny są już dosyć, powiedzmy mocne, więc dobrze się czują takie A77X przy takim większym dystansie ... no i szumy własne pewnie prędzej giną.

no i szumy własne pewnie prędzej giną.

Zastanawiam się o co chodzi z tymi szumami. Czytałem wcześniej podobne rewelacje.

U mnie ich nie ma, a mam słuch bardzo wrażliwy.

Możesz to wyjaśnić? Coś nie tak z moim sprzętem?

Powtarzam - słuch mam bardzo dobry i nastawiony bardzo priorytetowo na jakość brzmienia.

Zastanawiam się o co chodzi z tymi szumami. Czytałem wcześniej podobne rewelacje.

U mnie ich nie ma, a mam słuch bardzo wrażliwy.

Możesz to wyjaśnić? Coś nie tak z moim sprzętem?

Powtarzam - słuch mam bardzo dobry i nastawiony bardzo priorytetowo na jakość brzmienia.

Miałem ADAM A7X, odsłuch 1m od kolumn i przy cichym pomieszczeniu słyszałem jak szumią (kiedy nic nie grały oczywiście) ... głośne to nie było, ale jak się je wyłączyło, to ewidentnie było ciszej. Dodam, że to nie wina źródła, bo po fizycznym odłączeniu XLR szumy nadal były, nawet po zwiększeniu tłumienia regulatorem w ADAM szumy pozostawały, choć lekko mniejsze. Pewnie przy ~2,5m dystansie sam bym tego nie słyszał.

głośne to nie było, ale jak się je wyłączyło, to ewidentnie było ciszej.

Nie żartuj. Po włączeniu nawet cichej muzyki były słyszalne jakieś szumy?

Ja słyszę delikatne szumienie jak ucho przystawię do tweetera na maksymalnej głośności.

Pewnie przy ~2,5m dystansie sam bym tego nie słyszał

Jak wyżej.

Najwidoczniej mam jakieś wyjątkowe egzemplarze, które nie szumią.

Może to wersja promo? ;-)

Szumy sa slyszalnie kiedy muzyka nie gra, a monitor(y) jest wlaczony, bez wzgledu na to czy podlaczone jest zrodlo czy nie - ponial? :)

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

a monitor(y) jest wlaczony, bez wzgledu na to czy podlaczone jest zrodlo czy nie - ponial?

Przede wszystkim monitor jest włączony wtedy, gdy jest podłączony do sieci i włączony przycisk on/off.

Poniał? ;-)

Nie żartuj. Po włączeniu nawet cichej muzyki były słyszalne jakieś szumy?

Jak nic nie grało, to było słychać szumy własne tych kolumn (z ~1metra od pary kolumn).

Najwidoczniej mam jakieś wyjątkowe egzemplarze, które nie szumią.

Z ponad dwóch metrów pewnie tego nie słychać.

Przede wszystkim monitor jest włączony wtedy, gdy jest podłączony do sieci i włączony przycisk on/off.

I wtedy wlasnie slychac szumy wlasne monitora (kolumny), bez wzgledu na to czy zrodlo jest podlaczone czy nie.

Jesli ich nie slyszysz (szumow) swiadczy to o tym, ze sluch juz nie tak wrazliwy jak by sie zdawalo. :)

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.