Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  14 członków

Manger Klub
IGNORED

Manger klub

Rekomendowane odpowiedzi

Rozmowa o "pędzeniu" jest drażliwa

Mam wrażenie że coś Cię uwiera ....czyzbyś był dawnym userem ' passer ' ???

A klasyka :)- zapraszam.

Mangery dadzą radę z nagraniami Prokofieva czy Rymskiego - Korsakova ??? Tu by się przydał chociaż malutki br.

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Zadam ci raz jeszcze pytanie - po co ci opisy innych osób, o które apelowłeś na początku.

Jest bezdyskusyjny fakt, że to co i jak kupujesz jest twoim wyborem.

Mam wrażenie że coś Cię uwiera ....czyzbyś był dawnym userem ' passer ' ???

Mangery dadzą radę z nagraniami Prokofieva czy Rymskiego - Korsakova ??? Tu by się przydał chociaż malutki br.

br...br

Przyjdź, posłuchaj-inaczej są to tylko .....

Zadam ci raz jeszcze pytanie - po co ci opisy innych osób, o które apelowłeś na początku.

br...br

Przyjdź, posłuchaj-inaczej są to tylko .....

Ok, w sumie masz rację że teoria teorią a praktyczne i douszne doznania to inna para kaloszy.Jednak muszę wiedzieć jaki wzmacniacz napędza

Mangery aby lepiej przygotować się do tematu

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Ok, w sumie masz rację że teoria teorią a praktyczne i douszne doznania to inna para kaloszy.Jednak muszę wiedzieć jaki wzmacniacz napędza

Mangery aby lepiej przygotować się do tematu

E tam, niespodzianki są najciekawsze :), przecież nie o sprzęt tu chodzi tylko o muzykę:).

Na wszelki wypadek pozasłaniam system :))

Bieżesz swoje płyty .... i to wszystko.

Guarnieri jest do jazzu z SF najlepsze...moim zdaniem.

Istota ich powstania była trochę inna (wtedy nazwa zobowiązywała);-)

Jazz i 10 cm woofer, tu mam poważne wątpliwości...

Nowe kolumny mają grać ze Sphinksami, czy coś mylę?

Nic nie mylisz,tak ma być.

To akurat czysta oczywistość a nie odkrycie Ameryki.Natomiast to z czym grają Mangery u ciebie to może być ciekawe i pozwalające wyciągnąć wnioski innym.Jeśli grają u ciebie z Lindemanem to akurat wiem jak brzmią.

Istota ich powstania była trochę inna (wtedy nazwa zobowiązywała);-)

Jazz i 10 cm woofer, tu mam poważne wątpliwości...

Tak , tu kolega Modrzew47 zapomniał że Guarneri zostały stworzone dla małych składów klasycznych , muzyki wokalnej i jazzu również bez dopalaczy

w dole pasma .Myślę że akurat Guarneri zagrałyby ciekawie z mocnymi Sphinksami.

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Po pierwsze, bardzo przepraszam za fatalny błąd ortograficzny ( uporczywy katar i pisanie na smartfonie proszę wziąć za okoliczność łagodzącą).

Po drugie, pisanie oczywistości jest spowodowane sprzecznymi ( moim zdaniem ) wypowiedziami autora wątku.

Po trzecie, >wit-told, niezależnie jaki wzmacniacz jest u mnie, nie wiesz jak brzmi u mnie system. Może jak się kiedyś zdecydujesz ... :)

Po czwarte, kolumny Mangera są, że względu na przetwornik, charakterystyczne i słuchając w innym niż własny systemie można całkiem nieźle określić czy nam będą odpowiadać.

Po piąte, jest już późno i .... nie jestem audiofilem i każda muzyka u mnie brzmi super, idę spać.

Po drugie, pisanie oczywistości jest spowodowane sprzecznymi ( moim zdaniem ) wypowiedziami autora wątku.

Gdzie te sprzeczności w moich wypowiedziach widzisz?

Tak , tu kolega Modrzew47 zapomniał że Guarneri zostały stworzone dla małych składów klasycznych , muzyki wokalnej i jazzu

Zapomniałem?Nic nie zapomniałem,te kolumny świetnie grały jazz a Mangery grają jeszcze lepiej....tak sądzę.

Gdzie te sprzeczności w moich wypowiedziach widzisz?

Zapomniałem?Nic nie zapomniałem,te kolumny świetnie grały jazz a Mangery grają jeszcze lepiej....tak sądzę.

Takie ' sądzenie ' że Mangery zagrają lepiej od Guerneri musi z czegoś wynikać - z podszeptów wyobraźni czy jej braku ??? :-)

Nie obraź się ale faktycznie jest jakaś niespójność w Twoim mysleniu.

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Takie ' sądzenie ' że Mangery zagrają lepiej od Guerneri musi z czegoś wynikać - z podszeptów wyobraźni czy jej braku ??? :-)

Jeżeli tak sądzi tzn.że tak jest ( dla niego ).

Tak wiele zostało napisanych słów o indywidualnych/subiektywnych ocenach, że przykro czytać takie wypowiedzi doświadczonego(?) audiofila.

Tak wiele zostało napisanych słów o indywidualnych/subiektywnych ocenach, że przykro czytać takie wypowiedzi doświadczonego(?) audiofila.

Przecież Modrzew nie porównywał Mangera z Guarneri , jemu się tylko tak wydaje że Mangery zagrają lepiej. Więc pytam na jakiej podstawie

tak sądzi ? Jeśli na podstawie chcenia aby tak było to staram się kol.Modrzew47 jakoś zrozumieć chociaż nie jest to łatwe.

Edytowane przez Magnepan
Gość LTD12

(Konto usunięte)

Przecież Modrzew nie porównywał Mangera z Guarneri , jemu się tylko tak wydaje że Mangery zagrają lepiej. Więc pytam na jakiej podstawie

tak sądzi ? Jeśli na podstawie chcenia aby tak było to staram się kol.Modrzew47 jakoś zrozumieć chociaż nie jest to łatwe.

:(

Czytaj uważniej a nie stwierdzisz żadnych podszeptów.Mam rzut beretem do p.Koszura i słuchałem tych głośników u niego a więc kierunek jest

reszta to odsłuchy,opinie i ruch palcyma....ewentualnie.Podszepty zostawiam babciom i tobie.

Przecież Modrzew nie porównywał Mangera z Guarneri , jemu się tylko tak wydaje że Mangery zagrają lepiej.

Gurnieri miałem niecałe dwa lata,wiem jak grają i nie ma potrzeby bezpośredniego porównania.Nic mi się nie wydaje,jestem przekonany na 80%,że zagrają jazz lepiej od Guarnieri.

Dokładnie.Każdy ma swoje preferencje i Manger zachowując punktualność,rozdzielczość i inne aspekty Guarnieri dodaje jeszcze fundament basowy czego z naturalnych przyczyn z Guarnieri nie osiągne.

Dokładnie.Każdy ma swoje preferencje i Manger zachowując punktualność,rozdzielczość i inne aspekty Guarnieri dodaje jeszcze fundament basowy czego z naturalnych przyczyn z Guarnieri nie osiągne.

Fundament basowy powiadasz, w monitorach Mangera od jakiej wartości ( teoretycznie ) poziomu basu się zaczyna i z jakim odchyleniem w db ?

Czy będzie bas poniżej 50 Hz +,- , 3db ?

1.Guarneri Hommage responce:

Driven from both stereo positions and over the listening space, the resulting room-averaged 1/3-octave response (fig.12, top trace) was most presentable. That flat midrange is still evident, while the bass is smoothly extended to almost 40Hz. Even in-room, the Guarneri managed ±3.5dB from 45Hz-10kHz, while the rolloff in

Read more at http://www.stereophile.com/content/sonus-faber-guarneri-homage-loudspeaker-measurements-part-2#gYYQyDmYBvqYDDZu.99

2.Manger monitor 109 od 50 Hz +,- 3 db

http://www.manger-audio.co.uk/manger-speakers-109.htm

Wg.specyfikacji Guarneri schodzą o 5 Hz niżej od Mangera do 45Hz w normalnych pokojowych warunkach i Manger nie ma prawa być lepszy w basie

od Guarneri Hommage. To tyle. Pozdrawiam

Kocham to forum bo tu łapie mnie bezgraniczny śmiech :-) :-) :-) ale swoją drogą wpadnę do ziomala LTD 112 aby dalej się pośmiać i nacieszyć muzyką

i wzajemnym towarzystwem.

Gość LTD12

(Konto usunięte)

2.Manger monitor 109 od 50 Hz +,- 3 db

http://www.manger-audio.co.uk/manger-speakers-109.htm

Wg.specyfikacji Guarneri schodzą o 5 Hz niżej od Mangera do 45Hz w normalnych pokojowych warunkach i Manger nie ma prawa być lepszy w basie

od Guarneri Hommage. To tyle. Pozdrawiam

Kocham to forum bo tu łapie mnie bezgraniczny śmiech :-) :-) :-) ale swoją drogą wpadnę do ziomala LTD 112 aby dalej się pośmiać i nacieszyć muzyką

i wzajemnym towarzystwem.

Wpadaj(zobaczę czy to jedynie deklaracja), śmiech jest wskazany w każdym wieku.

A w ramach, jak mówisz, przygotowań, popatrz w internecie na aktualną ofertę Mangera. Od 2012 roku to są s1,p1,z1.... U mnie zapoznasz się z monitorami z1.

Czy te 112 to podświadome wołanie o pomoc :).

Edytowane przez LTD12

Guarneri Homage powstały w celu idealnego odtworzenia dźwięku skrzypiec a nie muzyki jazzowej.

Na początku powstały 4 pary. Dwie z nich trafiły do wybitnych włoskich skrzypków, panów Accardo i Ughi. Jedna do muzeum lotnictwa w Cremonie i jedna do siedziby firmy Sonus Faber. Takie są początki tej konstrukcji i ich geneza. Miały być dziełem sztuki upamiętniającym maestrię lutników z miasta Cremona.

Dopiero po stworzeniu tych pierwszych 4 par i po uzyskaniu entuzjastycznych opinii od wspomnianych skrzypków Serblin podjął decyzję o produkcji seryjnej.

Kolumnami, które są równie muzykalne ale przewyższają Homage w zakresie potęgi brzmienia i uniwersalności w odtwarzaniu różnorodnego materiału muzycznego są Guarneri Evolution. To prawdziwe dzieło sztuki i wybitna kolumna podstawkowa.

Doskonały opis bez jakichkolwiek zakłamań serii Guarneri znajduje się na pewnej włoskiej stronie internetowej. Akurat znam włoski więc z przyjemnością przeczytałem ten tekst. Innym polecam tłumaczenie za pomogą translatora.

http://www.videohifi.com/magazine/numero-37/ascoltare/sonus-faber-guarneri-evolution-un-omaggio-a-serblin

Wpadaj(zobaczę czy to jedynie deklaracja), śmiech jest wskazany w każdym wieku.

A w ramach, jak mówisz, przygotowań, popatrz w internecie na aktualną ofertę Mangera. Od 2012 roku to są s1,p1,z1.... U mnie zapoznasz się z monitorami z1.

Czy te 112 to podświadome wołanie o pomoc :).

112 ? Faktycznie tak się wpisało nawet nie spojrzałem.

Z odwiedzinami jak najbardziej realne , poczekam aż się trochę ociepli - walczę z wirusem grypy od tygodnia. Już jest lepiej bo ciągnie do muzyki

a jak jeszcze do Milesa z początkowego okresu ( Cooking - Prestige 20 bit 1956 ) to już idzie naprawdę ku dobremu :-)

Podeślij dobrą stronę Mangera bo u Koszura to jak zwykle odpustowo i hasła w rodzaju : ludzie, ludzie mam najlepsze zimne ognie które ogrzeją

każdego a zlodowaciałe serce Eskimosa rozpuszczą w strużkę dźwięcznej nuty która zabrzmi jak potężny akord Minesota Orkiestra. :-)

Gość LTD12

(Konto usunięte)

112 ? Faktycznie tak się wpisało nawet nie spojrzałem.

Z odwiedzinami jak najbardziej realne , poczekam aż się trochę ociepli - walczę z wirusem grypy od tygodnia. Już jest lepiej bo ciągnie do muzyki

a jak jeszcze do Milesa z początkowego okresu ( Cooking - Prestige 20 bit 1956 ) to już idzie naprawdę ku dobremu :-)

Podeślij dobrą stronę Mangera bo u Koszura to jak zwykle odpustowo i hasła w rodzaju : ludzie, ludzie mam najlepsze zimne ognie które ogrzeją

każdego a zlodowaciałe serce Eskimosa rozpuszczą w strużkę dźwięcznej nuty która zabrzmi jak potężny akord Minesota Orkiestra. :-)

Nie mam pojęcia, nie znam stron o Mangerach. Zamiast czytać, po prostu je kupiłem.

Tak jest ciekawiej. I nie trzeba znać włoskiego,.. pardon niemieckiego :).

Edytowane przez LTD12
Gość LTD12

(Konto usunięte)

Grunt to samozadowolenie. Wtedy wszystko jest takie cudownie proste.

Każdy przecież jest wyjątkowy, tylko niektórym to b.przeszkadza. Chcą koniecznie upodobnić się do "stada".

Lepiej jest chyba być zadowolonym z siebie, niż ciągle zazdrościć innym.

Brawo :-)

WG specyfikacji to Mangery schodzą do 40Hz a więc to one schodzą niżej a do tego jest jeszcze jakość basu a więc jeśli chcesz błysnąć to najlepiej przy lampie....błyskowej.I nie chce mi się dyskutować czy bas będzie lepszy z Guarnieri(10cm głośnik wg.ciebie)czy z Mangera.Jedne miałem drugie chcę mieć....kropka.

Ale chyba kupuje się po posłuchaniu, a nie po poczytaniu gazetek;-)

Witold LTD nie napisał,że kupił po przeczytaniu gazety.

A jeśli nawet,to kto bogatemu zabroni kupić jak chce?

Kocham to forum bo tu łapie mnie bezgraniczny śmiech

No właśnie z samego siebie się śmiejesz.
Gość LTD12

(Konto usunięte)

Nie jest to ważne jak kto kupuje, istotne jest, że produkt, o którym mamy dyskutować jest tego wart.

Niezależnie czy ktoś chce kupić czy nie uważam, że jeżeli ktoś ma tylko możliwość odsłuchu tych kolumn ( proszę, ostatnich modeli!) to powinien to zrobić. W przeciwnym przypadku będzie miał luki w "wykształceniu audiofilskim" :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.