Skocz do zawartości
IGNORED

16:9 czy 1:2.40

michalc

Rekomendowane odpowiedzi

A w ogóle pytanie jest z gatunku "nie wiem co lepsze, pączki z adwokatem czy z dżemem, pomożecie?"

Odpowiedź na to pytanie może znać jedynie pytający. ;)

Nieprawda, odpowiedź znałbym dopiero, jak bym używał jednego i drugiego ekranu przez miesiąc. Wtedy rzeczywiście mógłbym stwierdzić, co jest lepsze.

W życiu nie miałem projektora, a obecnie mam TV 50'', więc co ja mogę wiedzieć :)

Nieprawda, odpowiedź znałbym dopiero, jak bym używał jednego i drugiego ekranu przez miesiąc. Wtedy rzeczywiście mógłbym stwierdzić, co jest lepsze.

W życiu nie miałem projektora, a obecnie mam TV 50'', więc co ja mogę wiedzieć :)

Prawda prawda, bo oczekujesz odpowiedzi na pytanie "co by mi się bardziej podobało?".

Z takim pytaniem tylko do wróżki. ;)

A nie lepiej przekonać się samemu, próbnie wyświetlając obraz na ścianie?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Cóż, w tej sytuacji i wziąwszy pod uwagę warunki z pierwszego postu 16:9 jest bezpieczniejsze.

Ale szkoda możliwości jakie daje ten projektor (CIH).

Jeszcze ostatnia kwestia - odległość widz - ekran. Może się okazać, że 120" to za dużo dla 16:9, i wtedy 21:9 by pasował.

Ale to już całkowite gdybanie, bo pomijając jakieś teoretyczne zalecenia co do rozmiaru ekranu najważniejsza jest próba na żywo.

W domu na ścianie na przykład, przed zakupem ekranu. Lub w sklepie, jeśli warunki są zbliżone do domowych.

Jeszcze ostatnia kwestia - odległość widz - ekran. Może się okazać, że 120" to za dużo dla 16:9.

Oj, nie sądzę - kanapa będzie oddalona 5 m od ekranu. Po prostu na ścianie nie zmieści się nic większego niż 120'' (to jednak salon).

Wiem, że filmy cinemascope będą maławe z 5 m, ale od tego mam fotel, który ustawię sporo bliżej ekranu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja myślę nad takim rozwiązaniem

Gość się nagimnastykował z tymi borderami....ale pokoik i jego kolor "idealnie" dobrał do typu ekranu...hehe

...mydło...mydłem...pogania...mówię o obrazie...

... ja gdybym miał mieć taki kontrast i czerń to zrezygnowałbym z projektora.... niech lepiej pokój pomaluje na ciemne kolory lub zmieni ekran, a nie się mądruje... hehe

Ukryta Zawartość

Gość się nagimnastykował z tymi borderami....ale pokoik i jego kolor "idealnie" dobrał do typu ekranu...hehe

...mydło...mydłem...pogania...mówię o obrazie...

... ja gdybym miał mieć taki kontrast i czerń to zrezygnowałbym z projektora.... niech lepiej pokój pomaluje na ciemne kolory lub zmieni ekran, a nie się mądruje... hehe

Ale popatrz jak wygląda obraz gdy ma ciemno. Rewelacja o ile nie jest to zmanipulowane. Zdecydowanie przesadzasz z tymi ciemnymi pokojami.

Nie, nie przesadza.... koles rzeczywiscie zadal sobie tyle trudu, tylko po co jak ekran wisi w iglo :) to ma dobre na mydlane opery a nie filmy.

Ja mialem na poczatku sufit szary, ciemno zolte sciany i wykladzine czarna i myslalem, ze jest ok. Dopiero jak pomalowalem wszystko na czarno to zrozumialem w jak wielkim bledzie bylem. Roznica byla taka jakbym powiesil jakis hijendowy projek.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

A gdy przesiadasz się dajmy na to z serialu lub filmu nadawanego w tv na blu-raya 2.40:1, obraz nie wydaje się dużo mniejszy? Chyba że wtedy zasiadasz bliżej ekranu :)

W tej chwili mam 50'' i jak idę do teściów, którzy mają 40'' ich obraz wydaje się malutki. Nie chcę tego samego efektu przy przesiadce z telewizji na filmy w formacie kinowym.

Też miałem ten dylemat i ja osobiście poszedłem trzecią drogą o której tu wszyscy zapomnieli - ekran CIA czyli 2,06:1 (tak zwane CiA - to skrót od Constant Image Area), czyli ekran o takiej samej powierzchni przy proporcji obrazu 16:9 i 2,39:1. Cytuje " Trzecim i stosunkowo egzotycznym w naszym kraju formatem ekranu jest 2,06:1 (często wykonywane w zaokrągleniu 2:1). Jest to ekran mający taką samą powierzchnię zobrazowania przy formacie 16:9 jak i 2,40:1. W praktyce przy filmach kinowych mamy paski na górze i dole, ale nie tak szerokie jak przy ekranie 16:9, z kolei przy obrazie 16:9 mamy pasy z po bokach ekranu, ale nie tak duże jak przy ekranie CiH. Zastosowanie ekranu CiA niesie za sobą takie same wymagania jak opisane przed w poprzednim akapicie - projektor musi mieć funkcję pamięci położenia soczewki."

Jest jeden warunek - zmiana formatu poprzez kręcenie musi odbywać się bezproblemowo - u mnie to wygląda tak że musze wstać kanapy sięgam ręką na wysokości głowy i kręcąc pierścieniem obiektywu dopasowuje format, ostrości nie musze regulować bo proj mo dobry obiektyw i ostrość po tak niedużej regulacji nie zmienia się u mnie a nawet gdybym musiał to na tej samej zasadzie tylko drugim pierścieniem zawsze mogę dostroić bez problemu. U osób które nie maja lens memory albo maja klasycznie zamontowany projektor czyli z brakiem łatwego dostępu do regulacji to rozwiązanie odpada. Ja jestem z tego rozwiązania super zadowolony i nie wyobrażam sobie innego oglądania. A to że zmieniając z 16:9 na 21:9 nie odczujesz dyskomfortu wielkości to ludzie bzdury piszą no bo co maja napisać jak każda pliszka..... :) - weź sobie kalkulator i powiedzmy przy 120" oblicz jaka powierzchnie masz podczas 16:10 a jaką podczas 21:9 i sam to oceń a nie słuchaj co ludzie pitolą. Jak masz memory możesz mocno rozważyć CIA. Dużo zalezy też co bedziesz najwięcej oglądał - jeśli filmy to pamietaj że większość (i to znakomita) to 21:9 jeśli wiecej tv albo gry to faktycznie lepiej 16:9 jest też sporo nistandardowych które i tak trzeba indywidualnie dopasować bo ani 16:9 ani 21:9 nie pasuje....

Ale popatrz jak wygląda obraz gdy ma ciemno. Rewelacja o ile nie jest to zmanipulowane. Zdecydowanie przesadzasz z tymi ciemnymi pokojami.

Ojjjjjj Kolego skoro to dla Ciebie rewelacja to nie mamy o czym mówić....mamy zgoła inne oko i wymagania....ten obraz to tragedia...i właśnie widząc takie instalacje potencjalni przyszli posiadacze projektorów z tych projektów rezygnują ....

Ojjjjjj Kolego skoro to dla Ciebie rewelacja to nie mamy o czym mówić....mamy zgoła inne oko i wymagania....ten obraz to tragedia...i właśnie widząc takie instalacje potencjalni przyszli posiadacze projektorów z tych projektów rezygnują ....

Ale mówisz o tym obrazie z końcówki filmu? Nie chodzi mi o 25 sekunde.

Ale faktycznie jak się przyjrzeć dobrze ... te bordery robią robotę też

Nie, nie przesadza.... koles rzeczywiscie zadal sobie tyle trudu, tylko po co jak ekran wisi w iglo :) to ma dobre na mydlane opery a nie filmy.

Ja mialem na poczatku sufit szary, ciemno zolte sciany i wykladzine czarna i myslalem, ze jest ok. Dopiero jak pomalowalem wszystko na czarno to zrozumialem w jak wielkim bledzie bylem. Roznica byla taka jakbym powiesil jakis hijendowy projek.

Zapodałbyś jakieś zdjęcie pokoju? Jeżeli ode mnie by to zależało to przemalowałbym pokój na czarno, ale jak przekonać do tego wspólokatorów i nie wyjść na jakiegoś emo? xD

Ale mówisz o tym obrazie z końcówki filmu? Nie chodzi mi o 25 sekunde.

Ale faktycznie jak się przyjrzeć dobrze ... te bordery robią robotę też

Zapodałbyś jakieś zdjęcie pokoju? Jeżeli ode mnie by to zależało to przemalowałbym pokój na czarno, ale jak przekonać do tego wspólokatorów i nie wyjść na jakiegoś emo? xD

Fotki znajdziesz w nasze instalacje KD.

Dodam iz mi sie rozchodzi konkretnie o jakosc obrazu w pomieszczeniu, ktore moze byc zaadaptowane bez ograniczen. Na necie mozna znalesc instalacje salek kinowych wlasnie jak pokoje dzienne a to nic innego jak strzal w stope nie ma mowy o jakosci w takich pomieszczeniach.

Popularnego schematu zona/salon/kino nie bede komentowac wiadomo, ze to problem i trzeba isc na kompromis, ale wieszanie projka i zwyklego ekranu w calkowicie biale otoczenie jest poprostu bezsesu....

Ratunkiem jest wlasnie ekran ms lub metota Bipo czyli kazdorazowe zaciemnianie szatami batmana :) przed projekcja.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Fotki znajdziesz w nasze instalacje KD.

Dodam iz mi sie rozchodzi konkretnie o jakosc obrazu w pomieszczeniu, ktore moze byc zaadaptowane bez ograniczen. Na necie mozna znalesc instalacje salek kinowych wlasnie jak pokoje dzienne a to nic innego jak strzal w stope nie ma mowy o jakosci w takich pomieszczeniach.

Popularnego schematu zona/salon/kino nie bede komentowac wiadomo, ze to problem i trzeba isc na kompromis, ale wieszanie projka i zwyklego ekranu w calkowicie biale otoczenie jest poprostu bezsesu....

Ratunkiem jest wlasnie ekran ms lub metota Bipo czyli kazdorazowe zaciemnianie szatami batmana :) przed projekcja.

A do czarnego pokoju szary ekran będzie ok? Na razie właśnie kupiłbym sobie ten szary a później pomyślał o pomalowaniu ścian.

Pewnie, że lepiej, ale kupuję projektor i ekran w zestawie (spory upust) ;)

Sorry co ty to w bramie od cygana będziesz kupował ???

W każdym porządnym sklepie obsługa ma obowiązek wręcz pokazać ci i ten i ten.

Oczęta masz prawda ???

Po prostu trzeba mieć pokój audio video i mamy problem i z muzyką i z filmami z głowy...

Czarny pokój, już sobie wyobrażam kobietę mieszkającą z mężem w M,3,4,5 (wybrać właściwą cyferkę) której mąż przemalowuje salon - bo do oglądania filmów, w bloku z natury wybieramy największy pokój, na czarno. No i wrażenie na gościach - raz przyjdą, a po powrocie do domu zabronią się swoim dzieciom kolegować z dziećmi właściciela tego gotyckiego wystroju...

Nabijam się, ale nie każdy ma warunki na pokój filmowy, a i naprawdę to nie musi być czerń.

Mogą to być ciemne kolory - ważna jest farba jaką kładziemy...

Sorry co ty to w bramie od cygana będziesz kupował ???

W każdym porządnym sklepie obsługa ma obowiązek wręcz pokazać ci i ten i ten.

Oczęta masz prawda ???

Na mojej wsi (Poznań) jest tylko jeden sklep audio, w którym mają pomieszczenie projekcyjne z ekranem... oczywiście 16:9. Żadne wyciemnione czy dostosowane. Jedyne co mi się udało, to porównać tanią Optomę z Sony HW55.

A przepraszam bardzo, w MediaMarkcie też wisi kilka niskobudżetowych projektorów rzucających obraz na ścianę czy jakieś tam płótno :P

Ja mam ekran 16:9 ale zrobilem sobie czarne bordery. Robia swietna robote, bez porownania z golasem, nie sciagam ich nawet jak jest film 16:9 bo uzywam madvr i on przycina mi do 21:9 oraz dopasowuje do borderow niewazne czy format to 2,39:1, 2,40:1 czy np 2,75:1 tak jak w The Hateful Eight.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam ekran 16:9 ale zrobilem sobie czarne bordery. Robia swietna robote, bez porownania z golasem, nie sciagam ich nawet jak jest film 16:9 bo uzywam madvr i on przycina mi do 21:9 oraz dopasowuje do borderow niewazne czy format to 2,39:1, 2,40:1 czy np 2,75:1 tak jak w The Hateful Eight.

Ukryta Zawartość

Powiesz jak zrobić takie bordery?

Ukryta Zawartość

Ten dolny wspiera się o szafkę i jest pomiędzy ekranem a kolumnami a ten górny ma przykręcone trzy elementy metalowe w kształcie litery U i na nich jest powieszony na ramie ekranu.

A mógłbyś nagrać filmik jak to wygląda przy świetle? Chce te bordery jakieś zrobić, ale to muszę coś wykombinować żeby łatwo się je ściągało bo na zmianę będzie mi potrzebny ekran 21:9 i 16:9

Te nagranie bardzo by mi pomogło. Z góry dzięki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.