Skocz do zawartości
IGNORED

Jak nie uszkodzić zestawu.

Tekanu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Posiadam kolumny tannoy m1 i wzmacniacz Onkyo a-8830. Mam jednak pewien problem. Kolumny według specyfikacji powinny dać rade nawet przy 70 watowym wzmacniaczu, tymczasem przy obecnym(60 wat przy 8 Ohm) już przy rozkręceniu pokretła głośności do połowy kolumny grają naprawdę głośno. I tu pojawia sie moje pytanie, czy jeśli rozkrece głośność jeszcze bardziej(oczywiście nie na full ale tak 90%) nic sie nie stanie wzmacniaczowi albo kolumną? Jest to mój pierwszy taki zestaw i szczerze troche sie boje że przesadze.

https://www.audiostereo.pl/topic/131473-jak-nie-uszkodzi%C4%87-zestawu/

Im mocniej odkręcisz tym większa szansa, że wzmacniacz chcąc wytworzyć dźwięk głośniejszy niż da radę wyśle do kolumn zniekształcenia, które spalą Ci głośniki. A kiedy to się stanie kwestia nagrania. Ktoś tu kiedyś coś wspominał o Bolero (chyba), które w jak kulminacyjnym momencie peird.lnie to pali głośniki.

Moja rada? Nie odkręcaj więcej niż na połowę bo pewnie i tak już jakość spada na tyle, że przyjemność z odsłuchu żadna. Ale ja się nie znam.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

A poza tym pamiętaj, że KAŻDE ewentualne dodanie loudnesu czy barwy tonu

powoduje, że zniekształcenia i przesterowanie pojawiają się znacznie wcześniej,

niż przy słuchaniu "direct". Pierwsza zwykle pada kopułka :-(

Tak czy inaczej - zaleca się ostrożność.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam serdecznie. Posiadam kolumny tannoy m1 i wzmacniacz Onkyo a-8830. Mam jednak pewien problem. Kolumny według specyfikacji powinny dać rade nawet przy 70 watowym wzmacniaczu, tymczasem przy obecnym(60 wat przy 8 Ohm) już przy rozkręceniu pokretła głośności do połowy kolumny grają naprawdę głośno. I tu pojawia sie moje pytanie, czy jeśli rozkrece głośność jeszcze bardziej(oczywiście nie na full ale tak 90%) nic sie nie stanie wzmacniaczowi albo kolumną? Jest to mój pierwszy taki zestaw i szczerze troche sie boje że przesadze.

Po pierwsze Tannoy to całkiem wytrzymałe kolumny, ALE:

-zalecam podłączanie wzmacniacza mocniejszego niż kolumny, M1 i M2 grają najlepiej pod 80-100W wzmacniaczem. Wtedy unikasz zniekształceń i przesterowania.

-Po drugie - gałka głośności w połowie oznacza na 99% prawie pełną moc wzmacniacza. Powyżej tego głośność nie będzie Ci już wzrastać tak bardzo, a pojawią się przestery i zniekształcenia. To one niszczą głośniki.

Więc?

Gałka do połowy, dalej nie zalecam.

Jeżeli używasz Bass/Treble/Loudness to nawet mniejsza głośność.

Chcesz głośniej? Mocniejszy wzmacniacz.

Kolumny według specyfikacji powinny dać rade nawet przy 70 watowym wzmacniaczu

Czytanie ze zrozumieniem się kłania.

14de2112ef1add1cc56a384a44a0d565.jpg

W serii F są takie same głośniki co w M.

No i według tej specyfikacji wzmacniacz powinien miec miedzy 10 a 70 wat. Nie wiem tylko co oznacza Continous power handling i peak power handling

Wzmacniacz możesz podpiąć i 150W i nic się kolumnom nie stanie. Musisz czuć kiedy kończą się ich możliwości. To małe głośniczki i nie dadzą rady nagłośnić 30m2 dźwiękiem estradowym. Dopóki masz to gdzieś z tyłu głowy wszystko będzie ok.

Przy mocnym przesterowaniu wzmacniacza następuję obcinanie wierzchołków sygnału i tak naprawdę robi się trapez a czym większe przesterowanie to bardziej przypomina prostokąt.

Dalej już wiadomo. Moc oddawana do głośników przy sygnale prostokątnym jest dwukrotnie większa w stosunku do sygnału sinusoidalnego.

I tak robimy z cewki głośnika grzałkę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przyjmując czułość wzmacniacza np 300mV i pełną moc na 100% skali gały wzmocnienia, to jak podepniesz CD, który może dać sygnał i 2,5V na wyjściu, to znaczy, że sygnał wejściowy będzie ok 8x mocniejszy od czułości znamionowej wzmacniacza i swoją pełną moc uzyska duuużo poniżej pełnego odkręcenia gałki wzmocnienia. Później będą już tylko zniekształcenia i przesterowanie, jak pisał Moltos.

MM i MC to wejścia gramofonu, odpowiednio do wkładek MM (moving magnet) i MC (moving coil). Wejście oznaczone PHONO, to wejście MM. Czasem obok wejścia PHONO jest przełącznik MM/MC.

Oba nie nadają się do do podłączania urządzeń z wyjściami liniowymi, podłączenie takich, zwłaszcza do MC, grozi awarią.

Czułość wejść: MM 3-4mV, MC- ułamek mV liniowe- 200-400 mV. (Zazwyczaj, bo w niektórych urządzeniach linia ma czułość wyższą, nawet do 600mV)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.