Skocz do zawartości
IGNORED

Moje początki ze stereo. Zmiana sprzętu.

przemass

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jest to mój pierwszy post tak więc proszę o wyrozumiałość. Przeglądając olx natknąłem się na zestaw Pioneer A207 + Kolumny CAT LEB 401. Wiem jest to bardzo kiepski zestaw pod każdym względem lecz od zawsze słuchałem muzyki na bardzo słabym stereo typu radio a później aż do dzisiaj na głośniach komputerowych 5.1 Creative INSPIRE 5100 i słuchawkach o zgrozo również 5.1 dendroid et 9205 tak więc nawet tak kiepski zestaw ukazał mi całkowicie odmienne brzmienie które mocno mnie zafascynowało. Zacząłem dużo czytać i przeglądać dostępny sprzęt.

Słucham różnej muzyki rock,pop,electro itd. Najbardziej lubię gdzie jest dużo basu lecz nie typowe łupanie tylko głęboki bas, lubię słyszeć dużo szczegółów w dźwięku, nie lubię kiedy dominuje góra(tony wysokie chyba?) od dłuższego słuchania boli mnie głowa. Lubię kiedy dźwięk jest taki kojący a nie kujący w uszy.

Bardzo przyjemnie słucha mi się tego:

również to bardzo przyjemnie brzmi

I teraz do sedna. Pokój mam 20m2. Czytałem o rozstawieniu kolumn i wiem już że ma bardzo istotny wpływ na odsłuch. Rozstawiłem najlepiej jak to możliwe.

Wiem że powinienem wymienić to wszystko na lepszy sprzęt ale na początek chciał bym poznać różnicę brzmienia w zmianie wzmacniacza.

Mam wrażenie że mój obecny bardzo sobie nie radzi z tymi kolumnami. Bas jest wysterowany na maksa a i tak czuję że brak go w wielu momentach lub po prostu słabo współpracuje z całością. Muzykę którą podałem w linkach słucha mi się bardzo przyjemnie lecz inna muzyka typu rock czy pop brzmi jakoś nijako dużo lepiej brzmi na tych 5.1 czy w samochodzie. Po prostu jak by czegoś brakowało.

Budżet to ~400zł

Bardzo spodobał mi się Pioneer PIONEER A-550R oraz TECHNICS SU-V560 AA lecz w internecie nie za wiele znalazłem na temat ich brzmienia gdzieś po łebkach czytałem że wzmacniacze yamahy mogły by odpowiadać moim wymaganiom. Czy usłyszę znaczną poprawę brzmienia przy tych wzmacniaczach? Może jakieś lepsze propozycje. Jestem otwarty na każdą radę osoby zaznajomionej w temacie.

Czy to normalne że w kolumnach słychać cały czas taki jednostajny szum (taki jak się podkręci głośność na maksa) tyle, że tutaj jest on cały czas taki sam i tak samo głośny bez względu czy podgłoszę na full czy jest podpięte źródło czy nie. Słychać go wyraźnie z pozycji odsłuchowej i podczas cichego słuchania.

Niewielki szum, niezmieniający natężenia bez względu na ustawienie wolumenu, to coś raczej normalnego. Słyszany z miejsca odsłuchowego, to już niedobrze. W przypadku mojego zestawu, trzeba dosłownie przyłożyć ucho do membrany żeby go usłyszeć. Pamiętam, że na moich wcześniejszych zestawach był trochę większy, ale wciąż nie tak interesowny jak w Twoim przypadku.

Ten Pioneer to dużo lepszy model od tego, który aktualnie posiadasz. Ma większą moc i lepiej rozbuja te kolumny, choć one to też coś egzotycznego... Możesz też poszukać coś z Denona, np. PMA 520A, lub coś ze starszych yamaszek.

Pytanie jeszcze czy te kolumny są w pełni sprawne i czy masz je dobrze podłączone...

Firma CAT wyprodukowala (a raczej zlecila produkcje w Chinach) tylko jeden model kolumn znosnie brzmiacy, to MBC 313B. Nawet on jest dosc niskiej klasy. Kazdy zestaw Tonsila bije na glowe CAT. Tak wiec zacznij od zmiany kolumn.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.