Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensator na wyjściu w lampowym pre gramofonowym

giernold

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym wymienić kondensatory w przedwzmacniaczu Sonus Oliwy. Obecnie siedzą tam icele 4,7 uf.

Impedancja wejściowa wzmacniacza mocy, pozwala na zastosowanie pojemności mniejszej niż 4,7uf. żeby zminimalizować koszty, myślę o 1-1,5 uf.

Kondensatory łączą lampy 6n1p i wyjście rca przedwzmacniacza.

Mam takie typy:

Mundorf Supreme EVO Silver Gold oil lub zwykłe EVO Silver Gold

Audyn True Copper

Rike Audio Q-CAP

Nie mam sprecyzowanej cechy dźwięku którą chcę poprawić , ogólnie wszystkiego po trochu , może więcej dynamiki.

Generalnie gra bardzo ładnie i równo, ale myślę że tą drobną modyfikacją można wyciągnąć jeszcze lepszy dźwięk.

Możecie coś doradzić ?

Dodam jeszcze, że jedynie znam evo silver goldy i true coopery, bo wymieniałem je, we wzmacniaczu lampowym i na wyjściu w cd.

Pre mam od niedawna, i nie wiem, czy mogę spodziewąć się podobnych zmian.

Może ktoś przerabiał ten temat i np. mimo że jakiś kondensator jest chwalony, to odradzi zastosowania go, w tym konkretnym miejscu.

Moim zdaniem trudno o poradę (z powodu subiektywizmu oceny brzmienia kondensatorów sprzęgających) ale może akurat ktoś się skusi coś doradzić

Powiem tak: biorąc pod uwagę co masz teraz, to o poprawę łatwo w przypadku kondensatora dobrej jakości.

Pojemność - dałbym 1 uF, chyba, że masz lub planujesz mieć wzmacniacz o impedancji wejścia mniejszej niż 20 k.

Generalnie to mniej więcej wiem jakiej barwy można się spodziewać po wymienionych kondensatorach, ale one są typowo sygnałowe.

Są przeznaczone na wyższe napięcia.

W moim pre,są bezpośrednio na wyjściu rca i tam jest jedynie 1 volt.

Może za mało sprecyzowałem o co mi chodzi. Czy wymienione przeze mnie kondy, sprawdzą się, przy tak małym napięciu?

Impedancja wejścia mojego wzmacniacza wynosi 100k .

Mam akurat dwie nówki sztuki evo s/g/o , ale 0,47uf. mogę je zamontować ?

Jest zapewne parę sztuk pre Sonus Oliwy , jakie macie zamontowane kondensatory u siebie?

W moim pre,są bezpośrednio na wyjściu rca i tam jest jedynie 1 volt.

Nie myl pojęć. 1 volt to jest napięcie zmienne czyli sygnał wzmocniony w torze pre od poziomu napięcia z wkładki aż do wyjścia. Stałe napięcie na katodzie 6N1P (bo pewnie na wyjściu jest to wtórnik katodowy) na pewno jest koło 100V albo więcej. Powinien tam być kondensator na napięcie co najmniej 250V.

Mam akurat dwie nówki sztuki evo s/g/o , ale 0,47uf. mogę je zamontować ?

Możesz, jeśli są na napięcie >200 V

ja na wyjściu DACa montowałem nawet 0,15 uF dla impedancji wejścia wzmaka =~100k i nie zauważyłem ubytku basu

Dzięki za podpowiedzi, jutro wlutuje te co mam.

Tylko nie jestem pewien w jakim kierunku go wlutować. Okładziną zewnętrzną do pinu+ , gniazda rca , czy odwrotnie ?

W zwrotnicy montowałem zgodnie z napisami.

Dzięki za podpowiedzi, jutro wlutuje te co mam.

Tylko nie jestem pewien w jakim kierunku go wlutować. Okładziną zewnętrzną do pinu+ , gniazda rca , czy odwrotnie ?

W zwrotnicy montowałem zgodnie z napisami.

The proper way to connect the outside foil is to the low impedance side of the circuit, which, in the case of coupling caps, will normally be the plate of the previous stage

zewnętrzna do katody lampy, wewnętrzna na rca

Dziękuję , zrobiłem jak pisaliście , krótkim wyjściem do lampy,dłuższe do rca.

Poprawa wyrażna, wszystko się trochę poprawiło, lepszy bas, i szczegóły słychać wyrażniej.

Jeśli nadal będzie mi się podobać,to z czasem wymienię na supreme evo s/g/o , podpatrzyłem je ,na rozbieranym zdjęciu pre gramofonowego Phast.

Montują w nich właśnie takie , oraz tru copery, te też bym chętnie zamontował, ale mam takie we wzmacniaczu i nie wiem, czy nie będzie za dużo true.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.