Skocz do zawartości
IGNORED

Kable Fadepolelum ;)

fadeover

Rekomendowane odpowiedzi

A tu przedmiot pożądania. Ściągawkę z nazw tych kąbelków może niech dopisze twórca.

[obrazekLUKASZ-224609_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dodam że głośnikowy jest w tej samej plecionce co Ukraiński Łącznik (lewy dolny) i mojemu współczynnikowi akceptacji kolor nie przypadł do gustu, dopiero po podłączeniu (przewodu) stwierdziła że podoba się jej bardzo, nawet kolor ;-)

Qubric > w podobną tasmę wkłada swoje kable GLD. Ich taśma ma zielonowijskowy kolor. To jest ten sam rodzaj otuliny . Taśma jest płaska i do środka można włożyc kabel. Natomiast ta czarna koszulka była rozprowadzana na forum , przy okazji akcji z budową kabla sieciowego DiY.

No jasne nie zagladam na bocznice i nie wiem co sie dzieje na swiecie.....Fade po starej znajomoci co polecasz do F608 do słuchania na godzinie 9 jak scena tak ładnie sie rozkłada wokół główki:-)..a moze którens kabelek potrafi bardziej na przód podac dzwieki?? Daj znak zycia.

A w radiu zet leci "Józek nie daruje ci tej nocy".....bajmu-beata daje rade.

Opis kabli - sorry dopiero teraz zauważyłem, więc uzupełniam.

[obrazekLUKASZ-230867_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki przypadkowej rozmowie w windzie oraz uprzejmosci Fadeovera, od kilku dni testuje u siebie jeden z jego kabelkow - Silver Strong. Przyznam sie, ze do tej pory jakis wiekszy wplyw IC na dzwiek wydawal mi sie tylko czescia audiofilskiego voodoo a najlepszy IC jaki mialem okazje testowac (AQ Diamondback) spowodowal zmiane na granicy autosugestii. Powiem tylko tyle: teraz wiem, ze dobry IC ma duze znaczenie a Silver Strong jest dobry. Naprawde dobry.

Uwaga wrzucam ...

Ha, odsłuchy zakończone!

Wszelkie uwagi, te złe i te dobre, są moim wyłącznym i subiektywnym odczuciem. Nikt nie musi się z nimi zgadzać. W Waszych systemach, na pewno odbierzecie inne właściwości soniczne, co akurat uważam za naturalne.

Wszystkie ‘ochy’ i ‘achy’ dotyczą systemu i kabli, które nie są hi-endowe, dlatego 5 postawiona dla drugiego odsłuchu, wcale nie oznacza, że nie można lepiej. A można? :)

Opisy dotyczą 4 kombinacji tzn. do kabla głośnikowego ( Tangerine Freedom ) dołączałem kolejno interkonekty. A użyte słowa w tekście np. tandem, dotyczą głoś. + intern.

System : cec5100, ECI2. Avance 960 modyfikowane ( jak na razie z dobrym skutkiem).

1. IC Mazurishe Tuch mk Golden Fisch - tandem dynamiczny , przez co dźwięk odebrałem jako zbyt żywy z lekką nutą natarczywości. Chciał grać tu i teraz.

Scena w zasadzie była widoczna tylko wszerz, tzn. miejsca muzyków można było wskazać lecz… pozorne źródła dźwięku były zbyt powiększone, pozbawione powietrza oraz rozmyte. Głębia bardzo mocno skrócona.

Wyższe składowe gitar ( Dżem „Akustycznie”) przymulone, zamglone po prostu za kotarą i bez błysku.

Bas krótki, bez zejść w niskie rejony , pozbawiony harmonicznych. Tych ostatnich własności brakowało w całym paśmie. Czasem udawało się usłyszeć pogłos sali ( chyba jedyny plus ) .

Zestaw ten nie epatował sybilantami, ale było to powiązane z brakiem mikrodetali oraz jak wspomniałem zawieszoną kotarą i zamuleniem.

Zrównoważenie pasm b. umiarkowane z tendencją do uwypuklania wyższego basu.

Nie wiem jak to odbierzecie z opisu, ale ten tandem wypadł bladziusieńko, w zasadzie w każdym aspekcie. Wogóle nie polecam.

2. IC Probark Lake mk Silver Strong 3 - o, tu na pierwszy rzut ucha / oka ,było o dwie klasy lepiej, a może i więcej. Przejrzystość gwałtownie się poprawiła, kotary opadły z całego pasma. Dźwięk wyraźnie nabrał szybkości. Gitary akustyczne w Dżemie nabrały dużo prawdziwości. Był lekki nalot metaliczności, ale może się czepiam.

Bas wyraźnie schodził nisko, ma dynamikę wypełnienie i to, czego zawsze oczekuję od tego pasma, dużo harmonicznych. Na M. Millerze był lekko pogrubiony, przez co niektóre szarpnięcia strun potrafiły się zlewać, ale to zjawisko występowało w miejscach wyższego basu( o dziwo) i niezmiernie rzadko. Widać, że jakiś wąski podzakres basu Millera nie służył temu kabelkowi. Niemniej nie popsuła ta mała wada mojego zdania o b. dobrym basie w wykonaniu tego kabelka.

Wysokie tony sypią harmonicznymi, które błyszczą, są dźwięczne aż nie chce się od tego pasma odrywać słuchu. Niestety nie wszystko jest takie piękne. Sybilanty zostały lekko uwypuklone. Do ich odsłuchu używam P. Barber. Wtedy mam jak na dłoni pokazaną ich ilość. Albo przybywa albo ubywa tego ustrojstwa.

Na średnicy występuje lekkie, aczkolwiek łatwo zauważalne ocieplenie damskich wokali. Niewielkie, ale jednak dla kogoś, kto zna swój system do wychwycenia. Podobne ocieplenie, ale w dużo większej skali uzyskałem na Tarze Labs 1000 bi-wire. Tutaj „babeczki” podśpiewywały już jak po kilku głębszych.

Dużym plusem jest scena. Rozmycia, zawoalowania szukać ze świecą. Muzycy są bardzo wyraźnie porozstawiani z dużą domieszką powietrza.. Dźwięki dochodzą bez problemu z zewnętrznej strony oraz z przodu ( gitara B. Frisella z Ginger Baker Trio ) kolumn.

Jednym zdaniem, jak na DIY nie mam żadnych zastrzeżeń do plastyczności, dynamiki, mikrodynamiki, i neutralności tego kabelka. Jestem pewien ,że gdyby ktoś powiedział, iż kosztuje on powiedzmy 5 stóweczek, łyknąłbym , ale powinien być troszkę lepiej zakonfekcjonowany.

Bez mrugnięcia okiem… 5 .

3.Mrągowo Forevermk Silver Light 2 - recenzja mogłaby być krótka , mieści się pomiędzy Mazurishe Tuch ,a Probark Lake. Z jego „grania” nie dobyło się do moich uszu nic, coby świadczyło o jego „srebrności”, w przeciwieństwie do Probarka., który posiadał pewne cechy świadczące ,że coś jest na rzeczy..

Po przeanalizowaniu notatek doszedłem do wniosku , iż posiada pewną dozę analogowości i muzykalności. Nie epatuje szczegółami, sybilanty na bardzo akceptowalnym poziomie. Te powodowało brak efektów ubocznych śpiewu wokalistek, typu mlaśnięć itp. Wszystko jest ugładzone i miłe dla ucha.

Dynamika średnia , a za tym poszło łagodne narastanie dźwięków. Bas jeszcze nie odwiedzał głębin , ale jest w stanie połechtać niskie zejścia, czyli próbuje ten zakres ukazać, jeszcze bez wielkich wyników.

Scena leciutko zawężona względem Probarka, instrumenty delikatnie zamglone i rozmyte, ale to właśnie można było odebrać ,jako wspomnianą analogowość.

IC bardzo bezpieczny do zastosowania w ostrych systemach.

4.Ukraiński Łącznik - co to znaczy analogowość i muzykalność ?. Jeżeli odbieramy to jako pozytywną cechę dźwięku , w tym przypadku IC zaprezentował się znakomicie. Niestety dla mnie , oznacza w większym lub mniejszyn stopniu pojawienie się mgiełki i zawoalowań w dźwięku. Ale w przypadku UŁ , te cechy są ze sobą jakoś dziwnie połączone , co powoduje ,że chce się słuchać i słuchać , nie dezawuują obrazu muzycznego.

Dżem „ Akustycznie „ – gitary całkowicie zostały podporządkowane powyższym wywodom. Dodać należy brak ich całkowitego wybrzmienia. Wrażenie jest takie jakby końcówki obcięto. Trochę może przesadzam , w sumie nie jest ten aspekt aż tak dokuczliwy.

Scena bez specjalnych fajerwerków, delikatnie spłycona. Pozorne źródła dźwięku są na swoich miejscach. Brak ich pływania. A ta cecha, występowała z różnym nasileniam w Mrągowo Forever oraz w Mazurishe Tuch .

Dynamika prezentowała średni poziom. Bas – tutaj słychać brak pełni harmonicznych oraz jego lekkie skrócenie za to przyzwoicie kontrolowany. Nie zapuszczał się w rejony ze zbyt wielkim powodzeniem , w których pogrywał M. Miller. . Posiadał wyrażną domieszkę poduchowatośći.

W moim odczuciu też bardzo bezpieczny kabelek do ostrych systemów. Nie psuł dźwięku, ale i nie imponował specjalnymi efektami Nie rzuci na kolana i nie wygoni z pokoju.

Krótkie podsumowanie.

Może nie oddałem wszystkiego pismem dokładnie , co kabelkom się należało. Ale … bezapelacyjnie na pierwsze miejsce wysforował się Probark Lake mk Silver Strong 3 , ze świetną sceną, b. przyzwoitym basem oraz znakomicie dźwięczną górą bez zamgleń i zawaolowań. Gorąco polecam.

Potem długo nic i Ukraiński Łącznik o fajnej analogowości. Trzecie miejsce Mrągowo Forever mk Silver Light 2 z podobnym dźwiękiem do UŁ , jednak o bardziej zamglonym obrazie. Niestety Mazurishe Tuch mk Golden Fisch pozostał daleko,daleko w tyle. A tak ładnie się nazywa.

Pozdrawiam . I jedna uwaga - za długie i męczące nazwy …

Hehe!! - Panowie - ja tylko bardzo krotko, bo na szczegółowe recenzje jeszcze za wcześnie. Wczoraj odbyły się rozgrywki w systemie pucharowym miedzy IC Fade'a - sędziami byli: Piterski, Inżynier i ja. Jak już mówiłem nie będzie na razie szczegółowej recenzji, bo po prostu za krotko słuchaliśmy.

Sprzęt dla przypomnienia: lampa na 300B, CD 1 AudioNote, tuba z Fostexem FE206E, jako kabel głośnikowy posłużył (wybacz Fade :)) kabel Bartka1, wersja pierwsza (który po prostu jest wg mnie lepszy).

Jak wspomniałem obowiązywał system pucharowy czyli pojedynki dwóch kabli - lepszy awansował do wielkiego finału. Na każdym kablu odsłuchiwaliśmy 6-8 utworów, zdarzało się wracać do poprzedniego kabla by potwierdzić obserwacje, no i istotne - ja przekładałem kabelki a pozostali nie wiedzieli, który w danym momencie gra, choć znali skład danej pary.

W finale znalazły się kabelki Złota Rybka (właściwie jednogłośnie) i Ukraiński Łącznik (stosunek głosów 2:1). W wielkim finale zwyciężył kabelek … … … Złota Rybka  - dlatego zacząłem od „hehe”. Dodam jeszcze, ze dotarł do nas również drugi kabelek głośnikowy Bartka1 (wersja 2) i jego kombinacja z Golden Fish była jeszcze lepsza. Specjalnie nie wnikam w szczegóły dotyczące zalet i wad poszczególnych kabli bo jeden wieczór to za mało, żeby skrobać recenzję – kable trafiły do Inżyniera, potem wrócą jeszcze do mnie na 2-3 dni, potem dostanie je Piterski i dopiero po indywidualnych odsłuchach będziemy pisać szczegółowo.

PS Fade – ponieważ chciałeś znać moją opinię o głośnikowym – w pierwszym odczuciu jest to kabel pasujący do lampy – ale do lampy z obiegowej opinii czyli wolnej, lekko przyciemnionej, moja tak nie gra wiec kabel rozjaśniający dźwięk (a to robi Twój głośnikowy w moim systemie) sprawia, ze robi się u mnie ostro i mam wrażenie lekkiego przesunięcia dźwięku w kierunku góry – i dlatego w rozgrywkach wziął udział kabel Bartka1, który jest bardzo równy i gładki (a to lubię :) ).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.