Skocz do zawartości
IGNORED

Mniejsze głośniki na przód w zestawie kina domowego

Shch00r

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Zakładam że to pewnie tysięczny post z serii "Doradźcie co kupić", ale nie znalazłem nigdzie wcześniej odpowiedzi na moje pytanie/rozwiązania problemu.

Zacząłem składać kino domowe. Bazą będzie Yamaha RX-V481 (już kupiona). Problem jest z doborem głośników, bo jestem ograniczony ich rozmiarem - nie mam (przynajmniej na chwilę obecną, ze względu na aranżację pokoju) miejsca na kolumny podłogowe. W związku z czym szukam alternatyw. Opcje, z tego co widziałem, mam 2:

1. Zestaw all-in-one 5.1, moim typem tutaj jest Harman-Kardon HKTS-16

2. Złożyć samodzielnie zestaw 5.0/5.1, tutaj nie wiem co zrobić z przodem, ale na tył+środek wstępnie wybrałem Yamahę NS-P60 lub NS-P160

Może się mylę, ale mam wrażenie że takie zestawy all-in-one jednak nie dają rady (może mnie ktoś wyprowadzi z błędu)...

Założenia bazowe:

- Pomieszczenie: ok 25m2, częściowo skośny sufit (przód i tył o ile ma to znaczenie)

- Budżet: max ok 1600 (serio, powyżej tego pułapu nie dostanę akceptacji żony :) )

- Głośniki na przód nie powinny być wyższe niż ok 32-35 cm

- Zastosowanie: tv/filmy: 50%, muzyka: 50%

- Nie chcę wchodzić w stereo a dopiero potem w 5.0/5.1, zależy mi na całym zestawie naraz

- Nie jestem audiofilem :)

Dzięki z góry :)

jesli juz wybrales glosniki na srodek i tyl to i przod musi byc z tej samej serii co central - tyl mniej wazny, dobierz cos z podstawkowych yamahy i po problemie, z tym budzetem idz w 5.0 a na suba zbieraj dalej i bajeruj zone hehe

Ja przy tej samej jamaszce na 20m w KD mam kolumny podstawkowe Stx F-110n+C-200N+E-200N i u mnie jest z zapasem w KD(głośno filmy oglądam na max -27dB i szczegółowo jest odcięte mam na 110hz) sub używam inny i on odpowiada za niskie tony i u mnie 100% leci tylko KD i jestem zadowolony ja na zestaw 5.1 wydałem nie całe 1700zł

jesli juz wybrales glosniki na srodek i tyl to i przod musi byc z tej samej serii co central - tyl mniej wazny, dobierz cos z podstawkowych yamahy i po problemie, z tym budzetem idz w 5.0 a na suba zbieraj dalej i bajeruj zone hehe

Wybór jest bardzo wstępny, nie jestem na 100% zdecydowany. O przodach od Yamahy myślałem o NS-333.

Powiem ci tak: jeżeli skupiasz sie na kinie i masz budżet jaki masz, to system all in one Tannoy (nie pamietam nazwy stx??) skalibrowany w pomieszczeniu naprawdę gra fajnie. Glosniczki sa wprawdzie małe ale ciężkie i swietnie wykonane- polecam

Powiem ci tak: jeżeli skupiasz sie na kinie i masz budżet jaki masz, to system all in one Tannoy (nie pamietam nazwy stx??) skalibrowany w pomieszczeniu naprawdę gra fajnie. Glosniczki sa wprawdzie małe ale ciężkie i swietnie wykonane- polecam

Mowisz o tych?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja przy tej samej jamaszce na 20m w KD mam kolumny podstawkowe Stx F-110n+C-200N+E-200N i u mnie jest z zapasem w KD(głośno filmy oglądam na max -27dB i szczegółowo jest odcięte mam na 110hz) sub używam inny i on odpowiada za niskie tony i u mnie 100% leci tylko KD i jestem zadowolony ja na zestaw 5.1 wydałem nie całe 1700zł

Dzięki :) Niestety F110N są aktualnie niedostępne, będą na stanie dopiero za 2-3 tygodnie :( (info od firmy)

Nie polecam tych kolumn. Nie kupuj także Yamahy to słabo grające kolumny. W tym budżecie masz magnat quantum 673, serię shadow, heco victa, indiana line note. To kokumny które oprócz ceny dają także jakąś jakość.

Pozostaje do dyspozycji

Nie polecam tych kolumn. Nie kupuj także Yamahy to słabo grające kolumny. W tym budżecie masz magnat quantum 673, serię shadow, heco victa, indiana line note. To kokumny które oprócz ceny dają także jakąś jakość.

Pozostaje do dyspozycji

Zajrzałem do was na stronę i jakbym nie patrzył, to choćbym stawał na głowie, to nie wyrobię się w budżecie na zestaw 5.0 z modelami które wymieniłeś...

Dlatego polecam czesto kupic na front dwa monitory i uzupełnic np. Zestawem Movie i mamy fajny zestaw 7.1 za np. Okolo 2 tysie :)

To niech kolega doczyta, że wipnał to będę w Yamahę V481 i 7.1 mi niepotrzebne...

Fakt w Niemczech Canton jest dużo tańszy.

Niektóre modele tańsze o dobre 25-30% O_O. Do rozważenia jednak.

Powtórzę sie po raz enty w kd I tak ocinamy wszystko na 80 hz czy wyżej (kwestia gusty) i tak z przodów leca tyle elefekty specialne więc bo co kupować mega głośniki do kd tak ja lece 100% a nie słucham muzyki na nim ?

Kup do KD głosniki efektywne jak ja to zrobiłem i bedziesz miał git

więc bo co kupować mega głośniki do kd tak ja lece 100% a nie słucham muzyki na nim ?

No TY może nie słuchasz, ale jakbyś przeczytał mój pierwszy post w tym temacie, to byś wiedział że w moim przypadku to będzie 50/50.

To własnie napisałem aby nie było domówień i pretensji czy ktoś używa tylko kino czy muzyke tez

Do stereo i na przody najlepiej samumu posłuchać i dobrać czy dźwięk ci będzie odpowiadał ucho własne jest najlepszym testerem .Pamiętaj jak ma być tez kino aby najlepiej głośniki były z jednej serii aby zachwac barwę.

To własnie napisałem aby nie było domówień i pretensji czy ktoś używa tylko kino czy muzyke tez

Do stereo i na przody najlepiej samumu posłuchać i dobrać czy dźwięk ci będzie odpowiadał ucho własne jest najlepszym testerem .Pamiętaj jak ma być tez kino aby najlepiej głośniki były z jednej serii aby zachwac barwę.

I dlatego chyba skuszę się na pełen zestaw od STX :)

u mnie w kinie świetnie sie sprawdzają STX ale ja nie raz podkreslałem że u mnie leci tylko 100% na amplifie . Jak masz możliwość to posłuchaj przed zakupem

OK, doszło mi kilka opcji:

Roth OLI RA1 (x4) + C30

TAGA HARMONY inMove 5.0 (i może jakiś sub do kompletu)

Magnat Supreme 202+102+c252+sub202a

Canton Movie 135 albo 1005.2 (ściągane z DE - DUŻO taniej)

STX F-110 n + E-200 n + C-200 + S-200 n

Ktoś zaopiniuje lub dorzuci coś od siebie?

Jak już wspominałem wziąłbym dwa niezłe monitory na fronty np. 2x Canton GLE420 i uzupełnił najtańszym "Movie" i masz wypas za około 2 klocki ;)

Z wymienionych wykluczyłbym Tagi i Magnaty, a z pozostałych trzech weź ten który Ci najbardziej odpowiada wizualnie ;>

Jak już wspominałem wziąłbym dwa niezłe monitory na fronty np. 2x Canton GLE420 i uzupełnił najtańszym "Movie" i masz wypas za około 2 klocki ;)

No tylko że nie mam 2 klocków :)

Z wymienionych wykluczyłbym Tagi i Magnaty, a z pozostałych trzech weź ten który Ci najbardziej odpowiada wizualnie ;>

Z ciekawości: dlaczego byś je wykluczył?

Modele 202 od magnata w kinie zagrają bardzo dobrze. Biorąc pod uwagę ich śmieszna wręcz cenę to nie mają konkurencji.

Warte do rozważenia.

Możesz wziąć na front quantum 673 a resztę z linii supreme.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.