Skocz do zawartości
IGNORED

Harman Kardon HK670 vs PrimareA10

ignorant

Rekomendowane odpowiedzi

Są z zupełnie innej bajki.

Primare A10 do muzyki kameralnej, spokojnej, Harman do rocka.

Poza tym Primare A10 jest znacznie gorszą propozycją niż A20. Ten ostatni ma większą moc, dwa transformatory, co daje lepszą kompatybilność z kolumnami, lepszą dynamikę i rytm. Jeśli gdzieś w Audioklanie są jeszcze zapasy, to warto zapłacić 2,5 tys. i kupić Primare A20. Używane pojawią się pewnie też niedługo jeśli osoby skuszone promocją odkryją, że tak naprawdę, to chciały mieć coś na kształt Harmana ...

Ktoś tam gdzieś sprzedaje Primare A10 modyfikowane przez darkula. Ciekawe jak gra - ale pewnie inaczej niż fabryczne A10.

Miałem przez jakiś czas A10 - poza niewątpliwie ładnym wyglądem nie miał nic szczególnego do zaoferowania -brzmienie kompletnie bez wyrazu, uboga barwa, brak szczegółów. Mój ex Arcam Alpha 6plus był znacznie lepszy pod każdym względem. Szczęśliwie udało się sprzedać Primara bez straty. HK tego modelu nie znam, ale nie wierzę żeby mógł być słabszy od A10 zważywszy brzmienie starszych tańszych modeli. Poza tym jak rozglądasz się za czymś używanym to jest sporo innych możliwości. Powodzenia!

Skłaniałbym się bardziej ku opinii Jarząbka. Primare chyba w ogóle są dość beznamiętnymi wzmacniaczami, co akurat mi się w nich podoba. Największą wadą Primare jest ustawiczne windowanie ich cen przez Audioklan. Nowy A10 kosztował dwa lata temu 2850 zł, i to była jeszcze akceptowalna cena, która urosła do 4 tysięcy! Ja w każdym razie cenę do zapłacenia za używany liczyłbym od tej niższej.

Niewątpliwym atutem Primare jest solidność wykonania oraz precyzyjna i funkcjonalna regulacja wzmocnienia. Myślę, że wybór może w dużej mierze zależeć od zastosowanych głośników.

Słuchałem Primara A20 (kilka dni w domu) i stwierdzam że to bardzo nijaki wzmacniacz. Porównywałem go ze wspomnianym Arcamem Alpha 6plus (po przejściach, zrysowany i poobijany) a także z poczciwym Marantzem PM68, i oba były o niebo lepsze, miały wszystko czego nie ma Primare, przestrzeń, barwę, dźwięczność, rozmach, mikrodynamikę, szczegóły... A Primare był jakiś zduszony, stłamszony i plastikowy. Natomiast wykonanie i estetyka na najwyższym poziomie, ale to mniej istotne. Nawet moja żona wolała tego rupieciowato wyglądającego Arcama, że o eleganckim Marantzu nie wspomnę.

Ja bym tam delikatnie sugerował żebyś jedak posłuchał Harmana.Przestrzeń,dynamika,świetna kontrola basu,uniwersalność,wokale super...

Mam go właśnie w testach i jestem zdumiony że moje kolumienki (Xaviany 125) tak potrafią grać...

No i cena -poniżej 2000 to śmiech

Witam

A ja mam primare A10 i jestem bardzo zadowolony...przy wyborze porownywalem z HK670 i NAC c350 i rozne kolumny i wybralem A10 ( cena promocyjna) :p ..wprawdzie slucham jazz i muzyki wolalnej i ten wzmacniacz pasuje do moich kolumn i do srebnych kabelkow tez .. ;P) Fakt A10 ma czasami malo dynamiki ale.....Mialem okazje kiedys sluchac zestawu hk750+wzm HK670 i muzyka rokowa brzmiala OK ale ten zestaw nie nadaje sie do muzyki powaznej!!! Najlepiej posluchac wez wypozycz wzmaki i porownaj i sam zobaczysz ktory bardziej pasuje do twoich glosnikow i CD...:))

Uzywalem przez jakis czas primare A10 i powiem, ze dzwiekowo bez rewelacji, ot budzetowy w miare poprawny dzwiek, za to swietne wykonanie i walory uzytkowe. Mialem go jeszcze jak kosztowal 2700pln, nie wiem jak teraz ksztaltuje sie jego cena, ale owe 2,7kzl to moim zdaniem max ile bylo to warte...

Posluchaj moze rotela ra02. Sluchalem go niedawno i za te pieniadze (ok 2,5kzl) prezentowal calkiem uczciwe brzmienie.

pzdr.

Witam, niedawno na forum byl watek odnosnie zakupu Primare z serii 20. Prawie wszyscy polecali ten sprzet, ze warto niezastanawiac sie tylko kupowac. Teraz odwrotnie. Watek 12815. Pozdrawiam

>ignorant

A czego oczekiwałeś? Że właściciele Primare polecą Ci Harmana i na odwrót?

HK to podobno dobry wzmacniacz w swojej cenie. Używany A10 w dobrym stanie, 2-3 letni za 1700 to prawdopodobnie też niezła okazja. Pytanie jakie brzmienie lubisz - wzmacniacze za około 2-3 tysiące to wciąż sporo kompromisów i znaczne różnice w dźwięku. No i nadal nie wiadomo z jakimi kolumnami i do jakiej muzyki.

Zeby nie było niedomówień kupiłem i sprzedałem A10 za 1800zł - brzmieniowo nie jest on absolutnie tyle wart. Wzmacniacze których nie miałem ale słuchałem i są w mojej opinii zdecydowanie lepsze to np. MF E10/11, Arcam Delta 290, Creek 4330, Pioneer A400x, Rotel 965BX... i sporo innych. Acha no i może i Primare zaczyna się od 30 ale 20 jest od 10 dużo lepszy. Dla mnie taki poziom jak A10 to prezentuje powiedzmy Denon 250SE. Problem z A10 według mnie był w tym, że właśnie ciężko coś ekstra z niego wydusić, praktycznie każde urządzenie z wymienionych miało jakiś swój charakter ba czasami wadę, ale dobierając odpowiednio CD, kolumny kable mozna było z nich sporo wycisnąć. A10 w zasadzie nie ma wad typu "czegoś jest za dużo", tyle że kompletnie nie ma w takim graniu życia. Słuchałem go z Dali 450 i Dynaudio 52, CD Marantz 17II, kable różne (walka była)

enzo - wątpię... kupiłem go z ogłoszenia we Wrocławiu od gościa który akurat przeskoczył na jakieś monobloki lampowe - wówczas jeszcze nie traktowałem lamp poważnie:))). Nawet słuchałem przez chwilę u niego A10 ale warunki były ekstremalnie trudne (mały pokój, jakieś Heybrooki na regale między książkami) - nie dało się nic powiedzieć ponad to, że gra bardzo spokojnie. Po jakichś 2 miesiącach sprzedałem go przez Combit we Wrocławiu - rzecz się działa z 2,5 roku temu. Na prawdę szkoda że taki ładny klocek gra tak przeciętnie, że może być inaczej udowodnił np Exposure 2010 który obecnie kosztuje zdaje się podobnie jak A10, ale poniżej 1700 to się go nie wyrwie.. i słusznie :(

hmm...,

ja swoj egzemplarz mialem pozyczony z exitu, trzymalem go jakies 1,5 miesiaca i w koncu ktos go kupil..., ze 2 lata temu kolega mowil mi, ze ow wlasciciel pozbywa sie tego primara za...1700zl. Wiec to chyba byl TEN egzemplarz ;-)

Słuchałem A20 (kilka dni w domu) i moje wrażenia są zadziwiająco zbieżne z Zegarmistrzowymi, lepszy od niego był mój stary Marantz PM68 i poobijany zniszczony Arcam Alpha6. A przecież to wyższy model. Może rzeczywiście zaczyna się od A30? Skoro od A10 jest lepszy nawet Pioneer A400, którego bardzo dobrze znam i uważam za kompletne nieporozumienie (jest po prostu przeciętny, a tyle szumu wokół niego), to ten A10 nie jest wart funta kłaków.

Zbig :-))) Nawet na zabezpieczeniu przeciwzwarciowym oszczedzily te ryze blondyny...

Pewnie wyjde znow na pampersa vel pampersiaka, ale czy nie uwazacie ze bezkompromisowa ocena wzmacniacza w oderwaniu od najsilniejszej determinanty systemu czyli zasilanych przez niego kolumn jest li tylko mowa-trawa?

MacGajwer Twoja opinia o A20 jest jednoznaczna i negatywna.Ja napiszę tak:słucham go od 4 lat i po zamianie kolumn(poprzednie AW 141 bardzo je lubiłem,ale zmiana pokoju spowodowała zakup podłogowców) dzwięk poprawił się na tyle,że pozostaje mi jedynie słuchanie muzyki i szukanie tzw.dziury :O) ew.lampowca :O)Wzmacniacz nie był grzebany,naprawiany,ulepszany,tunningowany :O) i gra dla mnie! :O) Proponuję dla zainteresowanych nim jednak odsłuch a nie kierowanie się opiniami!!!Każdy ma własne uszy i własne preferencje :O)Słucham w moim systemie rock`a(różne odłamy) i klasyki(szczególnie barok)

Leszek, gratulacje! Każdemu życzyć zadowolenia z systemu. Nie wiem czy moja ocena była jednoznacznie negatywna, po prostu dla mnie był to nudny wzmacniacz, ale chyba żadnej ewidentnej wady zarzucić mu się nie da, po prostu wydał mi się nijaki i nie wciągający, zasnąć można przy nim. Podobno zupełnie inaczej spisuje się ze "swoim" CD, ale ja słuchałem z Marantzem CD63SE tuningowanym.

Tak nieśmiało stwierdzam, że niektórym na tym forum to podoba sie tylko DIY, wszystko co fabryczne traktują beee lub zapraszają do tunnigu - ciekawe dlaczego ;-)

To taka mała off topicowa dygresyjka :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.