Skocz do zawartości
IGNORED

Nagłośnienie aktywne do 1500pln - surround 5.1 czy monitory bliskiego pola?

Anheru

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zamierzam zainwestować nieco w nagłośnienie pomieszczenia o wielkości ~25mkw. Budżet to 1000-1500zł.

1. Nagłośnienie: do tej pory rozważam dwie opcje:

- opcja 1: zestaw surround: Logitech Z906 5.1

- opcja 2: monitory aktywne bliskiego pola: M-Audio BX8 D2

Nie miałem okazji jeszcze słyszeć monitorów bliskiego pola, ale zależy mi na jakości dźwięku. Specem nie jestem (stąd też ten temat), zastanawia mnie czy dwa głośniki są w stanie wystarczająco nagłośnić ów pomieszczenie? Czy może lepiej zainwestować w Logitechy 5.1 i nie kombinować? Ewentualnie jakie alternatywy nagłośnienia aktywnego byście zaproponowali?

2. Źródło: będzie to PC z obecnie starą kartą SoundBlaster Audigy SE - tutaj drugie pytanie, mianowicie zastanawiam się nad kupnem karty dźwiękowej AIM SC808 (pomijając budżet na nagłośnienie), ale mam wątpliwości czy ma sens kupno takiej dźwiękówki dla nagłośnienia w tym przedziale cenowym?

Z góry dziękuję za podpowiedzi ;)

A może typowy wzmacniacz stereo plus kolumny? Za 1,5 tysia można mieć niezły sprzęcik (używka).

Nawet na podłogówki może starczyć, jak się ustrzeli okazję.

Ja ze swojej strony mogę też zaproponować amplituner 5.1 Panasonica w rozsądnej cenie, na dobre kolumny Ci zostanie.

Polecam Ci TANNOY REVEAL 502, aktywne monitory ! Bardzo dobre nagłośnienie, moc 75W. Sporo opini dobrych mają, fajnie sprawdzają się jako monitory bliskiego pola w studio, lub uniwersalne aktywne stereo.

Godne polecenia. Zainteresowany pisz..

_ . . _

5.1 - nie, aktywne monitory - tak! :) i jak juz chcesz kupowac karte dzwiekowa to do monitorow z ktorymi jest roznie jesli chodzi o regulacje glosnosci (czasem jest na kazdym pudle osobno i w dodatku z tylu - masakra!) warto dokupic zewnetrzna na usb i z regulacja glosnosci wlasnie, np. Audinst hud mini (na allegro uzywane ok. 250 zl).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.