Skocz do zawartości
IGNORED

Tworzenie stereo od podstaw na lampie i cd

adam_65986

Rekomendowane odpowiedzi

Nie sądzę, że za dwa razy większą kasę wyciągniesz coś więcej, to wszystko gra na tym samym poziomie z różnicami wynikającymi z zastosowanych lamp i kondensatorów, profesjonalizmu wykonania zasilacza.

Nie zgadzam się z tą opinią. Wśród lampowych push-pulli można napotkać zarówno konstrukcje wybitnie grające, jak również straszne badziewie.

Poza tym nawet wśród dobrze grających konstrukcji nietrudno znaleźć takie, które grają dobrze, ale ... różnie!

I nadają się do różnych systemów.

Chcesz dobrze posłuchać muzyki, to do 300B dojdziesz, powoli, ale dojdziesz.

Polemizowałbym. Kultowa 300B nie jest jedynym świętym graalem lampowego świata. Są jeszcze inne bezpośrednio żarzone triody. Obecnie mam w domu wzmacniacze na 2A3, 300B, GM70, 6B4G, a miałem także na 845, 211, 805 itp. itd. I co? I nic. 300B wcale nie gwarantuje brzmieniowego sukcesu, tu także można trafić na badziewny wzmacniacz.

Jak dotąd ze wszystkich odsłuchiwanych lampowców najbardziej brzmieniowo przypadły mi do gustu SETy na 833, 805, 845, GM70 i 2A3.

Gość JanF

(Konto usunięte)

Polemizowałbym.

Polemizowałbym.

Kultowa 300B nie jest jedynym świętym graalem lampowego świata.

A czy ja piszę, że jest!

Są jeszcze inne bezpośrednio żarzone triody.

Są i co to wnosi do tego o czym rozmawiamy?

Nie zgadzam się z tą opinią. Wśród lampowych push-pulli można napotkać zarówno konstrukcje wybitnie grające, jak również straszne badziewie.

Zmieniasz temat rozmowy, nie o tym rozmawiamy, więc tylko mieszasz i mataczysz.

Skorzystaj z okazji i siedź cicho, jak nie chcesz wnieść coś konstruktywnego do wątku.

Jak dotąd ze wszystkich odsłuchiwanych lampowców najbardziej brzmieniowo przypadły mi do gustu SETy na 833, 805, 845, GM70 i 2A3.

Ta uwaga jest cenna, tylko podziękować za nią, pokazuje świat audio nad 300B.

Tylko, to nie jest świat dla poczatkującego lampowca, ani nawet dla średnio-zaawansowanych użytkowników.

Para 845 (uwaga: wysokie napięcie!), kosztuje 1500 zł; GM70 to 1,2kV (uwaga: wysokie napięcie!); 2A3 mała moc i potrzebne wysoko skuteczne kolumny; itd. itd.

Budżet to 6000zł kolumny jak i wzmacniacz moga być używane.

Właśnie, jak wygrać maksa za tą stawkę?

O tym jest ten wątek.

A czy ja piszę, że jest!

Stwarzasz takie sugestie:

Prawda obiektywnie już dawno została zweryfikowana, wzmacniacz 300B SE bije na uszy wszystkie konstrukcje na lampach pośrednio żarzonych.

Te 8W jest twoim przeznaczeniem, jeśli chcesz dobrze posłuchać muzyki w warunkach prywatnego pokoju mieszkalnego (nie remiza czy sala gimnastyczna).

Możesz wybierać w konstrukcjach pośrednio żarzonych poniżej 300B SE, cuda na kiju, ale i tak się nie przebijesz się na poziom 300B, więc szkoda zachodu i niezdrowego podniecania się,

Są i co to wnosi do tego o czym rozmawiamy?

Wnosi, bo to temat założony przez początkującego. Niech wie że do celu może prowadzić wiele dróg, a nie tylko 300B.

Zmieniasz temat rozmowy, nie o tym rozmawiamy,

Nieprawda. Rozmawiamy właśnie o tym.

tylko mieszasz i mataczysz.

Skorzystaj z okazji i siedź cicho, jak nie chcesz wnieść coś konstruktywnego do wątku.

najwyraźniej argumentów merytorycznych nie masz skoro uciekasz się do prymitywnych wycieczek personalnych. Nie tędy droga. Wróć jak ochłoniesz i zdołasz podjąć merytoryczną dyskusję.

2A3 mała moc i potrzebne wysoko skuteczne kolumny; itd. itd.

A ja gram wzmacniaczem na 6B4G (czyli to samo co 2A3, jedynie z innym napięciem żarzenia) na kolumnach o efektywności 86dB i jest bardzo dobrze, wcale nie chcę się przesiadać na żadne wysokefektywne kolumny. Co więcej, jestem w stanie wytworzyć poziomy głośności nie do wytrzymania nie tylko w moim 27 metrowym pokoju, ale także w całym mieszkaniu. Zatem wysokoefektywne kolumny wcale nie są do 2A3 "potrzebne", są tylko jedną z możliwości.

Budżet to 6000zł kolumny jak i wzmacniacz moga być używane.

Właśnie, jak wygrać maksa za tą stawkę?

O tym jest ten wątek.

Jak wygrać na maksa za taką stawkę? Kupując z drugiej ręki jakiegoś pewniaka, na przykład Cayina MT35 który jest przewidywalny.

Oczywiście można również w tej cenie trafić 300B, ale ryzyko trafienia jakiejś niewydarzonej konstrukcji nie nadającej się do niczego jest duże, a i dobór kolumn będzie w pewnym stopniu ograniczony.

Gość JanF

(Konto usunięte)

Stwarzasz takie sugestie:

Nadinterpretacja.

Ten wzmacniacz na 6B4G to SE czy PP?

Jak wygrać na maksa za taką stawkę? Kupując z drugiej ręki jakiegoś pewniaka, na przykład Cayina MT35 który jest przewidywalny.

Mam inne zdanie, można kupić to samo za połowę ceny - nie tylko Cayin ma patent na poprawne technicznie konstrukcje, nieprawdaż? I też będzie przewidywalnie.

Za resztę kasy kupić najlepsze, jak się da, kolumny głośnikowe.

Posłuchać, pograć i myśleć za jakiś czas o skoku na 300B SE - lub inną okazję z lampą DHT (skoro nalegasz).

Panowie spokojnie są gusta i guściki nie ma sensu się sprzeczać, mnie zależy na tym by kupić coś co pozwoli mi usłyszeć co to wzmacniacz lampowy, pokarze zalety i na pewno jakieś wady bo nie ma rzeczy idealnych... Cayin my 35 "jest przewidywalny " co to dla was znaczy ?

Trochę tego jest dostałem kilka możliwości tylko która będzie najodpowiedniejsza.?

Nadinterpretacja.

Ten wzmacniacz na 6B4G to SE czy PP?

Od około 10 lat już nie używam PP.

Mam inne zdanie, można kupić to samo za połowę ceny

Nie można. No chyba że prawie to samo. A "prawie" robi różnicę, tym bardziej w audio.

- nie tylko Cayin ma patent na poprawne technicznie konstrukcje, nieprawdaż?

Prawdaż. Jest jeszcze Jadis, Air Tight, Cary ... wszystkie znacznie droższe od Cayina.

I też będzie przewidywalnie.

Powątpiewam. Właśnie odebrałem korespondencję od zrozpaczonego nabywcy lampowca znanej marki grzebanego przez jakiegoś domorosłego naprawiacza. Twierdzi że to gra gorzej niż boombox.

Posłuchać, pograć i myśleć za jakiś czas o skoku na 300B SE - lub inną okazję z lampą DHT (skoro nalegasz).

Okazje (w zasadzie) nie istnieją. A świat lamp nie kończy się na DHT SE. Na przykład miałem okazję słuchać świetnego, wykonanego w Polsce lampowca opartego na pospolitych (o zgrozo!) tetrodach strumieniowych (o zgrozo!) żarzonych pośrednio (o zgrozo!), i był to znakomity, topowy dźwięk któremu tak słynne, markowe konstrukcje jak na przykład Unison Research na "koszernych", bezpośrednio żarzonych triodach 845 nie byłyby w stanie dotrzymać kroku w większości aspektów.

Panowie spokojnie są gusta i guściki nie ma sensu się sprzeczać, mnie zależy na tym by kupić coś co pozwoli mi usłyszeć co to wzmacniacz lampowy, pokarze zalety i na pewno jakieś wady bo nie ma rzeczy idealnych... Cayin my 35 "jest przewidywalny " co to dla was znaczy ?

Trochę tego jest dostałem kilka możliwości tylko która będzie najodpowiedniejsza.?

przedemą jeszcze kawał drogi jeśli chodzi o audio, im więcej czytam tym bardziej jestem świadom jak mało jeszcze wiem.

Wracając do mojego "początku" czego szukać ?

Cayin my 35 "jest przewidywalny " co to dla was znaczy ?

MT35 jest stosunkowo młodym modelem, więc raczej nie będzie wymęczony. Ponadto jest to bezpieczny zakup, bo te wzmacniacze są znane z niezawodności. A gdy przyjdzie czas by przejść na wyższy poziom, to też nie będzie problemów z odsprzedażą za sensowną cenę.

Zmieniasz temat rozmowy, nie o tym rozmawiamy, więc tylko mieszasz i mataczysz.

[moderacja tematu]

Pozwalam sobie upomnieć użytkownika JanF, prosząc jednocześnie aby był łaskaw zdystansować się wobec tematu oraz wobec samych dyskutujących.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Przy okazji, mile widziany byłby pilot zdalnego sterowania ale na to pewnie nie mam co liczyć.?

MT35 w wersji fabrycznej faktycznie nie ma pilota, ale niedawno na zlecenie polskiego dystrybutora wyposażałem ten model w zdalne sterowanie, a więc da się. Da się w znakomitej większości wzmacniaczy lampowych, o ile uda się tam zmieścić potencjometr z silnikiem oraz PCB sterownika, zwykle wielkości zbliżonej do paczki zapałek.
MT35 w wersji fabrycznej faktycznie nie ma pilota, ale niedawno na zlecenie polskiego dystrybutora wyposażałem ten model w zdalne sterowanie, a więc da się. Da się w znakomitej większości wzmacniaczy lampowych, o ile uda się tam zmieścić potencjometr z silnikiem oraz PCB sterownika, zwykle wielkości zbliżonej do paczki zapałek.

Który poszedł do Torunia do Pawła zapewne ;)

Gość JanF

(Konto usunięte)

- nie tylko Cayin ma patent na poprawne technicznie konstrukcje, nieprawdaż?

Prawdaż. Jest jeszcze Jadis, Air Tight, Cary ... wszystkie znacznie droższe od Cayina.

Okazje (w zasadzie) nie istnieją. A świat lamp nie kończy się na DHT SE. Na przykład miałem okazję słuchać świetnego, wykonanego w Polsce lampowca opartego na pospolitych (o zgrozo!) tetrodach strumieniowych (o zgrozo!) żarzonych pośrednio (o zgrozo!), i był to znakomity, topowy dźwięk któremu tak słynne, markowe konstrukcje jak na przykład Unison Research na "koszernych", bezpośrednio żarzonych triodach 845 nie byłyby w stanie dotrzymać kroku w większości aspektów.

Gość JanF

(Konto usunięte)

A ja gram wzmacniaczem na 6B4G (czyli to samo co 2A3, jedynie z innym napięciem żarzenia) na kolumnach o efektywności 86dB i jest bardzo dobrze, wcale nie chcę się przesiadać na żadne wysokefektywne kolumny. Co więcej, jestem w stanie wytworzyć poziomy głośności nie do wytrzymania nie tylko w moim 27 metrowym pokoju, ale także w całym mieszkaniu. Zatem wysokoefektywne kolumny wcale nie są do 2A3 "potrzebne", są tylko jedną z możliwości.

6B4 w stosunku do 2A3 ma o 40% zwiększoną moc.

Czy, przypadkiem, nie ten czynnik jest tu decydujący o dużej głośności wzmacniacza.

Nie lubię ruskich lamp, zawsze w nich coś grało nie tak, kiedy je próbowałem (6n1p, 6n2p, 6n23p), może miałem takie egzemplarze, na wszelki wypadek omijam je teraz z daleka.

• 2 tygodnie później...

Jeśli planujesz kupno Canto Grand studio 16hz to zapytaj się ich konstruktora p. Grzegorza Rogali z czym dobrze grają, powinien coś na ten temat wiedzieć. Od siebie dodam jak już będziesz przed kupnem wzmacniacza to po primo zapytaj się jakie siedzą tam lampy, na ile są zużyte i trzeba też pomyśleć o cenie ich eksploatacji, często to nie małe pieniądze a i przy hobby jakim jest samo szukanie lamp ze względu na poszukiwanie dzwięku czy to pod dostrojenie wedle swego gusta czy też ciekawości może wyjść różnie z ceną co może stać się zaporowe w poszukiwaniach. Zdaje się że fezz audio pasowało do mniejszych dynaudio to i do canto grand tez powinno, konstruktor lubuje się w tym dzwięku więc i cechy obu konstrukcji powinny mieć wspólne sygnatury od gusta konstruktora. Zwróć uwagę na aspekt basu bo jednak 4 ohmy nie wiem o jakim przebiegu impedancji ale mogą powodować przy mniej wydajnej lampie brak kopnięcia na basie i w górę a wtedy nie ma rytmiki i nie ma życia :) Popełniłem wiele z tych błędów, teraz próbuję się z nich wylizać..

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.