Skocz do zawartości
IGNORED

Napędzenie Dynaudio focus 160

michallo

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie słuchałem może z godzinę. Pewnie jednak nie zostanę z Heglem :) U poprzedniego właściciela słuchałem głównie wraz z Ayon CD1-sx czyli z lampą. I było na prawdę fajnie. Nieco ocieplała brzmienie. Słyszałem też bez, było gorzej ale i tak jeszcze nie wiedziałem jak się zgra z Dynkami. U mnie jak wszystko podłączyłem to przestrzeń jest większa, wszystko w dźwięku niby jest ale jakoś odczuwam, że życie uciekło z Dynków, wysokich jest nieco mniej, bas jest mocny, krótki, nawet za krótki i do tego czasami potrafi zabuczeć.

Muszę jeszcze przesłuchać o innej porze niż po 23 :) Przed pójściem spać zaczął mnie drażnić brak prawdziwego standby takiego, żeby wyświetlacz się wyłączył. Jak się ściszy do to słychać jak przekaźnik coś odłącza, ale wyświetlacz potrafi rozświetlić wszystko dookoła na niebiesko. Może się trochę teraz źle nastawiłem i muszę posłuchać jak będę bardziej wypoczęty.

Może się trochę teraz źle nastawiłem i muszę posłuchać jak będę bardziej wypoczęty.

Pierwsze wrżenie jest ważne ale nie nie najważniejsze.

Daj mu jeszcze czasu. Jeśli ucho się nie przyzwyczai, lub po miesiącu nadal nie będziesz go akceptował sprawdzisz inny.

Wypożyczę Ci Cayina :)

W sumie teraz mi się już zdanie nieco zmieniło. Odpocząłem i znalazł się wyłącznik wyświetlacza :) Brzmienie hegla 160 jest mniej agresywne, nie podbija ani basu ani góry. Muzyka klasyczna, filmowa, opera brzmi po prostu świetnie. Bas jest, ale nie tak intensywny i po prostu nie jest przedłużany. Wysokie nie katują, co akurat w Kenwoodzie było jakimś totalnym przekleństwem. Jakoś ten Hegel ma tak, że na początku nie porywa, jednak czym dłużej się go używa tym bardziej się go docenia. Gra jednak sporo lepiej, ale czasami w rocku brakuje mi jeszcze jego agresji.

Bardzo mi się podobał dźwięk z tego Ayon CD-1sx, ale cena poraża. Może kiedyś ktoś będzie chciał jakiegoś używanego sprzedać. Samego CD chyba tak bardzo nie potrzebuję, ale sam taki przedwzmacniacz jak w nim jest bym chętnie przygarnął. Lubię obie szkoły. I dźwięk mocnego tranzystora i czasami lekkie ocieplenie lampy. Wszystko zależy od humoru.

Macie może jakąś propozycję kabelków głośnikowych do tego mojego zestawu? Na razie używam starych, 10 letnich za 2,50 metr ale chociaż z miedzi beztlenowej, nie tych dziwnych wynalazków co się teraz da kupić pokrytych tylko nieco miedzią.

Szukam raczej gołych i nie w zaporowych cenach typu 150 zł za metr ;) Potrzebuję raczej kabla przejściowego. Będę zmieniał mieszkanie za jakiś czas i nie chcę wyrzucać kasy w błoto bo się za chwilę okaże, że będzie za długi albo gorzej - za krótki. Myślałem o którymś firmy melodika. Zastanawiam się, czy serio są ok, czy po prostu ktoś nieco posmarował redaktorom stronek hi-fi :)

Pierwsze wrżenie jest ważne ale nie nie najważniejsze.

Daj mu jeszcze czasu. Jeśli ucho się nie przyzwyczai, lub po miesiącu nadal nie będziesz go akceptował sprawdzisz inny.

Wypożyczę Ci Cayina :)

Dzięki za propozycję. Ale chodzi ci o wzmacniacz, czy może coś innego? Z heglem już chyba pozostanę, ale za fajnym dacem i jeszcze przedwzmacniaczem bym się chętnie rozejrzał.

Mówiłem o wzmaku.

Hegel wieku ludzi z czasem nudzi. Widać to po aukcjach i spadku ceny. Mam nadzieję że w twoim przypadku będzie inaczej.

Co do kabli to owszem wymień je.

Van den hul clerwater

Chord clerway

Kimber 4pr

To kable które dostaniesz za 1/3 zakładanej ceny. A na pewno poprawa będzie.

Jeśli jednak chcesz wykorzystać budżet.

8vs, albo któryś z wyższych vdh

Jakoś ten Hegel ma tak, że na początku nie porywa, jednak czym dłużej się go używa tym bardziej się go docenia.

Tak właśnie jest Hegel lubi jak się z nim oswoić i przyzwyczaić. Fajnie że znalazłeś swoje granie. Na pewno lepszym rozwiązaniem niż wewnętrzny DAC jest HD25. Bywa w dobrej cenie na rynku wtórnym.

Co do kabli to owszem wymień je.

Co do kabli, to owszem, daj sobie z nimi chwilowo spokój.

Jak już zmienisz mieszkanie to pomyśl lepiej przede wszystkim o prawidłowym/ optymalnym ustawieniu kolumn i miejsca odsłuchowego, - o akustyce, a nie o kabelkach .

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Macie może jakąś propozycję kabelków głośnikowych do tego mojego zestawu? Na razie używam starych, 10 letnich za 2,50 metr

Co do kabli, to owszem, daj sobie z nimi chwilowo spokój.

Myślisz że to nic nie da?

A w czym to przeszkadza aby później te kabelki wziąć ze sobą i walczyć z akustyką?

Nie będzie wiadomo czy to akustyka zawala czy też kable. Nie mówię o wodotryskach ale warto mieć solidne podłączenie.

Macie może jakąś propozycję kabelków głośnikowych do tego mojego zestawu? Na razie używam starych, 10 letnich za 2,50 metr ale chociaż z miedzi beztlenowej, nie tych dziwnych wynalazków co się teraz da kupić pokrytych tylko nieco miedzią.

Szukam raczej gołych i nie w zaporowych cenach typu 150 zł za metr ;) Potrzebuję raczej kabla przejściowego. Będę zmieniał mieszkanie za jakiś czas i nie chcę wyrzucać kasy w błoto bo się za chwilę okaże, że będzie za długi albo gorzej - za krótki. Myślałem o którymś firmy melodika. Zastanawiam się, czy serio są ok, czy po prostu ktoś nieco posmarował redaktorom stronek hi-fi :)

proponuję:

- Percon SK2140 -> 13zł za metr. -> przyniesie poprawę na średnicy i basie, może zdjąć trochę góry

- Furutech u-2t -> 130zł za metr -> bardzo dobry i równy kabel głośnikowy

Myślisz że to nic nie da?

A w czym to przeszkadza aby później te kabelki wziąć ze sobą i walczyć z akustyką?

Nie będzie wiadomo czy to akustyka zawala czy też kable. Nie mówię o wodotryskach ale warto mieć solidne podłączenie.

Przecież kolega napisał, że ma już solidne kable z czystej miedzi.

Jak nawtyka wynalazków, to rzeczywiście nie będzie wiadomo o co biega. ;)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Napisał że ma kabel 10 letni za 2,5 zł tyle że miedziany.

To solidne kable?

- Furutech u-2t -> 130zł za metr -> bardzo dobry i równy kabel głośnikowy

Do tej propozycji się jakoś nie odniosłeś :)

Dzięki za wszystkie propozycje kabelków. Tych >100 zł nie kupię na 100%, ale ~2x3m jakiegoś za max 50 zł jeszcze mogę się skusić. Padło już tyle propozycji, że na pewno sobie coś dobiorę.

• 1 miesiąc później...

pozostaje do sprawdzenia nieodkryta klasa D (np. Wadia Intuition 01

Mialem watpliwa przyjemnosc posluchac tego urzadzenia i moim zdaniem to jest nieporozumienie.Moze jesli ktos totalnie olewa dobry dzwiek i chce miec wszystko w jednym,to jest to jakas propozycja,chociaz i tak mocno za droga.Natomiast pod katem dzwieku ta Wadia lezy na lopatkach w bezposrednim porownaniu z kilkukrotnie tanszym wzmacniaczem stereo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.