Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie subwoofera pod Nad 326

gross12

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie Posiadam wzmacniacz Nad 326 oraz pozostałość po kinie domowym - suba Tannoy Arena Ts 300.

Na systemie stereo oglądam też filmy i chciałbym do tego celu podpiąć suba, tylko nie wiem jaki sposób będzie najlepszy.

Nad 326 ma dwa wyjscia na subwoofer- sub1 oraz sub2.

W moim subie mam dwa wejsci niskopoziomowe Rca - tak jak na tym obrazku -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jedno wejscie jest czerwone , drugie biale.

Rozważałem takie połączenia:

1. z wyjścia sub1 ze wzmacniacza puścić kabel Y i do suba podłączyć 2xrca do wejscia czerwonego i bialego. Odciecie, faze ustawiam na subie

2. z Wyjścia sub1 i sub2 ze wzmacniacza puścić 2 kable Rca odpowiednio pod wejscie czerowne i białe - ale czy tak można? Doczytałem się, że wyjście na suba w nad 326 jest monofoniczne.

3. Na panelu przednim suba mam przelacznik LFE Mode On/Of. Czy moge użyć trybu LFE z tym wzmacniaczem, czy to raczej jest tylko do kina domowego?

Jakbyscie Panowie to widzieli ... ?

Pozdrawiam serdecznie ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trzeba w instrukcji doczytać czy te wyjścia to L/R czy zsumowane oba kanały do jednego RCA. Jesli L/R to normalnie kablem 2RCA-2RCA czerwony do czerwonego a biały do białego. Jeśli są to jednak zsumowane wyjścia na 2 subwoofery to trzeba kupic kabel Y lub przejściówke i podłaczyć pod np. sub1

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

Dzięki Panowie za pomoc.

W instrukcji jest tylko taka wzmianka:

SUB 1, SUB 2: Unlike the full range channels, there is no power

amplifier built-into the C 326BEE for a subwoofer. Connect the SUB 1

or SUB 2 output or both to powered (“active”) subwoofers or to power

amplifier channels driving a passive system.

Z tego raczej wynika , że jedno wyjście pod jeden subwoofer, więc chyba muszę zamówić kabel Y i podłączyć pod jedno wyjście ...

Ja mam kabel Y do podłączenia suba 5m, jak jesteś zainteresowany odezwij się na PW

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Czyli instrukcja mówi:

Jeśli jeden to do jednego jeśli dwa to do dwóch. Więc kup kabel typu Y na melodika mdswy i bedzie dobrze.

Nie trzeba kabla podwójnego. Wystarczy pojedynczy. Nad miksuje do mono sygnały z obu kanałów na wyjściu sub.

Gdybyś chciał podpiąć normalne wyjście liniowe wtedy by trzeba dwóch przewodów (zawartość basu byłaby różna w dwóch kanałach i miksem zająłby się subwoofer)

Więc pojedynczy przewód obojętnie czy do prawego czy lewego kanału wystarczy.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Pożyczyłem wczoraj od znajomego kabel Y i pojedynczy Rca.

Najpierw sprawdziłem na pojedynczym Rca, czyli wyjście Sub1 do jednego wejścia w Subie , a następnie podpiąłem kablem Y z wyjścia Sub1 do dwóch wejść w subie.

Przy kablu Y subwoofer gra zdecydowanie pełniej, mocniej, bas lepiej zdefiniowany. Różnica jest duża.

Choć to ciekawe bo faktycznie jak pisze Top Hi Fi te wyjścia do niby mono.

W takim połączeniu wszelkie regulacje dokonuje na subie.

A zastanawia mnie jak bym włączył opcje w subie LFE.

Wtedy rozumiem , że by szła pełna max. częstotliwość z wyjścia Sub1 ze wzmacniacza.

Tyle , że nigdzie nie napisali w instrukcji jaka to częstotliowość jest,

Ale to LFE z tego co wiem to raczej opcja do kina domowego gdzie w amlitunerze odcinam pasmo i takie przenosi na suba, a tę samą wartość odcina z kolumn?

Ps.

Sprawdzałem nawet z ciekawości w muzyce i ten sub niesamowicie sobie radzi nie tylko w filmach.

Myślę , że obudowa zamknięta robi tu swoje.

Zresztą na subie mam też przełącznik film/muzyka.

Pożyczyłem wczoraj od znajomego kabel Y i pojedynczy Rca.

Najpierw sprawdziłem na pojedynczym Rca, czyli wyjście Sub1 do jednego wejścia w Subie , a następnie podpiąłem kablem Y z wyjścia Sub1 do dwóch wejść w subie.

Przy kablu Y subwoofer gra zdecydowanie pełniej, mocniej, bas lepiej zdefiniowany. Różnica jest duża.

Choć to ciekawe bo faktycznie jak pisze Top Hi Fi te wyjścia do niby mono.

W takim połączeniu wszelkie regulacje dokonuje na subie.

A zastanawia mnie jak bym włączył opcje w subie LFE.

Wtedy rozumiem , że by szła pełna max. częstotliwość z wyjścia Sub1 ze wzmacniacza.

Tyle , że nigdzie nie napisali w instrukcji jaka to częstotliowość jest,

Ale to LFE z tego co wiem to raczej opcja do kina domowego gdzie w amlitunerze odcinam pasmo i takie przenosi na suba?

Myślę ,że po prostu poziom wyjściowy jest deczko wyższy. Jedyne co słyszysz to troszkę głośniejszy bas przy tym samym poziomie.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Potwierdzam- wejścia L,P w subwooferze zaraz za gniazdami są w prosty sposób miksowane na pojedynczych trzystorach, więc to tylko efekt 2x wyższego poziomu. To samo można mieć na pojedynczym przewodzie i deczko podkręconej czułości wejścia :-)

LFE nie można zastosować, bo to opcja dla kd, z pominięciem filtra, a filtrowaniem ma się zająć procesor w at.

Nie trzeba kabla podwójnego. Wystarczy pojedynczy. Nad miksuje do mono sygnały z obu kanałów na wyjściu sub.

Gdybyś chciał podpiąć normalne wyjście liniowe wtedy by trzeba dwóch przewodów (zawartość basu byłaby różna w dwóch kanałach i miksem zająłby się subwoofer)

Więc pojedynczy przewód obojętnie czy do prawego czy lewego kanału wystarczy.

Nie chodzi o NADa.

Nie wszystkie suby mają zmiksowane gniazda w środku. Więc Y jeden z NADa ale dwa do suba

Generalnie wzmacniacze powinny miec wyjścia L/R tak aby sub dostawał osobno sygnal lewego i prawego kanału. Przy pojedynczym wyjściu sygnal stereo jest "miksowany" do jednego RCA i wysyłany do suba. Tylko, że suby w trybie line in/stereo maja zazwyczaj wejścia stereo i podłączajac tylko pod L czy R sub gra ciszej, słabiej z tego powodu, że sygnal dostaje tylko jedna cewka. Lepiej kupić kabel Y i dostarczyć mocniejszy sygnał, który bedzie tłumiony potencjometrem niż słabszy. Jak miałem kino domowe z subwooferm to też miałem podłaczony kabel Y, sub gra o wiele pełniej. Ja do tego jeszcze ustawiałem crossover w samym subie na 80hz - wtedy miał wiekszą energie w niskim basie niż wtedy kiedy był "otwarty" na pełne pasmo w trybie LFE. Filtr to nie ściana, zawsze pasmo powyżej odcięcia gra tylko już ze spadkiem dB więc za wiele z pasma 80-120hz nie traciłem.

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

Co Ty piszesz za głupoty!!?

Jakie wejście stereo, jaka JEDNA CEWKA? Chyba pochrzaniłeś z subem pasywnym z zestawu sub-sat. Subwoofery aktywne są wyłącznie mono. Jak żyję, nie słyszałem nigdy o subie z wejściem stereo- to tylko ZDUBLOWANE gniazdo wejściowe z prostym mieszaniem sygnałów, nawet regulacja czułości jest już wyłącznie pojedyncza. Kabel Y i pojedynczy niczym się w działaniu nie różnią, jak po podłączeniu pojedynczym podkręcisz trochę czułość, wyjdzie to samo. Każdy sub aktywny ma pojedynczy wzmacniacz, więc o jakich dwóch cewkach piszesz?

Na temat LFE też piszesz głupoty- jak filtrację masz w amplitunerze, do suba wysyłasz gotowy, obrobiony sygnał subwooferowy. Jakiekolwiek dodatkowe filtrowanie wprowadza zmiany pogarszające ten sygnał: zaburzenia fazy, przesunięcie częstotliwości podziału, itp, co pogarsza "zszycie" pasma suba i reszty, może wprowadzić dziurę, lub podbicie częstotliwości około podziału.

Nie znasz się- nie zabieraj głosu.

Suby są Mono, ale nie wszystkie mają zmontowane wejście R i L. Więc okazuje się że dźwięk jest inny. No tak.

I nie jest to tylko "głośniejsze" granie o którym jest wyżej.

Dla niedowiarkow zapraszam do porównania.

Ok, wskaż choś jeden, który OBRABIA ODDZIELNIE SYGNAŁ L,R, zanim je połączy, to odszczekam, co napisałem powyżej.

Znasz taki, czy tylko tak sobie nawijasz? Który ma oddzielne filtry dla L i P???

Przepraszam bardzo, dlaczego mnie atakujesz?

W kino bawiłem się pare lat przed stereo i znam cała procedure kalibracji Audyssey, jej zalecenia itd. To, że sub gra lepiej połączony kablem Y jest faktem. Nie interesuje mnie czemu tak się dzieje, ważne że jest bas jest lepiej wypelniony. Skoro nie ma to dla Ciebie różnicy to dlaczego w subach jest oddzielne wejscie LFE i Line in L/R ?

Co do dodatkowj filtracji w samym subie to mówie to co udało mi się uzyskac u mnie w domu. Wiem, że w kinie domowym z amplitunera wychodzi gotowy sygnal LFE (ścieżka LFE na plycie + to co odcinamy z pozostałych kolumn) tylko, że ustawiając suba w tryb LFE jest on otwarty na pelne pasmo, zazwyczaj 200-250hz. Uzywając dodatkowo filtr w subie zmniejszamy jego zakres pracy do powiedzmy 80-100hz i przez to gra lepiej. Mialem subwoofer, bawilem sie różnymi konfiguracjami, przełączajac miedzy LFE a Normal 80hz słychac wyrazna roznice. Piszesz o przesunieciach fazowych, zgraniu kolumn z subem.. Przecież to ustawia system kalbracji i opóźnień na poszczególnych kolumnach. Odcinasz kolumny na 80hz wg zalecenia Audyssey i sub tez na 80hz, co oznacza, że 80-120hz sub nadal gra ale stopniowo ciszej. Spadek masz ok 24dB na oktawe wiec to nie jest ściana za która nie ma nic..

Porobiłem na spokojnie testy podłączając kabel pojedynczy Rca-Rca oraz kabel Y.

Przy kablu Rca - Rca aby uzyskać taką samą głośność jak na kablu Y muszę dość dużo podkręcić moc.

Ale nawet wtedy jakość dżwięku na kablu pojedynczym Rca-Rca jest znacznie gorsza od podłączenia przewodem Y.

Przy Y niskie tony są o wiele lepiej wypełnione, głębsze, bardziej zróźnicowane. To nie są niuanse , ale wielka różnica. Na pewno w moim przypadku nie chodzi tylko o różnicę w samym natężeniu mocy, ale ogólnej jakości niskich tonów.

Tylko piszę to co słyszę ja i reszta domowników, nie wnikam w aspekty techniczne ;)

Zostaje więc kabel Y. Bardzo dziękuję za pomoc ....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.