Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  96 członków

Auralic Klub

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Hej hej Wrocław ! Wpadnij to posluchamy u mnie mojej Vega S1 z psu
Ja pożyczałem we wrocławskim mp3store u pana Marcina. Bardzo na poziomie człowiek . Napisz na priv sam ci komórkę do niego bo oczywiście najpiej w swoim systemie obadac. Ja rowniez polecam. Świetny funkcjonalny klocek

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
U mnie - jak wiesz - Vega S1 gra po XLR
Ale musi się z systemem spasować na pewno.

Być może Kable by złagodziły górę.  Kto wie... Ale i tak bardziej przemówił do mnie pontus. Po pierwsze zagrał cieplej i analogowo . Po drugie miał więcej dźwiękowego plantonu. 

No ale oczywiście to mi nie wystarczyło i musiałem sobie uprzykrzyć życie i go oddałem.  Teraz się zastanawiam co następne.  Lab12? Lampizator ? A może audio note ? Ech ciężkie jest życie 😅

super pomysł! w której części miasta masz bazę? Ja mogę przynieść noda nano z psu  trochę bieda przy vedze, ale na potrzeby testu why not

Mam w garażu Node 2i
Wrocław Muchobór Wielki

1 godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Mam w garażu Node 2i emoji1.png
Wrocław Muchobór Wielki

ja koło stadionu a wczoraj byłem na Muchoborze 😉 dawaj znać na priv jak masz ochotę na testy 🙂  mam fajne kable różne w domu, mogę coś zabrać 😉

????

2 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Wrocław Muchobór Wielki

Widze ze ładnie się bawicie z nazwami we Wrocku 😉

Troche mi sie kojarzy z Szuflandią 😁

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

14 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Widze ze ładnie się bawicie z nazwami we Wrocku 😉

Troche mi sie kojarzy z Szuflandią 😁

ta nazwa (podobnie jak wiele innych) to spolszczenie przedwojennej - Gross Mochbern 🙂 akurat to była wioska. 

????

ta nazwa (podobnie jak wiele innych) to spolszczenie przedwojennej - Gross Mochbern  akurat to była wioska. 

Zgadza się . Musiało spór much być.

Drodzy klubowicze, gdyby ktoś szukał mam na sprzedaż Auralic Altair G1. Kupiony w polskiej dystrybucji. Stan praktycznie jak nowy. Cena ok. 4900. Pozdrawiam serdecznie. PS. Moje ogłoszenie jest już w zakładce ogłoszeń na forum.

16 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Na co przesiadka ? Jeśli nie tajemnica ?

Wszystko zależy od tego czy sprzedam mój wzmacniacz SPEC RSA M3 EX. Mam dwie drogi:-) Pierwsza- jeśli sprzedam wzmacniacz to chciałbym zmienić tv z LG C4 77 na LG C4 83, jednak u mnie się potwierdziło, że tv nigdy za duży, a że mam ok. 4.5 metra od kanapy do tv to ten 83 byłby dla mnie idealny 😉 i jeśli bym poszedł w tą stronę to na jakiś czas chciałbym kupić coś w stylu all in one. Myślałem o Naim Uniti Nova lub Atoll SDA 300....tudzież Gato DIA 400 NPM. Ale jeśli wzmacniacz zostanie ze mną to...cóż trzeba będzie coś kupić 😉 .....będę polował na jakąś okazję streamer z dac tak w kwocie do ok. 6 tys. używany....może spróbuję te osławione Eversolo A8...myślałem jeszcze o Naim ND5 XS 2, Atoll ST 200 SIgnature albo coś z IFI lub Cayin....na tą chwilę skłaniałbym się ku pierwszej wersji czyli większy tv plus all in one gdyż ostatnio to u mnie 80% filmy i 20% muzyka ( brak czasu...)...no ale jak pójdzie w drugą stronę to coś z ww. źródeł...bo jak nie kupie to kasa się rozleci.;-) Warunkiem u mnie jest aby jeśli chodzi o źródło streamer posiadał także dac po optyku ( chodzi o TV ). Takie to mam pomysły 🙂

• 2 tygodnie później...

Ukłony dla klubowiczów. Prośba o pomoc. Auralic G2. 1, próbuję ripować płytotekę cd na wewnętrzny dysk. Po włożeniu cd do transportu Lightning ds ją ,, widzi'', czyta liczbę ścieżek, ale zgrywanie nie rusza. Gdzie robię błąd? 

Dlatego w sposób w pełni świadomy nie nabyłem PSU do mojego ARIESA S1

https://community.auralic.com/t/aries-s1-psu-system-integrity-check-failed/14622
... nie zazdroszę mu...

Cieszy mnie  obecnie czysto doprowadzony prąd przez nowszy conditioner + wersja Ariesa bez zasilacza dodatkowego 
Miłego dnia.

Cześć Marcinie. 
Kupiłem ten kondycjoner -  PC-8000DC tu link   -  https://www.tagaharmony.com/pl/products/3661/kondycjonery-i-filtry/product/9152/pc-8000dc

Trudno powiedzieć która zmiana wniosła poprawę ponieważ poprawiłem kilka tematów w sprawie zasilania naraz: linia oddzielna ze skrzynki rozdzielczej z nadprądowymi do gniazdek audio, Gigawatt 16A, wymienione zabezpieczające w mojej skrzynce na zewn. domu na nowe nadprądowe + zmiana która chyba najwięcej wniosła tj spec kabel Rj45 Melco Mc100 (poczytaj sobie jak ma zrobiony ekran z rozłącznym z jednej stronie uziemieniem ekranu - tu odczułem naprawdę sporą poprawę aż zdziwiłem się)
Czy jest lepiej ? Tak, jest lepiej. Ale ile lepiej ? Powiedzmy cała zmiana  elektryki może z 2-3% - mniej niż zakładałem, kondycjoenr , nie jestem w stanie określić zmiany , powiedzmy małe na plus 2% a ten Melco kabel Rj45  najwięcej dał mi radości ze zmiany - mam po prostu zero, zero jakichkolwiek zakłóceń trzy szumów czy trzasków obecnie. NAJWIECEJ odczułem kupując 2szt do stramera i do  switcha Bonn 8N
Może zbieg okoliczności z innymi zmianami , nie wiem ale z tego co mi się subiektywnie wydaje opisałem  tu..
Miłego !

Edytowane przez Marek333
Cześć Marcinie. 
Kupiłem ten kondycjoner -  PC-8000DC tu link   -  https://www.tagaharmony.com/pl/products/3661/kondycjonery-i-filtry/product/9152/pc-8000dc
Trudno powiedzieć która zmiana wniosła poprawę ponieważ poprawiłem kilka tematów w sprawie zasilania naraz: linia oddzielna ze skrzynki rozdzielczej z nadprądowymi do gniazdek audio, Gigawatt 16A, wymienione zabezpieczające w mojej skrzynce na zewn. domu na nowe nadprądowe + zmiana która chyba najwięcej wniosła tj spec kabel Rj45 Melco Mc100 (poczytaj sobie jak ma zrobiony ekran z rozłącznym z jednej stronie uziemieniem ekranu - tu odczułem naprawdę sporą poprawę aż zdziwiłem się)
Czy jest lepiej ? Tak, jest lepiej. Ale ile lepiej ? Powiedzmy cała zmiana  elektryki może z 2-3% - mniej niż zakładałem, kondycjoenr , nie jestem w stanie określić zmiany , powiedzmy małe na plus 2% a ten Melco kabel Rj45  najwięcej dał mi radości ze zmiany - mam po prostu zero, zero jakichkolwiek zakłóceń trzy szumów czy trzasków obecnie. NAJWIECEJ odczułem kupując 2szt : do stramera i do  switcha Bonn 8N
Może zbieg okoliczności z innymi zmianami , nie wiem ale z tego co mi się subiektywnie wydaje opisałem  tu..
Miłego !

O to widzę że mocny " remont" w systemie. Kazde z działań jak najbardziej uzasadnione wg mnie. W mojej nowej jaskini która kiedyś zasiedle z HiFi również zasilanie poprowadzone z rozdzielni

Na początku lutego tu zamieściłem relację ze zmian i fotki tych zmian z elektrykiem i moich "prądowych" - https://www.audiostereo.pl/topic/168548-transport-plików-do-15-20-tyś-zł-co-po-munich-m1t-lumin-d3/page/7/#comment-6469036 

• 2 tygodnie później...

Od wczoraj gra i wygrzewa sie w moim systemie zasilacz PSU S1. 

Jest to trzeci zasilacz auralica ktory mam podpiety pod Ariesa S1. Z racji tego mam swoje zdanie na temat jego wplywu na odtwarzana muzyke. 

Pierwszy zasilacz przywiozl przy okazji wizyty, kolega @Marcin Wielgus. No i gralo to troche lepiej niz sam Aries. W tamtej chwili odlozylem zakup poniewaz wplyw byl nieadekwatny do ceny. Okazalo sie ze zasilacz nie gral zbyt dlugo, a wiem ze takie urzadzenia musza pograc dobre kilkaset godzin. W koncu kondensatory i transformatory musza przejsc wielokrotny proces rozladowania i naladowania plus cos tam jeszcze w scieżkach. 

Cos mnie pokusilo i miesiac pozniej pozyczylem z jednego ze sklepow egzemplarz dla klientow i nie tylko, ktory mial na liczniku wiecej niz pol roku. No i tu juz wiedzialem ze go kupię. Poprawie ulegl dol pasma, oraz nawet nizsza srednica. Ciemniejsze tlo, fajniejsze wybrzmienia, pelniejszy nizszy bas, no i wieksza glebia. 

No i teraz wrazenia z podpiecia fresh-nówki z salonu. Słabo, słabo i jeszcze raz słabo. Stlumione wysokie, brak energii, jakies tam basowe podmuchy itp. Totalnie bez szalu, w zyciu bym tego nie kupil gdyby to tak mialo grac. 

No ale na szczescie mam porownanie i wiem jak to gra docelowo. 

Oczywiscie kontrowersyjne jest polaczenie ze streamerem. Ostrzezenie dotyczace rozlaczenia tych dwoch elementow, mowi chyba o sytuacji gdy urzadzenia sa wlaczone. A umowmy sie, gdy muzyka gra nikt raczej nie grzebie przy okablowaniu. Rozumiem ze kazdy ma swoje zdanie i ja to szanuje. Mi tez sie to do konca nie podoba.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

• 2 tygodnie później...

Panowie mam pewien klopot z moim Altair'rem G 2.2. Moze ktos mial taki problem i jest na to jakies oczywiste rozwiazanie.

Uzywam go jako preamp'a i podlaczam bezposrednio pod koncowki mocy. Polaczone przez RCA wszystko jest swietnie.
Wczoraj postanowilem kupic XLR'y i niestety - po wlaczeniu zasilania do Auralica pojawia sie zdecydowanie zauwazalne buczenie/szum w glosnikach. Cos jak typowy ground loop noise. Mam to podpiete pod 2x Moon 400M.

Sprobowalem z koncowka stereo (Anthem STR)- to samo.

- Nie ma znaczenia czy jest w trybie sleep/standby, jak dostaje prad po wlaczeniu go przyciskiem z tylu zaczyna buczec z gosnikow
- Zmiana Output voltage 2v/6v nic nie zmienia
- Zmiana głośności nie ma na to wpływu (czy szum 0 czy 100 jest taki sam)
- Podpialem wszystko pod jedna listwe/jedno gniazdko - nie ma roznicy
- Przetestowalem XLR'y z tymi samymi wzmakami ale innymi DAC/PRE (Bluesound Icon i Burson Conductor 3x Ref.) - wszystko podpiete tymi samymi kablami do tych samych gniazdek i jest cisza

Any ideas? Musze kupic kondycjoner za sztabke zlota bo te Chinczyki tego potrzebuja? Czy po prostu odsylac grata i niech serwisuja?

Edytowane przez miksti
Panowie jak lighting DS słuchacie muzy (i wasz sprzęt ma wbudowane PRE) możecie sterować głośnością przyciskami z boku iPhone ? Czy tylko suwakiem ?

Wysłane z Wrocławia

Możecie sprawdzić proszę ?

Wysłane z Wrocławia

W dniu 12.03.2025 o 19:34, miksti napisał:

Panowie mam pewien klopot z moim Altair'rem G 2.2. Moze ktos mial taki problem i jest na to jakies oczywiste rozwiazanie.

Uzywam go jako preamp'a i podlaczam bezposrednio pod koncowki mocy. Polaczone przez RCA wszystko jest swietnie.
Wczoraj postanowilem kupic XLR'y i niestety - po wlaczeniu zasilania do Auralica pojawia sie zdecydowanie zauwazalne buczenie/szum w glosnikach.

Spróbuj wyłączyć na 5 minut całkowicie, wtyczkę z gniazdka, po wcześniejszym wyłączeniu pilotem oczywiście G2.2

Edytowane przez Marek333
22 minuty temu, Marek333 napisał:

Spróbuj wyłączyć na 5 minut całkowicie, wtyczkę z gniazdka, po wcześniejszym wyłączeniu pilotem oczywiście G2.2

Nic nie pomaga - probowalem juz przejsciowka bez uziemienia, odlaczony po pare minut byl kilka razy, podpialem pod dc-blocker, hum-x'a itp. Nic nie ma wplywu na ten szum. Zakladam, ze to problem z tym konkretnym egzemplarzem.

Za ~tydzien/dwa wymieniam na nowy, zakladam ze tam tego problemu juz nie bedzie, a poki co gra sobie przez RCA.
Najprawdopodobniej trafil sie jakis felerny egzemplarz i tyle.

Edytowane przez miksti
3 minuty temu, Marcysko napisał:

@mikstiAaa, zmiana kabli na inne XLR?

Oczywiscie testowalem kilka roznych par zeby wychwycic czy jest roznica pomiedzy lepiej/gorzej ekranowanymi dluzszymi/krotszymi, ale szum jest raczej taki sam niezaleznie od tego. Zmienialem tez kable do zasilania, podpinalem pod regenerator pradu/dc blockera/bez uziemienia itp. Tak jak wspominalem podpinam jakiekolwiek inne urzadzenie jako pre do tych samych wzmakow/wzmaka tymi samymi kablami do tych samych gniazdek i jest cisza wiec nie sadze zeby bylo mozliwe, ze to cos innego niz awaria tego urzadzenia. Ale oczywiscie dziekuje za wszelkie sugestie - pomysly mile widziane 🙂

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.