Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz klasy A\AB kontra wzmacniacz klasy D

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
54 minuty temu, Lech36 napisał:

Czy z tej powyższej wypowiedzi można wyciągnąć wniosek, że w takiej topowej firmie jak np. Genelec i paru innych siedzą ludzie głusi?

Akurat właśnie głucha ekipa z Marantz wypuściła swój flagowy model 10 na Purifi 🙂

spacer.png

spacer.png

47 minut temu, Adam 38 napisał:

Nie zrozumiałeś o co mi chodziło.

Zrozumiałem, ale słowo "zobaczą" raczej było skierowane do innego organu niż słuch 😉. Oczywiście wiem o co Tobie chodziło, popieram takie testy bo zawsze to jest jakieś pozytywne doświadczenie pod warunkiem poważnego, technicznego podejścia do takiego testu. 

20 minut temu, Tomek_waw napisał:

Akurat właśnie głucha ekipa z Marantz wypuściła swój flagowy model 10 na Purifi 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

spacer.png

Błądzą 😉?

28 minut temu, A co tam napisał:

No więc są takie osobniki, które kwestionują skuteczność ślepych testów, jako metodologicznie wadliwe. Jeden jest nawet moderatorem na sąsiednim forum. Więc nawet jak udowodnisz, to nie udowodnisz. Szach mat pomiarowcu!

Z tym że ci tzw. "pomiarowcy" czasem więcej słuchają niż wielu na tym forum nie pomiarowców. Bez pomiarów nie powstał by żaden dobry sprzęt, chyba że przez przypadek, to jest możliwe. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

20 minut temu, Lech36 napisał:

Bez pomiarów nie powstał by żaden dobry sprzęt

kable powstają

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

kable powstają

Przecież dobrze budujące przestrzeń kable muszą być wszechstronnie zbadane inaczej konstruktor takiego kabla nie osiągnie zamierzonego celu czyli zadowolenia z wykonanej pracy 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

30 minut temu, Lech36 napisał:

Przecież dobrze budujące przestrzeń kable muszą być wszechstronnie zbadane inaczej konstruktor takiego kabla nie osiągnie zamierzonego celu czyli zadowolenia z wykonanej pracy 😉.

Dobra cena wystarczy,aby zbudować dobrą przestrzeń życiową oraz zadowolenie dla producenta z wykonanej pracy.🙂
Oczywiście-tego nie da się pomierzyć,pomiary to nie wszystko.
Nie ma tu prostych zależności,każdy system jest inny.Każdy z nas płaci inaczej.
Choć niektórzy uważają,że odpowiednio duża cena buduje przestrzeń po obu stronach-kupującego i sprzedającego.

Ja niestety tego nie słyszę na swoich kablach do kolumn,mam za mało rozdzielczy sprzęt,i operuję na niezbyt wyrafinowanym aparacie myślowym i słuchowym.
Prawdopodobnie dlatego tez nie odczuwam potrzeby ciągłych zmian.

Wzmacniacz klasy D,który posiadam,spełnia swoje zadanie,jestem zadowolony.
Wzmacniacz klasy A,który również mam,też.
Nie ma między nimi walki,czy współzawodnictwa,nie ma "kontra"-po prostu się uzupełniają.
Jeden ładnie wygląda,i ładnie gra,a drugi ładnie gra,a nie wygląda.
To dobry sprzęt,który powstał dzięki pomiarom.
I dobrze się na nim słucha muzyki-co jest wadą,nad którą boleję (to słuchanie)-bowiem nie mam czasu śledzić wątków sprzętowych i odpowiednio się edukować,aby być dobrym klientem
😐

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Wzmacniacz klasy D,który posiadam,spełnia swoje zadanie,jestem zadowolony.
Wzmacniacz klasy A,który również mam,też.

W monitorach też masz klasę AB, tak że to głęboki przegląd różnych konstrukcji.

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

To dobry sprzęt,który powstał dzięki pomiarom.

Przeważnie tak powstają dobre sprzęty, choć niektóre powstają na bazie czarów i zaklęć, oczywiście tych o podstawie audiofilskiej 😉.

Teraz, Lech36 napisał:

W monitorach też masz klasę AB, tak że to głęboki przegląd różnych konstrukcji.

Tak,mam tez monitory aktywne Truth B3031A,i tam są dwa wzmacniacze klasy AB,
150 W na dół i 75W na górę.
Bardzo fajnie to gra,jak na swoją cenę.
czasami ich używam,bo graja inaczej od moich kolumn.
Oczywiście to sprzęt raczej amatorski.

Ale teraz większośc w PRO to klasa D,jak choćby przykład wybitnej firmy Genelec,parę postów wyżej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Oczywiście to sprzęt raczej amatorski.

A jak rozpoznajesz czy sprzęt jest amatorski czy profesjonalny?

Godzinę temu, Lech36 napisał:

A jak rozpoznajesz czy sprzęt jest amatorski czy profesjonalny?

Hahaha-definiowanie tego nie należy do mnie,ale spróbuję:
1.Jestem amatorem-więc mój sprzęt jest amatorski:)
2.Wykorzystuję go niezarobkowo-w celach amatorskich (słuchanie muzyki)
3.Cena?
4.Firma?

Zdałem choć na 3?

53 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Hahaha-definiowanie tego nie należy do mnie,ale spróbuję:
1.Jestem amatorem-więc mój sprzęt jest amatorski:)
2.Wykorzystuję go niezarobkowo-w celach amatorskich (słuchanie muzyki)
3.Cena?
4.Firma?

Zdałem choć na 3?

Ciekawa klasyfikacja.

Słuchu nie da się ocenić patrząc, są do tego specjalistyczne badania. Ocenić można tylko technikę na podstawie pomiarów i różnych testów porównawczych, np. testu różnicowego.

Nie nie można, jedyne to to że każdy z nas ma swoje preferencje uświadomione lub nie i system w którym coś musi "zagrać". oczywiście dana realizacja każdej klasy może być lepsza lub gorsza i pytanie na ile trafia w nasz gust.
Jeśli jedynie techniczne parametry by odgrywały rolę to lamp by nie produkowali.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
37 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Jeśli jedynie techniczne parametry by odgrywały rolę to lamp by nie produkowali.

No i TV z lapami nie produkują już od dawna, nawet lampę kineskopową przestali produkować. Wiesz dlaczego?

W dniu 27.08.2024 o 14:18, Tomek_waw napisał:

po prostu bardzo mało prawdopodobne,że ktoś ma akurat 2 wzmacniacze tej samej firmy w różnych klasach i może to przetestować

Ja tak dokładnie mam. Stary NAD C356, rzecz jasna w kl. AB i nowy 368 kl. D na Hypex. Ten nowy to mniej kolorytu, ciepłoty, ale nieporównywalnie lepsza separacja i krystaliczność góry. W ogólnym rozrachunku oczywiście 368 na duży +. Obecnie przełączając na 356 mam momentami wrażenie, jakby dźwięk dochodził z za ściany. Czy to zasługa "dobroci" kl. D, czy słabości topologii z 356 tego nie wiem. Jako ten mniej doświadczony, nie potrafię na to pytanie odpowiedzieć, natomiast wrażenia odsłuchowe przy 368 są nieporównywalnie lepsze.

10 minut temu, Mark75X napisał:

Ja tak dokładnie mam. Stary NAD C356, rzecz jasna w kl. AB i nowy 368 kl. D na Hypex. Ten nowy to mniej kolorytu, ciepłoty, ale nieporównywalnie lepsza separacja i krystaliczność góry. W ogólnym rozrachunku oczywiście 368 na duży +. Obecnie przełączając na 356 mam momentami wrażenie, jakby dźwięk dochodził z za ściany. Czy to zasługa "dobroci" kl. D, czy słabości topologii z 356 tego nie wiem. Jako ten mniej doświadczony, nie potrafię na to pytanie odpowiedzieć, natomiast wrażenia odsłuchowe przy 368 są nieporównywalnie lepsze.

Klasa D dzisiaj,to nie to samo co 20 lat temu.
Ale spokojnie.
Za 5 lat audiofile będą się śmiać z userów,którzy ciągną dalej na klasie A/AB

Ale spokojnie.

Może i tak ale w audiomediach śmierć AB wieszczą już tak od właśnie 20 lat a ma się nadal bardzo dobrze. Co nie zmienia faktu że w D postęp jest spory

5 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Może i tak ale w audiomediach śmierć AB wieszczą już tak od właśnie 20 lat a ma się nadal bardzo dobrze. Co nie zmienia faktu że w D postęp jest spory

Rynek PRO juz dawno podjał decyzję.
na rynku nazwijmy to "konsumenckim" wystepuje delay,zwiazany z przekonaniami,nastawieniem i dużą reprezentacja producentów,czerpiących z tego korzyści.
Kolumny aktywne (standard w pro od lat) zaczynaja bardzo powoli dominowac rynek domowy,i producenci musza cos wymyslić,co uzupełni im zyski z "zonglowania" kablami,wzmacniaczami i kolumnami pasywnymi.

Ale i oni już przeliczyli koszty- więc to kwestia czasu.

patrz nowy "referencyjny" Marantz na Purifi...

Edytowane przez Pseudodrummer

Rynek PRO juz dawno podjał decyzję.
na rynku nazwijmy to "konsumenckim" wystepuje delay,zwiazany z przekonaniami,nastawieniem i dużą reprezentacja producentów,czerpiących z tego korzyści.
Kolumny aktywne (standard w pro od lat) zaczynaja bardzo powoli dominowac rynek domowy,i producenci musza cos wymyslić,co uzupełni im zyski z "zonglowania" kablami,wzmacniaczami i kolumnami pasywnymi.

Ale i oni już przeliczyli koszty- więc to kwestia czasu.

patrz nowy "referencyjny" Marantz na Purifi...

Zdecydowanie. Tego maratnza to bym sam posłuchał bo jak już napisałem wcześniej nowe Purifi czy najnowsze hypex moga na pewno b. Dobrze grać.

Ciekawe czy "aż tak" rozbudowane zasilanie do D jest potrzebne jak w tym Marantz . No nic po coś to dali ale jak sądzę cena kosmos skoro to flagowiec

Gość

(Konto usunięte)
23 minuty temu, Mark75X napisał:

Ja tak dokładnie mam. Stary NAD C356, rzecz jasna w kl. AB i nowy 368 kl. D na Hypex

O, no i to jest fajny przykład. Masz je może w jednym pomieszczeniu, z tymi samymi kolumnami ? Dałbyś radę "wyrównać głośności" ?

11 minut temu, Tomek_waw napisał:

O, no i to jest fajny przykład. Masz je może w jednym pomieszczeniu, z tymi samymi kolumnami ? Dałbyś radę "wyrównać głośności" ?

Co to znaczy w jedym pomieszczeniu? Obecnie od kilku miesięcy używam 368, natomiast 356 kilkukrotnie podłączałem alternatywnie, oczywiście przy tych samych kolumnach dla głębszych porównań i powiem tak - pierwsze wrażenia, choć też na plus dla 368, nie były aż tak pozytywne, tak unoszące jak obecnie. Aktualnie oceniam klasę 368, jako lepszą jakość dźwiękową dużo wyżej niż na etapie porównań w salonie, czy w pierwszych dniach po zakupie. Porównań dokonywałem rzecz jasna przy podobnym poziomie głośności, tj. godz. 9.00 w analogu i wg skali fabrycznej C368, przy -20 dB, co mniej więcej odpowiada 9-ce na analogowym potencjometrze.

Edytowane przez Mark75X
1 minutę temu, Mark75X napisał:

Co to znaczy w jedym pomieszczeniu? Obecnie od kilku miesięcy używam 368, natomiast 356 kilkukrotnie podłączałem alternatywnie, oczywiście przy tych samych kolumnach dla głębszych porównań i powiem tak - pierwsze wrażenia, choć też na plus dla 368, nie były aż tak pozytywne, tak unoszące jak obecnie. Aktualnie doceniam klasę 368, jako lepszą jakość dźwiękową dużo wyżej niż na etapie porównań w salonie, czy w pierwszych dniach po zakupie. Porównań dokonywałem rzecz jasna przy podobnym poziomie głośności, tj. godz. 9.00 w analogu i wg skali fabrycznej C368, przy -20 dB, co mniej więcej odpowiada 9-ce na analogowym potencjometrze.

I zaraz ktos znajdzie dziure w całym.
Start...

3 minuty temu, J4Z napisał:

Ile on na premierę stał? 2,5k?

O ile dobrze pamiętam, to został wypuszczony na rynek ok. 2010-2011. Wówczas kosztował pow. 3 k.

W dniu 29.08.2024 o 12:02, Tomek_waw napisał:

Myślę,że nie ma co tego tak spłaszczać.  To nie jest tak,że każdy wzmacniacz gra dokładnie tak samo. Wzmacniacze mają swoje cechy i funkcjonalności. Oczywiście są wzmacniacze,które kolorują dźwięk i łatwo da się je odróżnić. Chyba bardziej chodzi o to,że jeżeli masz ten sam pokój i kolumny ( załóżmy średniej wielkości pokój, dobry akustycznie, dobre kolumny o średniej wydajności ) to dobry wzmacniacz w klasie AB i dobry wzmacniacz w klasie D będą nie do odróżnienia przy standardowej głośności, załóżmy 75 dB.  

Często na forum się buduje narracje o tym, jak wzmacniacze AB niszczą głębią, a te w klasie D są zimne i ostre, że nie da się słuchać. Gdy podejdzie się do porównywania tak serio i wyrówna poziomy to często ciężko wychwycić jakiekolwiek różnicę.

No nie no jak ? Ewidentnie podawałem dwa skrajne produkty. Specjalnie dla porównania. Ja tego nie splaszczam właśnie jak co poniektórzy.

W dniu 29.08.2024 o 13:09, ProjectPi napisał:

Mam przeciętny słuch właściwy mojemu wiekowi, nie mam żadnego treningu słuchu i nie aspiruje do elity tak radośnie tu nadreprezentowanej i raczej jedynie w wyobraźni.

Tzw. przeciętny słuchacz, z jedyna przewagą w postaci wiedzy.

Nie tracę, słuchanie na wzmacniaczach z głośnikami to u mnie podrzędny priorytet.

Rozumiem. Dziękuje za wpis.

Mówię , z jednej strony fajnie z drugiej wolę słyszeć te różnice. 

W dniu 29.08.2024 o 17:59, Adam 38 napisał:

Zorganizujcie może jeszcze raz na jakimś neutralnym terenie, z dobrze przygotowanym akustycznie pokojem taki test ogólnokrajowy. Tam, raz na zawsze sobie wszystko wyjaśnicie. Wszyscy zobaczą, kto ma jaki słuch i co faktycznie słyszy. 

Proponowałem. Nawet kilka razy. Teraz to już nie moja bajka 🙂

W dniu 29.08.2024 o 19:30, Chmarski napisał:

Ja miałem przez wiele miesięcy klasę D i porównywałem ją u siebie z wieloma wzmacniaczami. Nie miała się czego wstydzić i nie zamieniłbym jej na żaden z tamtych wzmacniaczy.

Na klasę AB się przesiadłem bo trafiłem wzmacniacz, który dał mi sporo więcej. Tylko, że dał mi więcej nie tylko w stosunku do tego wzmacniacza w klasie D, ale również w stosunku do wszystkich innych, które u siebie porównywałem.

Swojego Synthesis Roma 54DC+ nie zmieniłbym na Atolla in200, Unico Due, MF M5SI, MF6SI czy Cyrusy 8.2 DAC i i7-XR. 

Mojego Synthesisa miałem tez okazję porównać z hybrydową wersją Roma 37DC+, lampową Roma 96DC+ i Soprano LE. Każdy gra z nich inaczej. Jeśli miałbym zupełnie ślepy test (nie wiedząc kompletnie jaki sprzęt gra) i miałbym wskazać, który wzmacniacz chodzi w klasie D to padło by w pierwszej kolejności na Soprano, bo był najchłodniejszy. Drugie miejsce 37DC+ (lampa + klasa D). trzecie i czwarte - tu mam problem.

No i uczciwie powiedzmy pomiędzy niektórymi różnice są mniejsze ale pomiędzy niektórymi większe w brzmieniu. Right?

W dniu 30.08.2024 o 08:24, Lech36 napisał:

Wystarczy spróbować 😉.

Ja próbowałem. Więc zachęcam też innych 🙂

W dniu 30.08.2024 o 09:01, Tomek_waw napisał:

Ukryta Zawartość

spacer.png

Wygląda bajecznie. Czytałem o nim

8 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Ale spokojnie.

Nikt nie twierdzi że to samo. 

Zmienia się. 

Kwestia tego jak grają urządzenia w klasie D w porównaniu do tych AB. O tym jest temat. Ten nad to kolejny taki przykład 

8 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Zdecydowanie. Tego maratnza to bym sam posłuchał bo jak już napisałem wcześniej nowe Purifi czy najnowsze hypex moga na pewno b. Dobrze grać.

Ciekawe czy "aż tak" rozbudowane zasilanie do D jest potrzebne jak w tym Marantz . No nic po coś to dali ale jak sądzę cena kosmos skoro to flagowiec

Chyba koło 50k na złotówki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

I zaraz ktos znajdzie dziure w całym.
Start...

Oczywiście,  jeżeli wybrałby AB to by byl wrzask że odsłuchiwał na innym poziomie głośności... 😁

Ale dla mnie ważne są odczucia z pełnego zakresu głośności. Ma grać dobrze czy to cicho, czy normalnie czy głośno. 

W dniu 30.08.2024 o 12:25, Pseudodrummer napisał:

Ale teraz większośc w PRO to klasa D,jak choćby przykład wybitnej firmy Genelec,parę postów wyżej.

To z kolei jedyne monitory studyjne które słyszałem, a nie byłbym w stanie ich używać w domu... jazgotliwie do bólu.

Mimo że D klasę odbieram raczej jako kluskowate granie.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Ale dla mnie ważne są odczucia z pełnego zakresu głośności

Ja nie mam żadnych uwag niezależnie od poziomu głośności. Przy niskim też wszystko jest OK. Bas wyraźny, miękki, dobrze odseparowany, przejrzystość bez zastrzeżeń. 

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Oczywiście,  jeżeli wybrałby AB to by byl wrzask że odsłuchiwał na innym poziomie głośności... 😁

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Mimo że D klasę odbieram raczej jako kluskowate granie.

No właśnie tu mamy inne zdanie. Ja nie mówię,ze klasa D jest lepsza od klasy A/B. Ja raczej twierdze,że tu może nie być żadnej charakterystyki dla klasy, to znaczy,że jeżeli wchodzisz do pokoju gdzie gra muzyka ( nie widząc sprzętu ) to nie wiesz czy gra klasa D czy klasa A/B.

Bardziej przykładowo nie będziesz wiedział czy gra np jakaś Yamaha 3000 czy nowy Hypex Ncore.

No więc są takie osobniki, które kwestionują skuteczność ślepych testów, jako metodologicznie wadliwe. Jeden jest nawet moderatorem na sąsiednim forum. Więc nawet jak udowodnisz, to nie udowodnisz. Szach mat pomiarowcu!

Floyd Toole

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Mówię , z jednej strony fajnie z drugiej wolę słyszeć te różnice. 

Też fajnie. Mimo to wolę słyszeć roznice, gdy faktycznie są.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

1 godzinę temu, Tomek_waw napisał:

Bardziej przykładowo nie będziesz wiedział czy gra np jakaś Yamaha 3000 czy nowy Hypex Ncore.

Miałem Ncore i po czasie stwierdziłem że niestety bardzo dużo muzyce brakuje... dobry kolega miał też i mimo kilku różnych preampów (nie lampowe, ale grał też prosto z RME) i bardzo szybko Hypexa pogonił. Inny kolega z pre lampowym słuchał długo Purifi, ale też chyba skończył z AB...

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Gość

(Konto usunięte)

No ok,rzeczywiście powinienem pisać raczej na swoim przykładzie. Ja na tym samym poziomie głośności, i tak samo ustawionym źródle nie usłyszę różnicy między nie kolorującymi wzmacniaczami klasy D czy klasy A/B.  Jak wchodzę do pomieszczenia i nie wiem co gra to nie umiem powiedzieć na 100% czy to klasa D czy A/B.

Ludzie zmieniają zasilacze w audiofilskim switch'u  i to słyszą. Nic mi do tego 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi