Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz klasy A\AB kontra wzmacniacz klasy D

Rekomendowane odpowiedzi

31 minut temu, marcinmarcin napisał:

Zużycie prądu nie wzrosło dramatycznie - ma staly pobor około 300W.

🙂 NAD C356 w kl. AB rzecz jasna ma 350 W wg specyfikacji

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ale chwila czy to oznacza według was że topowy mcintosh zagra tak samo jak wiim Amp jeśli zrównany im głośność na powiedzmy normalnym poziomie odsłuchu?

Prawdopodobnie nie. Sam Wiim nie jest jakimś super wzmacniaczem. Cierpi chociażby na load dependency i to może być słyszalne. 

25 minut temu, Pseudodrummer napisał:

A czemu klasa A?

Tak, dla testu na .... początek. Nic poza arcydrogim Luxmanem jak do tej pory nie słuchałem w kl. A. Element poszerzania wiedzy, dalszego rekonesansu, tak by sprawniej się poruszać w przyszłych obszarach decyzyjnych, nic więcej.

29 minut temu, Mark75X napisał:

🙂 NAD C356 w kl. AB rzecz jasna ma 350 W wg specyfikacji

No ale tyle nie ciągnie,to maksymalny pobór,gdyby wykorzystać cała moc wzmacniacza.
Klasa ciągnie stale te 300W ( w tym przypadku) ,czy gramy cicho czy głosno.

Moje haiku ciągnie 120 W około,i ma 2x12 w
A moje gówniaki w klasie D (fosi mono v3) ciągną przy tym samym poziomie głośności około 7-10w.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przeczytałem, ogólnie się zgadzam. Mam kolejną wersję, ale wygląda identycznie jak ta z recenzji poza górną pokrywą - nie ma już tych kółek (a szkoda).

Ale nie zgadza mi się z basem - jest go dość dużo i brzmi dość potężnie. Kupiłem go żeby właśnie dociążyć moje jasno grające kolumny i to się sprawdziło. Potrafi zagrać szybko a potrafi też ładnie zamruczeć mimo że producent kolumn deklaruje 40Hz tylko.

Na pewno bas będzie słaby w przypadku wymagających kolumn. Przy niskiej efektywności i dodatkowo zejściu np. na 2 Ohmy A klasa polegnie z kretesem...

8 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Klasa ciągnie stale te 300W ( w tym przypadku) ,czy gramy cicho czy głosno.

A czym głośniej gra tym mniej się grzeje 😄 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

A czym głośniej gra tym mniej się grzeje 😄 

To podpowiedź-jak słuchac😃

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

8 minut temu, Pseudodrummer napisał:

To podpowiedź-jak słuchac😃

no właśnie 😄 

jakby to głupio nie zabrzmiało - w momenciu zakupu wahałem się między Leema Tucana a Sugden który wystawiał kolega z forum. Przyznam że posłuchałem na YT kilkanaście filmików, wybrałem na ich podstawie (na 90% nagrań mi się podobało) i gra faktycznie bardzo podobnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

no właśnie 😄 

jakby to głupio nie zabrzmiało - w momenciu zakupu wahałem się między Leema Tucana a Sugden który wystawiał kolega z forum. Przyznam że posłuchałem na filmikach kilkanaście jak nie kilkadziesiąt filmików, wybrałem na ich podstawie i gra faktycznie bardzo podobnie jak na tych filmach.

Ukryta Zawartość

No,i jeszcze gramofon🙂
To musi brzmieć....

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

No,i jeszcze gramofon🙂
To musi brzmieć....

Niestety nie mam miejsca na postawienie gramofonu ani za dużo czasu na słuchanie... 😞 streaming to już niestety nie to, choć przyznam że jestem zadowolony z ostatnich kombinacji z digione sig plus volumio.

Chodził mi jeszcze po głowie moonriver, ale wychodzi że troche jaśniejszy jest:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, marcinmarcin napisał:

Niestety nie mam miejsca na postawienie gramofonu ani za dużo czasu na słuchanie... 😞 streaming to już niestety nie to, choć przyznam że jestem zadowolony z ostatnich kombinacji z digione sig plus volumio.

Ukryta Zawartość

Ha,własnie słuchałem tego przed chwilą...
A co to za ustrojstwo?
jakas separacja na transformatorach???

Ukryta Zawartość

21 minut temu, Pseudodrummer napisał:

No,i jeszcze gramofon🙂

O, właśnie gramofon. To też rzecz, o której coraz mocniej myślę od pewnego czasu.

1 minutę temu, Mark75X napisał:

O, właśnie gramofon. To też rzecz, o której coraz mocniej myślę od pewnego czasu.

Trzeba zatem przygotowac się na duuuuzy wydatek/ki

21 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ukryta Zawartość

Alez ładny ten Moonriver,ale to chyba nie jest czysta klasa A?
Moonriver_404_Reference_Side_2560.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Trzeba zatem przygotowac się na duuuuzy wydatek/ki

Tzn.? Do 3-4k tak myślałem.

5 godzin temu, Mark75X napisał:

Dlaczego od razu fałszywe?

Bo od razu zakładasz, że proponowany chińczyk nie może brzmieć dobrze. Zobacz sobie recenzje na YT. Brzmi jak MF A1 za 7K zł a nawet podobno lepiej. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

17 minut temu, Piopio napisał:

Bo od razu zakładasz, że proponowany chińczyk nie może brzmieć dobrze. Zobacz sobie recenzje na YT. Brzmi jak MF A1 za 7K zł a nawet podobno lepiej. 

No to kupuj.
Jak będzie tak dobrze brzmiał,to wszyscy se kupimy.

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

No to kupuj.
Jak będzie tak dobrze brzmiał,to wszyscy se kupimy.

Kupuję. Dam znać jak gra w porównaniu z SABAJ A30A. Tylko DAC jeszcze jakiś muszę dokupić ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

26 minut temu, Piopio napisał:

Kupuję. Dam znać jak gra w porównaniu z SABAJ A30A. Tylko DAC jeszcze jakiś muszę dokupić ...

RME:)

12 godzin temu, Chmarski napisał:

mnie i tak wyszło w sumie małym kosztem. Jak patrzę że koledzy do tych wniosków musieli dojść na sprzęcie za kilkaset tysięcy PLN, to nie będę narzekał, że pobłądziłem wydając raptem kilka procent tej kwoty na swój.

Zyskałeś doświadczenie a to bardzo dużo.

10 godzin temu, Piopio napisał:

Końcówka mocy w klasie A i śmiesznej cenie:

Ukryta Zawartość

Kupiłeś to w końcu?

8 godzin temu, Tomek_waw napisał:

Prawdopodobnie nie. Sam Wiim nie jest jakimś super wzmacniaczem. Cierpi chociażby na load dependency i to może być słyszalne. 

Ja to wiem i ty to wiesz. Ale widać nie wszyscy

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Piopio napisał:

Nie. Nie tyle zakładam, co nie wykluczam, że padnie szybciej niż Ci się wydaje. Z doświadczeń w obecnej i poprzedniej firmie wiem, że 5, 6-cio krotnie tańsze chińskie maszyny wymagają "na wejściu" wymiany 40-60% komponentów, po roku ca. 80% w skrajnych przypadkach, killkukrotnych rekalibracji itp. Znam ich rynek tzw.  "no name'ów" generalnie dość dobrze. Przez lata odwiedzałem targi różnych branż w Szanghaju i Kantonie. Jakość, precyzja ogólnego wykonania, zwłaszcza wykończenia, tak ważnego dla mnie w przypadku tego rodzaju produktów - porażka. Poza tym, wyrób jakim jest element zestawu audio to dla mnie też marka, jej renoma, szlachetność wykończenia detali o czym wspomniałem, pewność dobrej ochrony gwarancyjnej, czyli szereg składników tzw. wartości dodanej, której Chińczyk nigdy nie zapewni. Dlatego nigdy nawet mi na myśl taki zakup nie przyjdzie.

10 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Przy niskiej efektywności i dodatkowo zejściu np. na 2 Ohmy A klasa polegnie z kretesem...

Nie każda i nie zawsze. Mój wzmacniacz podwaja moc liniowo i ma 2x30W przy 8Ohnm, 2x60W przy 4Ohm i 2x120 przy 2Ohm, grał do tej pory u mnie z 3 parami różnych kolumn i porażki, zwłaszcza z kretesem nie zaobserwowałem.

Edytowane przez audiofan01
Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, Mark75X napisał:

Jakość, precyzja ogólnego wykonania, zwłaszcza wykończenia, tak ważnego dla mnie w przypadku tego rodzaju produktów - porażka.

Jakość nie ma narodowości. Często za to ma cenę. W Chinach produkuje się zarówno najtańsze "śmieci" jak i doskonale wykonane i wykończone rzeczy. Na przykład smartfony.

18 minut temu, audiofan01 napisał:

Nie każda i nie zawsze. Mój wzmacniacz podwaja moc liniowo i ma 2x30W przy 8Ohnm, 2x60W przy 4Ohm i 2x120 przy 2Ohm, grał do tej pory u mnie z 3 parami różnych kolumn i porażki, zwłaszcza z kretesem nie zaobserwowałem.

Jaki wzmak? Pytam z ciekawości.

13 minut temu, Tomek_waw napisał:

Jakość nie ma narodowości. Często za to ma cenę. W Chinach produkuje się zarówno najtańsze "śmieci" jak i doskonale wykonane i wykończone rzeczy. Na przykład smartfony.

I drogie klocki audio

Godzinę temu, Tomek_waw napisał:

To prawda i za nimi zawsze stoi konkretne, mniej lub bardziej cenione know-how, konkretna marka i jej reputacja europejska lub światowa, konkretne wsparcie sprzedażowe i posprzedażowe, a nie "no name", który sugerował kolega Piopio.

Edytowane przez Mark75X
1 godzinę temu, Mark75X napisał:

Nie. Nie tyle zakładam, co nie wykluczam, że padnie szybciej niż Ci się wydaje.

Znów jakieś fałszywe przekonania 😉 

Nie wiem czy zauważyłeś ale teraz większość DAC jest chińskich. Jakoś nie padają jak muchy ...

Cena tego wzmacniacza jest tak śmieszna, że warto zaryzykować. Stracisz więcej kupując renomowany nowy wzmacniacz i próbując go potem odsprzedać ... 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Jestem ciekaw czy to będzie 1:1 czy konstrukcja jak klon accu. Bo one jednak sporo odbiegają.

Nie jest to 1:1 bo to końcówka mocy bez PRE. Ale końcówka bazuje na oryginalnym A1. Wyrzucenie słabego PRE powoduje, że podobno ten klon brzmi lepiej. 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Jaki wzmak? Pytam z ciekawości.

Accu... E-550

Edytowane przez audiofan01
22 minuty temu, Piopio napisał:

Nie wiem czy zauważyłeś ale teraz większość DAC jest chińskich. Jakoś nie padają jak muchy ...

Ale to nie są bezimienne wyroby, a produkty uznanych producentów, wykonywane na ich zlecenie i podlegające ich kontroli. Miejsce montażu istotnie jest bez znaczenia. Technologia, organizacja i zarządzanie produkcją, kontrola jakości, a także gwarancja, jak najbardziej są kluczowe.

Edytowane przez Mark75X
18 minut temu, Mark75X napisał:

Ale to nie są bezimienne wyroby

Ten klon też nie 😉 To produkt BRZHIFI 😉 

Przetestuję tego klona i napiszę jak brzmi w porównaniu z porządną klasą D. 

2 minuty temu, NRK napisał:

A miały być System Pandion 2🤔

Oferta zniknęła z rynku  to zmieniłem koncepcję 😉 

Edytowane przez Piopio

• Pokaż nowe odpowiedzi