Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o wybór używanego gramofonu

Tomaszku

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć drodzy Koledzy :)

Chciałbym Was prosić o pomoc w wyborze używanego gramofonu. Sprzęt będzie głównie służył do odsłuchu bajek przez moją córeczkę. Mam sporo płyt gramofonowych z pięknymi bajkami, których słuchałem jak byłem małym berbeciem i chciałbym, żeby moja córeczka również miała okazję je poznać. Ja do tej pory pamiętam jaki to był rytuał żeby włączyć bajkę na gramofonie ojca. Pamiętam też ten specyficzny klimat płyt gramofonowych. Niestety kompletnie się na tym sprzęcie nie znam. Przeglądam różne portale aukcyjne, ale nic mi zupełnie nie mówią poszczególne modele, a nie chce iść do sklepu i kupić jakiegoś nowego plastikowego bubla. Czytałem różne opracowania na ten temat, ale dla mnie to nadal trudny temat. Mój budżet to powiedzmy 500 zł, ale jakby było warto to mogę go podwoić. Chciałbym kupić względnie dobry sprzęt, który pozwoli mi na bezproblemowe odtwarzanie bajek, ale także będę mógł go wykorzystać do odtwarzania muzyki, gdyby się okazało, że dźwięk mi odpowiada. Sprzęt towarzyszący to Linn Musik Classic oraz kolumny BMN F2.

Będę wdzięczny za Waszą pomoc i zaproponowanie konkretnych egzemplarzy z rynku. Bardzo Wam z góry dziękuję w imieniu córeczki i swoim.

Ponieważ Twój wzmacniacz nie ma PRE gramofonowego, masz dwa wyjścia: stary używany gramofon za 200-300 zł i do tego przedwzmacniacz do 200 zł i dodatkowe kable za kilkadziesiąt zł. Wada tego taka, że wszystko kupujesz używane, w gramofonie w tej cenie wkładka/igła będzie pewnie zajechana więc dodatkowe koszty. Do tego kalibracja itp. jak nigdy tego nie robiłeś to może Ci nie wyjść za dobrze, a jak komuś zlecisz to pewnie nie darmo. Koniec końców będziesz miał trochę kłopotów i słaby dźwięk bez pewności, że będzie sprawny i jak długo.

Zaleta tego jest taka, że jak zabawa Ci się spodoba to jeśli uznać, że kupisz przyzwoity stary gramofon, który będzie podstawą, będziesz mógł ten zestaw poprawiać. Na początek kupując lepszą wkładkę, potem lepsze PRE ale to już będzie razem sporo więcej niż 500 zł.

Drugie wyjście to w tej cenie dźwięk też bez rewelacji ( ale do bajek i na początek chyba wystarczy) ale sprzęt nowy, na gwarancji i all-in-one (tzn, z PRE i USB) np. coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wybór jak zwykle należy do kupującego czyli Ciebie:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poza tym nie wystarczy sam gramofon; musi mieć przedwzmacniacz;

albo wewnątrz, albo trzeba go dokupić osobno.

Music Classic Linna ma chyba tylko wejścia liniowe, bez pre RIAA.

Ten punkt też wymaga więc wstępnej decyzji poszukującego.

A to temat rzeka - jak się za niego wezmą fachowcy od patefonów ;-)))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Sprzęt będzie głównie służył do odsłuchu bajek

Jak ja byłem mały, to miałem gramofon do słuchania bajek. Teraz dokonuje się odsłuchów bajek.

Wiem, że się czepiam ale ......

Nie lepiej mówić i pisać NORMALNIE ?

Patrząc perspektywicznie to może coś w rodzaju Klipsch R-15PM. Jeśli cena będzie do zaakceptowania.

Dzięki za odpowiedzi. Zdecydowanie, w tej cenie chce kupić używany, dobry gramofon. Jednak zależy mi na tym, żeby był w stanie "do użycia", a nie do remontu. Dlatego właśnie pytam się specjalistów :) Zakładałem, że przedwzmacniacz kupię oddzielnie, poza zakładaną kwotą, ale na tym się trochę znam, wiec sobie powinienem poradzić. Chodzi mi o gramofon.

Piotrek7 > czepiasz się :) Napisz lepiej swoje propozycje.

Piotrek7> Nie potrzebuję kolumn.

Czepiam się ale słuchanie bajek jest o wiele przyjemniejsze od dokonywanie odsłuchów bajek.

Ten Klipsh to gotowy zestaw czyli gramofon + głośniki aktywne z wbudowanym przedwzmacniaczem gramofonowym.

Jeśli zakładasz zwiększenie kwoty do ok 1000 zł to proszę bardzo:

Rega RP1

Ja bym zaproponował coś starszego marki Dual, robią to od lat i robią to dobrze. Jakość wykonania komponentów jest bardzo wysoka a trwalość niesamowita. Ten model nie ma paska tylko naped bezposredni wiec ten element odpada do wymiany. Jest w pełni automatyczny wiec też, nawet osoba bez wiedzy bedzie w stanie go obsłuzyć. Za pomoca internetu i kilku filmików, mozna na prawde samemu przeprowadzić kalibracje, która w zupełnosci wystarczy do puszczania bajek. Ten egzemplarz wymaga jednak Preampu, ale nie jest to problem, jest tego cała masa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Propozycja Piotrka wydaje mi się całkiem sensowna, mimo że się czepia ;-) Dziękuję wszystkim za pomoc i zainteresowanie tematem.

Dam znać jakie będą wrażenia po pierwszych odsłuchach bajek ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.