Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup kolumn do pokoju 8m2

Matisx77

Rekomendowane odpowiedzi

Ja polecam Ci Usher S520, sam w stereo używam Sony ES i Usher i dla mnie rewelacja.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Wpadły mi w oko Dynaudio x12 i Dynaudio Audience 42 Cherry ale ciekawe jak to się zgra z sonym. Tylko martwię się o ten br z tyłu

Nie dziwię się, bo dynki to przyzwoity poziom i śmiem twierdzić, że najbardziej wybredni odnajdą coś dla siebie w ich charakterze.. naprawdę warto brać je pod uwagę. Nie mam pojęcia jak dynie zgrałyby się z Twoim Sony, jeśli masz w miarę blisko do którejkolwiek oferty to warto spakować wzmak i przekonać się na własne uszy. Jeśli chodzi o tylni br to zapewniając minimum 20cm od tylnej ściany to już jest dobrze.

ps. Zdaję sobie sprawę, że warunki czasami są jakie są i zupełnie nie rozumiem uszczypliwości z tego powodu.

"Nawet głupi, gdy milczy, uchodzi za mądrego, a kto zamyka swoje wargi – za rozumnego." (Prz. 17:28)

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Nie powiem, że już trochę jestem do przodu z wyborem (dynaudio wpadły w oko) ale nadal się zastanawiam czy da się coś znaleźć nowego z monitorów. Nie musi być nie wiadomo co... A nowe kolumny jak się nie spodobają zawsze mogę odesłać i kupić nowe :) Do tych Dynaudio mam dosyć daleko jednych i drugich :( No i te x12 serio mi się spodobały :)

Nie powiem, że już trochę jestem do przodu z wyborem (dynaudio wpadły w oko) ale nadal się zastanawiam czy da się coś znaleźć nowego z monitorów. Nie musi być nie wiadomo co... A nowe kolumny jak się nie spodobają zawsze mogę odesłać i kupić nowe :) Do tych Dynaudio mam dosyć daleko jednych i drugich :( No i te x12 serio mi się spodobały :)

Osobiście zapomniałbym o nowych konstrukcjach i skupił na sprawdzonych, renomowanych okazjach rynku wtórnego, które w swoim zróżnicowaniu już nieco poznałeś. Na temat Dynaudio poczytaj i podpytaj bardziej osłuchanych kolegów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Za 1500 wyrwiesz na rabatach. Podaję kilka modeli które możesz przesłuchać.

Magnat 753

Dali Zensor 3

Melodika bl30

Może coś z Klipscha typu Rpm 160, albo coś z pylona.

Tego kable też wymień, ich charakterystyka to twardy bas oraz wyostrzanie wysokich.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Ukryta Zawartość

Te Avance mogą być trochę za duże do twojego pomieszczenia.

Ukryta Zawartość

Mieszkałem na studiach w takim pokoju i zdecydowanie polecam kolumny Mission M71i. Niesamowicie grające monitorki jak na swój rozmiar. Do tej pory pamiętam ten dźwięk. Można je wyrwać za kilka stówek, a opad szczęki gwarantowany w takim małym pokoiku.

Jeżeli koniecznie muszą być nowe to polecam posłuchać BMN M1. Polski producent z Bydgoszczy.

Nie chce Cie wprowadzic w blad bo sam jakiegos doswiadczenia nie mam, ale z tego co czytalem to Sony lubia grac powolnym, rozwleklym basem. Moze stad wrazenie, ze kolumny sie dusza? Przychodzi mi do glowy wymiana wzmacniacza na jakis "maly" Rotel z basem bardzo jrotkim, precyzyjnym i dynamicznym. Ale popytaj zanim moj pomysl potraktujesz na powaznie.

Ps. Kolumny faktycznie masz duuuze.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Za 1500 wyrwiesz na rabatach. Podaję kilka modeli które możesz przesłuchać.

Magnat 753

Dali Zensor 3

Melodika bl30

Może coś z Klipscha typu Rpm 160, albo coś z pylona.

Tego kable też wymień, ich charakterystyka to twardy bas oraz wyostrzanie wysokich.

Chodzi o te klotz? Właśnie zauważyłem że od początku wysokie tony zawsze były aż za ostre na różnych kolumnach. I te Dali Zensor 3 i Klipsch RPM 160 nawet całkiem ładne tylko jak to gra?

[quote name=szymon1977'

timestamp='1489130555'

post='4064494]

Nie chce Cie wprowadzic w blad bo sam jakiegos doswiadczenia nie mam, ale z tego co czytalem to Sony lubia grac powolnym, rozwleklym basem. Moze stad wrazenie, ze kolumny sie dusza? Przychodzi mi do glowy wymiana wzmacniacza na jakis "maly" Rotel z basem bardzo jrotkim, precyzyjnym i dynamicznym. Ale popytaj zanim moj pomysl potraktujesz na powaznie.

Ps. Kolumny faktycznie masz duuuze.

Miałem wzmacniacze z logiem pioneer, technics i inne modele sony i właśnie mój 570es dla mnie najlepiej grał i nie widzi mi się zbytnio go zmieniać :) A kolumny kupione za grosze więc się skusiłem :)

Tak, wywal te Klotzy one się nie nadają ani do kolumn, ani do skrzyń basowych. Może do jakiś ciemniejszych kolumn, ale ten bas twardy i podbity w dziwnej częstotliwości, nie dociaza dobrze niskich rejestrów. Na zwykłym przewodzie lepiej gra.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Jest mnóstwo informacji na tym forum o tych kolumnach. Musiałbyś poczytać. No właśnie dałem sugestie pod twój styl muzyczny, którego sam słucham :-D

Tylko wiadomo będziesz musiał posłuchać, bo od czytania tylko głową puchnie. Jak już chcesz bardzo w ciemno to napisz do S4home nie będziesz miał problemu ze zwrotem jak u nich zamówisz. Oczywiście pytaj o rabaty dla forumowiczów ;-)

Witam, poszukuję kolumn do pokoju 8m2 (wiem nie duży) w budżecie do 1500zł. Wzmacniacz jaki posiadam to Sony TA-F570ES + Asus Xonar Phoebus Solo + przewody głośnikowe klotz ly225 i sygnałowe prolink futura. Muzyki jakiej słucham to klubowe,rap czasem jakiś inny spokojny gatunek. Budżet nie za wielki ale moje dotychczasowe Mb Quart 390 są za duże w moim pokoju. Myślałem o Stx Electrino 150, Stx Mx140 (tu bym mógł naderwać budżet ale to już naprawdę max), patrzyłem również jakieś Pylony. Nie jestem jakimś audiofilem ale też nie wymagam żeby mi ściany przestawiało ;P Chciałbym żeby to w miarę zagrało. Da radę coś znaleźć w miarę do mojego pokoju?

Pozdrawiam.

Sam mam pokój około 9m2, może ciut więcej, generalnie coś koło tego.

Wcześniej grały u mnie Tannoy M2 i w sumie sprzedałem je tylko dlatego, że posiadałem je już długo, były idealne do tego pomieszczenia.

Zmieniłem je na 2,5 drożne podłogówki na wooferach 16,5cm. Przybyło basu przy cichym słuchaniu, a dudnienia, ani burzenia ścian nie ma.

Bałem się takiej operacji, bo wiadomo, że podłogówki w 8-9m2 to raczej nieporozumienie, ale tutaj o dziwo sprawdziło się całkiem dobrze, bo miejsce odsłuchu jest blisko kolumn - siłą rzeczy nie rozkręcam ich mocno. Za to gra to pełnym pasmem.

Do Twojego wzmacniacza poleciłbym chyba jakieś Acoustic Energy.

Spinałem tego 570ES z Tannoy M2 i zamuliło, więc do niego i do tego pokoju małe i jaśniej grające monitorki.

musialbys trochę poszukać - u nas mało popularne niestety bookshelf od NHT - na ebay razem z przesyłka będą ciebie kosztowały poniżej 1000 pln.

Od kilku lat używam kolumn tej firmy, monitorki mialem do kina domowego - potem korzystałem z nich jako głośników w pokoju podobnym rozmiarami do twojego - graly swietnie, znajdziesz o nich sporo informacji na anglojęzycznych stronach, w opiniach nie spadają poniżej 4,5 / 5

Zensor 1 to tyły do kina domowego. Nie do odsłuchu stereo.

Bronze 2 dużo lepsze kolumny konkurencyjne do Zensor 3 czy Quantum 753.

Najwięcej basu będą miały ELACi, najwięcej średnicy Zensory. Góry Bronze.

Podjedź na odsłuch i posłuchasz sobie na spokojnie.

Szukam w okolicach takiego sklepu żeby móc podjechać posłuchać ale nigdzie nie ma albo szukać nie umiem hehe. Ostatnie pytanie wpadły mi jeszcze w oko Monitor Audio MR 2 ? Godne uwagi czy lepiej sobie odpuścić ?

Najbardziej zastanawiam się nad Monitor Audio bronze 2. Ale nie mam kompletnie pojęcia czy się sprawdzą z taką muzyką. Jak myślicie?

Do twojej muzyki podałem kolumny które się lepiej sprawdza w Twoich gatunkach. Klubowa i Rap średnio trochę na bronzach, można lepiej.

Musisz najpierw coś odsłuchać by mieć punkt zaczepienia.

No ale co masz do zastanawiania się. Wysyłam kolumny do Ciebie i sobie sprawdzisz. Nie wychodzisz z domu, przestaniesz się zastanawiać, jesteś dużo mądrzejszy. Jak ci nie spasuja kosztuje cię to kuriera. To chyba warto?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.