Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z dźwiękiem HDMI niekompatybilne ONKYO TX-SR805 + NEC V260W

Piotrek666

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Od lat używam amplitunera ONKYO TX-SR805 z różnymi projektorami i nigdy nie było z tym problemu aż do podłączenia NEC V260W. Projektor powoduje że amplituner przestaje grać.

Schemat połączeń wygląda tak

Źródło ---HDMI--> Onkyo ---HDMI--> Projektor

Działało to zawsze i bez problemu na projektorach Panasonica czy Optomy

Teraz mam dźwięk z amplitunera z wejścia HDMI ale tylko do momentu jak podłączę wyjście HDMI z ampli do projektora NECa. Obraz jest a dźwięk się wyłącza. Projektor może być nawet odłączony od prądu a i tak zabiera dźwięk jak tylko się podłączy do niego kabel HDMI !!

W ramach testów podłączyłem nawet projektor przez przejściówki HDMI-DVI-DVI-HDMI i problem dalej ten sam

Onkyo jest ustawione jak zawsze czyli ma nie wypuszczać dźwięku na wyjścia HDMI. Projektor ma ustawione żeby nie przyjmować dźwięku z HDMI ale to i tak nie ma znaczenia bo projektor może być nawet odłączony od prądu.

O co może chodzić ?

Hej

Od lat używam amplitunera ONKYO TX-SR805 z różnymi projektorami i nigdy nie było z tym problemu aż do podłączenia NEC V260W. Projektor powoduje że amplituner przestaje grać.

Schemat połączeń wygląda tak

Źródło ---HDMI--> Onkyo ---HDMI--> Projektor

Działało to zawsze i bez problemu na projektorach Panasonica czy Optomy

Teraz mam dźwięk z amplitunera z wejścia HDMI ale tylko do momentu jak podłączę wyjście HDMI z ampli do projektora NECa. Obraz jest a dźwięk się wyłącza. Projektor może być nawet odłączony od prądu a i tak zabiera dźwięk jak tylko się podłączy do niego kabel HDMI !!

W ramach testów podłączyłem nawet projektor przez przejściówki HDMI-DVI-DVI-HDMI i problem dalej ten sam

Onkyo jest ustawione jak zawsze czyli ma nie wypuszczać dźwięku na wyjścia HDMI. Projektor ma ustawione żeby nie przyjmować dźwięku z HDMI ale to i tak nie ma znaczenia bo projektor może być nawet odłączony od prądu.

O co może chodzić ?

...po prostu "gryzą się"..czasami tak jest że ampli danej firmy nie potrafi dogadać się z projem danej firmy... a spróbuj z kablem hdmi ale krótkim 1 do 3m...lub moze być coś nie halo z wejsciami w projku.... a podłacz zródło bezposrednio do proja ...omiń ampli...

...po prostu "gryzą się"..czasami tak jest że ampli danej firmy nie potrafi dogadać się z projem danej firmy... a spróbuj z kablem hdmi ale krótkim 1 do 3m...lub moze być coś nie halo z wejsciami w projku.... a podłacz zródło bezposrednio do proja ...omiń ampli...

Na krótkim kablu jest dokładnie to samo. Zresztą kable są ok bo obraz przechodzi idealnie.

Najdziwniejsze jest to że nawet odłączony od prądu projektor to powoduje. Jak np podłącze niezasilonego panasonica amplituner "pyknie" dwa razy przekaźnikiem i dźwięk dalej leci z głośników, przy NECu "pyka" tylko raz i zostaje bez dźwięku.

Wejście w NECu też sprawdzałem i jest ok, nawet jest w stanie puścić dźwięk z wbudowanego głośniczka - a przy puszczaniu sygnału przez ampli już nie.

Na krótkim kablu jest dokładnie to samo. Zresztą kable są ok bo obraz przechodzi idealnie.

Najdziwniejsze jest to że nawet odłączony od prądu projektor to powoduje. Jak np podłącze niezasilonego panasonica amplituner "pyknie" dwa razy przekaźnikiem i dźwięk dalej leci z głośników, przy NECu "pyka" tylko raz i zostaje bez dźwięku.

Wejście w NECu też sprawdzałem i jest ok, nawet jest w stanie puścić dźwięk z wbudowanego głośniczka - a przy puszczaniu sygnału przez ampli już nie.

Dziwne i to bardzo.

Najlpiej jak bys miał mozliwosc podłaczenie NECa do innego amplitunera. W celu sprawdzenie po ktorej stronie jest problem ,czy po str. Amplitunera czy projektora.

Jak twierdzisz, że prawidłowo skonfigurowałeś setup w urządzeniach (menu audio w projektorze) nie ma powodu nie wierzyć.

Nie jesteś nowicjuszem.

Nie wiem czy wersja HDMI ma coś do rzeczy. Miewałem różne przeboje z urządzeniami wg. nowszego standardu HDMI. Niby standard zstępujący ale jednak coś czasami się gryzło.

Może zwyczajnie jakiś błąd w firmware projektora albo usterka fizyczna złącza...?

Może dałoby radę z drugim takim samym projektorem. I w drugą stronę; czy działa on z nowszymi Amplitunerami...?

I tak w stylu spiskowym:

Pomysłodawca HDMI (SI) stworzył HDMI Working Group do której przystąpiło wielu producentów. Firmy NEC tam nie ma...

Nie wiem czy wersja HDMI ma coś do rzeczy. Miewałem różne przeboje z urządzeniami wg. nowszego standardu HDMI. Niby standard zstępujący ale jednak coś czasami się gryzło.

Protokół HDCP ma olbrzymie znaczenie.

Jednak amplituner jest zaraz po źródle, to mi nie pasuje.

I tak w stylu spiskowym:

Pomysłodawca HDMI (SI) stworzył HDMI Working Group do której przystąpiło wielu producentów. Firmy NEC tam nie ma...

Ta opcja mi się podoba, bo rozwiązuje problem.

A tak poważnie to serio pomyśl o spliterze. Nie wyjdzie to drogo a może momentalnie rozwiązać kwestie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.