Skocz do zawartości
IGNORED

Który dac lepszy?

stanleypl

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś jest zorientowany, który dac jest lepszej jakości? Posiadam dwa i nie wiem którego używać. Mam Pioneera N-70A i Musical Fidelity M6i

DAC wprowadza zniekształcenia o 2-5 rzędów wielkości mniejsze niż wzmacniacz - jest nie do wychwycenia jeśli nie masz absolutnie topowego sprzętu w świetnie zaadoptowanym pomieszczeniu. Także zalosuj.

Jeden z daców jest we wzmacniaczu, także nic nie muszę sprzedawać. Jeżeli są podobnej klasy to zostawię kompa podpiętego do wzmacniacza - mniej prądu będę zużywawał. Myślałem, że jest różnica w jakości tych daców, tak jak w innych klockach...

Tak jest różnica, nikt nie napisał że jej niema, sam poszukaj w necie informacji o tych przetwornikach. Nie myślisz chyba że ktoś z nas poszuka i bedzie czytał na temat twoich urządzeń. Przeważnie to wbudowane przetworniki są gorsze. Czytaj Szukaj

To czy jest różnica możesz sprawdzić sam.. bo ogólna tendencja na forum jest taka że jest różnica.. ale kto ją słyszy nie wiedząc który dac gra.. to jest pytanie..

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Technicznie/sprzętowo/parametrowo stawiam że Pioneer sporo góruje. MF nie podaje żadnych sensownych informacji nt DACa we wzmaku M6i. Wiemy tylko że jest....USB.

Sonicznie ? Tylko zacne autora wątku uszy to ocenią:-)

Nie świadczy o niczym ? No o czymś jednak świadczyć musi , prawda ? Dyskutujemy tu o DACu a nie o kolorze rurki ramienia gramofonowego więc parametry próbkowania , rozdzielczości , częstotliwości itd mają w takich urządzeniach zasadnicze znaczenie. A czy autor posiada takie pliki czy nie .... to - jeżeli już - jest mało istotne.

Heheh, dobra bez komentarza. Piszesz o probkowaniu tylko a co z reszta ? Jaka jest kość jaki przetwornik itd itp . chcesz powiedzieć że 2 inne przetworniki z tym samym probkowaniem zagraja tak samo ? Bo dyskwalifikujesz urządzenie po tym jakie pliki przyjmuje .

Słuchałem Musical Fidelity M6i wielokrotnie, z tym Pioneerem nie miałem do czynienia. Na Twoim miejscu nawet bym się nie zastanawiał i grał z MF, dla mnie barwa tego klocka jest bardzo dobra. A właśnie w większości słuchaliśmy muzy z kompa przez usb.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Bo dyskwalifikujesz urządzenie po tym jakie pliki przyjmuje

Absolutnie nie. Ale w tzw wartościach bezwzględnych próbkowanie rzędu 48/384 a 16/48 to różnica jest kilkukrotna i o ile mamy rozmawiać o "lepszości" jednego DACa na drugim to pod tym względem opinia jest raczej jednoznaczna.

Co innego subiektywne odczucia - M6i to poważny klocek i nawet 16/48 może zagrać przyzwoicie , w końcu powiedziano już dawno temu że 16/44.1 to i tak za dużo dla przeciętnych uszu.

Jednakże bywają "złotousi"dla których z materiałem poniżej 24/192 to nawet nie podchodź.

Ani trochę nie należę do takich odbiorców , staram się słuchać muzyki a nie sprzętu z towarzyszeniem oscyloskopu ale Twój post nieco ostro zabrzmiał w moja stronę mimo że ja tylko skromnie zamierzałem przedstawić zasadnicze różnice w parametrach DACa pomiędzy M6i a N-70A.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.