Skocz do zawartości
IGNORED

Eksperyment Lukar

MariuszJ

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałoby się zacząć "Wpadliśmy dziś na całkiem sympatyczny pomysł..." ;-) ale nie byłoby to ścisłe bo pomysł jest mój, osobisty - chciałbym zaprosić forumowiczów do zabawy, mam nadzieję kształcącej, pod hasłem:

"Jak popularne transformacje cyfrowych nośników dźwięku stereo wpływają na końcowy efekt soniczny?"

Proponuję Wam odsłuch niezbyt długiej, 15-sto minutowej płyty CDDA, na której zapisałem 8 transformacji, dokonanych w dziedzinie cyfrowej na pewnym nagraniu. Nie pytajcie mnie dlaczego wykorzystałem do tego biednego Borodina albo dlaczego użyłem akurat tego wykonania - mam swoje powody, których zdradzenie tu zaburzyłoby zapewne wyniki eksperymentu.

Poprosiłbym Was o opis wrażeń z odbioru poszczególnych tracków z tej płyty, z uwypukleniem różnic i zgrubnym oszacowaniem jakości.

To, co konkretnie zostało zrobione ze strumieniami bitów pozostanie tajemnicą do Gwiazdki, chyba że przez aklamację odrzucicie udział w eksperymencie. Mam nadzieję, że nie, nie jest bowiem moją intencją jakakolwiek prowokacja. Opis przeprowadzonych transformacji przesłałem już do kilku forumowiczów, aby w razie czego świadczyli o moich dobrych zamiarach.

Zdaję sobie również sprawę, że odbiór nagrań (czy różnic między nimi) może się różnić na poszczególnym sprzęcie, może również podlegać filtrowaniu przez nasze gusta... apeluję jednak o uniknięcie sugerowania się opiniami, które pojawią się przed naszą (jeżeli jakieś w ogóle się pojawią). Apeluję również o niestosowanie niegodnych środków jak analiza spektralna czy choćby statystyczna materiału - to tylko zabawa dla naszych uszu...

Link do obrazu płyty:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przepis na konsumpcję zawartości:

1. Link prowadzi do pliku Lukar.rar, który należy zapisać na dysku.

2. Po rozpakowaniu archiwum (myślę, że z tym nie będziecie mieć kłopotów) powstaną dwa pliki: CDImage.ape oraz CDImage.cue.

3. Plik CDImage.ape należy rozkompresować za pomocą darmowego programu Monkey Audio, do ściągnięcia z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , w wyniku czego powstanie plik CDImage.wav. Obsługa Monkey Audio jest intuicyjna, dacie radę...

4. Jeżeli używany jest program Nero Burning ROM, wystarczy z menu "Nagrywarka" wybrać "Nagraj plik obrazu..." i wskazać plik CDImage.cue. Liczę, że użytkownicy innych programów do nagrywania jakoś sobie poradzą - format WAV+CUE jest powszechnie stosowany.

5. Zostanie wypalona 8-mio trackowa płyta CDDA.

Decyzję co do tego na czym wypalić, z jaką prędkością pozostawiam Wam - zróbcie to najlepiej jak się da.

Plik archiwum ma niestety aż 80 MB. Łącze jest dość dobre, gdyby nie wydalało - rozproszę obraz w innych sieciach. Dodatkowo wrzucę go wkrótce w sieć e2dk. Zachęcam ewentualnie forumowiczów spotykających się "w realu" o redystrybucję.

Jeżeli eksperyment się uda i spodoba Wam się ta zabawa, zaproponuję Wam podobną z akcją rozgrywającą się w dziedzinie analogowej. Do przygotowanie tejże będzie mi jednak potrzebna pomoc fachowców ze sprzętem - Fadeover, w razie czego uśmiecham się do Ciebie!

A na razie - serdecznie zapraszam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/13225-eksperyment-lukar/

Właśnie teraz już się "wypala" w NERO - ale testy zrobię rano bo dziś to bym pobudził sąsiadów, brawa za pomysł z tym eksperymentem bo udział w nim może wziąść większość forumowiczów, ciekaw jestem czy wyniknie jakaś ciekawa dyskusja z tym co kto usłyszał ??

https://www.audiostereo.pl/topic/13225-eksperyment-lukar/#findComment-215809

jezu, a jak w czasie transmisji cos mi sie zle sciagnie, nastapia bledy transmisji, jitter sie nalozy, znieksztalcenia fazowe i kopia sygnalu cyfrowego to przeciez wg 3/4 audiofobow jest nie rowna oryginalowi... smiech mam do lez...

https://www.audiostereo.pl/topic/13225-eksperyment-lukar/#findComment-215811

Podoba mi się ten experyment :). Zasysam i słucham.

> Brencik

Lepiej jest coś robić, niż pisać ciągle to samo :). Ktoś proponuje experyment, test, zabawe, a ty jak zwykle swoje - śmiechu warte.

https://www.audiostereo.pl/topic/13225-eksperyment-lukar/#findComment-215815

Łopatologiczna instrukcja obsługi Monkeyaudio

po uruchomieniu programu:

Ctrl+2

Ctrl+f i znajdujemy ściągnięty i uprzednio plik

Enter

Efekt pracy programu jest w tym samym miejscu co oryginalny plik.

I tyle :)

https://www.audiostereo.pl/topic/13225-eksperyment-lukar/#findComment-215820

MaruszJ powiedział w wątku "Czy_slysze_czy_to_kwestia_doswiadczen_13036"

>Panowie, dajciez spokoj. Zaczyn watku i tak juz zaginal w powodzi pyskowek. Goraco zapraszam do watku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , mam nadzieje ze bedzie konstruktywniejszy. Przepraszam za spam, jakby co :-)

MariuszJ - temat masz troszkę rzekłbym inny - a dyskredytacje tego tematu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pozostaw osobom które uczestniczą w dyskusji.

Jeśli nie można znaleźć odpowiedzi na zadany temat - szukamy pośrednich sposobów jak chociażby - dywagacje nad słyszlnością kabli w systemie.

A tak ogólnie to jest oki, bez urazy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/13225-eksperyment-lukar/#findComment-215892

Witam !

Pomysł faktycznie przedni :-))

Miałem niezłą zabawę z wsłuchiwaniem się w poszczególne traki. Na wstępie uprzedzę, że nagrywałem to z predkością 16x więc może coś mi umknęło ( jak wiadomo, nie jestem zwolennikiem kopiowania muzyki na cd-r ).

Zaczne od początku: na pierwszych dwóch ścieżkach słychac wyrażnie zniekształcenia ( kompresja ? ) - czyżby jakiś format stratny z niskim bitratem ? Nie wiem, dowiem się na Gwiazdkę :-)

Z każdym następnym było lepiej ( subiektywnie ), choć dla mnie najpełniejszą barwę i przestrzeń miały ostatnie dwa nagrania. W reszcie było słychać jakieś spłycenie dynamiki, coś niegrało mi również z najwyższym i najmiższym pasmem - za mało, mało szczegółowe ? ?. Średnica też jakby wycofana ?? Cóż to są pierwsze moje wrażenia. Niestety, nie mam orginalnego nagrania, aby porównać z tymi - tylko wtedy mógłbym opisać różnice ( jeżeli były, oczywiście :-)

Jeszcze raz gratulacje za przednią zabawę :-)))

Ciekawe, jak te ścieżki odbiorą inni.

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/13225-eksperyment-lukar/#findComment-215898

Namelessclub> nie zarzucaj mi proby zdyskredytowania tamtego watku, nic takiego nie powiedzialem, wiecej, przeprosilem za spam. Doceniam Twoje proby skierowania tamtej dyskusji na odpowiedni tor, ale wydaje sie, ze poziom hormonow podniosl sie niektorym dyskutantom ponad wartosc umozliwiajaca normalna dyskusje. I tak to zwykle bywa w dyskusjach o rzeczach subiektywnych, slabomierzalnych... ten watek tez ma szanse zejsc na manowce, licze ze moze nie. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/13225-eksperyment-lukar/#findComment-215903

Zawody znaczy sie nagrody? Nie, chociaz, moze - zobaczymy... pozwol mi miec jakas nagrode za pomysl i prace przy masteringu w postaci np. wytypowania najciekawszej recenzji materialu i przeslania autorowi plytki z oryginalnym wykonaniem tego Tanca nr 4 :-)))

Chyba ze zawody rozumiesz jako jak najszybsze wykrycie jakiejs mistyfikacji, ktorej sie dopuscilem. W imie nie wyladowania tego watku na Bocznicy, zaklinam sie ze nie o to mi chodzilo.

https://www.audiostereo.pl/topic/13225-eksperyment-lukar/#findComment-215940

Jestem po przesłuchaniu nagrania i mam następujące wnioski:

- Fragment, który został wykorzystany na płycie ma na celu psychiczne zmęczenie słuchacza tak by po pewnym czasie przestał się już skupiać na muzyce (ciężko w całości wysłuchać te 15 minut...) a chciał by się już skończyła, przez co zmysł percepcji zostaje zaburzony przez niewielki rozdrażnienie ;)

- Jeśli są różnice w poszczególnych fragmentach to są one praktycznie niezauważalne więc albo te kilka fragmentów zawiera to samo zgranie albo są one poddane prawie niezauważalnym modyfikacją (może ma to związek z kompresją i cały eksperyment ma na celu udowodnienie że różnice pomiędzy różnymi poziomami kompresji sa niezauważalne lub bardzo nieznaczne)

- Ja jednak jestem skłonny przyjąć, że jest to żart polegający na kilkukrotnym umieszczeniu identycznych fragmentów w celu udowodnienia działania autosugestii

- Oczywiście mogę się mylić i w nagraniu istnieją jakieś różnice jednak ja ich nie usłyszałem, choć przyznam, że ze względu na materiał to trudno mi się było wsłuchiwać przez 15 minut w kółko powtarzający się (dla mnie dość męczący) motyw...

To moje odczucia i bardzo jestem ciekaw innych spostrzeżeń, pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/13225-eksperyment-lukar/#findComment-216051

Jestem po teście:

Na początku zaznaczam że nie sugerowałem się dotychczasowymi opiniami i sugestiami z wątku bo ich po prostu celowo nie czytałem, by moje subiektywne wrarzenia były obiektywne :)

plik ściągnięty rozpakowany, nagrany:

pierwsze co mi się nasunęło na myśl po włączeniu płyty : muzyka która popłynęła wydała mi się nie naturalna, następnie wyczułem w nagraniu jak by sterylne, sprytnie wmątowane jakieś syntetyczne dzwięki.

2-gi kawałek taki sam (tak jak sie z resztą puźniej okazało jak wszystkie)

Słuchałem dalej róznice jakie potrafie stwierdzić słuchową są zbyt subiektywne by je opisać więc nie zrobię tego, bo mogły być nawet identyczne. W kazdym bądz razie muszę powiedzieć że mimo że cały test trwał tylko 15 min i nie była to muzyka specjalnie męcząca to wydałało mi się ze naprawde długo to wszystko trwa - może przez monotonię...

Szczeże mówiąc bardzo trudno mi co kolwiek powiedzieć bo przede wszystkim nie wiem w którą strone kierować swoje uwagi.

Aha by określić czy utwory z płyty mimo że takie same (nausznie), róznią się czym kolwiek, użyłem komputera i losowo wybrałem 2 dowolne tracki i porównałem je programem - co sie okazało pliki róznią się od siebie w niektórych miejscach. - być moze to było celowo zpreparowane :)

- Moja konkluzja to brak konkluzji :) - pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/13225-eksperyment-lukar/#findComment-216247

Ścieżki 2 i 5 są w miarę najczystsze, w pierwsza (najgorsza) to chyba klasyczne MP3 128 kb, pozostałe też mają jakiąś kompresję ale trochę llepszej jakości są, ponadto różnice między nimi są ledwo wyczuwalne trudne do sklasyfikowania.

https://www.audiostereo.pl/topic/13225-eksperyment-lukar/#findComment-216382

Po pierwsze nie czytałem wpisów przedmówców, aby się nie zasugerować.

Na razie słuchałem przes słuchawki. Kilkakrotnie.

Nie słyszę różnic między poszczególnymi kawałkami. Ogólnie wydaje mi sie to kiepski nagranie: instrumenty zlewają się, słyszę jakiś jazgot, jakby przesterowanie. Głosy są zniekształcone, trudno zrozumieć cokolwiek. Z trudem dało się odgadnąć, że śpiewają po rosyjsku.

Jak będę sam, to posłucham jeszcze przez kolumny.

https://www.audiostereo.pl/topic/13225-eksperyment-lukar/#findComment-217809

Z moich doświadczeniń z MP3 usłyszałem, że przy niskich bitrate, najgorzej kompresuje się muzę rockowe, w której występują długie dżwięki współbrzmiących gitar , a na to nałożone blachy i bębny. Również klasyka elektroniki wymaga wysokiego bitrate. Wtedy poniżej 192 kbps nie ma co się zabierać.

Kilka tygodni temu ktoś na forum onetu zamieścił tekst o nowym ponoć bezstratnym formacie kompresji: MPC

Jeśli jesteście zainteresowani założę nowy wątek i zacytuję tą wypowiedź jako zaczątek dysputu.

https://www.audiostereo.pl/topic/13225-eksperyment-lukar/#findComment-218059
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.