Skocz do zawartości
IGNORED

Eksperyment Lukar

MariuszJ

Rekomendowane odpowiedzi

Inżynier - dzieki. Proponuje nie wchodzic w tej chwili w dyskusje nad statnymi i bezstratnymi formatami transportu. Nie wiem czy nie zdradze za duzo, ale stratnosc kwantyzacyjna masteringu CDDA w porownaniu do stratnosci kompresji transportowej... o przepraszam, zagalopowalem sie :-)))

Qubric: bezstratne kompresje transportowe, z popularnych to APE (Monkey Audio) i FLAC. Ich zaleta nad kompresorami uniwersalnymi (czyli rozmaite ZIP-y i RAR-y) jest uzycie zmodyfikowanych procedur analizy statystycznej, uwzgledniajacych specyfike widma danych PCM.

Zeby zachecic Was do zabierania glosu: jeden z Powiernikow Tajemnicy zaproponowal mi zrobienie plyty nr 2, z muzyka o mniej gestej fakturze i nie eksponujacej tak piloksztaltnych przebiegow przy uzyciu tych samych transformacji co plyta z Borodinem. Czy to rzeczywiscie zachecilo by Was do wyrazenia opinii?

proponuję lekturę na temat MPC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pomęczyłem już trochę płytkę (ape rozpakowane monkeysaudio, wypalone Feurio z prędkością 4x), i... nic, właściwie. Różnic między utworami nie słyszałem, odniosłem za to jedno ogólne wrażenie: bardzo nieprzyjemne nagranie. Pod względem treści muzycznej wręcz męczące, to i porównywałem kolejne fragmenty słuchając jedynie pierwszych 20-30 sekund.

Nagranie złe - w moim odczuciu - nie tylko pod względem muzycznym, ale i "technicznym". Fatalna góra, bardziej kojarząca się z szumem niż instrumentami perkusyjnymi. Dźwięki wybijające się ponad te śmieci sztuczne, nienaturalne. Ciężko wręcz było mi "zawiesić" na czymś ucho, by mieć materiał do porównań.

System: Marantz 63KI, Amplifon WT30II, Dali 450, pomieszczenie duże i słabo wytłumione.

Nie słucham i nie znam tego rodzaju muzyki, z gatunków "poważnych" preferując formy zdecydowanie bardziej kameralne. Wsłuchiwanie się w tego typu utwór to dla mnie nowe doświadczenie ;) Posłucham jeszcze (może będzie jakieś zróżnicowanie w pierwszych, charakterystycznych dźwiękach?), jak coś "wysłyszę", dam znać. A przy okazji, zainspirowany, sam pobawię się w porównania różnych formatów stratnych (chociaż nie wiem, czy to o to chodzi w eksperymencie), wybierając jednak jakiś bardziej "słuchalny" utwór ;)

Teo - slicznie dziekuje! Widze wyraznie, ze bede musial przygotowac drugi material porownawczy. Jezeli mozecie poczekac do, powiedzmy wtorku, caly czas oczywiscie w obozie Polowcow :-) to przygotuje plytke nr 2, idaca w kierunku propozycji Zurka. Kto jeszcze ma cos do dodania o Tancu nr IV - nu skazi, skazi!!!

Byloby mi niezmiernie milo, gdyby kniaziowej recenzji podjal sie jakis specjalista od klasyki.

To wytlumacz mi, jaki byl cel Twojego wpisu, bo ja - w malosci swojej - nie pojmuje. Jezeli zrobisz to przekonywujaco - przeprosze Cie bez wahania. I zaczne leczyc sie z alergii na Twoje wpisy.

Zbig - nie wiem, co Ci odpowiedziec. Nie wiem w koncu z kim rozmawiam, z Toba czy z Arkiem. Byc moze znasz na Arka na tyle, ze stwierdzic ze to jego stajl i nie ma o co sie dasac. A propos, mam nadzieje, ze Ciebie zaliczyc do grupy, ktora potrafi rozczytac jowialno-kumplowski charakter tego watku i pewien dysonans ktory sie tu przez chwila pojawil.

Moze jestem przewrazliwiony. Moze pojde spac, jutro do pracy :-(

MariuszJ

Chyba jesteś prawnikiem bo nadinterpretujesz:) Napisałem coś i tam nie ma drugiego dna. Klasycy dobre płyty kolekcjonują w orginałach. Zapaleni klasycy kolekcjonują całe boxy i dlatego wychodzą im tanio płyty. Klasycy nie mają czasu na komputerowe zabawy bo szkoda im czasu. Lepiej posłuchać muzyki. Klasycy lubią też inną muzykę ale OBIEKTYWNIE dobrą. I na koniec; uszy to tylko narzędzie a muzyka jest w mózgu, dlatego słuchanie muzyki to przeżycie bardziej intelektualne niż emocjonalne chociaż duchowe. I wcale jeśli ktoś ma takie poglądy to nie jest "bucem" tylko próbuje podciągnać innych na "wyższą półkę" zarówno sprzętowa jak i muzyczną. No ale cóż ludzie wolą ograniczać koszty i dlatego "bucom" wmawiają, że nie słychać "różnicy", że są frajerami bo przepłacają, że się "sugerują" itd.

Pzdr.

>MariuszJ

Ponieważ nie do końca wyjasniłeś cel eksperymentu, musisz się liczyć z możliwością nieporozumień. Ja tam w każdym razie już rozpakowałem i zabieram się do wypalania, choć na półkach mam same oryginały i zamierzam tak trzymać w przyszłości.

Podejmuje rozpaczliwa probe reaktywacji watku z nowym materialem testowym:

Ukryta Zawartość

lub

ed2k://|file|Lukar2.rar|133250927|06C8CE4824596E351183770A7D1D705A|h=MVV2K6MNNVIDUF2PSTFFESK4QHSHN2SY|/

Przepis konsumpcji jak poprzednio, niestety, wyszlo tego az 130MB. Track ma troche mniej niz 3 minuty, bedzie wiec razem dwadziescia kilka minut muzyki.

Opis:

1. material lekki, wielu doskonale znany, mozna powiedziec softrockowy hit (Fubb, wybacz!)

2. remaster rzadki, za to wyjatkowo dobrej jakosci

3. faktura zmienna, tempo i mikrodynamika rowniez

4. instrumentarium wg wskazowek Zurka

5. transformacje w takim samym porzadku jak w Borodinie

Jeszcze raz zapraszam!

Ukryta Zawartość

Uffff... przesłuchałem, narazie jedyne usłyszałem, że w 1 jest ziarnimowanie dźwięku, 2 jest w miarę Ok, pozostałe trudno określić w skutek zmęczenia słuchu i znurzenia sieci neuronowej, w 6 kanały są zamienione. Wieczorem wrzucę to na edytor z analizatorem widma to może coś więcej napiszę...

Moze cos na ozywienie :-) c.d.n.

[obrazekLUKASZ-226066_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.