Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe + sub do 5kPLN

soolek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Jak zwylke krytykując cos znajdą sie posiadacze ktorzy bronią wydanej kasy,za wszelką cene.

A jezeli nazywasz cos co jest klasą referencyjną,dziadostwem osmieszasz sam siebie.

Sub powinien odtwarzac niskie czestotliwosci niezaleznie od tego jak są podane,czy ma byc to bum bum czy sentyzatorowe niskie buczenie. Jezeli przy okazji tego podrozuje to jest to bubel. Widocznie mamy baaaaardzo inne gusta,bo gdyby mnie zadowalał t5 w ponad 30 metrach to bym zainestował w lepsze kolumny. A tak to masz slabe kolumny+słaby sub czego wartosc= sporo lepsze kolumny.

A jezeli nazywasz cos co jest klasą referencyjną,dziadostwem osmieszasz sam siebie.

Dyskusja z Tobą jest jałowa bo sam nie wiesz z kim konwersujesz i komu odpowiadasz. Nie nazwał bym dziadostwem niczego a tym bardziej czegoś czego na oczy nie widziałem i nie słyszałem. Przeczytaj jeszcze raz moje posty tym razem ze zrozumieniem.

A tak to masz slabe kolumny+słaby sub czego wartosc= sporo lepsze kolumny.

Jak widać łatwo ferujesz opinie o tym co widziałeś na zdjęciach w internecie. Jak mówiłem żaden z Ciebie autorytet w tych kwestiach, nawet jak posiadasz referencyjny sprzęt. Gdybym więc miał kierować się przy wyborze sprzętu tylko opiniami, to raczej zaufałbym testom przeprowadzanym w magazynach audio, z którymi Ty się nawet nie zapoznałeś ale wiesz, że mam słabe kolumny. Jesteś więc zwykłym Trollem i niczym więcej. Bo jeśli piszesz o różnych gustach a przy tym określasz, że coś jest lepsze a coś gorsze to uświadcza mnie w przekonaniu, że nie masz pojęcia o czym piszesz.

Z jednym się z Tobą zgodzę

Sub powinien odtwarzac niskie czestotliwosci niezaleznie od tego jak są podane

Oczywiście, że tak ale jeśli jedyne co wydaje z siebie Sub to niskie buczenie (i nie wiadomo czy to gitara czy kontrabas) co czynił Subwoofer przeze mnie testowany to oznacza, że nie nadawał się do odtwarzania muzyki.

Gość

(Konto usunięte)

Są rozne gusta i są sprzety lepsze i gorsze,normalne. Skoro kupuje sub za 4,5 kola ktorego moglbym zastąpic spokojnie subem za niecale 3 ktory nie podskakuje to jest ze mna cos nie tak i widac ze naczytalem sie za duzo testow przychylnych i posluchalem firumowych naganiaczy- proste. Jezeli moj apetyt na bas konczy sie na tym ze t5 wystarcza mi w grubo ponad 30m oznacza to umiarkowane lub nawet znikome zapotrzebiwanie na bas dlatego nie kalecze stereo pierdziawką t5 tylko sięgam po kolumny z lepszym dolem(logiczne przynajmniej dla mnie) Jezeli zapotrzebowanie i upodobania mam spore to kupuje najlepszy sub na jaki mnie stac bo kolumny niedadza mi takiego zejscia do kilkudziesieciu tys(tez logiczne jak dla mnie) nie zamierzam kontynuowac sporu i nabijac bezsensowne posty.

Świetnie że zaczęliście ta dyskusje, kolega wycofa się z tego pomysłu i pójdzie w podłogowe bez suba :)

Nie musiałem go przekonywać :)

Kolumny podłogowe to jedyny wybór jeśli chce się mieć dźwięk szerokopasmowy i trudno z tym się nie zgodzić. Oczywiście nie wszystkie kolumny podłogowe mogą zaoferować dobry i nisko schodzący bas. Jednak nie zawsze takie kolumny spełnią konkretne oczekiwania. W moim przypadku priorytetem były to ponadprzeciętna przestrzenność dźwięku, piękna i mocno wysunięta średnica oraz co też ważne strona wizualna (zawsze miałem kolumny podłogowe i nigdy mi się to nie podobało). Tak więc żadna odsłuchiwana przeze mnie kolumna podłogowa nie spełniła tych warunków. Co do bardzo niskiego basu to w stereo w większości słuchanego repertuaru wcale go nie brakuje bo go po prostu na nagraniach brak. Czasami jednak przy mocniejszej muzie aby dociążyć dźwięk lub obejrzeć film włączam subwoofer i ten mały Rel spisuje się nad wyraz dobrze a na pewno niczego nie kaleczy i nie pierdzi.

Tylko że kolega nie wie co do dobru nisko schodzący bas. Wydaje mi się, jeśli źle to przepraszam, że to pozostałość z czasów młodości gdzie basy były po prostu ogarniane przez suba.

Ja jestem za podłogowymi a w 20 m czy to będą 20cm czy 16.5 jak jest dobra kolumna to się obroni.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

WOW, ale dyskusję wywołałem :-)

Fanów SUB proszę o zluzowanie. SUB będzie, jeśli same kolumny nie wystarczą, a wychodzi na to, że mogą wystarczyć.

Niestety, czas ucieka, a ja ciągle nie odsłuchałem tego, co chciałem. Ciągle coś. Może w następnym tygodniu się w końcu uda podjechać w parę miejsc.

Pewnie, że lepiej, ale wolałbym na początek obrać jakiś kierunek, w którym podążyć, żeby nie trzeba było potem 10 kompletów kolumn testować :-)

Poza tym dochodzą jeszcze inne kwestie podatkowo/formalne, które muszę w międzyczasie ogarnąć, żeby wziąć fakturkę :-)

Na spokojnie.

Żeby nie robić niepotrzebnego spamu :

Suby REL są ok do pitu pitu typu jazz , klasyka itd do Wszelkiej muzyki gdzie bas dominuję lub jest go znaczna ilość NIE NADAJE SIE KOMPLETNIE , po 1 co to za sub który przy cięższym basie zaczyna wędrować ? Po drugie ten bas jest taki suchy , twardy i mega krótki . Taki Trap czy nawet niektóre kawałki house tam potrzeba " masy " w basie , ciśnienia i w uj "powietrza" regulacja volume i cut off na subie nic nie da one się dławią w ciężkich klimatach .

Z podłogowych obczaj HECO MUSIC STYLE 1000 , słuchałem modelu 900 na mniejszych basowych i są ok ale 1000 na 20 cm powinny cie zadowolić.

Co kto lubi np dla mnie rel t5 nie ma wgl basu

szukam sam nie wiem czego :P

Z podłogowych obczaj HECO MUSIC STYLE 1000 , słuchałem modelu 900 na mniejszych basowych i są ok ale 1000 na 20 cm powinny cie zadowolić.

Bardzo dobre kolumny. Wymagają jednak nieco lepszego wzmacniacza.

Wiele osób twierdzi że 1000ki grają podobnie do 900tek a tak nie jest. Te 20tki wymagają więcej prądu.

Suby REL są ok do pitu pitu typu jazz

Bajki opowiadasz. Twój i większości osób problem polega na tym, że aby dobrać Rela, lub podobnej budowy subwoofer pod swoje potrzeby trzeba mieć spore na to fundusze.

do Wszelkiej muzyki gdzie bas dominuję lub jest go znaczna ilość NIE NADAJE SIE KOMPLETNIE

Kolejna nieprawda. Tam gdzie dominuje bas lub jest go dużo potrzebna jest kolumna niezwykle precyzyjna, czysta, szybka. A od konkretnych preferencji i zasobnego portfela zależy czy tego basu będzie ilościowo dużo czy też mało. Kupując subwoofer za 2-4 tys z bass reflexem dostaniesz dużo basu ale słabej jakości.

To o czym piszesz dotyczy tylko twojego postrzegania tego tematu więc nie wprowadzaj innych w błąd. Jeśli lubisz dużo basu a na jego jakości już tak bardzo ci nie zależy to twoja sprawa i masz do tego święte prawo. Ale nie pisz, że coś się do czegoś nadaje a coś nie. To jest tylko i wyłącznie kwestia twojego gustu.

No widzisz co człowiek to inne gusta , dla jednego podłogówki za 10k to szczyt marzeń dla drugiego to będzie nic nie warty bubel

"Najlepsze" co słuchałem z zamkniętych to rel t9i , może najwyższy model rela by mnie zadowolił

szukam sam nie wiem czego :P

• 3 tygodnie później...

No dobra,Klipsch RP-280F odsłuchany i chyba to jest to, czego szukam. Niestety,takiego gabarytu chyba u siebie nie upchnę, chyba że Żonie kupię nową kanapę :-)

Posłuchałem też Focal Chorus 716 i też całkiem całkiem - chyba na takie gabaryty jednak postawię.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.