Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam wzmacniacza i kolumn

Łotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów,

Jestem nowy i tak naprawdę zielony w temacie nagłośnienia. Poszukuję jakiegoś wzmacniacza i kolumn które pokażą mi że muzyka może być jeszcze piękniejsza.

Chciałem kupić Marantza pm 78 ale niestety nie jest dostępny dlatego zastanawiałem się nad Onkyo A-8850 i kolumnami Dali 400. Niestety nie mam gdzie tego posłuchać a jako takiej wiedzy co z czym może zagrać dobrze nie posiadam. :)

Słucham różnej muzyki: rock stary jak i nowszy, trance, house, muzyka filmowa np: Gwiezdne Wojny, hip hop.

Warunki mieszkaniowe: Mam pokój około 20 mk.

Jestem otwarty na wszelkie propozycje. Planuje kupić sprzęt używany. Chciałbym przeznaczyć na wzmacniacz około 900 zł, a na głośniki 1400 zł.

Za wszelką pomoc z góry dziękuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/132528-szukam-wzmacniacza-i-kolumn/

Ja majac taka sume rozgladal bym sie za:

Yamaha AS500 AS501 - do dostania za 1000 - 1200.

Lub to Onkyo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny

Ukryta Zawartość

To nje są moje aukcje proszę przeczytaj komentarze sprzedających.

PS. Skąd się wziely te Dali 400 i Marantz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zanim cokolwiek napisałem dużo czytałem starych wątków między innymi na tym forum. Marantz dynamika, przestrzeń itp. dlatego zacząłem się za nim oglądać. Kolumny też czytałem że fajnie grają i tyle. Dali miały być do ONKYO ze względu na to że mają 4 ohm i wzmak by je obsługiwał. Tak na chłopski rozum wywnioskowałem.

Dzięki za odpowiedz. Jak coś wreszcie kupię zaproszę na odsłuch w Warszawie :)

Łotr, a zobacz sobie Rotela, to jest jednak inne brzmienie niż wymienione przez ciebie marki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Ale który? Pod linkiem są po prostu wzmacniacze rotela :)

Hehehe

Jeśli Yamaha to w tej kwocie możesz polować na ax900.

Niestety pewnie już zauważyłeś że z biegiem czasu będą się tu pojawiać nowe propozycje. Zatem tak łatwo jednak nie wybierzesz.

Prawdę mówiąc zaczął bym od czegoś co ewentualnie łatwo spieniężyć jeśli to ci jednak nie siadzie.

Myślę tu o Nad 326bee co do kolumn to zakres szeroki. W dobrej cenie były ostatnio stosunkowo nie stare quadrale argentum,

Moim zdaniem powinieneś isc gdzie kolwiek posłuchać czego kolwiek aby później wrócić i powiedzieć to i to mi się podobało a to i to nie. Bo tak to każdy będzie dawał swoje typy przez pryzmat swojego wyboru.

Więc przemyśl to.

Moim zdaniem powinieneś isc gdzie kolwiek posłuchać czego kolwiek aby później wrócić i powiedzieć to i to mi się podobało a to i to nie. Bo tak to każdy będzie dawał swoje typy przez pryzmat swojego wyboru.

Przez pryzmat swojego wyboru polecałbym Atolla, natomiast przez pryzmat tego co już pozwoliło mi obyć się z kilkoma markami polecam Rotela, NAD też jak się go polubi to czemu nie, warto spróbować.

Kolega powinien posłuchać cokolwiek, ale raczej nie gdzie kolwiek tylko w swoich warunkach mieszkaniowych/akustycznych.

Gość numik

(Konto usunięte)

Atoll za 900 chyba nie da rady, prędzej Audiolab (niezłe piecyki), ale też będzie ciężko. Rotel, Nad, Marantz, Yamaha, CA, Music Hall i może Audiolab, poczytaj recenzje, każdy z nich jest ok, choć inny. Jak Dali to raczej NAD, Music Hall lub Audiolab

Atoll za 900 chyba nie da rady, prędzej Audiolab (niezłe piecyki), ale też będzie ciężko. Rotel, Nad, Marantz, Yamaha, CA, Music Hall i może Audiolab, poczytaj recenzje, każdy z nich jest ok, choć inny. Jak Dali to raczej NAD, Music Hall lub Audiolab

No to teraz namieszałeś tą ilością propozycji :))))

Kolega zaraz mętliku dostanie :P

Dzięki wszystkim że jesteście bo zastanawiałem się czy ktoś w ogóle napisze :)

Z waszą pomocą chcę kupić mój pierwszy wzmacniacz stereo wraz z głośnikami. Bo każdy od czegoś zaczyna. Jak się z nim osłucham będę tak naprawdę znał lepiej swój gust. Czy mi zestaw pasuje czy może mnie denerwuje :P

Rotel i Nad odcisnęły duże ślady nie w jednym uchu. Tak jak pisałem wyżej wiele tematów tego typu przejrzałem i te dwie firmy zawsze się pojawiają. Tylko ja mam z nimi problem a mianowicie wygląd. Ale jak to ktoś na "audiostereo" napisał oczami się nie słucha więc muszę gdzieś tego posłuchać :P

S4home widziałem na OLX tego Nada za 900 zł w sumie nie drogo na allegro po 1700 :) . A jakie jeszcze modele polecacie z tych dwóch firm jak coś?

Jeśli chodzi o AX900 to zobaczcie sami:

Ukryta Zawartość

po protu nie na moją ubogą kieszeń :)

Natomiast coś co nie wygląda w środku za dobrze a działa podobno nieźle (cytat z jakiegoś forum):

Ukryta Zawartość

I jeśli chodzi o Marantza to jak pisałem na początku zastanawiałem się nad PM 78 ale po prostu nie ma go obecnie ale znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Aha jeszcze jedno nie upieram się przy Dali to tylko luźna propozycja a bardzo spodobały mi się kolumny które podesłał AndrzejPiaseczno.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety te Avance zejda za więcej. Jeżeli to Twój 1 zestaw to trzeba brać coś popularnego na czy nie stracisz i cos co zna większość - żebg mieć potem bazę do zmian j dobry pu kt odniesienia.

S4Home dobrze doradza zebys sie udal do jakiegos salonu posluchal czegos to bedzie duzo latwiej doradzic.

Z moich obserwowanych aukcji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) onkyo 9030

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) marantz 6003

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) elac fs6i

Tutaj ta sama wysokotonowka co w tych avancach i niedaleko AE eo v4

Ukryta Zawartość

NAda 326 za 900 to spomojnie bierz za tyle sie sprzeda a gra lepiej niz dobrze. I w miare neutralnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Łotr1, a zobacz sobie jeszcze na allegro wzmacniacze AdvanceAcoustic miałem swojego czasu MAP 105, jest to konstrukcja dual-mono całkiem fajne i ciepłe oraz plastyczne brzmienie (w zaadoptowanym akustycznie pokoju) tu chyba dużo też będzie zależeć od kolumn. Ale na rynku wtórnym może się uda dostać poniżej 1tys, ja kilka lat temu sprzedawałem za tysiaka, dziś może być taniej.

Zobacz sobie test tego wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1700 to sobie gościu żarty robi!

Byk o tym osobny wątek na tym forum. Jakie często sa abstrakcyjne ceny używanych wzmacniaczy. Dlatego jeśli znajdziesz coś fajnego wyślij nam linki. Ja czy koledzy ktoś kto mniej więcej zna ceny zweryfikują to. Żebyś nie wszedł na minę.

Zachęcam do zagladniecia do nas, wypicia kawki i podyskutowaniu.

Panowie staem się posiadaczem mMarantza pm 7000.Byłem na delegacji w Przemyślu szliśmy na jedzenie i zaszedłem do lombardu i tam na mnie czekał :) dałem 800 zł. I teraz pytanie jakie kolumny? Wiem że prosiłem o radę i kupiłem troszkę po swojemu ale mam nadzieję że wzmacniacz spełni oczekiwanie.

Może coś z Tannoy, marantz się z nimi zgrywał chociaż wiadomo nie każdy model. Może Tannoy Eclipse 3. To kolumny o dobrej skuteczności 90db no i w cenie byś się zmieścił jako nowe. Bardzo dynamiczne. Są w salonie więc można przejechać się ze wzmacniaczem i posłuchać. Ja odsłuchiwałem je z dzielonką Rotela RB-870BX+RC-850. Waliły jak z działa przy rocku, ale z Rotelem było za ostro. Można wziąć pod uwagę nasze polskie Pylon Audio Topaz. Na prawdę niedoceniane kolumny a grają fajnie. Tylko wiadomo jeśli nowe trzeba wygrzać. Dźwięk się zmieni. Może jeszcze jakieś starsze Acoustic Energy z serii Evo ? Można jeszcze wziąć pod uwagę coś z wafli, znaczy Wharfedale może z serii Diamond? Heco Victa Prima 702? Te akurat też są w salonach i można odsłuchać. Tak, że wybór kolumn jest jeśli chodzi o budżetowe kolumny do tego wzmacniacza. A swoją drogą dobry wzmacniacz wybrałeś za tę cenę.

Ostanio przy okazji odwiedzin salonu i zupełnie przypadkowo słuchałem Indiana line chyba najtańszy model i później ten ździebko droższy, nie pamiętam który.

Ale w obu przypadkach miałem pozytywne wrażenie i jak za tą cenę grały te paczki zupełnie dobrze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja słuchałem Indiana Line Nota 550 z Rotelem RA-1070. Wiadomo jaka jest dynamika u Rotela. Nota 550 ma dobrą skuteczność bo aż 91 db ale do muzyki ciężkiej, której ja czasami lubię posłuchać nie nadają się. W rocku i cięższym rocku dawały radę. Jako kolumny nie grają źle, ale jak dla mnie brak mi było pary jeśli chodzi o metal no i po prostu nie wyrabiały, było to słychać i czuć. Po prostu nie są to kolumny do rąbaniny. Ale też warto odsłuchać moim zdaniem.

Chodzi oto, że Indiana to raczej miękkie głośniki w porównaniu np. do Tannoy Eclipse 3. Werble czy stopa perkusyjna na Indianach nie brzmiała tak twardo jak np. na Tannoy. A Rotele to wzmacniacze szybkie i z twardym kontrolowanym basem trzymającym kolumny w ryzach. I właśnie przy Indiańcach te głośniki po prostu się gubiły, nie wyrabiały przy cięższych materiałach.

Kolego Satori nie będę udawał że wiem cokolwiek o kolumnach bo tak jak wspomniałem jestem na początku swej drogi i to pierwszy zestaw. Jeśli mógłbyś napisać gdzie znajduje się ten salon to bym był wdzięczny. I jeszcze jedno pytanie czy macie jakieś CD do testu bo ja mam na razie sam wzmacniacz. Jeszcze z nim jest jedna ciekawa rzecz ktoś wymienił kabel zasilający hmm... mam nadzieję że mocno nie grzebał :) Heco Victa Prima 702 naprawdę zacnie wyglądają ciekawe jak brzmią :)

sir.jax jeśli chodzi o te Indiany to niestety ale nie stać mnie nawet na najtańszą wersję. A na razie nie znalazłem używanych może troszkę trzeba będzie poczekać :)

I jeszcze jedna sprawa chciałem do tego wzmaka dokupić CD Denon DCD 1290 i czy wart jest 500 zł :)

Uuu wymiana kabelka:)

W jakiej cenie szukasz tych kolumn?

Z nowych faktycznie warto zwrócić uwagę na Heco victa 702. Spasuja z marantzem, i biorąc pod uwagę ich możliwości dźwiękowe są po prostu tanie.

Nota550 może nie być odpowiednim kompanem do tego wzmacniacza.

Z używanych na pewno świetnie sprawdza się magnat quantum starsza linia 5 lub nowsza 6.

Pozdrawiam

Jeszcze z nim jest jedna ciekawa rzecz ktoś wymienił kabel zasilający hmm... mam nadzieję że mocno nie grzebał :)

Wymienił kabel bo w oryginale było sznurowadło, ale czy to mu coś dało i czy nie grzebał tam więcej tego nie wiadomo.

Jeśli mógłbyś napisać gdzie znajduje się ten salon to bym był wdzięczny

Nie wiem skąd pochodzisz? Ale kolumny gdyby ich nie było w pobliżu twojego miejsca zamieszkania zawsze nowe można zamówić przez np.allegro masz 14 dni na testy i to u siebie w domu w miejscu odsłuchu. Można też bezpośrednio z jakiegoś salonu jeśli się zgodzą przez internet kupić. Tylko pamiętaj potem wszystko musi być ładnie spakowane. Wbij dane kolumny w wujka googla i zobacz co ci wyskoczy, tak samo w allegro.

I jeszcze jedna sprawa chciałem do tego wzmaka dokupić CD Denon DCD 1290 i czy wart jest 500 zł :)

wejdź tutaj i zapytaj się chłopaków :

Ukryta Zawartość

Ewentualnie zapytaj się jaki inny model polecali by do takiej kwoty.

Ukryta Zawartość

Tutaj masz magnat quantum jak to proponuje S4Home i dogadaj się z nimi :-) też ładne kolumienki. Na Twój metraż w sam raz :

Ukryta Zawartość

Na kolumienki chce przeznaczyć około 1500 zł i tak na prawdę bardziej myślałem o używanych niż o nowych.

Jeśli używki to ja Ci nie pomogę. Bo to strzał w ciemno, chyba że masz możliwość odsłuchu od tego u kogo kupujesz. Każdy ma inne preferencje brzmieniowe. Każde ucho lubi słyszeć inaczej. To ma się Tobie podobać nie mi. Masz już kierunek, teraz sam musisz zacząć działać. Nie ma takiego złotego środka, kup tamte i będzie OK.

No właśnie wymieniony kabelek i nie wiem czy to dobrze czy źle :)

Sama wymiana kabla to nic takiego gorzej jeśli coś w środku sobie powymieniał. Jeśli będzie coś z nim nie tak to na diagnostykę do serwisu i tam powiedzą co jest nie tak lub że jest dobrze. To wiekowe już sprzęty ze wszystkim trzeba się liczyć. Wyschnięte kondensatory, zimne luty zanieczyszczone potencjometry itp.

Ukryta Zawartość

Na kolumienki chce przeznaczyć około 1500 zł i tak na prawdę bardziej myślałem o używanych niż o nowych.

Satori "Jeśli mógłbyś napisać gdzie znajduje się ten salon to bym był wdzięczny" to było z zasady głupie pytanie za co przepraszam. :) urzęduje w Warszawie muszę pogoglować gdzie tu jest jakiś przyzwoity salon audio. Dzięki za ten klub Denon pytanie zadane tylko czekać teraz na odpowiedz.

Satori "Jeśli mógłbyś napisać gdzie znajduje się ten salon to bym był wdzięczny" to było z zasady głupie pytanie za co przepraszam. :) urzęduje w Warszawie muszę pogoglować gdzie tu jest jakiś przyzwoity salon audio. Dzięki za ten klub Denon pytanie zadane tylko czekać teraz na odpowiedz.

Ło matko z W-awy jesteś i o salon się pytasz? :

Ukryta Zawartość

Proszę bardzo pierwsze z brzegu. W salonie podłączą Ci jakiegoś cd-eka.

Tak na marginesie Ja mam Denon DCD-1450 AR i za 6 stówek warto go kupić.

Lepiej dołożyć tą stówkę czy półtora i mieć na prawdę fajne cd.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.