Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz - konkretne wymagania

tweetypl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

W związku z małym przemeblowaniem w mieszkaniu i brakiem możliwości sensownego ustawienia dotychczasowych kolumn podstawkowych przyszedł czas na wymianę sprzętu. Wiąże się to z wymianą wzmacniacza i tu prośba do Was o poradę.

Wymagania:

Cena - najchętniej do 1500zł, jeżeli naprawdę warto dopłacić to mogę max. 2000zł dać.

Impedancja - musi to grać przy 4 Ohm-ach gdyż takie będą kolumny

Wygląd - najchętniej coś w stylu sprzętów z lat 90-tych (podobają mi się sprzęty typu denon pma-860, yamaha ax-900 czy marantz pm82)

Pilot - koniecznie wzmacniacz musi mieć pilota

Phono - dobrze by było, żeby miał dobrą sekcję przedwzmacniacza, ale w razie czego mam budżetowego Behringera P440, więc moge go na chwilę podłączyć aż nie uzbieram na porządny przedwzmacniacz

Stan - najchętniej jakiś używany wzmacniacz z dawniejszych lat

Specyfika toru:

Źródło - głównym źródłem będzie gramofon Dual CS506 z wkładką Dual 45E i zamontowaną igłą Ortofon DN 155 E. Dodatkowymi źródłami będzie tuner radiowy Denon TU-580RD a w przyszłości chciałbym też podłączyć cały zestaw pod telewizor.

Kolumny - ma to zagrać z kolumnami które zamierzam kupić czyli DALI 450. Mają one 4 Ohm-y więc wzmacniacz musi im podołać.

Kable - zwykłe kable głośnikowe Lexton 4mm, RCA jakieś tanie Vitalco

Pomieszczenie i preferencje odsłuchowe:

Pokój - pomieszczenie ok. 30-35m2, salon z otwartą kuchnią, w żaden sposób nie dostosowane do odsłuchów

Muzyka - przede wszystkim rock, rock i jeszcze raz rock. W dalszej kolejności pop, trochę jazz i blues.

Preferencje - preferuję raczej neutralne brzmienia, bez przesadnego basu, z czystą i mocną średnicą i górą. Jestem natomiast uczulony na dudniący i mdły bas. Ma być albo punktowy, mocny i nie dudniący albo niech się schowa na dalszy plan i nie przeszkadza średnicy i górze.

Moje typy:

NAD C370

Sony FA5ES

Marantz PM82

Onkyo 9755

Co z tej listy zagra najlepiej we wspomnianej konfiguracji? A może jeszcze jakiś inny model godny uwagi polecicie?

https://www.audiostereo.pl/topic/132571-wzmacniacz-konkretne-wymagania/

Nad C370 nie ma Phono i może mieć zbyt dużo basu jak na twoje potrzeby.

Jeśli chodzi o coś nowego, to myślę że yamaha A-S501 powinna się Tobie spodobać, ma Phono i wejście optyczne: http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/yamaha-a-s501.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jeśli akceptujesz używany sprzęt to idź w niego. Pamiętaj tylko przed zakupem go sprawdzić. W tej cenie nad370 dobry wybór, masz przedwzmacniacz więc podłączyć się uda.

Ewentualnie Denon pma2000, Yamaha as1000.

Pozdrawiam

Z nowych wzmacniaczy warty uwagi jest Onkyo A-9050 - trochę "spokojniejszy" w stosunku do Yamahy, też z wejściami cyfrowymi i phono. Używany NAD też jak najbardziej, pod warunkiem sprawdzenia przed zakupem.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.