Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Avance Esa Vivace

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wzmacniacz NAD C 300 jest w stanie poprawnie wysterować kolumny ESA Vivace ? Z tego co się dowiedziałem impedancja tych kolumn wynosi 4 ohmy a więc nie jest zbyt przyjazna. Czy wzmacniacz o tak małej mocy poradzi sobie z tymi kolumnami (od razu powiem że chodzi mi o słuchanie z bardzo umiarkowaną głośnością gdzie gałka wzmacniacza żadko przekracza 1/3 zakresu ) ?

https://www.audiostereo.pl/topic/133-kolumny-avance-esa-vivace/

W danych ( Audio-Video nr 4.01)kolumny te posiadają efekt.89 db oraz imped. 8 ohm, myślę,że twój wzmak nie będzie miał problemów, choć go nie znam.Dane te są bardzo przyjazne dla wzmaków,a tym bardzej dla tranzystpra.Smiało łącz.

słuchałem niedawno ESA Vivace +NAD (C320 +C521) - dzwięk żywy, ekspresyjny, tylko uwaga na wyeksponowanie górnej srednicy - wg mnie gitara Knopflera brzmiała zbyt agresywnie i dominujaco nad resztą

C300 gra ponoć łagodniej niż C320, wiec tu może tego efektu nie bedzie - warto posłuchac

A technicznie - NAD słynie z dużej wydajności pradowej nawet w najtańszych wzmacniaczach, mysle Ze nawet C300 bez problemu wysteruje Vivace, tym bardziej ze są to "przyjazne" technicznie głośniki (impedancja 8 ohm, efektywnośc ok 90db)

odsłuch rozstrzygnie dylematy - napisz jak wyszło (a własciwie - jak brzmiało!!)

Podczas odsłuchu tych kolumn na zestawie NAD ( tyle że ze wzmacniaczem C320 ) coś mi przeszkadzało. NIe wiem czy nie chodziło właśnie o opisywany przez Ciebie Arku zakres pasma. Dźwięk przez to stał się jakby płaski. Jeśli chodzi o odsłuch na C300, to niestety sklep na razie nie dysponuje tym wzmacniaczem. Od razu po odsłuchu napiszę o wrażeniach. Dziękuję za odpowiedzi !

Witam!

Panowie Arek i Kamil jeżeli mogę wam coś powiedzieć apropos owych kolumn ESA to głośniki na jakich są one zbudowane -jeżeli nie pomyliłem modelu to Vify, są dwie przyczyny, dla których mogą mieć lekko podbitą średnicę-niedokładne zestrojenie filtrów zwrotnicy, tym samym głosników, lub,co jako konstruktor już dawno zauważyłem- charakter brzmienia samych głośników wymodelowany fabrycznie.NAD powienien dac sobie radę, ale on teżraczej nie ma brzmienia dynamicznego tylko tzw. neutralne- stąd wyżej wspomniany efekt może się potegować.

Powodzenia

masz rację, w Vivace są głośniki Vify, przy czym kopułka to bardzo dobry model.

Odnośnie "fabrycznego" brzmienia ESY - wiem że w wszystkich kolumnach do połaczen wewnętrznych stosują Kimbera 4PR, co mnie bardzo dziwi - ten kabelek nie jest szczytem perfekcji, i dziwi mnie stosowanie go nawet w takich konstrukcjach jak wszystkie wersje Ostinanto i Continuum - tym bardziej dziwna oszczędność, że np na obudowach - jakości materiałów i wykonaniu, i głośnikach, ESA nigdy nie oszczędzała

Czyżby brak konsekwencji w działaniu??

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Bardzo wysoko oceniam kolumny firmy ESA. Jakosc wykonania (naturalny fornir) zastosowane komponenty (Vifa, Scan Speak) oraz okablowanie (Kimber 4PR). Prosze przejzec czasopisma typu:Audio i zobaczyc jakie okablowanie wewnetrzne stosuja firmy ktore nazywaja sie "audiofilskie" w swoich kolumnach. Przykalady to:B&W, AVANCE, ELAC, Dynaudio, Monitor Audio. Kabelki tam stosowane moza kupic na Warszawskim Wolumenie w cenie do 13 PLN za metr. To co stosuje ESA w swoich kolumnach to chyba wyjatek. A propos ESY polecam szczegolnie minimonitorek TRILLO (tweteer Scan Speak, woofer 12 cm Vifa Premium Line)przesluchiwalem go ze wzmacniaczem Baltlab Epoca 1 gra przepieknie.