Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze kolumn

Hiluxt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość jak coś zle napiszę.

Czy ktoś może mi doradzić w wyborze kolumn do mojego wzmacniacza.

Pomieszczenie jest to salon o wielkości około 20 m2 otwarty z jednej strony (aneks kuchenny).Mocno przeszklony. Gołe ściany podłoga w płytkach. Jedna ściana na w prost sprzętu skośna (pomieszczenie nie jest w typowym kwadracie czy prostokącie)

Wzmacniacz to Luxman L-510, źródło Gramofon Rega P2. Muzyka jaką słucham to w szczególności Smooth jazz,jazz i muzyka instrumentalna z przewagą perkusji i saksofonu ważny też jest wokal

Myślałem nad kolumnami podstawkowymi B&W 601S3 lub CM5 tylko nie wiem czy to dobry wybór

Nie znam się nie mam doświadczenia ani osłuchania. Jestem początkujący.

kolumienki do kwoty 2000 pln

https://www.audiostereo.pl/topic/133222-pomoc-w-doborze-kolumn/

Dzień dobry.

Dużym problemem może być u Ciebie akustyka, postaraj się coś z tym zrobić.

Natomiast wracając do kolumn na pewno świetnym rozwiązaniem będzie jeden z modeli kolumn Tannoy. Idealnie sprawdzi się monitor Tannoy Revolution XT 6 (https://www.q21.pl/tannoy-revolution-xt-6.html). Jest to zdecydowanie powyżej założonego budżetu, jednak warto pomyśleć o tym zestawie, może w kredycie 0%.

Drugą opcją jest zestaw Elac Uni-Fi BS U5 (https://www.q21.pl/elac-uni-fi-bs-u5.html). To świetne monitory z bardzo dobrym środkiem pasma oraz wybitną przestrzenią. Z tańszych propozycji warta przemyślenia jest konstrukcja Indiana Line Diva 262 (https://www.q21.pl/indiana-line-diva-262.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Usher S-520 - wybitne w swojej cenie, doskonale pasują do jazz'u.

Nie przeceniałbym tych monitorków. W niewielkim metrażu jeszcze potrafią zabłysnąć, ale 20m2 to stanowczo ponad ich możliwości.

Hiluxt zgadzam się z przedmówcami, którzy zwrócili Tobie uwagę na istotny szczegół, mianowicie na akustykę pomieszczenia. Jeśli chcesz w jak największym stopniu usłyszeć potencjał swojego sprzętu koniecznym jest zaadoptowanie pomieszczenia odsłuchowego.

Zachęcam do przyswojenia podstaw w temacie akustyki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Piec masz zacny i na pewno nie łączyłbym go z ciepło grającymi kolumnami, bo wyjdzie buła na maśle. Szukałbym czegoś o dynamicznym brzmieniu z konturowym basem i jego dobrą kontrolą, jak choćby te -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Jedna uwaga powinieneś szukać kolumn o impedancji raczej 8 om do tego Luxmana.

Ukryta Zawartość

Być może wartą do przesłuchania opcją byłby monitory Opal Pylon Audio. ok 2000 PLN z firmowymi podstawkami.

Co byś nie kupił warto odsłuchać także w domu wypożyczając sprzęt.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.