Skocz do zawartości
IGNORED

schemat zwrotnicy altus120 - potrzebny

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam altusy120, niestety nijak nie mogę dojść wartości elementów w zwrotnicy. Czy ktoś z Was wie może, skąd można dostać schemat takiej zwrotnicy?

Mam plan wykonać nowe zwrotnice o podziałach 800/5000 18dB (lub przynajmniej 12 i 18 dla gwizdka) - słowem ucywilizować te pudła i wykorzystać przy tym cewki powietrzne które już mam - to mocno obniży koszty.

Uprzedzając komentarze niektórych: nie, nie napalę altusami w piecu itp. Będę topił w nich kasę aż do mojego lub ich końca :)

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/13324-schemat-zwrotnicy-altus120-potrzebny/

witam

w sieci jakis gosciu upgradowal altusy to jest stronka z jego projektem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a jak by to ci nie odpowiadalo to pamietam ze dokladny schemat byl w ksiazeczce "Radioelektronika dla praktykow" Masewicza

pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

głośniki to gdwk 9/40 (niedługo arv104), gdm 18/40/1 (membrana jak w 16tkach, odlewany aluminiowy kosz) i gdn 30/60/03 (wszystkie 8 ohm). Te kolumny to wersja eksportowa - Altus 120 HGS electronic

jak bym miał schematy wszystkich trzech to dopasuję. Ta zwrotnica jest skomplikowana bardziej niż silnik rakietowy chyba...na dokładkę regulatory głośności wys. i średnich

do tego człowieka już napisałem, czekam na odpowiedź

dzięki

to eksportowe altusy. Udało mi się w końcu rozgryźć zwrotnicę: tłumienia 18 dB na wysokie, 12/12 na średnie i 6dB na niskie. Bardzo ciekawa zwrotnica...żeby się temu konstruktorowi żona w łózku ze..rała!!

niskie:

------------------L1--------------głoś

-----------------------------------nik gdn 30/60/03

średnie:

------------C1+C2---------L2----------głoś

L3 C3

-------------------------------------------nik gdm18/40/1, L3 i C3 są połączone równolegle

wysokie:

------------------C4--------C5-----------głoś

L4

--------------------------------------------nik gdwt 9/40

tak ta zwrotnica w skrócie wygląda (pominąłem regulatory).

L1 (20mmx20mm, fi1mm) jest mniejsza od L3 (25mmx22mm, fi1mm), L2 jest średnia (16x8, fi0,8mm), L4 to maleństwo jak kapsel po piwie - tak czy inaczej nie znam nadal ich wartości :/ (tu proszę o Waszą pomoc)

C1 i C2 są połączone równolegle i mają po 10uF, C3 ma 2,2uF, C4 i C5 po 1,5uf.

pomyśleć, że to zwrotnica Altusa :)

Znam tę zwrotnicę, kupiłem ją jakieś 20 lat temu w takim sklepie z odpadami elektronicznymi, te sklepiki miały swoją nazwę. Do rzeczy, wartości cewek nie znam i nie mierzyłem. Zwrotnica miała napis ZG886 i licząc na podstawie wartości kondensatorów podziały zwrotki mozna podejrzewać, że podziały były 700/6500. Mierzyłem impedancje na głośnikach (oporach zastępczych) w funkcji częstotliwosci i tak to wychodziło mniej więcej.

Sklep to był Bomis, ale coś nie zgadzaja mi się wielkości i ilości cewek: u mnie były trzy, dwie przy średniotonowym w tym jedna średnicy 60mm i 20 mm wysokości, i jedna drobna przy wysokotonowym. Tłumienie rzeczywiście 6/12/12/18dB

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.