Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning radmora

wzmachol

Rekomendowane odpowiedzi

to sprzedający z tej aukcji i można zagadać do niego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Dreamer_1----> wojuje ? nie konieczne, poprostu troche mu jeszcze brakuje (wzmacniaczowi ) do mojego wyobrażenia jak może grac, narazie poczyniłem zmiany kośmetyczne (wymieniłem gniazda głośnikowe na nakamichi bo orginalne zaczeły sie rozsypywać (pozatym chciałem żeby były funkcjonalne z możliwością włożenia wtyków bananowych).Co do porównan to za bardzo niemam kogo namówić na przytarganie do siebie wzmacniacza ,jedyne porównanie jakie miałem to z vincentem lampowo-tranzystorowym ale to było kilka lat temu zanim dobrałem sie do CD (no i technics niebył do końca przerobiony z braku odpowiedniej jakości elementów i czasu, pozatym vincent kosztowł podobno coś z 6 tyś a technics 1tyś).Różnica była i to duża, ale nie aż taka żebym technicsa chciał wyżucić przez okno,vincent miał krystaliczne i bardzo szybkie wysokie i średnie tony ale nie schodził tak nisko jak technics, pozatym dzwięk z technicsa przypominał dzwięk 2 kanałów mono, a w wincencie pomimo polarisów 300 było słychać gdzie i z którego miejsca gra dany instrument.Co prawda dzwięk z technicsa był jakiś zamulony ale mniej kłujący w uszy, udało sie go odmulic ale teraz ma troche tendencje do sybilantów.Ale ogólnie ma dużą wydajność prądową, po podłaczeniu do dvd musiałem powyłanczać wszystkie bajery w dvd bo chciało mi wytargać membrany głośników niskotonowych (polarisy mają 180W i 300 muzycznej)

• 1 miesiąc później...

Witam,

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem 5102. Podłączyłem do niego monitory DIY wg projektu CT-193 i odczuwam pewien niedosyt jeśli chodzi o średnicę. Z postów Dreamera i BeerfaNa wynika, że można poprawić średnicę i wysokie odcinając od potencjometru kable konturu. Mam prośbę o dokładniejszy opis, o które kable chodzi (ideałem byłoby zdjęcie). Z góry dziękuję i pozdrawiam.

>Mal

to nic skomplikowanego nie wkleję zdjęcia bo nie mam mozliwości, ale na pewno bez niego i tak się polapiesz. Po rozkręceniu wyjmij plytkę z potencjometrem glośności ,wlącznikiem konturu i tlumikiem Z tego , co pamiętam pzykręcona jest ona drukiem do góry i dlatego tzeba ją odkręcić. Od potencjometru do pzelącznika kontur biegną krótkie pzewody i to wlasnie je tzeba usunąć powodzenia

jeśli nie chcesz się bawić w rozkręcanie panelu to odkręć tylko dół. Jak zaświecisz latarką na potencjometr to będziesz tam miał dwa przewody od potencjometru do przycisku kontura. Tylko zapamiętaj który jest który żebyś nie poplątał jak kiedyś zapragniesz kontura z powrotem.

Ja zobiłem sobie przełącznik do tych kabli. Mam i średnicę, i kontur:)]

A może zamiast odcinać pobaw się z kablami do kolumn lub sygnałowymi w radku?

• 2 tygodnie później...

> adik, BeerfaN

Dzięki za pomoc, wystarczyło rozkręcić i obejrzeć - nie można się pomylić. Operacja jest prosta i nawet taki czwororęczny jak ja sobie poradzi - a naprawdę warto, bo jest wyraźnie lepiej. Na zachętę dla niezdecydowanych zdjęcie.

[obrazekLUKASZ-253654_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

witam

co do tuningu radmora np 5102 bo takiego posiadam to polecam pozbyc sie Quasi Quadro w tym formacie i tak juz chyba nic nie znajdziemy, a najprostszy na to sposob to odlutowac orginalne kabelki z wejsc glosnikowych i polaczyc rownolegle tyl z przodem(lewa storne z lewa i prawa z prawa). A kabelki te odlutowane zaizolowac. Podpiac 4 w miare ladnie grajace kolumny i cieszyc sie jak dla mnie w warunkach domowych dosyc poteznym dzwiekiem.

pozdrawiam

• 9 miesięcy później...

Witam - poszukuję

1.płytki c1127 (zasilacz)

2.przełącznika źródeł

3.gałki programatora 1 szt - czarna

4.serwisówka

posiadam r 5100 ale myślę że od 5102 to będzie to samo

proszę o kontakt na [email protected]

pzdr Wojtek

WOJTEK2 ---> Qrcze jakbyś tydzień wcześniej powiedział:( Ostatnio oddałem kilka płytek po moim starym 5102.

Mam jednak 2 trafa od Radmora:) Może znajdzie się chętny na zrobienie Dual Mono?:p

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Stodal ---> Pamiętaj tylko o tym,że powinny to być kolumny 8 omowe. Wprawdzie nawet jak wzmacniacz będzie "widział" 2 omy to nic się nie stanie bo jest ogromny zapas mocy na tych tranzystorach ale jednak tak dla zasady warto o tym pamiętać.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

• 2 tygodnie później...

Dreamer - trudno, kupiłem następnego Radka ( z alpsikiem, programatorem z żarówkami i z plombą gwarancyjną !!!) teraz z dwóch składam 1 wypasika. Postaram się w najbliższym czasie zamieścić zdjęcia. Wszystkim którzy odezwali się na priva b. dziękuję , szczególne podziękowania kieruję do Tomka (Tomektoon-a)

pzdr

Proszę :) I gratuluję zakupu. W moim 5100 Alps był pierwszą częścią, którą wywaliłem :) Fajnie być pierwszą osobą, która otwiera sprzęt ćwierć wieku po opuszczeniu fabryki. Moje 5102 i 5122 miały po dwie plomby. 5122 jeszcze ma, 5102 musiałem przestroić..

• 2 tygodnie później...

Witam

No tak... nadszedł czas na zmiane kolumn w moim zestawie, którego sercem niezmiennie jest (i będzie) mój Radmorek. Kolumny jakie zamierzam sobie sprawić to konstrukcje bardziej "dzisiejsze" niz dotychczasowe znienawidzone Tonsile. Rozważam zakup Tannoy`ów M4, Mission 703 lub M34, Gale 3040 może Paradigmy Monitor 3 lub nawet B&W 602 s.3 I tu pojawia mój problem: otóż, aby usłyszeć potencjał, jaki drzemie w tych zestawach (a także w samym Radmorku) trzeba by zastosować przyzwoite kable głośnikowe i przyzwoity interkonekt. Co zatem bedzie lepszym rozwiązaniem:

a) oryginalne termine głośnikowe i gniazda typu DIN w Radmorze + interkonekt DIY z przyzwoitych drucików,

czy

b) delikatny tuning Radka tzn. zmiana terminali głośnikowych oraz wymiana gnizd typu DIN na przyzwoite RCA i do tego przyzwoite ale seryjne interkonekty i porządne kable głośnikowe?? (w tym przypadku wchodziłaby w grę wymiana przewodów głośnikowych w środku wzmacniacza oraz zworka w gnieździe korektora na stałe czyli w środku).

Jeśli Waszym zdaniem lepsze (dające większą poprawę brzmienia) rozwiązanie będzie to pierwsze tj. seryjne gniazda DIN i porządny interkonekt DIY, to czy jest ktoś, kto podjąłby się stworzenia takiego przewodu??

Jeśli zaś korzystniejszym rozwiązaniem byłoby to drugie tj. tuningowanie gniazd Radka, to czy znajdzie się śmiałek, który podjąłby się takiego zadania??

Liczę na odpowiedź i pozdrawiam

PS. Przepraszam, że post znajduje się w zakładce stereo, a nie DIY, ale nie chciałem zakłądać nowego tematu, a ten był chyba najodpowiedniejszy.

Luxmany i winyle 

• 2 tygodnie później...

Witam , zgodnie z obietnicą dołączam fotki

pzdr

Ukryta Zawartość

post-256-100007730 1170283420_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Witam ponownie - Radek już odnowiony wszystko szło tak pięknie do momentu przestrojenia tunera (które przebiegło niespodziewanie łatwo) a mianowicie zaprogramowane stacje się lekko rozstrajają. Powiedzmy raz na 2-3 dni trzeba korygować ich ustawienie. Potencjometry w programatorze przeczyszczone , przesmarowane zębatki potencjometrów, mniej więcej ustawione napięcia programatora (na pewno nie z tolerancją 0,01V - niedoskonałość miernika) ; większość elektrolitów wymieniona.

A może winę za to ponosi pewne niepokojące uproszczenie w zasilaczu (brak D1206,D1205,R1205, C1208) i połączenie coś na krótko pod płytką (C1127). Prawdopodobnie w/w "uproszczenie" powstało w fabryce ponieważ Radek miał 2 plomby fabryczne i nie nosił śladów grzebania.

Witaj

U mnie to samo, mimo nowych (wszystkich) kondów, tak jak i potencjometrów programatora...

Moja teoria jest taka że nawet "nowe" programatorki tak na prawdę nowe nie są - leżą po sklepach nawet kilkanaście lat, i są w większości zestarzałe.

Po wymianie jedne chodzą i "trzymają " dobrze, inne gożej niz orginalne 30sto letnie a cześć tak"po środku' :-)

Niestety......

Posiadam wersję 5100 którą od reszty odróż niawiększa ilość wnętrzności - sprawdzone z 5102TE.

Seria 5102 jest już niestety po "odchudzeniu' względem pierwotnego projektu.

Co do zasilacza to zwora była od 5102.Jeżeli jest też w 5100 to znaczy,że najprawdopodobniej jest to nieco późniejszy model. Co do przestrajania to faktycznie bym się nie dziwił.Raczej cieszyłbym się,że jeszcze działa. Radmor naprawde ma swoje lata,płytki też więc cieszta się tym co jest bo jeszcze ścieżki same nie odchodzą.

• 4 tygodnie później...

Ja zmodernizowalem swojego Radmora 5412, bo po przesiadce z R5102 jego barwa była dla mnie nie do przyjęcia. Denerwowały mnie te ostre metaliczne dźwięki, które z siebie wydawał oraz jego cienki bas. Chciałem więc zapytać, czy ktoś próbował z tym coś zrobic, a jeżeli tak to co?

Żaden 5412 nie gra tak samo.Obok dobrze grających w tej samej serii inny gra znacznie kiepściej-oszczedność, pakowanie czego popadnie do tyłka i kalekie (zwłaszcza zabezpieczenia) kopiowanie zachodnich rozwiązań.

Płytki bas, pocharkująca średnica, chrzęszcząca góra to znaki rozpoznawcze mniej udanych egzemplaży.

Jeżeli w 51** wymiana bateryjek na przyzwoite dawała zawsze świetny efekt to tu nie zawsze.

Polecam zrobienie nowych końcówek wd. wzoru który jest na Elektrodzie, można się zaksztusić z wrażenia.

Radmory 5412 grają trochę inaczej z powodów różnego rozwiązania końcówek mocy 1XBD140 lub 2XBD140, a nie dlatego, że napakowali tam jakiś dziwnych rzeczy. Z resztą 5102 też każdy grał inaczej no, ale tam posuneli się w dośc bezczelny sposób i nawet wpakowali tam pełno radzieckich kondensatorów. Jak już pisałem zrobiłem sobie tuning i to 15 lat temu, bo z takim brzmieniem to chyba tylko słonie by wytrzymali. Gafa producenta. Na elektrodzie jak mi to kolego sympatyczny doradzasz jest właśnie pełno mojego doradztwa w tym temacie i podałem nawet dokładny wykaz zmian wg mojego projektu. Na tym forum chciałem jedynie wymienić się doświadczeniami. Pozdrowienia dla sympatyków wszelkich typów Radmora!

Chciałem jeszcze dodac ,że za tak różne brzmienie tych Radmorów z serii 54xx odpowiada głównie tylko budowa konturu, a było ich dwa rodzaje koncówka mocy miała raczej mniej do powiedzenia chociaz można było spotkac ich, aż cztery odmiany.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.