Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuch w bliskim polu ...

slaaawek

Rekomendowane odpowiedzi

W KEF Q1, które miałem wieki temu, przy ustawieniu słuchacza w głośnikami w trójkąt równoboczny, o boku ~1m, scena była wprost nieskrępowana.

Podejrzewam, że było sporo miejsca wokół tego trójkąta żeby uzyskać taki efekt ?

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Podejrzewam, że było sporo miejsca wokół tego trójkąta żeby uzyskać taki efekt ?

No tak, do najbliższych ścian całe metry, i od kolumn i od głowy (nie licząc tej za kolumnami) co zaowocowało mniejszą zawartością odbić dochodzących do uszu, w stosunku do dźwięku z kolumn. (pokój 16-17m kw. i odsłuch bliskiego pola, więc ściany stosunkowo daleko)

Przy odsłuchu dalekiego pola, stosunek odległości jest praktycznie mniej korzystny, bo zwykle głośniki "poprzyklejane" przy ścianach ... wraz z słuchaczem (z tego powodu do uszu dociera przy dalekim polu większa zawartość odbić w stosunku do dźwięku bezpośredniego z kolumn).

... ale kiedy ja lubię całe pasmo w bliskim polu :) ;)

W studiu faktycznie są zwykle dwa zestawy monitorów - do dalekiego pola i do bliskiego. Dalekie pole do całego pasma i dzięki temu mogą przyoszczędzić na monitorach bliskiego pola (bo dół skontrolują na monitorach dalekiego pola). ... ale gdybyś miał mieć tylko jedne monitory ...

Zawsze można rozciągnąć dół dodając subwoofer.

Ja mam cos posredniego,ustawienie na bazie trojkata rownobocznego,odleglosc to bardzo umiarkowane 2,3m ale ustawione to wszystko w duzym pokoju ,a kolumny to duze podlogowki. Ustawienie w wolnym polu to dla mnie najlepsze rozwiazanie. Sluchanie z duzej odleglosci jest dla mnie ulomne. Wiele rzeczy umyka,wiele sie traci ,zbyt wiele rzeczy doklada swoje trzy grosze np akustyka pomieszczenia. Musi byc w tym przypadku naprawde dobra.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.