Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy

Malcolm_x

Rekomendowane odpowiedzi

witam

co polecacie w niestety takiej malej kwocie, koncowke mocy, ale z dosc duzym zapasem pradu.

Napedzac ma Tannoye 8 NFM II, sterowane przez Audiolaba M-Dac.

Do tej pory byl maly Linn Lk85, ktory brzmieniowo byl ok, lecz definitywnie nie potrafil wysterowac tych kolumn.

Zastanawiam sie nad Yamaha MX2 (jest na allegro)

poza tym naprawde ciezko cos znalesc w tej cenie.

Co myslicie o starych Yamahach?

https://www.audiostereo.pl/topic/133400-ko%C5%84c%C3%B3wka-mocy/

w opisie jest kwota, niestety max 1500 zl

Jak już pisałem w tej cenie to realna szansa jeśli się pojawi Yamah mx 50, m45, m4 , ale to rzadkość. Odradzam yamahę z lat 90 mx 830. Wyższe modele o ile się pojawiają są o wiele droższe.

Co oznacza? Cytuję: "brzmieniowo byl ok, lecz definitywnie nie potrafil wysterowac tych kolumn"

Czy słyszałeś jak grają te kolumny w twoim pomieszczeniu w 100% "wysterowane"?

Co oznacza, wysterowanie kolumn?

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Co oznacza? Cytuję: "brzmieniowo byl ok, lecz definitywnie nie potrafil wysterowac tych kolumn"

Czy słyszałeś jak grają te kolumny w twoim pomieszczeniu w 100% "wysterowane"?

Co oznacza, wysterowanie kolumn?

tak czuje.

Efektywność 93dB (8ohm) przecież tu żadnych elektrowni nie potrzeba!

Moje kolumny to zaledwie 87dB na Revelatorze Scan Speak i 50W w klasie D to ogarnia.

Zastanawiające.

Kup RB990BX i może faktycznie odlecą te kolumny to kupisz nowe ;-) bez złośliwości.

Jak zacząłem czytać wątek, również pomyślałem o Rotelu i na samym dole Satori napisał dokładnie to, o czym myślałem. Polecam. :)

Kup RB990BX i może faktycznie odlecą te kolumny to kupisz nowe ;-) bez złośliwości.

Właściciel kolumn zobaczy wreszcie, co potrafią jego kolumny. W tym przypadku.... odlecą. :)

Myślę, że będzie zadowolony.

Jasne, rozumiem.

Najważniejsze jest aby zrozumieć, że gra kolumna, a noe wzmacniacze, kable i odtwarzacze.

Ja gwarantuję, że gdybyś dziś sprzedał kolumny i dołożył te 1500 złotych do innych kolumn to odczuł byś progres. Niestety w przypadku wymiany elektroniki to może być krok w bok :-(

Pozdrawiam

przepraszam z calym szacunkiem, ale czy koledzy kiedykolwiek porownywali poprostu czyste waty jak brzmia nawet na wysoko skutecznych glosnikach? czy poprostu kilka przelecianych piecy z zakresu 50/80W. i czego sluchac w takim przypadku?

Jezeli pisze ze slysze niedostatek pradu, to moze moje gumowe ucho jednak cos takiego rejestruje ?

ufff niestety nastepne teoretyczne forum.

dziekuje

temat do zamkniecia.

Nie oceniaj!!! Próbowałem zapytać, co oznacza brak wysterowania kolumn!!!

I nadal pytam. Czego jest brak, niedostatek.

przepraszam z calym szacunkiem, ale czy koledzy kiedykolwiek porownywali poprostu czyste waty jak brzmia nawet na wysoko skutecznych glosnikach? czy poprostu kilka przelecianych piecy z zakresu 50/80W. i czego sluchac w takim przypadku?

Jezeli pisze ze slysze niedostatek pradu, to moze moje gumowe ucho jednak cos takiego rejestruje ?

ufff niestety nastepne teoretyczne forum.

dziekuje

temat do zamkniecia.

Więc zapoluj na Rotel RB-990BX i będziesz miał tyle rotelowskiego prądu, że z kapci wyskoczysz. A to już nie teoria.

Akurat ten Linn jest dynamicznie bardzo słabiutki - niemal każda końcówka dostarczy więcej treściwej muzyki, z większym pazurem i dociążeniem.

Druga sprawa to przedwzmacniacz - tutaj także scalak w miniaturowym wydaniu. Szczegółowy, ale pewnie bez prawdziwego prądu.

Ponieważ z Linnem nie powalczysz, to zmień końcówkę i jeśli też się nie będzie sprawdzać, to skieruj uwagę na inny przedwzmacniacz.

Końcówka Rotela jest dobrą podpowiedzią, z pewnością poradzi sobie z kolumnami. Bez eksperymentów dokup też tej firmy pre i finał.

Końcówka Rotela jest dobrą podpowiedzią, z pewnością poradzi sobie z kolumnami. Bez eksperymentów dokup też tej firmy pre i finał.

Slyszalem kilka razy Rotela, i niestety (oczywiscie rozne set-upy) ale dzwiekowo nie podchodzil.. Bardzo ostra gora. Moze sie uprzedzilem..

Zastanawiam sie naprawde nad yamaha MX2, duzo czytalem, jedyne co to marka ta jest malo popularna u nas

Slyszalem kilka razy Rotela, i niestety (oczywiscie rozne set-upy) ale dzwiekowo nie podchodzil.. Bardzo ostra gora. Moze sie uprzedzilem..

Zastanawiam sie naprawde nad yamaha MX2, duzo czytalem, jedyne co to marka ta jest malo popularna u nas

Yamaha mało popularna ? już nie przesadzaj jedna z nielicznych firm , która przetrwała kryzys lat 90 i do dziś robi wzmacniacze i amplitunery rzecz jasna to nie to samo co kiedyś, ale nowe yamahy też złe nie są.

Jasne, rozumiem.

Najważniejsze jest aby zrozumieć, że gra kolumna, a noe wzmacniacze, kable i odtwarzacze.

Ja gwarantuję, że gdybyś dziś sprzedał kolumny i dołożył te 1500 złotych do innych kolumn to odczuł byś progres. Niestety w przypadku wymiany elektroniki to może być krok w bok :-(

Pozdrawiam

Większych głupot nie słyszałem :) Gra zestaw. Te same kolumny z różnymi wzmacniaczami brzmią inaczej. Dlatego czasem trudno jest dobrać odp. konfigurację. Wymaga to przede wszystkim doświadczenia. Zestaw grający w sklepie może okazać się zupełnie inaczej odczuwalny w domu. W starych urządzeniach mamy tą przewagę, że są tańsze i można pobawić sie w odp, konfigurację. która podejdzie słuchającemu w jego pomieszczeniu. AKUSTYKA jest bardzo ważna. Już nie jednych głupot się naczytałem , a u mnie było zupełnie na odwrót. Po przeniesieniu zestawu do innego pomieszczenia inne granie itd ... Najbardziej bawi mnie jak piszą forumowicze to złe tamto dobre :) często z pamięci czesto słyszane u kolegi etc , a później się kłócą kto ma rację. Ma się podobać słuchającemu w jego pomieszczeniu !!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.