Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo TX-8150 + Heco Aleva GT 602

kejo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chcialbym sobie kupic zestaw stereo. Amplituner ma dobre opinie w zasadzie ma wszystko co zwyklemu kowalskiemu jest potrzebne. Wiec, chyba nic lepszego w tej cenie nie dostane ?

Muzyki slucham w zadadzie kazdej oprocz metalu, rocka itp. WIec: latin, jazz, house i pochodne, electro itd. Lubie cieply bas. Sam cos tam probuje robic, wiec wiekszosc detali jestem w stanie uslyszec, ale tez zadnym audiofilem nie jestem. Tak zeby gralo poprawnie i bez przerysowan w jakims pasmie.

Czy ten zestaw mnie zadowoli ? Czy moze jakis inny zestaw ?

https://www.audiostereo.pl/topic/133495-onkyo-tx-8150-heco-aleva-gt-602/

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę nowoczesny i uniwersalny zestaw, na pewno warto rozważać Onkyo TX-8150, chociaż musisz zdawać sobie sprawę, że jest to już model wycofany i za chwilę zostanie zastąpiony nowym urządzeniem TX-8250 (https://www.q21.pl/onkyo-tx-8250.html). Myśle, że urządzenie będzie niewiele droższe, a na pewno nowocześniejsze. Jest jeszcze flagowy model TX-8270 (https://www.q21.pl/onkyo-tx-8270.html), który poza trochę wyższą mocą i lepszym brzmieniem, wyposażony jest w złącza HDMI. Jako alternatywa o bardzo podobnym charakterze brzmienia warto tez rozważyć amplituner Pioneer SX-N30DAB (https://www.q21.pl/pioneer-sx-n30dab.html). Kolejną opcją jest amplituner Yamaha R-N602 (https://www.q21.pl/yamaha-r-n602.html). To bezpośrednia konkurencja, brzmienie bardziej otwarte, eksponujące skraje pasma. Dodatkowo Yamaha posiada system Music Cast.

Kwestia kolumn - na pewno warto rozważyć bardzo dobry zestaw kolumn Dali Zensor 7 (https://www.q21.pl/dali-zensor-7.html), Monitor Audio Bronze 6 (https://www.q21.pl/monitor-audio-bronze-6.html) oraz polską konstrukcję Pylon Audio Sapphire 25 (https://www.q21.pl/pylon-audio-sapphire-25.html). Dali to cieplejsze brzmienie z dobrym wypełnieniem, uniwersalna kolumna. Monitor Audio stawia bardziej na szybkość, analityczność, dużą swobodę. Pylon Audio natomiast to także dużo swobody, dynamiki, trochę koncertowego grania.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Q21: dzieki za rzeczowy post. Yamahy nie chcialbym chyba, ze wzgeldu na jak to ujales "eksponujace skrajne pasma" i potwierdzasz tylko opinie, ze "przerysowuja" brzmienia yamahy. Bardziej liniowa charakterystyka mi odpowiada. tx-8150 jest jeszcze caly czas do kupienia na ebay za okolo 450eur. Co do TX-8250 jeszcze nie do kupienia i brak szczegolowych informacji. (Nie spieszy mi sie z zakupem, moze warto poczekac). HDMI w zasadzie nie jest mi potrzebne, bo do tv i tak pojdzie optykiem polaczenie.

TX-8270: 1000zl roznicy wzgledem 8150 po 30w wiecej na kanal, tylko czy wykorzystam to ? jesli zloze sobie jakis zestaw, to pewnie z nim sie zestarzeje...

Kolumny: powiedz mi prosze nie odniosles sie do heco, bo nie macie ich w swojej ofercie, czy uwazasz, ze te kolumny sa "slabe" w stosunku do tych co podales ?

Podane przez Ciebie kolumny sa tansze od heco, ale czy lepsze ?

Celowo nie podalem wielkosci pomieszczenia, bo na dzien dzisiejszy jest to okolo 20m salonu, z rozsuwanymi drzwiami (ktore sa zawsze otwarte) na jadalnie i hol. Nie podalem wymiarow, bo w niedalekiej przyszlosci bede stawial dom a tam salon bedzie wiekszy z "polotwarta" kuchnia.

Jesli chodzi o pieniadze, to w zasadzie moglbym wydac duzo wiecej, tylko po : ) Chcialbym wydac maksymalnie 4-6tys.

Pozdrawiam

Dzień dobry.

Przepraszam, nie ustosunkowałem się do propozycji Heco Aleva. To bardzo dobre kolumny, grające neutralnie, jednak wyjątkowo ważna jest elektronika współpracująca. Aby wykorzystać potencjał tych kolumn zdecydowanie polecam wydajny, dobry wzmacniacz. Amplituner sieciowy nie będzie w tym przypadku najlepszą opcją.

Odpowiadając na pytania:

1. Nowy model amplitunera TX-8250 powinien być sprzedaży w najbliższych dniach, wtedy wszystko będzie jasne.

2. Onkyo TX-8270 poza wyższą mocą oferuje wyraźnie lepsze brzmienie, jest to klasa wzmacniacza stereo np. Onkyo A-9050 (https://www.q21.pl/onkyo-a-9050.html), czyli znacznie lepiej niż TX-8150. Myśle, że przy tej klasie kolumn jakie rozpatrujemy, warto o tym urządzeniu pomyśleć.

Jeśli pomieszczenie docelowo nie będzie większe niż 22-24 m2, zaproponowałbym jeszcze jedną kolumnę - polską konstrukcję Audio Academy Phoebe III (https://www.q21.pl/audio-academy-phoebe-iii.html). Obiektywnie będzie to zdecydowanie najbardziej zaawansowane, plastyczne granie z podanych wszystkich kolumn. Przy większych pomieszczeniach jest model większy Audio Academy Hyperion IV (https://www.q21.pl/audio-academy-hyperion-iv.html).

Zapraszam serdecznie na odsłuchy. Wszystkie wymienione urządzenia i kolumny mamy na miejscu do posłuchania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

TX-8270: 1000zl roznicy wzgledem 8150 po 30w wiecej na kanal, tylko czy wykorzystam to ?

wg danych producenta różnica 30W występuje w warunkach 1 kanału wysterowanego przy 1%THD, czyli typowy zapis marketingowy.

Nie porównywałem brzmienia 8270 i 8150, ale katalogowa waga urządzeń to odpowiednio 8,7kg i 8,6kg, więc nie spodziewałbym się znaczących różnic w zasilaczach.

Co do funkcjonalności nowego 8270 - wg mnie bardzo OK.

Onkyo TX-8150, chociaż musisz zdawać sobie sprawę, że jest to już model wycofany i za chwilę zostanie zastąpiony nowym urządzeniem TX-8250 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Myśle, że urządzenie będzie niewiele droższe, a na pewno nowocześniejsze. Jest jeszcze flagowy model TX-8270 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Onkyo zaskakuje tymi swoimi klockami.A ja myślałem,że nastepca tx8150 jest tx8270.

Ale wracajac do tematu.Polecałbym wzmacniacz Onkyo 9050+ strumieniowca NS-6130.Ale kwota to już ponad 4tysie.Onkyo TX8150 gra bardzo równo.Żadne pasmo nie dominuje,przez co nie męczy,ale jak jesteś basolubem,to może go brakować.Co do funkcjonalności,to rewelacja w tej cenie.Cała dziedzina audio idzie powoli w tym kierunku.Tak,że za niedługo możemy doczekać się fajnych klocków All in One.Chyba NAD ma już coś podobnego w swojej ofercie.Dzisiaj nawet czytałem o Primare.Tylko to już nie ta półka cenowa co Onkyo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Trudno znaleźć schematy nowych amplitunerów, więc nie wiadomo, co jest w środku. Ale takie można zrobić takie porównanie specyfikacji ze strony Onkyo:

TX-8270, ~2900zł

Rated Output Power (IEC) (Others) 160 W at 6 ohms, 1 kHz, 1 ch driven of 1% THD

IEC60268-Short-term maximum output power

240 W (3 Ω, Front)

210 W (4 Ω, Front)

120 W (8 Ω, Front)

THD+N (Total Harmonic Distortion+Noise) 0.08% (20 Hz - 20,000 Hz, half power)

Power Consumption 260 W

AKM 384 kHz/32-bit (AK4438) DAC (8 channel, S/N 108dB, THD+N -91dB)

TX-NR656, ~2000zł:

Rated Output Power (IEC) (Others) 160 W at 6 ohms, 1 kHz, 1 ch driven of 1% THD

IEC60268-Short-term maximum output power

240 W (3 Ω, Front)

210 W (4 Ω, Front)

120 W (8 Ω, Front)

THD+N (Total Harmonic Distortion+Noise) 0.08% (20 Hz - 20,000 Hz, half power)

Power Consumption 570 W

High-grade AKM (AK4458) 384 kHz/32-bit Multichannel DAC (8 channel, S/N 115dB, THD+N -107dB)

Wydaje się, że Onkyo używa coraz więcej technologi z KD w amplitunerze stereo. Pojawiła się druga strefa, aktywna zwrotnica do subwoofera, ręczna kalibracja opóźnień i głośności kolumn, co IMO jest pozytywnym kierunkiem.

Kejo swojego czasu miałem Heco Aleva 400 i myślę ze to podobne granie do Heco Aleva GT 602 bardzo fajne kolumny , które okazały się troszkę za duże do mojego pomieszczenia ok 18m2 , nie pokazały swoich możliwości w tym pomieszczeniu ( stały zbyt blisko ściany i wiadomo jaki był tego skutek ) . Grały z kilkoma wzmacniaczami:

Yamaha R-N602 ,Cambridge Audio Topaz SR20 oraz Onkyo 9050 i myślę ze to był najlepszy kompan do tych kolumn.

dziekuje za propozycje kolumn, ale jednak zostane przy GT 602 tak jak sobie zalozylem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (okazja, tylko nie wiem gdzie jest haczyk ?)

Pozostaje kwestia wzmacniacza/amplitunera(to drugie odradzacie). Nie ukrywam, ze chcialbym miec wszystko zamkniete w jednym "pudelku" i amplituner bylby idealnym kompromisem. Jesli mialbym jednak wziac wzmacniacz tak zeby "udzwignac" te kolumny, to raczej poszedlbym w uzywke, bo i tak musze dokupic do tego jakiegos strumieniowca.

ALE, czy zaden amplituner nie poradzi sobie z tymi kolumnami ?

Onkyo A9050 uzywka nie wychodzi drogo.

NS-6130 to juz dodatkowy koszt 2tys. Mysle, ze taki odtwarzacz lepiej kupic nowy, bo tutaj moga byc problemy z uzywanym sprzetem ? Chyba, ze ewentulanie jakis inny strumieniowiec ?

Troche mieszam, ale zawsze stram sie wybrac najlepsza opcje w najlepszej cenie.

Ukryta Zawartość

Jako urzytkownik tx 8150 poszedłbym w stronę Onkyo TX9050+NS 6130.

To czego brakuje mi w tx 8150 ma A9050.Czyli lepszy bas.Ten wzmacniacz ma tylko delikatnie podbite skraje,mimo to różnica w wykopie jest.

Najlepiej posłuchaj sam.Nie kupuj w ciemno.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

No to tak jak proponuje kolega @c-k:

1. Onkyo TX9050+NS 6130

czy

2. Onkyo TX-8270

Kolega @Q21 twierdzi, ze tx8270 jest porownywalny jakosciowo z tx9050 ? Jesli tak jest, to nie ma nad czym wiecej glowkowac, tylko wziac tx8270.

Jesli tx9050, to jaki inny strumieniowiec oprocz ns6130?

@c-k może to kwestia kolumn, sam mam 8150 + melodika bl40mkII dla mnie bas wystarczający w pozycji flat.

@Kejo spróbuj wybrać źródło i jak już będziesz miał w domu ampli/wzmak wypożyczaj kolumny ze sklepów internetowych. Ja tak zrobiłem i po około pół roku trafiłem przypadkiem na bl40mkII i dla mnie rewelacja.

Porównywałem TX8150 i A9050 i w tym drugim na BL40 było wyraźnie słychać mocniejszy bas i soprany.Sam posiadam zestaw TX8150+BL 40mk2 i czasami,w zależności od realizacji i od źródła podkręcam bas na +4.Ogólnie zestaw 4/5.Dużo zależy od akustyki.U mnie sa punkty w pokoju, gdzie basu jest tyle co w salonie,ale są miejsca gdzie jest wyszczuplony.

heco gt602 i a9050 w drodze. Zobaczymy jak to bedzie gralo. Zamowie moze pozniej tx8270 i porownam brzemienie. Jesli bedzie porownywalnie, to tx8270 zostanie a a9050 pojdzie na sprzedaz. Bede opisywal swoje spostrzezenia dla potomnych.

jeszcze pozostaje kwestia kabli. Doradzicie w jakie sie zaopatrzyc ? Wzmak do tv pojdzie na pewno optykiem. pozostaje dokupic dwa glosnikowe. optyk mysle 1.5metra wystarczy a glosnikowe 2x po 3m (o przekroju 2.5) i to juz bedzie z zapasem.

w heco jest bi-wiring.

• Moderatorzy

jeszcze pozostaje kwestia kabli. Doradzicie w jakie sie zaopatrzyc ? Wzmak do tv pojdzie na pewno optykiem. pozostaje dokupic dwa glosnikowe. optyk mysle 1.5metra wystarczy a glosnikowe 2x po 3m (o przekroju 2.5) i to juz bedzie z zapasem.

w heco jest bi-wiring.

A co będzie źródłem ? Tylko TV ?

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

heco gt602 i a9050 w drodze. Zobaczymy jak to bedzie gralo. Zamowie moze pozniej tx8270 i porownam brzemienie. Jesli bedzie porownywalnie, to tx8270 zostanie a a9050 pojdzie na sprzedaz. Bede opisywal swoje spostrzezenia dla potomnych.

Również czekam na opis wrażej po odsłuchu A9050 :)

20zl za metr kabla, to wcale nie jest tanio :P

zrodlem na poczatku bedzie tylko tv. Jest USB, YT inne platformy muzyczne. Mozna tez strumieniowac muzyke przez miracast do tv. Zobaczymy czy bedzie to w ogole jakos gralo. Kabel zamowilem Cordial CLS 225 BK. Starczy mi po 2.5m na strone o przekroju 2.5mm. Optyk pro snake TPO 2 TT.

Doczytalem o bi-ware. Moze kiedys wytestuje sposob kolegi @c-k na dzien dzisiejszy rowniez uwazam, ze jest to 'belkot marketingowcow". Nie ma sie czym podniecac generalnie.

• Moderatorzy

20zl za metr kabla, to wcale nie jest tanio :P

zrodlem na poczatku bedzie tylko tv. Jest USB, YT inne platformy muzyczne. Mozna tez strumieniowac muzyke przez miracast do tv. Zobaczymy czy bedzie to w ogole jakos gralo. Kabel zamowilem Cordial CLS 225 BK. Starczy mi po 2.5m na strone o przekroju 2.5mm. Optyk pro snake TPO 2 TT.

Doczytalem o bi-ware. Moze kiedys wytestuje sposob kolegi @c-k na dzien dzisiejszy rowniez uwazam, ze jest to 'belkot marketingowcow". Nie ma sie czym podniecac generalnie.

Może chociaż laptop z foobar i pliki flac, tidal ? Albo tuner sat. wpięty bezpośrednio do wzmaka. Z TV to jakość marna. To będzie najsłabsze ogniwo systemu takie połączenie :(

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

• Moderatorzy

Z laptopa siecią do TV a potem do wzmacniacza :)

Ze da się tak przesłąć to wiem. Ale jesli chodzi o jakość to nadal kiepsko :(

Może chociaż laptop z foobar i pliki flac, tidal ?

a jak ten laptop podlaczyc do wzmaka, bo chyba nie rozumiem ? DAC mialbym dokupic? nie, to nie wchodzi w gre,

Z laptopa siecią do TV a potem do wzmacniacza :)

nawet z tel mozna.

Pendrive z tv z plikami dsd tez da jakis obraz jak to gra.

Zobaczymy jaki bedzie efekt i jak odbierze to moje ucho. Jesli bedzie kaszana bedziemy myslec dalej, chociaz i tak najbardziej sklaniam sie po prostu do zakupu tx8270, bo jakos nie widzi mi sie kupowanie jakiegos srumieniowca jeszcze.... Na razie sa to dywagacje.

• Moderatorzy

a jak ten laptop podlaczyc do wzmaka, bo chyba nie rozumiem ? DAC mialbym dokupic? nie, to nie wchodzi w gre,

Dac masz w onkyo, jeśli nie masz wyjścia cyfrowego z laptopa to potrzebujesz konwerter np taki

Ukryta Zawartość

Inaczej to nie ma sensu, ewentualnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . A jeśli ma to grać z TV, to chyba lepiej już tx 8270, bo i tak nie usłyszysz róznicy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Powodzenia

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.