Jump to content
IGNORED

Wymiana glosnikow basowych - Tonsil

Wojtas495

Recommended Posts

Witam. Posiadam wlasnorecznie wykonane kolumny zawierajace:

-glosnik wysokotonowy Tonsil GDWT 9/80 8ohm

-glosnik sredniotonowy Tonsil GDM 12/60/2 8ohm

-glosnik basowy 30cm, bezfirmowy, rzekomo 200W mocy muzycznej, 8ohm

-zwrotnica trojdrozna Janbo J - 3P - 8.

Dodam, ze chodzi to pod amplituner Sony STR-DE495.

Interesuje mnie wymiana glosnikow basowych na tonsilowskie, tylko nie wiem jakich parametrow ma to byc glosnik. Szczegolnie chodzi mi o moc, zeby amplituner byl w stanie to zasilic. W tej chwili moc jest wystarczajaca, tylko wysokotonowy jest za mocny, ale to nie jest duzym problemem. Ewentualne dodatkowe propozycje mile widziane.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

30/60/1 powinien być ok. Cięcie w tych zwrotnicach jest 1100Hz (?) a on ma górkę powyżej 2kHz, więc powinno być dobrze. Powinien grać w obudowie zamkniętej, do b-r się nie nadaje.

Hidden Content

60 W za mało?? to jest moc znamionowa, muzyczna pewnie koło 90W. Ja mam 30/60/03 i zaręczam, że to na mój pokój (23m^2) starcza aż nadto - na dobrą sprawę starczyłoby i na nagłośnienie dyskoteki szkolnej. Ten Twój noname ma zapewne ze 40 muzycznej :/

Nie sugeruj się zanadto mocą głośników. Najpierw poczytaj, jakie inne parametry są ważne. Co mi po głośniku 300W jak ma 86 dB? Wolę 50W i 93dB.

B-R będziesz mógł zatkać tak, żeby nie było tego widać :)

Bas z konstrukcji zamkniętych jest czystszy, szybszy i mocniejszy. B-R dodaje z parę decybeli, ale przez to głośnik pracuje w gorszych warunkach (może się sfajczyć jak przesadzisz) i ma gorszy "impuls". Poczytaj trochę o tym i później spróbuj porównać jakieś kolumny B-R i zamknięte porównywalnej jakości.

Hidden Content

Dziekuje bardzo za rady, dostalem odpowiedz na maila wyslanego do dystrybutora tonsila i polecili ten sam glosnik gdn 30/60/1. Mam jeszcze jedno pytanie: czy mozesz polecic glosniki o tych parametrach innej firmy, gdyz tonsilowskie kosztuja ok 130zl za sztuke. Moze cos z allegro? Udalo mi sie znalesc oferte przedsiebiorstwa, ktore wykonuje glosniki odpowiadajacym tym od tonsila tyle ze duzo tansze i rzekomo o lepszych parametrach. W tej chwili nie maja 30/60/1, ale taki 30/100/3 kosztuje u nich 64zl Jego parametry to: 100W mocy znamionowej, 92db, 8 ohm. Co o tym myslisz? Czy warto, czy lepiej dozbierac do tych tonsilowskich?

Dziekuje za odpowiedzi.

Hidden Content

chodzi Ci pewnie o STXy. Miałem ich głośnik PP i raczej niemiło wspominam. Ale membrany celulozowe mają ponoć w miarę niezłe - tylko po co wymieniać jeden noname na drugi?

Takie głośniki powinny być na allegro do 100zł, popytaj u ludzi co mają tonsile w sprzedaży, może mają.

Hidden Content

Jeszcze a propos wymiany basu na gdn 30/60/1. W tej chwili zeby uslyszec wyrazny bas, musze na amplitunerze na max uciszyc treble, a na max podwyzszyc poziom basu. Glosnika sredniotonowego wzglednie nie slychac, ale zapewne ma swoj wklad. Przypominam ze glosnik wysokotonowy to 9/80, sredniotonowy 12/60. Czy po wymianie basowego na 60 watowy, nie bedzie takiej roznicy miedzy basami a tonami wysokimi?

Czy nie pasowal by bardziej do tego zestawu glosnik 30/80/2?

Z drugiej strony, amplituner ma moc 5x80, z glosnikiem 30/80/2 moze nie dawac odpowiedniej mocy.

Hidden Content

robiłem na tym kolumny był dobre jak na tonsila . teraz mam missiony trzynastki i vify wysokotonowe tc są super ale do tych trzynastek zależ jak dla kogo potrzebny jest subwoofer :)

Hidden Content

Oprocz forum konsultuje sie rowniez z gosciem z Tonsila. Napisal On ze glosnik 30/60/1 jest przeznaczony do bass reflexu. To wkoncu ma byc ten b-r czy nie?

Hidden Content

GDN 30/60/1 ma za wysoka dobroć wypadkową do bass reflexu. Ale był kiedyś stosowany w Altusach. Tyle że ze znacznie mniejsza obudową niż optymalna obliczona i chyba przy znacznie wyższym strojeniu br.

Żeby nie dudnił trzeba mu dać waty latexowej tuz przy głośniku i stroić albo niżej albo wyżej od częstotliwości optymalnej obliczonej dla określonej objętości.

A jak – to już sam musisz sprawdzić.

Do bass reflexu pasuje najlepiej GDN 30/80/2 i 30/80/5

pozdr.

Hidden Content

GDN 30/60/1 ma za wysoka dobroć wypadkową do bass reflexu. Ale był kiedyś stosowany w Altusach. Tyle że ze znacznie mniejsza obudową niż optymalna obliczona i chyba przy znacznie wyższym strojeniu br.

Żeby nie dudnił trzeba mu dać waty latexowej tuz przy głośniku i stroić albo niżej albo wyżej od częstotliwości optymalnej obliczonej dla określonej objętości.

A jak – to już sam musisz sprawdzić.

Do bass reflexu pasuje najlepiej GDN 30/80/2 i 30/80/5

pozdr.

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.