Skocz do zawartości
IGNORED

wybór kina domowego

Marcin Kwieciński

Rekomendowane odpowiedzi

pytanie

Chce zakupić zestaw:

amplituner DENON X520BT z zestawem głośników Jamo S426 + SUB 210 i do tego zestaw DCD DENON 520 AE.

zastanawiam sie czy z odtwarzacza CD jak prześlę dźwięk przez kable chinche nie będzie gorsza jakość niż na zwykłym Blu rayu z przesyłem po HDMI ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zastanawiam się czy lepszy będzie ten zestaw czy coś na bazie Pioneera z odtwarzaczem Blu- rey z tymi głośnikami poniżej. SUB oczywiście do dokupienia osobno

zastanawiam się czy lepszy będzie ten zestaw czy coś na bazie Pioneera

nastawiam się bardziej na odtwarzanie muzyki niż filmy

może znacie jakąś grupę gdzie można podyskutować na ten temat?

nastawiam się bardziej na odtwarzanie muzyki niż filmy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/133844-wyb%C3%B3r-kina-domowego/

Od końca:

Jak interesuje Cię bardziej muzyka jak filmy, po co kupujesz sprzęt kinowy? Wzmacniacz lub amplituner stereo, CD i para kolumn podlogowych załatwi sprawę.

Jak jednasz masz parcie na kino, weź pod uwagę połączenie CD przewodem optycznym- masz w at wejście.

Też miałem parę lat kino, ale wróciłem do stereo. Za dużo było muzyki w stosunku do filmów i trzymanie się kd nie miało sensu. Z drugiej strony- film w stereo też świetnie brzmi, a i nie wszystkie filmy są w 5.1, a te Z dźwiękiem stereo nie brzmią najlepiej po sztucznym uprzestrzennieniu do 5.1.

Dzień dobry.

Pierwsza podstawowa sprawa - jeśli większy nacisk kładziesz na odsłuch muzyki, zdecydowanie polecam Ci klasyczny zestaw stereofoniczny, zbudowany na wzmacniaczu lub amplitunerze dwukanałowym, odtwarzaczu CD oraz dobranych odpowiednio kolumnach. W danym budżecie po prostu taki zestaw zagra znacznie lepiej. Konfiguracja, którą przedstawiłeś w swoim poście pod względem odsłuchu muzyki będzie bardzo kiepska.

Reasumując, aby ustosunkować się do Twojego pytania, podaj proszę więcej informacji:

- jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe,

- czy decydujesz się na zestaw kina domowego, czy na system 2-kanałowy (w przypadku zestawu stereo nadal możesz oglądać filmy z Blu-Ray, natomiast pewnym ograniczeniem jest dźwięk tylko z dwóch przednich kolumn. Za to przy podobnym budżecie uzyskasz znacznie lepszą jakość dźwięku)

- czy źródłem ma być odtwarzacz Blu-Ray, czy CD

- jakie zazwyczaj gatunki muzyczne słuchasz, podaj jakieś ulubione zespoły

- jaki masz budżet na zakup całego zestawu.

Czekam na szczegóły.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzień dobry.

Pierwsza podstawowa sprawa - jeśli większy nacisk kładziesz na odsłuch muzyki, zdecydowanie polecam Ci klasyczny zestaw stereofoniczny, zbudowany na wzmacniaczu lub amplitunerze dwukanałowym, odtwarzaczu CD oraz dobranych odpowiednio kolumnach. W danym budżecie po prostu taki zestaw zagra znacznie lepiej. Konfiguracja, którą przedstawiłeś w swoim poście pod względem odsłuchu muzyki będzie bardzo kiepska.

Reasumując, aby ustosunkować się do Twojego pytania, podaj proszę więcej informacji:

- jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe,

- czy decydujesz się na zestaw kina domowego, czy na system 2-kanałowy (w przypadku zestawu stereo nadal możesz oglądać filmy z Blu-Ray, natomiast pewnym ograniczeniem jest dźwięk tylko z dwóch przednich kolumn. Za to przy podobnym budżecie uzyskasz znacznie lepszą jakość dźwięku)

- czy źródłem ma być odtwarzacz Blu-Ray, czy CD

- jakie zazwyczaj gatunki muzyczne słuchasz, podaj jakieś ulubione zespoły

- jaki masz budżet na zakup całego zestawu.

Czekam na szczegóły.

Dzięki za dobre rady, zdecydowanie w 80 procentach muzyka a nie filmy.

budżet 3 tyś. Chciałbym jakiś ampli lub wmzacniacz ( zależy mi na radiu UKF ) oraz zwykły odtwarzacz cd z mp3 i oczywiście jakieś kolumny ale zdecydowanie 2.1 . Co polecisz?

żeby ten zestaw miał radio UKF to bym brał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety, muszę Cię zmartwić. Te wszystkie "super zestawy" są wyposażone w cholernie denne kolumny.

Chcesz słuchać dobrego dzwieku, to musisz je dobierać indywidualnie, a nie "brać na sztukę", zwlaszcza, że kolumny to element, który ma oprócz akustyki pokoju, największy wpływ na jakość dźwięku.

Niestety, muszę Cię zmartwić. Te wszystkie "super zestawy" są wyposażone w cholernie denne kolumny.

Chcesz słuchać dobrego dzwieku, to musisz je dobierać indywidualnie, a nie "brać na sztukę", zwlaszcza, że kolumny to element, który ma oprócz akustyki pokoju, największy wpływ na jakość dźwięku.

no dobra to zacznijmy od głosników

skoro 3 koła budżet to na głośniki 1300zł max

Mam na oku zestaw kolumn Jamo S426 + SUB 210 opinie całkiem całkiem

nadają się czy w ten cenie coś lepszego można znależć ?

mam jeszcze takie w zestawie z Pionnerem jak TAV506 Venge ?

czy w ten cenie coś lepszego można znależć ?

Pewnie, tylko zrezygnuj z subwoofera, ewentualnie przełóz zakup na później, a całą kasę przeznacz na porządne kolumny podłogowe. Mam pewność, że po jakimś czasie dojdziesz do wniosku, że sub jest do niczego nie potrzebny :-)

Taga to dobry wybór, w budżecie zmieści się np TAV-606v3, Azure F-60, widziałem też "kolosa" TAV 806.

Można sprawdzić też Qadral Quintas 6650F, Magnat Monitor SupremeII 1002, (ale nie słuchałem, nie znam ich), Tonsil Premium 3 Front (kolega ma dawną wersję Premium i są naprawdę ok, ale te należy posłuchać, bo zmienili głośniki niskotonowe), na Alle... jest też Audio Pro Avanto 2.0 HTS - kolumny w zestawie kd miały entuzjastyczną recenzję, tu jest para frontów wartych zainteresowania. Przyzwoicie prezentują się też Heco Victa 501.

Zaczynasz pieprzyć głupoty , subwofer do niczego nie potrzebny. BZDURY. Jeśli ma zamiar słuchać na tym też filmów to subwofer jak najbardziej jest potrzebny. 806-tki mają po dwa 8"-owe wofery i potrzebują porządnego impulsu by je ruszyć, wzmacniacz jak najbardziej ale nawet przy nich do filmów subwofer potrzebny a jaki to wszystko zależy od wielkości pomieszczenia. Tak zgodzę się, jeśli kupi takie g.ó.w.i.e.n.k.o (bez obrazy) jak ten SUB 210, który za wiele nie wniesie przy tych 806-tkach czy Audio Pro Avanto to faktycznie jest on zbyteczny. Kolumny jak te Audio Pro Avanto zanuim takie im podobne kupisz zastanów się mocno czy masz dla nich na tyle miejsca, żeby się nie dusiły.

Zamiast suba tego gówna Jamo 210 do kina kup Magnata 302A u mnie w KD na 20m pokoju daję radę. Do 1000zł do kD nic lepszego nie dostaniesz

Tedn model jest sprawdzony branża też ci go poleci.Jeśli ci głównie zależy na muzyce ić w stereo niż w KD

Zamiast suba tego gówna Jamo 210 do kina kup Magnata 302A u mnie w KD na 20m pokoju daję radę. Do 1000zł do kD nic lepszego nie dostaniesz

Tedn model jest sprawdzony branża też ci go poleci.Jeśli ci głównie zależy na muzyce ić w stereo niż w KD

nic lepszego nie znajde i branża go poleci to mas zna myśli kolumny Jamo czy SUB Magnata 302 ?

Pewnie, tylko zrezygnuj z subwoofera, ewentualnie przełóz zakup na później, a całą kasę przeznacz na porządne kolumny podłogowe. Mam pewność, że po jakimś czasie dojdziesz do wniosku, że sub jest do niczego nie potrzebny :-)

Taga to dobry wybór, w budżecie zmieści się np TAV-606v3, Azure F-60, widziałem też "kolosa" TAV 806.

Można sprawdzić też Qadral Quintas 6650F, Magnat Monitor SupremeII 1002, (ale nie słuchałem, nie znam ich), Tonsil Premium 3 Front (kolega ma dawną wersję Premium i są naprawdę ok, ale te należy posłuchać, bo zmienili głośniki niskotonowe), na Alle... jest też Audio Pro Avanto 2.0 HTS - kolumny w zestawie kd miały entuzjastyczną recenzję, tu jest para frontów wartych zainteresowania. Przyzwoicie prezentują się też Heco Victa 501.

czyli TAV 506 będą lepsze niż ten zestaw jamo 426?

a TAV 706 ? bo jest jeszcze taki zestaw

Ukryta Zawartość

???

Ukryta Zawartość

No tak, ale tu też są gówniane kolumny. Sprzedasz je że stratą, i tak będziesz musiał kupić nowe.

a jak bym kupił taki zestaw osobno pioneera bez kolumn i do tego te Magnat Monitor SupremeII 1002 bez suba da radę i będzie ładnie grało ?

dobra powiedzmy że posłuchałem znawców, poczytałem i teraz myślę o takim zestawie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co wy na to ???? będzie lepsze do muzy niż zestawy kin domowych??????

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakbyś sięgnął po amplituner o jedną półkę wyzszy, byłoby ok. Ten jest trochę za cienki.

O, następny jest ok 2x droższy- tego się nie spodziewałem. Kicha, będzie poza budżetem.

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje wymagania, zdecydowanie polecam system, oparty na elektronice Pioneer - amplituner stereofoniczny Pioneer SX-20 (https://www.q21.pl/pioneer-sx-20.html) z odtwarzaczem PD-10AE (https://www.q21.pl/pioneer-pd-10ae.html) oraz zestaw kolumn Pylon Audio Pearl 25 (https://www.q21.pl/pylon-audio-pearl-25.html) lub STX Electrino 150 (https://www.q21.pl/stx-electrino-150.html). Będą to rozwiązania, które zapewnią bardzo dobrą jakość dźwięku, uniwersalność i dadzą dużą przyjemność z odsłuchu.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Moze jakies uzywki lepiej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do jamo to powiem ci tak.

Do kina (caly set) to jeszcze ok (mam s608) ale do stereo po kupieniu Heco ms1000 i bezposrednim porownaniu to idzie sie zdziwic.

Jak jestes z pomorskiego to moge ci sprzedac set 5.0 jamo s608, albo mozesz przyjechac zobaczyc porownac jaka jest roznica pomiedzy glosnikami za 1000zl / 3000zl i 6000zl.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje wymagania, zdecydowanie polecam system, oparty na elektronice Pioneer - amplituner stereofoniczny Pioneer SX-20 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) z odtwarzaczem PD-10AE (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) oraz zestaw kolumn Pylon Audio Pearl 25 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) lub STX Electrino 150 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Będą to rozwiązania, które zapewnią bardzo dobrą jakość dźwięku, uniwersalność i dadzą dużą przyjemność z odsłuchu.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

z checią ale jestem z Bydgoszczy

Moze jakies uzywki lepiej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do jamo to powiem ci tak.

Do kina (caly set) to jeszcze ok (mam s608) ale do stereo po kupieniu Heco ms1000 i bezposrednim porownaniu to idzie sie zdziwic.

Jak jestes z pomorskiego to moge ci sprzedac set 5.0 jamo s608, albo mozesz przyjechac zobaczyc porownac jaka jest roznica pomiedzy glosnikami za 1000zl / 3000zl i 6000zl.

z Bydgoszczy :-(

Jakbyś sięgnął po amplituner o jedną półkę wyzszy, byłoby ok. Ten jest trochę za cienki.

O, następny jest ok 2x droższy- tego się nie spodziewałem. Kicha, będzie poza budżetem.

właśnie zastanawiam się przede wszystkim czy 2.0 to dobra opcja?

szukam wszędzie 2.1 ale w tej cenie nie mogę znaleźć, mimo wszystko wołałbym mieć opcję podłączenia SUBA.

Taki zestaw 2.0 z kolumnam powiedzmy tego Magnata co chce kupić ładnie wytoczy niskie częstotliowości?

kiedyś słuchało się muzyku nie było wogóle SUbów i i grało to a teraz każdy SUB SUB SUB ja już głupi jestem pow tym względem. Fakt, że jak gościu mi kino włączył bez SUBA w media to myślałem, że sobie jaja robi taka chujnia. dopiero jak włączyłe suba to zaczeło ładnie brzmieć

a ten ampli??

Ukryta Zawartość

co prawda nie ma bloethoota ale chyba jest bardziej rozbudowany

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

------

reasumując kupuje taki zestaw biorąc pod uwagę wasze cenne porady i nocne grzebanie w necie od miesiąca :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co wy na to?

mam CD, UKF w razie co USB i bloethoota a telewizor podłącze na optycznym

mam nadzieję, że te kolumny będą ładnie brzmiały i dudniły, amplituner jest 2.0 więc mam nadzieję, że nie bede narzekał na brak SUBA

kojarzy ktoś czy w Bydgoszczy jest jakiś sklep gdzie można by było zrobić odsłuch takie sprzętu albo chociaż tych kolumn?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak ci w stereo będzie brakowało basu szukaj suba w obudowie zamkniętej np.Rel takie konstrukcje się lepiej sprawują w stereo niż Kinie

Tego Magnata co ci podałem Suba lepiej nadaję się do kina niż stereo

Jak ci w stereo będzie brakowało basu szukaj suba w obudowie zamkniętej np.Rel takie konstrukcje się lepiej sprawują w stereo niż Kinie

Tego Magnata co ci podałem Suba lepiej nadaję się do kina niż stereo

w tym RN nie ma wyjścia na suba i to mnie martwi

Czemu? A połączenie wysokopoziomowe?

W sprzęcie stereo wyjście sub-out nadal należy do mniejszości, ale sporo subwooferów ma wejscia glosnikowe, którymi mogą pobrać sygnał.

Kupując porządne kolumny podlogowe, mogące zejść równie głęboko, jak niedrogie subwoofery można obejść problem.

Czemu? A połączenie wysokopoziomowe?

W sprzęcie stereo wyjście sub-out nadal należy do mniejszości, ale sporo subwooferów ma wejscia glosnikowe, którymi mogą pobrać sygnał.

Kupując porządne kolumny podlogowe, mogące zejść równie głęboko, jak niedrogie subwoofery można obejść problem.

no tak ale jak bedę chciał podpiąć SUB jakie aktywnego to jak to zrobić w tym RN301 ?

podpiąć go pod wyjście głośnikowe?

no tak ale jak bedę chciał podpiąć SUB jakie aktywnego to jak to zrobić w tym RN301 ?

podpiąć go pod wyjście głośnikowe?

a jak dołoże 200zł i wezme MAGNAT MONITOR SUPREME 2002 .. tam jest głośnik niskotonowy 200mm będzie duża różnica?

pytanie tylko czy ten RN 301 to łądnie pociągnie?

Żeby nie męczyć amplitunera zbyt trudnym obciazeniem, zadbaj by kolumny miały REALNE min 6 ohm. To wystarczy. Mocowo da sobie radę. Tylko nie wierz zbytnio papierom, bo w ok 80% przypadków producenci kolumn kłamią nt impedancji, zawyżajac ją lub podają 4-8 ohm, co niczego nie mowi.

Ja też mam amplituner stereo (Yamaha) bez sub- out, do tego subwoofer BEZ wejścia glosnikowego (został mi po linie dom.) i działa. Po prostu wejście głośnikowe mam na zewnatrz, jako dodatkową przejściówkę podpietą do wyjść B. To tymczasowe rozwiazanie, bo kolumny podstawkowe, ale W planie modernizacja systemu glosnikowego.

Jakbyś potrzebował takiego rozwiązania (spodobał by Ci się sub bez wejść głos.) polecam się.

Z Żadnej kolumny nie uzyskasz takiego ciśnienia co z suba musisz sprawdzić w odsłuchu ci ci starszy basu czy brakuję

Z takiego suba, jak proponował na początku? Rzecz wielce dyskusyjna :-)

Z Żadnej kolumny nie uzyskasz takiego ciśnienia co z suba musisz sprawdzić w odsłuchu ci ci starszy basu czy brakuję

Prolick dla tego napisałem Magnat się lepiej sprawuję w KD niż w stereo u mnie w bloku na 20m pokoju gdzie puszczam filmy się sprawuję dobrze umieszczony

Jakbyś potrzebował takiego rozwiązania (spodobał by Ci się sub bez wejść głos.) polecam się.

Z takiego suba, jak proponował na początku? Rzecz wielce dyskusyjna :-)

na razie bede kupował bez SUBA tą Yamahe rn 301 i te Magnaty 2002 . Mam nadziej ze to dobrze poleci. Jak coś będę sie odzywał. Dzięki za pomoc. Mam nadzieję ze te 200mm membrany zrobią swoję bez SUB na tym zestawie

Żeby nie męczyć amplitunera zbyt trudnym obciazeniem, zadbaj by kolumny miały REALNE min 6 ohm. To wystarczy. Mocowo da sobie radę. Tylko nie wierz zbytnio papierom, bo w ok 80% przypadków producenci kolumn kłamią nt impedancji, zawyżajac ją lub podają 4-8 ohm, co niczego nie mowi.

Ja też mam amplituner stereo (Yamaha) bez sub- out, do tego subwoofer BEZ wejścia glosnikowego (został mi po linie dom.) i działa. Po prostu wejście głośnikowe mam na zewnatrz, jako dodatkową przejściówkę podpietą do wyjść B. To tymczasowe rozwiazanie, bo kolumny podstawkowe, ale W planie modernizacja systemu glosnikowego.

no a te Magnaty będa lepsze 1002 czy 2002 pod tą Yamahę rn 301?

Chyba tylko klipsy mają największą efektywność ale zależy od wielkości pokoju u mnie na moin metrażu kolumny STX podstwakowe 89dB w kinie dają radę i gdy głośność jest ustawiona -27db z kalibracją suba na więcej idzie ogłuchnąć.Więc napisze jeszcze raz Magnat do KD do stereo nie i tyle w temacie mam więc go testowałem

Kolega w stereo musi sam przesłuchać i powiedzieć czego mu brakuję

kurcze chyba będę miał problem z tymi Magnatami. Mają wylot z tyłu a kolumny będę miał 10cm od tylnej ściany ze względu na ustawienie pokoju. Nie lepiej będzie coś jednak poszukać z wylotem z przodu?

może jednak inne kolumny co mają przedni wylot ? od razu przypominam budżet 1200 zł o najlepiej z dużą membraną niskotonową

czego najlepiej szukać w tym przedziale cenowym do tej Yamahy RN 301 ???

a co myślicie o takich kolumnach ? sorki że pytam ale nie chce żałować później zakupu sąd moje drążenie tematu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kurcze chyba będę miał problem z tymi Magnatami. Mają wylot z tyłu a kolumny będę miał 10cm od tylnej ściany ze względu na ustawienie pokoju. Nie lepiej będzie coś jednak poszukać z wylotem z przodu?

a co myślicie o takich kolumnach ? sorki że pytam ale nie chce żałować później zakupu sąd moje drążenie tematu

Ukryta Zawartość

Basz reflexu z tyłu się boisz a olbrzymich membran nie?

To że bas reflex jest z tyłu i nie można ich dosuwać do ściany to mit.

Kolumn takich jak ten STX tym bardzej

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.