Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór kolumn podstawkowyxh

Pedros64

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem nowy na tym forum, chciałbym prosić was o radę.

Pasją do stereo zaraziłem się od wujka po czym skomplementowałem mój sprzęt. Było to Asus Essence STU z OPA Muses 01, Rotel A10 oraz Klipsch RP-160M z wymienioną zwrotnicą. Wszystko grało idealnie lecz z czasem zaczęło mi czegoś brakować w dźwięku. Zakupiłem Asus Essence ONE MKII Muses Edition oraz końcówkę mocy Rotel RB 1552 MKII.. brakuje tylko kolumn, miejsce odsłuchowe ma 15m2 lecz niedługo zostanie wprowadzone do pokoju 20m2, gatunek muzyczny jakiego słucham do głównie rock czasami jazz.

Budżet jakim dysponuje z góry jest nieograniczony ale wiadomo że do takiego zestawu nie pójdą monitory za 20tyś.

https://www.audiostereo.pl/topic/133864-dob%C3%B3r-kolumn-podstawkowyxh/

Witaj,

Prawie wszystko ładnie opisałeś.

Dodaj tylko czego Ci brakowało. Co chciałeś zmienić?

Patrząc na Twój obecny zestawik stawiał bym na kolumny Canto grand od Studia 16 HZ. Świetny model to także Magnat Quantum 1003s,

Ewentualnie sprawdź do Rotela Dali Rubicony 2.

Zapraszam na odsłuchy oraz po bez Vatowy lipiec na kolumny.

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź!

Ciężko nazwać czego tak naprawdę mi brakowało, może trochę plastyczności, muzykalności, a być może było to już znudzenie starym zestawem. O Dali czytałem bardzo dużo pozytywnych opinii. Jak jest tutaj ze zwrotnicami, bo wiem jakie spektakularne efekty moze zrobić wymiana paru kondensatorów.

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoją konfigurację oraz preferencje, na pewno zwróciłbym uwagę na kilka modeli kolumn.

Na pierwszym miejscu stawiałbym francuskie monitory Focal Aria 906 (https://www.q21.pl/focal-aria-906.html). To mocny, dynamiczne grający monitor, który w Twoim systemie powinien sprawdzić się idealnie, szczególnie w rockowych kawałkach. Drugą opcją jest flagowy polski monitor Pylon Audio Diamond Monitor (https://www.q21.pl/pylon-audio-diamond-monitor.html). To także świetna dynamika, swoboda grania, przestrzeń i energia. To moja rekomendacja.

Na koniec propozycja, jeśli szukasz bardziej stonowanego, nadal dynamicznego, ale bardziej ciepłego, gęstego brzmienia - Kef Q350 (https://www.q21.pl/kef-q350.html) lub seria wyższa R300 (https://www.q21.pl/kef-r300.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych modeli. Poza wymienionymi powyżej na miejscu znajdziesz jeszcze wiele innych, równie ciekawych kolumn, które możesz w komfortowych warunkach posłuchać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Calkiem sluszne podsumowanie @numik, heh. Widze, ze Ty szybciej niz ja podejmujesz decyzje i szykuje sie duza zmiania w systemie u Ciebie, w jaki piecyk idziesz, jezeli to nie tajemnica? Ja u siebie chyba zrobie rzut moneta czy piec czy monitory oddam za poldarmo, no chyba, ze moneta stanie na kancie hehe... to wtedy jedno i drugie na sprzedaz heh. S4home szaleje teraz z vat-em i kusza tymi 23%

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Rownież mogę polecić arie 906 - u mnie grają gdzieś od miesiąca, głownie metal. Wykop niesamowity, detalicznosc a przy tym drżenie kanapy gwarantowane. Pilnuj zagraniczny ebay. Za swoje (półroczne) zapłaciłem zapłaciłem ok 2100zl z kurierem Francja - UK.

Tutaj masz BCM, jeszcze 6 dni licytacji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Spychi mozesz cos wiecej napisac o brzmieniu 906? To ze kopia basem to akurat mozna dostac w monitorach za tysiaka, a co ze srednica, oddaniem barw, zszyciem calego pasma, czy one nie graja czasem V-ka? I czy wokale maja oddech, otwarcie czy sa zduszone, uciete na gornej sredni? Bede wdzieczny jak cos wiecej o ariach skrobniesz.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Spychi mozesz cos wiecej napisac o brzmieniu 906? To ze kopia basem to akurat mozna dostac w monitorach za tysiaka, a co ze srednica, oddaniem barw, zszyciem calego pasma, czy one nie graja czasem V-ka? I czy wokale maja oddech, otwarcie czy sa zduszone, uciete na gornej sredni? Bede wdzieczny jak cos wiecej o ariach skrobniesz.

U mnie Arie 906 zastapily grajace dobre kilka lat, genialne moim zdaniem Avance Epsilon 910 mk2 - po prostu przyszedl czas na zmiany. Arie tchnely w nagrania o wiele szersza i glebsza scene, wokale sa blizej (slucham glownie prog rocka i metalu), calosc wybrzmiewa bardzo pelnym dzwiekiem - zwlaszcza gora i dol pasma. W tej chwili mam wrazenie ze dusi je moj Pioneer A-50 - brakuje mi szybkiego konturowego basu, ktory byl w Epsilonach, ale delikatnie sie zaokraglil w Ariach. Choc dolu jest naprawde sporo. Mysle ze taki misiowaty charakter basu to raczej wina pieca - na dniach przyjedzie nowy nabytek Roksan Caspian M2 wiec wtedy bede mogl napisac wiecej. Przy spokojniejszych utworach (Dire Straits, Pink Floyd, Porcupine Tree) Arie znikaja z pomieszczenia. Po wrzuceniu Slayera czy Slipknota - kanapa dostaje drgawek. W jazzie - ktorego slucham rzadko - wokale pieknie zaokraglone i wyeksponowane(Carol Kidd). Podlaczylem do nich tez Linn Classik z sypialni na probe i tutaj (jak to Linn) zaczely grac bardzo neutralnie, kazde pasmo wyrownane i bardzo detaliczne.

Oczywiscie to wszystko subiektywne odczucia. Monitorki dostepne praktycznie w kazdym salonie audio wiec mozna sobie samemu wyrobic opinie.

Jeśli szukasz detalicznosci średnicy a nie tylko mocy to skieruj swoją uwagę na canto grand na prawdę. Przesluchaj je. Na spokojnie przed zakupem.

Z kolei przy focalu masz faktycznie mocny przekaz.

W lipcu warto kupić kolumny:)

• 2 tygodnie później...

Przyjechaly Arie?

U mnie od trzech tygodni gra z nimi Roksan Caspian M2 i jest naprawde dobrze. Tego mi brakowalo w systemie - moje Arie dostaly drugie zycie, a PD-50 w polaczneiu z kablami Chorda wyciaga z nagran mnostwo nieslyszanych wczesniej szczegolow. Bardzo dynamiczny zestaw. Mysle ze do konca roku mam spokoj ze zmianami :)

Zamówiłem Arie ponieważ było cieżko z budżetem na Dali.

Drogi użytkowniku Spychi, jestes w stanie powiedzieć coś o zwrotnicy?

Zamówiłem Arie ponieważ było cieżko z budżetem na Dali.

Drogi użytkowniku Spychi, jestes w stanie powiedzieć coś o zwrotnicy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.