Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć kolumny do onkyo a9050

Andrzej Magnat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie jak prawidłowo podłączyć kolumny heco Music 900 do onkyo a9050 i ustawić przełączniki styłu wzmacniacza. Wstępnie podłączyłem pod speaker A obydwie kolumny i nie wiem czy to dobrze jest. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)

A impedancje na jaką ustawić na 4Ω czy 8Ω

Zdecydowanie na 4Ω.

Zgodnie z pomiarami dokonanymi w czasie testów kolumny te powinny być zakwalifikowane jako 4-omowe (mają spadek impedancji do 3,5 oma).

Dobrze masz podłączone "A" to jak chcesz mieć jedna parę kolumn na singlewire. Heco MS900 pracują od 8do4ohm i możesz je podłączyć na pojedynczy przewód lub bi-wire.

Przy takim połączeniu to wzmacniacz ustawiasz na "A+B" jak można to na 4ohm a w kolumnach z terminali usuwasz metalowe zworki.

Z sekcji "A" dajesz przewód na LF w kolumnie a z zacisków "B" na HF kolumna, wiadomo analogicznie lewa/prawa.

b81d15c280c2f82d6d8d20d154e04458.jpg19d8276fed9b1e343d13f594212ca1e9.jpg

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Wstępnie podłączyłem pod speaker A obydwie kolumny i nie wiem czy to dobrze jest

To jest dobrze.

możesz je podłączyć na pojedynczy przewód lub bi-wire

Bi-wire miałoby sens, gdyby prąd w jednej drodze kolumny zakłócał działanie drugiej drogi, inaczej mówiąc, gdyby kabel wnosił zniekształcenia intermodulacyjne. Tak jednak nie jest, kabel nie wnosi zniekształceń. Bi-wire to tylko marnotrawstwo miedzi - dodając drugi identyczny kabel nie wprowadzasz żadnych zmian w obwodzie elektrycznym kolumny.

Ja mam Denona pna1510ae i jest możliwość bi-wire i mam na LF 2x4mm2 a na HF 2x2mm2 przewód co prawda z odzysku ale słyszę różnicę w dźwięku niż na singewire, najlepiej samemu się przekonać :)

Przy Twoim połączeniu bi-wire, wstaw ponownie zworki w kolumnach. Będzie jeszcze lepiej, przynajmniej teoretycznie, bo dla słuchu bez znaczenia.
Jak zworki bym miał to bym bi-wire nie używał :)

Nie wiem, może to sugestia a może nie ale na prawdę słyszę różnicę w dźwięku. Najlepszy test to na "ślepo" zrobić i samemu się przekonać. Mam Melidoke 2x4mm2 z bascorem i Qed silver 2x2mm2 moje ucho słyszy różnicę ale to nie znaczy że każdy musi słyszeć....wiadomo temat rzeka :)

na prawdę słyszę różnicę w dźwięku

Wierzę Ci, ponieważ używasz dwóch różnych kabli, na takich samych raczej by było tak jak sugeruje "popej".

Kiedyś też miałem połączenie Bi-Wire, i słyszałem różnicę, ale tak jak Ty miałem dwa różne kable, zmieniłem

kolumny, i wróciłem do "single", ponieważ mają pojedyncze terminale.Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Na 9050 i tak nie poczujesz różnicy w biwire. Więc nie wiem po co te zabiegi.

Co najwyżej możesz po prostu na górne pasmo zastosować qeda, poprawi się rozdzielczość i wtedy będziesz miał efekt delikatnej poprawy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.