Skocz do zawartości
IGNORED

Kef q750 - jaki wzmacniacz?

30Palo30

Rekomendowane odpowiedzi

Do lampy jeszcze nie dojrzałem, poza tym konieczność korzystania z przełącznika, czyli momentów kiedy wzmacniacz nie ma fizycznie podłączonych kolumn, dyskwalifikuje lampę.

I również tylko kolor srebrny rozważam :)

A nie masz ochoty na dozbieranie jeszcze trochę grosza i upolowanie czegoś w stylu Yamahy ale tej z wyższej serii ? Gdzieś na AS chwalili model 1000 czy 2000 . He sam już zaczynam mieszać .

stare yamahy grają w/g obiegowej opinii grają lepiej , a sprawdziłem ax900 ax2000 avx1000 i kilka pośrednich z serii a

i trochę tunerów i sedesów

Też kiedyś byłem niecierpliwy to trochę sprzętów budżetowych przerzuciłem i to był błąd niestety .

ale założyć się nie chcesz :P

i od tej chwili nie kupiłem żadnej yamahy

Jedną miałem " złą " :) , mam nowszy model , nowocześniejszy to się nie wtrynia .

W audio :)

widać kolor jej nie pasuje :D

ale założyć się nie chcesz :P

Widzę te ciśnienie u Palo ale wytrzyma , już dawno przestalem zakłady robić bom prosty meloman a nie znawca ludzi .

i od tej chwili nie kupiłem żadnej yamahy

Wyższe modele chwalą z nowej serii .

Wyższe modele chwalą z nowej serii .

kiedyś któś napisał , że yamaha najlepiej gra z altusami . I tego będę się trzymał .

u mnie nie było ani powietrza , ani lokalizacji , ani dobrego basu . Napewno na papierowych głośnikach Y zagrała by lepiej , ale na "plastikowych" grała kiepsko.

Ja mam uprzedzenia jedynie do integr Audiolaba ale już takie pre 8000 c chętnie bym potestował z koncówką Electro. Lecz tylko taką wersje z wejściami phono x 3

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Palo powinien odwiedzić trochę salonów audio by się w miarę osłuchać , bo nawet najlepsze doradztwo o kant rozbić jak chetny nie osłuchany choć trochę .

Kolega z Gdyni ostatnio dużo przewala wzmacniaczy i kolumn , to jak tylko ma coś nowego , jadę oczywiście :) . Choć mi w moim dzwięku niczego ulepszać nie trza to takie doświadczenia są jak złoto .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Palo powinien odwiedzić trochę salonów audio by się w miarę osłuchać , bo nawet najlepsze doradztwo o kant rozbić jak chetny nie osłuchany choć trochę .

równie dobrze może się do media mart-u wybrać :) . Sprzedawcy już zacierają rączki . A tak w głowie namieszają i z pustymi rączkami wyjść niepozwolą :P .

Albo pożyczyć na odsłuch za kaucją , albo w ciemno.

inna akustyka , inne źródło , kolumny , spodoba się kupisz , a w domu kupa . Nic nie zastąpi nocnego słuchania.

Widzę, że dyskusja się rozwinęła :-P

Domyślam się, że sprzedawcy w większości przypadków polecą to co zechcą sprzedać, więc trzeba być czujnym :-)

Nawet dzisiaj proponowano wypożyczenie wzmacniacza (zastaw w postaci równowartości sprzętu). Ale raczej w tym miejscu nie skorzystam, bo poza marantzem nic wartego uwagi nie było, a ceny też słabe.

A co powiecie o Arcam a38? Miałem okazję dzisiaj posłuchać po skończeniu odsłuchów monitorów do sypialni i nie powiem, zrobił duże wrażenie.

Ja go ostatnio słuchałem z B&W Cdm 1 se i było naprawdę fajnie , dlatego wcześniej pisałem jak brać Arcama to 32 minimum .

Fmj 38 też będzie ciężko kupić do 3 tyś - ta kwota ogranicza niestety :)

Do 3 tys oczywiście się nie uda znaleźć. ale za 4 nowe z pełną gwarancją już tak.

Arcam a38 vs Atoll in100se vs Roksan Caspian mk1, jak takie starcie można by uporządkować? :)

A może dały by radę w z takimi konkurentami Cambridge Audio cxa60 lub cxa80?

Do 3 tys oczywiście się nie uda znaleźć. ale za 4 nowe z pełną gwarancją już tak.

Arcam a38 vs Atoll in100se vs Roksan Caspian mk1, jak takie starcie można by uporządkować? :)

A może dały by radę w z takimi konkurentami Cambridge Audio cxa60 lub cxa80?

Ja się nie podejmę porządkowania który lepszy , po prostu wybierz dwa lub trzy pasujące ci wizualnie oraz parametrami i wypożycz na odsłuchy bo bez tego ani rusz .

Słuchałem te kolumny wczoraj i one potrzebują czegoś ciepłego co je wypełni i rozświetli im górę pasma.

A tłumacząc na język laika co to by mogło byc? :-) W sensie jaki wzmacniacz by się mógł sprawdzić

Słuchałem Roksana ale K3 i Arcama a19, a29, i a39. Atolla nie znam. Nic Ci nie doradzę ale z tych co słuchałem to prędzej Roksan niż Arcam do tych kolumn.

Te kolumny mają zwarty bas, kiepską barwę, wysuszoną średnicę i mało góry. Taka gorsza seria R. Trzeba im znaleźć przeciwieństwo, które je uzupełni. Je trzeba zalać lukrem i podkolorować.

I tu widać jak bardzo się nie znam, a mój słuch nie jest wyrobiony, bo praktycznie nic takiego nie słyszałem :-) co najwyżej w bezpośrednich porównaniach potrafiłem wybrać co mi lepiej brzmi i tu wygrały Kefy (również w przypadku monitorów, ale q350 były za duże do małego pokoju). Podejrzewam, że przy takiej klasie wzmacniaczy pewnie też bym wielkiej różnicy nie wyczuł... Podczas słuchania q350 na arcamie a38 i Cambridge cxa60 nie potrafiłem ocenić co lepiej brzmi. Może gdyby się dało przełączać je w locie to bym wychwycił różnice, ale z powodu konieczności przepinania kabli, co chwilę trwało, to nie byłem wstanie wyczuć innego grania.

Dlatego zapewne wybór wzmacniacza to trochę sztuka dla sztuki, bo co nie wybiorę to będzie nieporównywalnie lepsze niż jamo 606 z amplitunerem kina domowego lub starym denonem. Ale wolał bym mieć świadomość, że dokonałem możliwie najlepszego wyboru.

No i mam zagwozdkę :) Bo do tej pory wydawało mi się, że te Kefy właśnie grają ciepło, z dużą ilością środka, fajnym dołem i trochę wycofaną górą. Takie nieemocjonalne, naturalne granie. Takie były moje i drugiej osoby z którą byłem na odsłuchach spostrzeżenia. Ale trzeba mieć na uwadze, że nigdy nie odsłuchiwaliśmy "lepszych" kolumn. Dopiero po dokonaniu wyboru zostały nam zaprezentowane jakieś Naimy na sprzęcie McIntosha (zestaw za +/- 200tys zł) ;) Dlatego myślałem, o wzmacniaczu, który nie przesadzi z ocieplaniem (chyba, że moje spostrzeżenia były zupełnie błędne), tylko doda im odrobinę emocji, wysokich tonów (tutaj się zgadzam z opinią powyżej, że tego im może troszkę brakować, choć wolę mniej góry, niż jej nadmiar jak w Heco Aleva).

Czy Roksan nie przesadzi z ciepłem i doda trochę wysokich tonów? A może jednak Atoll w teorii zrobi to lepiej? Bo chyba do tych dwóch jest mi najbliżej, Arcam trochę mniej mnie przekonuje. Chociaż ja tego nie wyczułem jak pisałem wyżej, to osoba z którą byłem na odsłuchu twierdziła, że nawet ten Cambridge cxa60 zagrał lepiej niż Arcam a38 z q350...

Zamieszajmy trochę :D

Dostałem takie propozycje, które mógł bym bez problemu odsłuchać z Kefami:

Primare l22

Creek Evolution 50a

Arcam a29 (podobno może się okazać lepsze od a38 ze względu na klasę G - cokolwiek to znaczy :D )

Warte rozważenia i odsłuchania?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.