Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator dla PCM1794

MarG

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 20.10.2018 o 20:11, Kris_54701 napisał:

Czekam na lampy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-54755-0-83526600-1540059068_thumb.jpg

Kolego Kris + Pingwing

Możecie zdradzić metodę (na podstawie mojego zdjęcia w załączniku ) jak posługiwać się pyr-kami (1 , 2 , 3, 4) aby na wyjściu uzyskać stosowne zasilanie dla dalszych płytek z lampami.

Rozumiem , że wartości na wyjściu z zasilacza zależą od transformatora i zastosowanych samych lamp w dalszym układzie. Ale jak postępować ? Które PR-ki gdzie i do czego służą? U mnie będą lampy Philipsa PCC88 (czyli coś jak E88CC).   

zdjęcie ustalanie zasilania wyjściowego.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedynką ustawiasz opóźnienie załączania anodowego

4 napięcie anodowe. Ze 150 na wejściu możesz wyciągnąć pod 200 na wyjściu. Wokół 180 zalecam dla tych lampa. Napięcie bardzo niewiele wpływa na brzmienie, a może i wcale jeśli jest ramach punktu pracy lampy. Dla srpp oczywiście.

Dwójka jest od żarzenia

A trójka to wylewka masy.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

PR nr 1 to opóźnienie napięcia anodowego po włączeniu żarzenia, ja ustawiam na około 40 sekund, skręcam w lewo, odłączam wszystkie kabelki na wyjściu, włączam zasilanie, włączam stoper i mierzę czas do usłyszenia stuku przekaźnika i powtarzam do skutku, nie musi to być precyzyjnie ustawione

PR nr 2 to napięcie żarzenia, ma być dokładnie 6,3V, po podłączeniu zasilacza i włożeniu lamp warto to doregulować precyzyjnie już na działającym układzie (jaki masz miernik thomas_XLR? na początku używałem najtańszego i strasznie niedokładnie mierzył napięcia)

PR nr 3 to elewacja grzałek, dla SRPP na 1/4 napięcia anodowego ustawionego PR nr 4

PR nr 4 to napięcie anodowe, wartość nie musi być precyzyjnie ustawiona, od 140V w górę

Wylewka masy ma mieć połowę napięcia jednej lampy, czyli przy 180 to będzie około 45V mierzone pomiędzy pluszową nóżką kondensatora C25 i plusowym wyjściem żarzenia.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

17 minut temu, pingwing napisał:

jaki masz miernik thomas_XLR? na początku używałem najtańszego i strasznie niedokładnie mierzył napięcia

Zakupiony Unit UT61E identyczny jak na zdjęciu . Tyle, że  kable pomiarowe muszę wymienić i bezpieczniki na inne bo to co mam w środku od producenta to kwalifikuje się do wymiany!!! 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.