Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner KD do 3.5k zł z drugiej ręki

browAREK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie forumowiczów,

Do tej pory egzystowałem jedynie jako bierny czytelnik/turysta, teraz sam proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów / koleżanek. Poszukuję amplitunera KD, który docelowo ma stanąć w salonie 55m, a który będzie również w stanie przyjemnie zagrać w stereo i "zastąpić" lampowego Yaqina MC-10L. Niestety rzeczywistość zweryfikowała fakty i co się okazało (potwierdziło) – mała Istotka zaczynająca swoje podboje po chałupie oraz rozgrzane lampki to mieszanka iście wybuchowa ;). Do rzeczy jednak…. W tej chwili mam dość specyficzne (ponoć) pod względem dźwiękowym kolumny Triangle Heliade ES. Z yaqinem zgrywały się bardzo fajnie, ponieważ podkręcały wątły bas kolumienek a tłumiły ich „krzykliwość” i mnie się to podobało. Wcześniej miałem jeszcze na salonach legendarnego Sony TA-770ES (przyjemny dźwięk, ale jakby zbyt woooolny), Luxmana L-430 (niesamowita moc, świetny do rocka, ale jakby zbyt mało dociążony dźwięk). Jeszcze wcześniej gościł także Cambridge Audio 640A, ale z tymi kolumnami to było soniczne nieporozumienie. Szukam aplitunera, który będzie świetny w kinie domowym, a dobry w stereo. Miłym dodatkiem będą funkcje sieciowe, ponieważ chciałbym słuchać muzy głównie z Tidal, Spotify. Moje typy na dzień dzisiejszy to:

Pioneer SC-LX85/86

Denon AVR-4520

Yamaha DSP Z7

Marantz SR 7007

Niestety, ani jednego z powyższych nie miałem szans słuchać. Dodam, że jakich czas temu słuchałem Yamahy RX-V2500 na swoich Trianglach i tragedii nie było, a może wręcz byłem zaskoczony...hhhh. Ale to był bardzo krótki odsłuch. Niemniej wiem, że charaktery brzmień (Yamaha + Triangle) się nie gryzą. A to już jest jakaś wskazówka. Bardzo proszę o pomoc i jakieś propozycje. Z góry dzięki za wskazanie kierunku, w którym podążać.

Ja poszedłbym w Onkyo. Niedawno wymieniałem Harmana AVR 365 na Onkyo NR 818. Onkyo w kinie gra niesamowicie. Przestrzeń, dynamika, szybkość. Nie słyszałem żadnego z tych co wymieniłeś, ale w tym budżecie na pewno znajdziesz np ONKYO RZ810. Pozdrawiam

Jak Onkyo i seria RZ to może lepiej 900 jednak to nadal ok 6 tys zł a na alle...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub takie Onkyo

Ukryta Zawartość

jak już.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niedawno wymieniałem Harmana AVR 365 na Onkyo NR 818. Onkyo w kinie gra niesamowicie. Przestrzeń, dynamika, szybkość. Nie słyszałem żadnego z tych co wymieniłeś, ale w tym budżecie na pewno znajdziesz np ONKYO RZ810.

NR818 ma system korekty akustyki Audyssey XT32, co z pewnością wpływa na jakość dźwięku. Onkyo niestety zrezygnował z Audyssey w nowych modelach. Gdyby szukać aktualnego odpowiednika, to może np. Denon AVR-X3400H, nowy za ok. 4tys.

Szczerzę powiedziawszy o Onkyo nawet nie myślałem.... może to dlatego, że gdzieś kiedyś jakoś cośtam.... czytałem, że w kinie super, a stereo słabo.... ale wiadomo jak to jest.... może nawet opinie tyczyły się niskich modeli... Ta 900 wygląda fajnie, ale jednak nie ten budżet, więc nawet nie analizuję dalej. Czy ktoś miał porównanie takich lepszych klocków Onkyo z modelami, które wymieniłem?

Porównywałem w stereo bezpośrednio Onkyo RZ900 m.in. z Marantzem 7010, Yamahą 2050. Marantz gra spowolnionym dźwiękiem, zawoalowanym cienką warstwą plastikowego brzmienia. Yamaha daje najprawdziwszy i najszybszy dźwięk, ale nie wytłumi krzykliwych kolumn, przez co nie wszyscy są z Yamahy zadowoleni... choć tak naprawdę powinni być niezadowoleni ze swoich kolumn, wg mnie, bo Yamaha gra naprawdę wysokiej klasy dźwiękiem, szybkim, gładkim, i z precyzyjnym dociążonym basem tam gdzie jego miejsce. A Onkyo - biorąc pod uwagę porównanie z konkurencją, jestem przekonany, iż opinie o słabości w stereo musiały dotyczyć wcześniejszych generacji. Jest moc, jest dociążenie, nie ma tego plastiku występującego w Marantzu, szybkość ataku dźwięku określiłbym jako pomiędzy piekielnie szybką Yamahą a rozwlekłym Marantzem, z nieco mniejszą gładkością dźwięku - ale zdecydowanie wolę to, niż flaki z olejem, w jakie zmienia muzykę Marantz. Ale to wszystko nowsze generacje amplitunerów od tych szukanych przez Ciebie, więc mam nadzieję, iż nie wprowadziłem zbytniego zamętu. ;)

Heh, zamętu nie stwierdzono, rzekłbym, że nawet się wszystko rozjaśnia (oprócz dźwięku) ;). Widzę, że dużo jest pozytywnych opinii o wyższych klockach Onkyo. Problem chyba jest taki, że w sumie modele, o których piszecie to świeżynki, a ja chyba raczej nastawiony byłem na sprzęt jedno oczko starszy, a co za tym idzie ciut mniej bajerów, ale wyższej klasy w założonym budżecie. Hmmm... Może to przez to wsparcie dla spotifajów, o którym pisałem.... A gdyby ampli nie musiał być "Spotify Inside", byle by miał choć jakieś gniazdko ethernet + HDMI. Czy w tej sytuacji są ciekawe opcje w granicach 3k zł (second hand)?

To ja jeszcze bardziej zamącę :) Znajdź Onkyo takie jak moje NR818 i do stereo dokup kloc stereo. Połącz wszystko (stereo z KD przez pre OUT), zapuść Audysseya w Onkyo. Lepiej się nie da :) NR818 ma dobre wyjście PRE OUT. Minus tego rozwiązania to w kinie obydwa wzmacniacze muszą być włączone. W innym wypadku, jeżeli w grę wchodzi tylko jeden klocek to RZ810, lub jak zależy Ci na naprawdę niezłym stereo to RZ900, chociaż w tym budżecie będzie ciężko, a używkę dostać raczej nie realne.

żaden z powyższych amplitunerów nie "załaskocze" Twojego już wyrobionego smaku, sorry Winnetou.

Rozwiązanie amplituner do kina wzmacniacz do stereo jest niestety optymalne. I finansowo również.

Czyli za porządny amplituner ze wzmacniaczem zapłacisz sporo mniej niż za amplituner który zagra jak wzmacniacz z pierwszego zestawu.

Minus - trzeba wachlować kabelkami frontów.... No i dwa klocki jakoś wcisnąć, zamiast jednego, A młody człowiek ma dwa piloty do popsucia ;P

Dzięki za podpowiedzi koledzy. Ale jedną rzecz muszę podkreślić, której może faktycznie nie ująłem. Amplituner będzie do kina DOCELOWO, natomiast do stereo TYMCZASOWO. Za jakiś czas gdy salon będzie skończony, do ampli dołożę elektronikę typowo do stereo, teraz MUSI być jeden klocek z różnych względów, i ten kloc ma służyć dłuższy czas. Do stereo trzeba wolnej chwili na spokojny odsłuch (żeby prawdziwie docenić dźwięk wyższej klasy), którego teraz i tak nie mam . Rozumiem, że amplituner KD nie zagra jak wzmak za podobną cenę, ale bez przesadności. Chyba ampli z wysokiej półki, który na starcie oscylował cenowo blisko pod 5 cyfr nie będzie słaby w stereo (przynajmniej nie każdy). Bo to już chyba byłoby jakieś nieporozumienie. Nie sądzicie? Jeszcze raz zapytuję o opinie co do tych klocków, które wymieniłem na początku, bo nikt jeszcze o nich nie pisał. Chyba, że wszystkie z nich mają sygnaturę dźwiękową, która po prostu będzie się gryźć z moimi Trianglami.

Rozumiem, że amplituner KD nie zagra jak wzmak za podobną cenę

Nie ma żadnego powodu, aby tak było. Ten sprzęt konstruuje się tak samo i działa tak samo. Do tego KD to inny rynek i ceny nie są wprost porównywalne. Z stereo płaci się relatywnie więcej.

Hmmm.... Zapewne coś w tym jest, że producenci doją ile się da, wszak jest to dobro luksusowe i specyficzna nisza :-). Z drugiej zaś strony wydaje się, że ciężko jednak porównywać w stereo wzmacniacz vs amplituner w tej samej cenie. Chyba, że średni klocek stereo z wybitnie udanym ampli. Ja sam jestem świadomy tego i z pełną odpowiedzialnością zgodzę się na kompromis. Widzę, że Onkyo ma tutaj niezłe opinie. Zaczynam na poważnie zastanawiać się nad NR818 / NR828. Czy będzie to już przyszłościowe rozwiązanie pod niezłe kino, czy może jest coś jeszcze, nawet starszego, co zagra o klasę lepiej.

wydaje się, że ciężko jednak porównywać w stereo wzmacniacz vs amplituner w tej samej cenie

Trudno jest zrobić rzetelne porównanie. Poszukaj w sieci np. testów ABX wzmacniaczy. Albo zobacz ten wątek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem na myśli to, że teoretycznie za te same pieniążki do prostszego konstrukcyjnie bądź z mniejszą ilością elementów składowych wzmacniacza stereo, użyte elementy same w sobie będą lepszej jakości niż do ampli, który ma jeszcze mnóstwo układów, układzików odpowiedzialnych nie tylko za dźwięk - przynajmniej tak logika podpowiada. Wracając jednak do tematu, tak z innej beczki. Czy zna ktoś Yamahę RX-A 3010? Warto brać ten klocek pod uwagę?

Kolega miał - nie audiofil, ani żaden inny tfu ...fil. Chwalił sobie

Ja u niego słyszałem film z tego amplitunera - było OK.

W którymś z ostatnio przeglądanych wątków bodajże q21 polecał bardzo fajne amplitunery

Cen nie znam to nie wiem czy to baja, ale mieli upusty z blisko 6 tys. na 4 tys. za bardzo fajne amplitunery.

Przeszukaj ostatnie dwie strony zakładki kino, znajdziesz.

Od razu u Q21 nie kupowałem, znam go tylko z tego forum, ale cenię za poziom kultury. Nie jest to prostacki naganiacz jak część branży. Pisze z sensem i oferuje sensowne klocki....

P.S. Oblukałem nie mogę znaleźć, ale kliknij albo bezpośrednio do Q21, albo popatrz na jego stronie - bodajże

Ukryta Zawartość

Jeśli miałbym brać używkę za 3,5 koła i nówkę za 4 - bierę tę za 4.

Pamiętaj iż jeśli ktoś sprzedaje 2 letni amplituner to zazwyczaj może oznaczać iż miał coś z nim niemiłego. Albo go rozczarował, albo co gorzej ma usterkę.... ( a serwisy w tym kraju stoją tylko ciut wyżej niż politycy....)

Aż tylu świrów nad Wisłą nie ma co kupują co rok nowy model amplitunera, to nie smartfony i celebryci - tego na ściankę nie zabierzesz....

Ukryta Zawartość

Anthem.... Chyba jednak wolałbym zaufać firmie, która w kinie ma większe doświadczenie (Yamaha, Onkyo, Pioneer, Denon)... A propo używek, nawet świeżych, to myślę, że trzeba mieć jednak pecha, żeby trafić na jakiś "kit". Sam niegdyś miałem taki czas, kiedy żąglowałem sprzętami, w tym również prawie nowymi....bo po prostu nie zagrało i tyle. W dalszym ciągu z nadzieją czekam na kogoś kto miał styczność np. Yamahą DSP Z7 lub ciut starszymi klockami z wyższej półki.

Anthem.... Chyba jednak wolałbym zaufać firmie, która w kinie ma większe doświadczenie (Yamaha, Onkyo, Pioneer, Denon)...

A propo używek, nawet świeżych, to myślę, że trzeba mieć jednak pecha, żeby trafić na jakiś "kit".

Hmm a to Anthem nie ma doświadczenia w kinie? ;) A co do używek to chyba kolega @Shrek777 ma poniekąd rację. Łatwiej trafić kit jeśli chodzi o elektronikę niż np. kolumny, takie moje zdanie, na szczęście nie poparte osobistym doświadczeniem, ale wnikliwą lekturą zasobów internetu, gdy byłem na etapie poszukiwań sprzętu i rozglądałem się po używanych. Z tego co zaobserwowałem jest znacznie większy wybór jeśli chodzi o używane nowości wśród wzmacniaczy i ogólnie sprzętu stereo niż wśród amplitunerów wielokanałowych. Po prostu kupują je troszkę inne grupy i dlatego mniej jest tych co wymieniają co chwilę amplituner...

Polecam interesy z tym gościem :)

Ukryta Zawartość

Nawet ma ten obiekt marzeń w spoko stanie ;)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.