Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączanie masy zasilacza wzmacniaczy - Różne sposoby

lukcuk

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam schematu :(

Jutro kupie konektory i postaram sie zrobic porzadek z przewodami zgodnie z zaleceniami.

Mam nadzieje ze dobrze rozumiem:

Masa zawsze powinna byc prowadzona osobno i oddalona od reszty przewodow , pozostale przewody moga isc razem lecz nie powinny isc rownolegle do masy , jedynie co najwyzej moga sie z nia skrzyzowac.

Przewody pradu zmiennego powinny byc skrecone ze soba a pradu stalego powinny isc prosto kolo siebie...

Ale czy dwie masy obu zasilaczy moga isc razem ?

Czy +i - obu zasilaczy moze isc razem

Masa zawsze powinna byc prowadzona osobno i oddalona od reszty przewodow , pozostale przewody moga isc razem lecz nie powinny isc rownolegle do masy , jedynie co najwyzej moga sie z nia skrzyzowac.

A to skąd pomysł????

nagrywamy.com

"czerwone przewody zasilania sekcji driverów i tranów wyjściowych też mógłbyś poprawić - bo jakoś je puściłeś obok (a jeden nawet skręciłeś) z przewodami mas idących od płytek kondensatorów. Te przewody nie powinny być tak blisko mas a już na pewno nie powinny być skręcone z przewodami mas.

- kolejne przewody zasilania (czarny i niebieski) skręciłeś razem co może powodować też sporo złego - raczej je rozkręć i puść nierównolegle i dalej od siebie jeśli się da. Skręcaj raczej przewody które stanowią pary np. sygnałowe + i - lub pary zasilania sieciowego."

Pewnie cos zle zrozumialem

"czerwone przewody zasilania sekcji driverów i tranów wyjściowych też mógłbyś poprawić - bo jakoś je puściłeś obok (a jeden nawet skręciłeś) z przewodami mas idących od płytek kondensatorów. Te przewody nie powinny być tak blisko mas a już na pewno nie powinny być skręcone z przewodami mas.

- kolejne przewody zasilania (czarny i niebieski) skręciłeś razem co może powodować też sporo złego - raczej je rozkręć i puść nierównolegle i dalej od siebie jeśli się da. Skręcaj raczej przewody które stanowią pary np. sygnałowe + i - lub pary zasilania sieciowego."

Pewnie cos zle zrozumialem

Nie, to chyba ja sie za bardzo rozpedziłem z tymi czerwonymi i masa bo wlasnie one tworza pary doprowadzajace i odprowadzajace prad. Faktycznie lepiej je zostawic jak sa niż tworzyc petle o duzej powierzchni.

Ale reszta powinna byc poprawna.

Jeszcze nie do konca rozumiem to

"masy idące od płytek podłączyłeś do punktu masy blisko przewodów wyjściowych - podłączenie ich do masy przewodów wejściowych mogło by potencjalnie też sporo poprawić (zależy od prowadzenia ścieżek na płytce, czyli od projektu"

Czy chodzi ci o punkt masy na plytkach koncowych?

Jesli tak to gdzie indziej mam doprowadzic przewody masy ?

Generalnie podlaczylem to zgodnie ze schematem producenta ...

A wiec tak... pozbylem sie brumu.. skrocilem przewody glosnikowe , reszte spialem trytytkami.

Moze inaczej , nie ma brumu jak mam podlaczona jaest masa zasilacza.

Jesli ja odlacze to brum wraca

Po podlaczeniu interkonektu nastepuje absolutna cisza w glosnikach

Takze mase nie podlaczalem , zostawilem tylko PE podpiete do obudowy i slucham . Gra calkiem przyzwoicie...

Nie dodalem ze jak jest samo PE to tez brumi...

Teraz to ja nie rozumiem co i jak podłączyłeś i jaki był efekt. Możesz wkleić jakiś zdjęcia dla tych kombinacji i pod każdym zdjęciem krótko opisać efekty?

Albo chociaż daj jakieś strzałki co i gdzie podłączyłeś.

A tak na marignesie to jak to jest z tą dokumentacją: masz coś czy nic nie masz (bo sam sobie zaprzeczasz)?

Napisano 10.10.2017 - 18:02

... Nie mam schematu :(

Napisano 10.10.2017 - 21:03

... Generalnie podlaczylem to zgodnie ze schematem producenta ...

Schemat podlaczenia plytek i instrukcja skad podlaczyc mase , to wszystko . Schematu serwisowego ( nie wiem czy dobrze nazwalem ) nie posiadam..

Niestety znowu brumi :( nie mam porządnej zaciskarki zeby poskracac te przewody . Chetnie bym to wszystko przylutowal bezposrednio do plytki ale ciezko bedzie mi wtedy poukladac te przewody.

Kurcze niestety mam malo czasu na ta zabawe , chetnie bym to oddal w rece eksperta zeby mi to poskladal jak nalezy :)

No ja tez ostatnio nie mam czasu na nic, projekty leza i czekaja na lepsze czasy.

Jak masz schemat połączeń to wrzuć.

Mam jeszcze jedno pytanie , czy ma znaczenie czy okablownie wewnetrzne to linka czy drut ?

przy przewodach zasilających i masowych nie ma

Artw ma racje co do zasilajacych i masowych. A przy sygnałowych moze miec.

Najważniejsze jednak jest odpowiednie prowadzenie przewodow, ich długość, skręcenie, unikanie pętli i prowadzenia przewodow wysokoprądowych i niskoprądowych no i podłączenie masy w odpowiednich punktach.

Oczywiście jeśli projekt płytki jest dobry.

Artw ma racje co do zasilajacych i masowych. A przy sygnałowych moze miec.

Najważniejsze jednak jest odpowiednie prowadzenie przewodow, ich długość, skręcenie, unikanie pętli i prowadzenia przewodow wysokoprądowych i niskoprądowych no i podłączenie masy w odpowiednich punktach.

Oczywiście jeśli projekt płytki jest dobry.

A grubosc przewodow ? Jaka gruboscia przewodow prowadzic zasilanie plytki , jaka grubosc powinna miec masa laczaca zasilacz z plytka ?

Napiecia 2x75V DC 2x50V AC, trafo 750VA, prad spoczynkowy 150mA, moc wzmacniacza 360W przy 8ohm.

Drugi. Zasilacz 2x48V AC , 2x75V DC trafo 50VA

Napiecia 2x75V DC 2x50V AC, trafo 750VA, prad spoczynkowy 150mA, moc wzmacniacza 360W przy 8ohm.

Drugi. Zasilacz 2x48V AC , 2x75V DC trafo 50VA

Chłopie, kombinujesz i kombinujesz. A to linka kontra drut a to grubość przewodów. To raczej ma drugorzędne znaczenie wobez sposobu prowadzenia i miejsc podłączenia przewodów.

Wrzuć te fotki jak to podłączyłeś i to co dostałeś od firmy (ten schemat podłączenia płytek).

Chłopie, kombinujesz i kombinujesz. A to linka kontra drut a to grubość przewodów. To raczej ma drugorzędne znaczenie wobez sposobu prowadzenia i miejsc podłączenia przewodów.

Wrzuć te fotki jak to podłączyłeś i to co dostałeś od firmy (ten schemat podłączenia płytek).

Masz racje ... troche kombinuje ... Dlatego że chce przylutować wszystko bezpośrednio do płytek , chce to zrobić raz a dobrze, bo będzie z tym troche roboty . Za chwile sie okaże że dobrze poprowadziłem przewody ale nie te grubości i trzeba będzie wszystko odlutować , gdzie pewnie wymiana tego zajmie mi cały dzień... Później dodam fotki .

Masz racje ... troche kombinuje ... Dlatego że chce przylutować wszystko bezpośrednio do płytek , chce to zrobić raz a dobrze, bo będzie z tym troche roboty . Za chwile sie okaże że dobrze poprowadziłem przewody ale nie te grubości i trzeba będzie wszystko odlutować , gdzie pewnie wymiana tego zajmie mi cały dzień... Później dodam fotki .

To raczej najpierw trzeba sie zajac topologia ukladu, grubosci zostaw na pozniej.

Najgrubsze bede kabel do podlaczenia PE no i przewody masy do podlaczenia w punkcie star ground. Te powinny byc grube. Reszta to takie jak miales to moga być.

To raczej najpierw trzeba sie zajac topologia ukladu, grubosci zostaw na pozniej.

Najgrubsze bede kabel do podlaczenia PE no i przewody masy do podlaczenia w punkcie star ground. Te powinny byc grube. Reszta to takie jak miales to moga być.

Wklejam linki z fotkami :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK, to narysowałem Ci jak ja bym to podłączył, a ty zrobisz jak zechcesz ;-)

Schematy są poglądowe, tak aby były łatwiej rozumiane. Rysunki są dwa, bo na jednym by strasznie ciężko było to zmieścić, szczególnie, że rysowałem na tablicy suchościeralnej i miałem tylko jeden kolor mazaka.

Na jednym masz pokazane podłączenie mas, a na drugim zasilających oraz masy z płytki wzmacniacza do punktu wspólnego masy tzw. star ground. Zwróć uwagę, że przewody PE-StarGround oraz StarGround-MasaNaPłytceWzmacniacza są opisane jako "grube" i takie powinny być np. 4 mm2.

Ważne!! Masę od wejścia RCA nie podłączasz do płytki wzmacniacza tylko do miejsca wspólnej masy -> star ground!! To jest zapewne inaczej niż pewnie masz w schematach od producenta. To samo z masą do wyścia na głośniki - też ciągniesz ze star ground a nie z płytki.

Na rysunkach nie oznaczałem co z czym powinno być skręcone, ale to pewnie już wiesz z wcześniejszych wpisów.

Powodzenia.

Ukryta Zawartość

post-65623-0-03119900-1509281646_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK, to narysowałem Ci jak ja bym to podłączył, a ty zrobisz jak zechcesz ;-)

Schematy są poglądowe, tak aby były łatwiej rozumiane. Rysunki są dwa, bo na jednym by strasznie ciężko było to zmieścić, szczególnie, że rysowałem na tablicy suchościeralnej i miałem tylko jeden kolor mazaka.

Na jednym masz pokazane podłączenie mas, a na drugim zasilających oraz masy z płytki wzmacniacza do punktu wspólnego masy tzw. star ground. Zwróć uwagę, że przewody PE-StarGround oraz StarGround-MasaNaPłytceWzmacniacza są opisane jako "grube" i takie powinny być np. 4 mm2.

Ważne!! Masę od wejścia RCA nie podłączasz do płytki wzmacniacza tylko do miejsca wspólnej masy -> star ground!! To jest zapewne inaczej niż pewnie masz w schematach od producenta. To samo z masą do wyścia na głośniki - też ciągniesz ze star ground a nie z płytki.

Na rysunkach nie oznaczałem co z czym powinno być skręcone, ale to pewnie już wiesz z wcześniejszych wpisów.

Powodzenia.

Rozumiem ze zamiast wszystkie masy sprowadzac do plytki , to mam je sprowadzic do punktu wyznaczonego na obudowie . Tak ?

I od tego punktu grubym kablem do PE. Tak ?

Czy PE podpiac do plytki ?

Rozumiem ze zamiast wszystkie masy sprowadzac do plytki , to mam je sprowadzic do punktu wyznaczonego na obudowie . Tak ?

Dodam jeszcze jedna rzecz. Do tej pory jak podlaczalem PE w jednej koncowce to bylo ok ale kiedy tylko podlaczylem PE w drugiej to od razu zaczelo brumiec ... nie wiem czy to PE nie powoduje u mnie jakiejs petli masy...

Dodam jeszcze jedna rzecz. Do tej pory jak podlaczalem PE w jednej koncowce to bylo ok ale kiedy tylko podlaczylem PE w drugiej to od razu zaczelo brumiec ... nie wiem czy to PE nie powoduje u mnie jakiejs petli masy...

Tak, gruby przewód od PE do punktu StarGround i dalej też grubym przewodem do płytki.

To sie zgadza - tak jak miałeś wcześniej to miały prawo sie indukować napięcia z pętli masy i dodawać się na wejściu na płytce wzmacniacza.

Jak rozumiem DAC-a i wzmacniacz zasilasz z jednej listwy elektrycznej lub jednego gniazdka w ścianie?

Tak, gruby przewód od PE do punktu StarGround i dalej też grubym przewodem do płytki.

To sie zgadza - tak jak miałeś wcześniej to miały prawo sie indukować napięcia z pętli masy i dodawać się na wejściu na płytce wzmacniacza.

Jak rozumiem DAC-a i wzmacniacz zasilasz z jednej listwy elektrycznej lub jednego gniazdka w ścianie?

Tak . Zasilam z jednej listwy

Czyli jak podlacze zgodnie z twoimi zaleceniami to nie bedzie brumic kiedy podepne PE . Tak ?

Czyli jak podlacze zgodnie z twoimi zaleceniami to nie bedzie brumic kiedy podepne PE . Tak ?

Tak mówi teoria.

Ale projektowanie sprzętu audio to czasami też trochę sztuki i odrobinę szczęścia. No i też nie wiadomo jak ten DAC jest zaprojektowany - fakt że jest cenionej firmy i kosztuje niemało nie musi gwarantować że w tym zestawieniu będzie super cicho.

Liczac ze DAC raczej jest poprawnie zaprojektowany to jest duża szansa że będzie bez brumów.

Przepraszam za mały offtop.

Przy okazji tak poważnych zagadnień chciałbym zadać pytanie.

Przymierzam się do popełnienia po raz pierwszy kabla głośnikowego. Każda z żył będzie wykonana z 6 przewodników rozmieszczonych po okręgu i skręcona... no właśnie tylko w którym kierunku? Czy skręcić zgodnie z kierunkiem pola elektromagnetycznego danej żyły czy przeciwnie i co to spowoduje?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

skręcić zgodnie z kierunkiem pola elektromagnetycznego danej żyły czy przeciwnie

Jaja sobie robisz czy będziesz zaplatał i rozplatał 20000 razy na sekundę?

nagrywamy.com

Jaja sobie robisz czy będziesz zaplatał i rozplatał 20000 razy na sekundę?

Ale przecież różni poważni producenci okablowania skręcają i to na przeróżne sposoby. Czyli kolega uważa, że ci producenci nie skręcają celowo, a wkręcają już celowo.

Ale przecież różni poważni producenci okablowania skręcają i to na przeróżne sposoby. Czyli kolega uważa, że ci producenci nie skręcają celowo, a wkręcają już celowo.

Nie wnikam w producentów, tylko pytam, jak określisz "kierunek pola magnetycznego danej żyły" dla prądu przemiennego?

nagrywamy.com

Tak mówi teoria.

Ale projektowanie sprzętu audio to czasami też trochę sztuki i odrobinę szczęścia. No i też nie wiadomo jak ten DAC jest zaprojektowany - fakt że jest cenionej firmy i kosztuje niemało nie musi gwarantować że w tym zestawieniu będzie super cicho.

Liczac ze DAC raczej jest poprawnie zaprojektowany to jest duża szansa że będzie bez brumów.

Ok. Dziekuje za wskazowki, napewno wyprobuje...

Mam jeszcze drugi wzmacniacz , czy w tym przypadku ta sama teoria ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Docelowo plytki beda zlicowane z radiatorem zeby oddalic je od gniazda zasilajacego...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.